Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   14 / 203
(#) kameleon2 válasza maestro hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Szia! Én vettem pár éve hasonló kis fúrógépeket - zsinórban vagy 4-et - sorba vittem is vissza őket. Egyik gagyibb volt mint a másik. Van egy Miniplexem - az 32 éves. Az egyik leghasználhatóbb kisgép. Jó lehet a másik is amit linkeltél, de úgy van értelme, ha nem kell cserélgetni a fúrókat folyton. Ilyenből kell venni egy marékkal és azt használni, amelyikben az éppen megfelelő méret van. Igaz én egy ideje már inkább mindent a cnc-vel csinálok. Van ugyan egy 135W-os Klaus gépem is. Nagyon jó maga a gép, de a tokmánya ultragagyi. Nem is a saját betéteit használom - viszont a motorja és a szabályzója legalább jó. Ha ilyen kisgépet nézel, a 240V-os változatok legalább nem 2 perc alatt égnek le. Azaz kisfeszültségűt a Miniplex kivételével nagyon rizikós venni. Webshopból nem is mernék. Épp most láttam itt az oldalon egyébként Miniplexeket: egyik , másik.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Nekem Praktside-s van. Bevált. Már lassan 3 éve megvan. Most történt egy kis módosítás, meguntam a rövid rugós zsinórt és kicseréltem hagyományos kéteres vezetékre. Ez törpefeszültségű, 12V-os. Van saját tápja és kis kofferje is. Adtak hozzá egy készlet vágótárcsát, fúróhegyet, marószárat, köszörűkövet, polírozót és drótkefét is. A fúrószárak a kukába kerültek mert nagyon rosszak voltak, de a többi bevált. A marószárak nagyon jó minőségűek. Két hétre általában készül 2-3 nyák, ezzel fúrom és gyakran marom is. Nekem bevált.
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

A Parkside miféle állat? Aldis? Bocsi - megtaláltam - Lidl...
(#) yulo5310 válasza maestro hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Ilyesmim van nekem is,csak függesztő teleszkóp és flexi fúró adapter is van hozzá! Nagyon jó,nem üt,de ez is nehéz ám! Az e-bay os nem rossz,ha csak ennyi az ára megéri,főleg ha raksz rá egy lábkapcsolót! Üdv!
(#) Schnitt válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Én ilyen wiha érintés nélküli feszültségdetektort használok, ez tuti nem fog megrázni.
Így a karácsony közeledtével van egy extra funkciója is, pillanatok alatt meg lehet vele találni a hibás izzót. Csak végig kell tapogatni vele az izzósor vezetékét, és ahol már nem jelez, az eggyel azelőtti izzó van kiégve.

Csak kb 5 mm közelségben jelez, így sorkapcsoknál is elég szelektív, hogy melyik vezeték van feszültség alatt.
(#) elektroncso válasza Schnitt hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Apámnak is ilyen van, csak kékes átlátszó tokban. Akkor vette amikor a glimmestől kapott. Jó dolog, mert nem kell vele érinteni közvetlenül a drótot. De én nem használom üzemszerűen, csak nagyon ritkán kell. Arra meg jó apám régi SN-1-ese, ő már azt nem használja.
(#) maestro hozzászólása Dec 10, 2014 /

Köszi mindenkinek a válaszokat!
Viszont nekem az olcsó noname hálózati feszültségű barkácsgépekkel más tapasztalatom van: a szabályozó elektronikájuk képes tönkremenni ha nincs szerencséje az embernek.
Valószínűleg akkor majd várok egy parkside akcióra.
(#) elektroncso válasza maestro hozzászólására (») Dec 10, 2014 / 1

Nekünk van parkside-s kézi légkalapács, ilyen kicsi pillanatpáka formájú. Nagyon jól lehet vele dolgozni, csak a kompresszor nem bírja szusszal.
(#) velegiistvan hozzászólása Dec 10, 2014 /

Sziasztok!

Gondolkodtam ismét kicsit ezen az akkus fúró kérdésen. Érdemes szerintetek Li ionos gépet venni barkács és ritka használatra? Suli mellett keveset tudok alkotni, így szerintem akár egy hónapot is állna a gép. Főleg csavarozásra kellene, így 10.8 V-osban gondolkodom, mert a fő szempont, hogy egykezes és könnyű legyen. Fémmunkákhoz nem is használnám.

Sok helyen írják a Li ion aksi előnyei közt, hogy csekély az önkisülése, viszont félek, hogy a ritka használat ugyanúgy tönkretenné, mint az előző NiCd-t. Mi a véleményetek/tapasztalatotok erről?

Most ezt a gépet néztem ki:
Bővebben: Link
Lehet, túl jó is lenne efféle hobbi célokra.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
(#) Massawa válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Pontosan ilyen munkákra a legjobb a LiIon-s gépakku. Ezt bármikor elöveszed mindig müködni fog, mig sem a NiCd sem a MH akku erre képtelen. Azokat használat elött mindig tölteni kell ( kinek van erre ideje ).
Ha meg lehetöséged van, akkor olyan gépet vegyél amihez 2 akku van és intelligens töltö. Az egyik akku állando helye a töltöben van ( ami gondoskodik az akku optimális töltöttségéröl) a másik meg a gépben. Igy bármikor amikor csak eszedbe jut, tudsz dolgozni ( ami sajnos semelyik más akkuról nem mondhato el).
Amit az adatlapon nem irnak, hogy hány ora alatt tölti fel az akkut. Nagyon fontos ( már 2 gépet emiatt visszavittem), mert sok olyan elmebajos töltö meg akku van a piacon, amik kb 2 orás üzemidönyi kapacitást 8 ora töltéssel tudják garantálni. Meg van olyan konstrukcio is, ami 2 orás üzemidöt 40 perc töltéssel ér el! ( árban nagyon hasonlitanak egymáshoz).
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Bocs - közben megtaláltam, irják, hogy 50 perc a töltési idö.
(#) maestro válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Hobbi célra elég drága. Én egy vezetékes Skil 6222-t vettem magamnak hobbi célra (évi pár használatra) a Makita feléért, ezt biztos nem kell töltögetni, meg pár év múlva jó drágán új aksit vásárolni bele. Szintén két fokozat, és 30Nm körüli nyomatékot tud. OBI-ban van most Skil 6224-es 17 ezerért, ez már nagyobb fordulatszámot tud (max. 1600rpm, 38Nm). Remélem tudtam segíteni.
(#) rockersrac válasza maestro hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

A vezetékes fúrók nem jók arra amire az akkus fúró. Egész más a gyártás célja. Meg minek venne vezetékeset? Teljesen jó az amit kinézett...
(#) Hurkafej1 válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Ismerem azt a típust, ez egy nagyon jó, és könnyű csavarbehajtó, kényelmes fogással. 2db akku van hozzá, ami kompatibilis jópár makita cuccal, például lámpával és rádióval.
Szerintem ez nagyon jófajta fúró, viszont amit én használtam az napi használatban volt, így az akkuk mindig töltve voltak, annak minőségéről nem tudok nyilatkozni.
Az meg, hogy megveszed-e a pénztárcádon múlik.
(#) maestro válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Ha utánanéztél volna annak a típusnak amit ajánlottam, akkor láthattad volna, hogy annak ugyanaz a célja! Ugyanúgy fúró-csavarozó (szintén egy kezes), mint amilyet ő kinézett, csak vezetékes!
Egyébként Black&Decker gyárt még egy ilyen vezetékes fúró-csavarozót hasonló árban (típusát most nem tudom).

Idézet:
„"Meg minek venne vezetékeset?"”

Azért, amit leírtam.
Sokan bánták már meg az akkumulátoros gépek vételét.
(#) SzervízMacska válasza maestro hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Egyetértek. Ha nincs használva, az akku tönkremegy. Az én gépeimben is mind kukás...
(#) kitartás válasza maestro hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Azért az aksis holmiknak is meg van a varázsa. No meg az igazán használhatóknak az ára is. Tudom elcsépelt szöveg, de a várható feladathoz kell a szerszámot választani. Az über gagyi occó gazdaságos kategória természetesen nem játszik.
(#) maestro válasza kitartás hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Persze hogy meg van, munka közben lemerül. De az a baj az aksis gépekkel, hogy ha valaki nagyon gyakran használja mondjuk építőiparban, akkor azért megy tönkre, ha meg nem használja sokat akkor meg azért mehet tönkre. Bár a lítiumos gépeket nem nagyon ismerem, hogy tönkre megy-e az idővel, de aki havi 1-2 lyukat fúr úgy mint én (és nem keres 500 ezreket), annak biztos nem éri meg drága aksis gépet vennie, olcsó aksisat meg pláne nem.
(#) Doncso válasza maestro hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Nekem akkus gépem van, és 10 éve nem ment tönkre az akkuja, és sosem merül le.........mert trafóról megy
(#) kitartás válasza maestro hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Volt szerencsém néhány készülékhez. Kábelcsatorna feltiplizéshez anno kb 15 éve vettünk egy igen 'komoly' kinzo márkát. Nagyon jó szolgálatot tett, mivel nem kellett hosszabbítóval bíbelődni. Persze az aksi pár év után megpusztult. Építőipari használathoz (gipszkartonozás) egy litiumos kék boss volt a nyerő. Két aksival folyamatos munka. Szintén megúsztam az állványon való hosszabbítós mókát plusz a gép súlyelosztása is sokkal jobb volt mint a drótos társainak. De ugye ez már nem egészen a hobbi kategória. És jól mondod (írod) havi egy két lyuk, pláne műhely körülmények között nem indokolja egy profi aksis gép beszerzését. Talán még havi 5k fizetés mellett sem.
(#) velegiistvan válasza kitartás hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Köszönöm a hozzászólásokat. Én is komolyan elgondolkodtam, hogy akkus vagy vezetékes legyen-e. Ez amit linkeltem azért tetszik, mertt több helyen írják, hogy nincs abból baj, ha sokáig nem használom. De nyilván ők nem években gondolkodnak.

A skill nem Bosch? Mert ha igen, akkor ezt a márkát inkább nem venném, az utóbbi pár évben nincs jó tapasztalataim a termékeikkel. Persze ettől még lehet jó, amit fentebb említett a kolléga.

Lehet, egy Einhell rt-cd 10.8li típusú gép is elég lenne nekem, mert ez olcsóbb, mint a makita. Meg a két aksit abszolút feleslegesnek tartom, mert nem használnám ki.
Egyet tudok, nem szeretnék többet low'n consumer kategóriás gépet. Inkább fizetek többet, de tartson egy életen át. A mostani is anya szerint volt vagy 20000 Ft, és szerintem túltöltésvédelem sincs benne. Ránézésre nagyon egyszerű a töltőelektronika, egyetlen led van rajta, ami akkor világít, ha a töltő be van dugva a hálózatba, függetlenül attól, hogy az akku benne van-e, vagy nincs.
Arra gondoltam, hogy esetleg veszek egy makita lámpát is, mert így ki tudnám az aksit használni. Bár az áraknak még nem néztem utána.
Ha a makitát vennémk, a másik pótaksit meg eladnám a gép vásárlása után, mert így legalább nem a szekrényemben állna, és szerintem árban már is ott vagyok, mintha egy alacsonyabb kategóriás gépet vettem volna. De ez csak az én véleményem, szóljatok, ha tévedek.
(#) zolika60 válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Az akkus gépek csak az akku élethosszáig tartanak. Szerencsés esetben sem több mint 2-3 év. Aztán az akku ára majdnem az új gép árával vetekszik, tehát a vezetékes jobb megoldás, ha nem akarsz vele gyakran a tetőre, vagy állványra mászni. Persze B verziónak ott a lehetőség a tönkrement akku kiváltására egy megfelelő táppal.
(#) kitartás válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Ha jól tudom a boss megvette a skylt. De mint bevezetett márkanevet megtartotta. Boss emblémával csinálnak zöldet és kéket is. A zöld akárcsak a skyl barkács, kisebb házkörüli munkára tervezettek. Az ipari kivitel a kék, de az ára is húzósabb. Az utóbbi időben hallottam, hogy nagyon ügyesen hamisítják. A makita cuccairól leginkább csak jó véleményem van, de aksis gépem nem volt tőlük. Az olcsóbb kategóriákban azért tőlük sem lehet csodát várni.
(#) fecameca válasza Doncso hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Csupán egy érv ez mellett: Egy törpefeszültségű gép ugyanakkora teljesítménynél, méretre, súlyra sokkal kisebb, mint a hálózati. A trafó súlyát meg az asztal, vagy a padló elbírja. Azt nem kell kézben tartani. Ha szabályozható a tápegységed, fordolatszám szabályzás, lágyindítás, nyomatéknövelés például vágókorong használatakor az áramkorlát negálásával, megoldható.
(#) fecameca válasza kitartás hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Idézet:
„A makita cuccairól leginkább csak jó véleményem van, de aksis gépem nem volt tőlük.”
Én dolgoztam olyannal. A gépük jó. Az akku töltőt nem lehet minősíteni. Csak egy trafó, egyenirányító, és hőkioldó, más semmi. Az akksik sorra mennek tönkre.
(#) rockersrac válasza kitartás hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

A skil(nem skill) úgy tudom hogy '96 óta Bosch(nem boss) termék, ahogyan a dremel is a Bosch tulajdona. Nekem bosch akkus csavarhúzóm van(Ixo) jó másfél éve használom elég aktívan, de semmi bajom vele. Skiltől meg multifunkciós kisgépem van, azzal is elégedett vagyok.
(#) mutatvanyos hozzászólása Dec 12, 2014 /

Sziasztok!

Én a dewalt gépeimben a tönkrement NiCd cellákat ebay-on rendelt LiFePo4 cellákra /A123/ cellákra
cseréltem, azóta nincs gond. Még a robogóm indító akkumlátorát is ilyen cellákból raktam össze.
Próbáljátok ki! Fúrókalapácsomat /24V/ 2006-ban celláztam át, azóta is bármikor előkapható, ha feltöltve raktad el, nincs lemerülve. Igaz a töltőt ki kell cserélni, építeni másikat.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
(#) kitartás válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Ok ok! Van pár olyan márkanév és egyég dolog ami valami miatt átkeresztelődésen esett át. Nálam azért boss mert a főnök amikor megvette ki sem adta a kezéből és kb másfél órán át ő dolgozott vele.Egyébként akciósan 50 ropi felett volt a gép két 14.4v li aksival. Kb másfél év intenzív használat után valami okból kitört a 'nyaka' , de úgy hogy a hajtóműház a burkolaton belül is eltört. A szerviz iszonyat árat mondott. Az aksikat még plusz egy évig használtam pecavilágításhoz, aztán mikor a munkaiszonyom megszűnt hibátlanul adtam vissza.
(#) csakanzy hozzászólása Dec 12, 2014 /

Évek óta egy Skil vezetékes csavarozót használok otthon. Két mechanikus fokozata van és fordulatszámszabályzós, 6m vezeték van hozzá, tehát elég rugalmasan használható.
Bármikor üzemkész, sose merül le, mindig ugyanolyan erős.
Jó a súlyeloszlása és könnyű vele dolgozni.

Most már többféle kivitelben is kapható.

Nálam a gipszkartonozók is vezetékes gépeket használtak.

Én hobbi célra nem tartom jónak az akkus gépeket, az emberek néhány év múlva dobálják ki őket, mert a töltő, vagy az akku tönkrement.
Iszonyatos környezetszennyezés és pazarlás.
(#) Ricsi89 hozzászólása Dec 12, 2014 /

Én azért szeretem az akkus fúrómat, mert bárhol kell valamit csinálni egyből kézbe kapom és és viszem. Akár a kert végén, akár az utcán, vagy bárhol kell, nem kell vezeték. Persze a műhelyben használom a hagyományos fúrógépet is, de tény, hogy az akkus gépek lényege a mobilitás, nem kell mindig hosszabbítót vinni mindenhová. Ha épp kint az udvaron be kell csavarni valamibe pár csavart nem fogom előszedni a hosszabbítót kihúzni, összedugdosni, mert annyi idő alatt az akkussal becsavarom azt a pár csavart.
Következő: »»   14 / 203
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem