Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Valami rövidzár lehet, de nem tudom hol. A poti kezd bűzleni.
Akkor a potiban... Az nem lehet, hogy túl kicsi értékű a poti?
Nem, a kapcsolás alapján építettem meg. Biztos hogy a valami zárlatszerűség lesz majd, mert minden tökéletesen működik (3 panelból áll a munkám: 1 USB hub, 1hangkártya és 1 Midivezérlő) kivéve a midivezérlő, mert külön mindet kipróbáltam. Egyelőre nem tudom mi lehet a gond, és hogy hol kezdjem a hibakeresést, de amint tudok, nekiesek.
Szia!
A csúszka nem az analóg bemenetre van kötve, hanem a tápfeszültségre.
Vagy a VCC és PA0 vagy a föld és VCC zárlatra kerül, attól függ, milyen végállásban van a potméterem.
Kadarist ezt miből következtetted?
Ebből:
Idézet: „Gépre dugva felismeri az eszközt, de ha húzogatom a potit , akkor csak az történik, hogy ki-be kapcsolgatja az eszközt, mintha ki-be húzogatnám a kábelt.” és ebből: Idézet: „A poti kezd bűzleni.” Amikor áthúzod az egyik végállásba, akkor testre kerül a +.
Igen, de nem tudom mitől. Én mindent a kapcsolás alapján készítettem el.
Hogy mitől, hát attól, hogy rosszul kötötted be a potit
A potit kimérted, hogy amit a PA benetre kötöttél, az tényleg a csúszka? Ahogy először írtad a bekötést:
Idézet: „Úgy kötöttem be, hogy a középső lábat elvittem földre, egyik lábat PA0-ra, másik pedig VCC-re.” és a középső láb a csúszka volt, az füstöt csinál az egyik végállásban. Poti akkor tud bűzleni, ha túl nagy áram folyik rajta. Ha az értéke jó (mondjuk 1kOhnál nagyobb), akkor a két végét tápra kötve 5 mA-nél nem tud rajta nagyobb áram folyni, attól nem szabad semilyen potinak bűzleni. Ha nincs jól bekötve, és a szélső állás felé egyre kisebb ellenállás kapcsolódik a táp közé, akkor is nagy áram folyik rajta. Szerintem mérd meg a potit, akármi is lehet... (Nem akkora az értéke, mint ami rá van írva, hibás a ráírt bekötés...)
A potit megmértem a vásárlás után, jó volt. Tegnap egy másik potit (forgótengelyeset) szintén rákötöttem és ugyan ez történt akkor is.
Nem értek az AVR-ekhez, nem lehet hogy kimenet az a láb amire kötötted?
Rakok fel képeket, hátha ez segít...
Üdv!
Megejtettem a tegnap javasolt módosításokat, pontosabban: -ferritgyűrű a féncsövek tápjára, valamint ebbe az ágba egy 4,7R NTC-t is betettem sorosan, -ferrit a nyákhoz jövő 12V-ra, -ferrit a relé tápjára (dióda már volt a relén), -2200µF + 100nF kondi a 7805 bemenetére, 100nF a kimenetére. Ezekkel a módosításokkal 25 indításból egyszer totál lefagyott, és egyszer pedig resetelt.
Ha jól értem, amikor még szét volt dobva az asztalon, akkor jó volt, és amikor bedobozoltad, akkor lett bolond?
Lehet, hogy a huzalozással rontottál el valamit, vagy az is lehet, hogy a vezérlő túl közel került egy zavarforráshoz.
Igen, így van, ha "lenyitom" az előlapját, jól megy, de ha össezárom, a fénycsövek gyújtása okozta nagyfrekis zavar bolondítja meg a mikrovezérlőt.
Akkor árnyékold le! Konzervdobozt jól lehet alakítani, és forrasztható is.
Köszi, kipróbálom! Mármint, gondolom, a mikrovezérlőt borítsam be vele, ne a csövek gyújtópatronjait, ugye?
Persze, a vezérlőt burkold be, és kösd GND-re!
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy ha egy cmos bemenetre rákötjük egy tranzisztor bázisát, akkor csak maga a bemenet képes nyitni a tranzisztort? Mivel a valóságban azt tapasztaltam, hogy igen, viszont az általam ismert elmélet mást mond. Lehetséges, vagy valami más dolog lehet a hiba hátterében?
Illik betenni egy áramkorlátozó ellenállást a bázisba. Azt is figyelembe kell venni, hogy mit kapcsol a tranzisztor.
Attól függ, minek a bemenetéről van szó. Egy mikrokontroller bemenete például tartalmazhat felhúzó ellenállást.
Sziasztok, a kérdésem az lenne, hogy egy normál villanykörtének az ellenállása kb. mekkora lehet?
Előre is köszönök minden választ!
Az függ attól, hogy hány Wattos. A 40 wattosé azt hiszem 100 Ohm körül van
Hidegen.
És melegen mennyi lehet?
A 40 wattosé ~130 OHm forrón, hidegen 95 OHm. Legalábbis ennek, amit itthon találtam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |