Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Igen az alapján mértem végig csak úgy kezdődik, hogy az IC1 4-6-os lábán 11,2V-nak kell lennie ami nekem 10,6V innentől borul az egész. A leírt jelenségtől függetlenül a fesz és áram szabályozható, csak nem tetszik az a -0,6V most annyit tettem, hogy módosította az IC1 erősítését hogy 11,2V körül legyen a kimenet most legalább nincs -0,6V. Még tesztelgetem hátha ezzel megoldódna a gond. De az nem világos, hogy egy 5,6V zéner hogy szórhat ennyit?
Egyébként kipróbáltam az IC-ket kivettem és a zénert felkötöttem tápra R4-el sorba és úgy is csak 5,4V esik rajta. Mivel erre a 11,2V-ra épül az egész kapcsolás így borul minden ha nincs meg. Az R17 miatt főleg. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2014
Köszönöm! Nálam még mindig nem működik. Seráfütty!
Kicsit megszerkesztettem a linket, így jó: Bővebben: Link
Hagyjad, a rövidebbet könnyebb elolvasni.
Közben elindult a táp. 28V-ig tudom állítani. "Apró" hibáim még vannak. A kijelzőn urgál az érték utolsó karaktere. Gondolom az alkatrészek szórása miatt. Illetve egyáltalán nemtudom állítani az áramot. Kijelzi, hogy mennyit fogyaszt a rákapcsolt eszköz, semmi egyéb. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2014
Azóta kutatom a forumot a hiba megoldása után. A kijelző valószínű a 11V tápfesz miatt ugrál, kevés neki. Habár nempróbáltam az ötletet.
Nemtudom miért nemtudok egyáltalán áramot állítani. Már nagyítóval kutatom a nyákhibákat, mert az előző is amiatt volt. Asszem többet nem vasalok.. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2014
Hello! Lehet, hogy nem nézelődni, hanem mérni kellene valamit?
Áramkorlátot szeretnél állítani, úgy-e? Ha úgy raktad össze (és abból, vagy nagyon hasonlóból), ami le van írva, akkor a "hiba az ön készülékében van". Tedd félre, és némi idő után nézd(mérd) végig megint.Ha rövid a zénered, toldd meg egy (két) diódával.
2x letakarítottam a nyákot. Nemlátok már rajta zárlatot. Átsípoltam nyáktalálkozásokat is.
Probléma a következő: Mintha csak feszültséget lehetne állítani 2 potméterrel. A kijelző mutatja a rákapcsolt terhelés áramát, és a beállított feszültséget is. Ha kiveszem az OPAt akkor megszűnik minden a kimeneten. OPA tápja +5,6V -4.4V a kimenet + hoz mérve. (Mivel az a közös.) Ugyanez mérve a TO92-eseken is. TL431 - ref: -1,8V anod: 6V katod: -5,6V Igazából azért olvastam, mert nem akartam már butább kérdéseket feltenni. Proli: mit mérjek?
Helló! Régebben én is megépítettem az Attila féle tápegységet. Amúgy meg nem így élesztünk. Használj mű terhelést mondjuk egy égő-t ! Más a hideg-ellenállása és a dc-motor erre nem alkalmas.
Idézet: Az áteresztő tranzisztorok valamelyike zárlatos vagy nem megfelelő típus (NPN)-(PNP). Kiveszed a műveleti erősítőt és megméred a kimeneten a feszültséget. Ha 30-V kint van akkor mind a 3 tranzisztor kiforrasztva kiméred dióda méréssel ellenőrizd. Kollektor-emitter / Emitter -bázist / Bázis -kollektor. Ha mindent jól csináltál akkor ha jól emlékszem 0,6-0,7V fogsz mérni. A műveleti erősítőt vedd meg hozzá normálisan mert vezetékezve nem biztos hogy úgy fog működik ahogy te szeretnéd. Ne cserélgesd az alkatrész hanem mérj ! A műveleti erősítőn végig kéne mérni a munkapontokat és a referenciát. IC4D az áramot szabályozza, IC4C pedig a feszültséget. Nagyon fontos, hogy a táp földpontja nem a negatív ág, hanem a pozitív! IC4D és IC4C komparátorok a referenciából leosztott feszültséget kapják. A Referencia 2,5V. Nem tudom hogy nézz ki a panelod jó lenne látni róla egy képet. És még annyit hogy a tervező által ajánlót feszültséget és áramerősséget ne növeld ! Mert szét mennek a tranzisztorok a elfűtendő hőmenyiségtől még ha jól is hűtőd. A panel meg nincs felkészítve 2A-nál nagyobb áramerősségre. Különben a vezetősávok lemorzsolódnak! „Állandóan 30V van a kimeneten.”
Attila86, ezt irja az oldalan -megerositve Monster02-t:
Idézet: „...az áramköreim a legkisebb és „legjóindulatúbb” változtatása hatására könnyen megtörténhet hogy hibásan fognak működni, vagy akár működésképtelenek lesznek....”
Boldog karácsonyt Nektek! Épp lefeküdt a gyerkőc, így díszítés előtt gyorsan felnéztem ide.. ( HOVÁ MÁSHOVA)
Rajzoltam a változtatást. Mivel még elezőtt nem csináltam ilyet, sőtt életemben még nem is láttam ilyen tápegységet - gondolom azt kellene csinálnia, hogy a beállított áramot mutatja, és ha elérte a terhelés, akkor kivillogja a L.E.D. Ehelyett nálam kijelzi, hogy mekkora áram folyik át a terhelésen. Nemhiszem hogy így kellene neki csinálnia. Hol lehet a zárlat, ha ez a hiba jelentkezik? Csak a magam hibájára tudok gondolni.. Ma reggel még át akartam tanulmányozni, hogyan is működnek a műveleti erősítők, de nem hiszem, hogy a végére érek. Proli: Ezért is próbáltam sokat olvasni itt. Szerintem ha Ti ránéztek, egyből kitűnik hol baltáztam el. Monster: Már áttokoztam 3 IC-t és mind ezt csinálja. Amúgy minden alkatrész "elfekvő" új. A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2014
El kell, hogy keserítselek, mert az egy beépített árammérő műszer.
A műszer a kimeneten folyó aktuális áramot méri. Ez akkor lesz azonos az áramkorláttal, ha a kimenetet rövidre zárod (éppen így szokás beállítani az értékét).
hm... Akkor igazából lehet, hogy jól működik?..... Valahol olvastam, pár tíz oldalal ezelőtt, hogy rövidrezárva lehet az áramkorlátot beállítani. Ki is lőtte a biztosítóm. 500mA van beillesztve. Lehet ha 3A raknék be be lehetne állítani? Hiába forgatom az árampotit, nem történik semmi. A leírásában csak írta volna Attila. Ezért vagyok kétségbeesve. Az ICL akkor sem jelezné ezt a megoldást. Értem. Akkor alálőtem a vadnyúlnak.
Akkor boldok karácsonyt! Énis ceglédi vagyok!
Majd holnap reggel 6-kor elgurulok hozzád, hogy jó-e a kapcsolás.. A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2014
Üdv, mindenkinek.
Én megépitettem ezt a labortápot Bővebben: Link és az mitől lehet hogy kinet mikor csak kipróbáltam szépen müködik minden frankó, elkeztem bedobozolni, mikor kész lettem a dobozolással bekapcsolom és a dobozba már nem müködik. Minden vezetéket már átnéztem vagy 100-szor, minden jól van bekötve, és mégsem müködik ez mitől lehet? Bekapcsolni bekapcsol, csak nem lehet szabályozni állandóan 5és 6 Volt között ugrál az érték. A segitséget előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
Helló! Boldog Karácsony-t Mindenkinek ! Jó lenne egy fénykép a kész tápegységről. Amúgy a módosított alkatrészekkel működnie kéne.
Helló! Mérd végig a műveleti erősítőn a munkapontokat. Referencia? tápfeszültség ? zenner feszültségek ? Mit változtattál ? Esetleg kép ?
Esetleg nem valami olyasmiről lehet szó, hogy fém távtartókat használtál a nyák sarkain, amik alá raktál valamilyen alátétet, ami mondjuk hozzáérhet egy vezetősávhoz a nyákon, és így valamilyen zárlat van a ház felé? Akár ha mind a 4 sarkát fém távtartóval fogattad le, akkor akár így bizonyos vezetősávok egymással lettek akaratlanul összekötve? Kép alapján tényleg többet lehetne mondani amúgy, mint így látatlanban..
A fém távtartók nem igen érnek a vezetősávokhoz, még ha M3 alátétet is teszel alá! Általában össze szerelés közbe valami meg lett változtatva vagy hibát vétettél. A 3db tranyó-t el kell szigetelni a hűtőbordától és hogy ne érjen hozzá a házhoz. A potmétereket zsinórral kötöd be , figyelni kell a helyes bekötési irányra.Én például egy 10k és 1 k használok.
Én? Gondolom a kollégának akartad írni...
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
Nem te , csak leírtam a gondolataimat.
Ugyanaz még mindíg a hiba. Igaz nem próbáltam még jobban terhelni, de gondolom, ha lecsavarom mindkét trimmert akkor már egész kis terhelésnél is ki kéne villognia a korlátot.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
Megnéztem a képeket , elfogadható a munkád. Ha semmi nincs a kimeneten és minden le van tekerve , akkor a lednek világítani kell. Keres egy jó égő-t amiről tudod hogy 2A és 24v elbírja 2Db 12V sorba kötve. És kezdjük el méregetni. Mennyi a bemeneten a feszültség egyenirányítva és pufferolva ? A műveleti erősítőn a 11 és a 7 -es lábon menyit mérsz ? De arra figyelj hogy mindkettő pontot a földhöz képest mérd. Mivel 2 darabstabilizátor van, az egyik 5 volt a másik -5 volt. a kettő együtt 10V-lesz. Ez működteti a műveleti erősítőt , ez egy szükséges plusz. A tl431 az egy vezérelt dióda. Az állítja be a referencia feszültséget. Az R15/R16 állítja be 2,5V. Az R8 / R18 tetején is tudod mérni földhöz képest. Ha kiveszed a műveleti erősítőt menyi van a kimeneten? Ha ezek rendben van akkor írd meg és folytatom.
Köszi, hogy ajándékozol pár percet ezekből a szép napokból.
Írtam már. : OPA tápja +5,6V -4.4V a kimenet + hoz mérve. (Mivel az a közös.) Ugyanez mérve a TO92-eseken is. TL431 - ref: -1,8V anod: 6V katod: -5,6V 79;7805 is kb 5V a stab feszültség. Azért nem gondolom, hogy számítana annyira a pontosság, mivel valami vacak multival mérem. Ha kiveszem az OPA-t, megszűnik minden a kimeneten. Beterheltem párhuzamba 2db 24V 700mA-el. 2A felett már nem jelez ki az ICL. A korlát ledje még végállásban sem mukkan meg.. (mind a két végállást is próbáltam a trimmerrel)+ a potival is. . . A led jó, mert néha ha tekergetem a max-min fesz. tekerentyűt - néha kiakad max feszre és a led is világít akkor... A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
Milyen érdekes lámpák ezek, mintha vas-hidrogén csövek lennének.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |