Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2456 / 3998
(#) qvasz2 válasza brato hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Pontosan mit akarsz a 300mA-el? (AC v. DC, vagy mi ez?) Mert attól függ, hogy mit lehet tenni.
(#) brato válasza proli007 hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Egy 8 bites, ellenállásból felépített D/A konverter kimenete az LM358. Teljesen jól működik csak a motoros szelep elektronikája amibe be lenne kötve a kimenet, legalább 100 mA igényel.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2014
(#) proli007 válasza brato hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Ha a tápfesz megengedi (12V-nál magasabb), akkor egy NPN emitterkövetővel kiegészíted. És teszel egy védődiódát záróirányba a kimenetre, záróirányba..
(#) brato válasza proli007 hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Köszönöm.
(#) kcsilla válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

230 Volt a feszültség, nekem villanyszerelő monda hogy le kell transzformálni, én sem értetem vagy lehet hogy csak félre értettem.
(#) mikrokapcsolo válasza kcsilla hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Félre, az tutibiztos. Ha megmondanád, hogy pontosan mi az elképzelés, egyszerűbb dolgunk lenne. Mit szeretnél honnan hova letranszformálni?
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2014
(#) tsigabiga hozzászólása Dec 27, 2014 /

Helló!
Segítséget szeretnék kérni a szakiktól!
Elkezdtem érdeklődni az elektronika iránt és ebből kifolyólag elkezdtem tanulgatni az ezzel kapcsolatos fogalmakat,alkatrészek működését.
A nagy gondom, amiben nem tudok előrébb haladni az az áramkörök működésének olvasása. Magyarán szólva áram folyásának iránya. Egyszerűbb kör leolvasása megy, de a
Ebben szeretnék egy kis segítséget kérni, hogy tudnám ezt elsajátítani.

Köszönöm előre is!
(#) nyekk hozzászólása Dec 27, 2014 /

Üdv.
Bontásból van pár, ilyen kijelzőm.Tud valaki közelebbit mondani kb.mekkora feszültségről üzemelnek,valamint a lábkiosztást, hogy tudom behatárolni?
Kösz!

CAM00484.jpg

(#) gernerakos válasza nyekk hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Helló!
Ajánlom ezt a topicot: Bővebben: Link
Ott folytatjuk!
(#) kadarist válasza tsigabiga hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Szia!
Lemaradt az, hogy mi nem nem megy.
(#) nyekk válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Kösz!
(#) tsigabiga válasza kadarist hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Egy astabil billenőkör működését értem de egy bonyolultabb kör átlátása már gondot okoz
(#) gernerakos válasza nyekk hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Várom, hogy oda is ird ki, mert igy nem tudok válaszolni.
(#) Bakman válasza tsigabiga hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Ez több éves tananyag. Ismerni kell az alapvető áramköri elemeket és némi fizikát is hozzá.
(#) nyekk válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Már találtam az általad ajánlott oldalon némi információt,de ha nem boldogulok jelezni fogom.,Mégegyszer kösz!
(#) maraid hozzászólása Dec 27, 2014 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, egy látszólag egyszerű probléma megoldásában.
A számítógép 3.5ös jackét szeretném kapcsolni egy erősítő és egy fejhallgató között. Ezt persze meg lehet oldani egy sima kétállású kapcsolóval is, de lenne még valami. Az erősítő zajos ha nincs bedugva a jack semmibe, csak lóg a levegőben. Vagy ezt kéne kiküszöbölnöm valahogy, vagy egy olyan kapcsolót kéne csinálnom ami 3 bemenetet (jobb, bal, -) 3-3 kimenetre tudja kapcsolni, és amelyik kimenetre éppen nem kapcsol feszültséget azt rövidre zárja, tehát a jobb és bal is a negatívval van összekötve. Így kikerülhető lenne az erősítő búgása ha éppen a fülest használom. Tudtok javasolni valamit?

Remélem érthetően írtam le : ) Köszönöm előre is a válaszokat!
(#) tsigabiga válasza Bakman hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Mégis merre induljak tovább?
(#) elektroncso válasza tsigabiga hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Én lassan 5 éve foglalkozok elektronikával. Idén kezdtem el hivatalosan is szakosodni ebbe az irányba (szakiskola). Ez alatt az öt év alatt rengeteg mindent megtanultam. Egyre több kapcsolási rajzot tudok értelmezni. Ez nem megy egyik napról a másikra. Az elektronika olyan széles tudomány, hogy átfogó szakirodalmat sem fogsz találni. Rengeteg könyvet kell olvasni, az interneten is sok oldalon foglalkoznak az alapokkal. Építgetni kell az elektronikákat, először lehet hogy nem érted mi-mi miatt került bele. De itt megkérdezed és már tudni is fogod. Ha nem indul el elsőre akkor meg kell javítani,ebből is sokat lehet tanulni. Sőt többet mintha elsőre elindul. Ha bele kell másznod egy elektronikába ahhoz, hogy meg tudd javítani akkor fogod igazán megismerni mi mire van benne. A titok sokat olvasni, kérdezni ha nem találsz választ egyedül a kérdésedre és építeni.
Sok szerencsét!
(#) kadarist válasza tsigabiga hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Szia!
Van itt egy jó könyv: Bővebben: Link. Ajánlom az elolvasását, nagyon jó lesz a számodra.
(#) Bakman válasza tsigabiga hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Huhh, erre nehéz bármit modani. Próbálj meg középiskolai tankönyveket szerezni.
(#) tsigabiga válasza kadarist hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

köszönöm a segítséget. Nekiállok az olvasmánynak és megfogadom a tanácsokat.
(#) proli007 válasza maraid hozzászólására (») Dec 27, 2014 / 1

Hello! A GND-t nem kell kapcsolni. Így egy két-áramkörös kétállású (DPDT) kapcsoló megfelelő.
(#) maraid válasza proli007 hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Köszi a választ, de ez nem pontosan az amire szükségem lenne, mert ezzel az erősítőt valóban elnémítaná, de én ugyanakkor be is szeretnék kapcsolni a fülesnek egy kimenetet. Vagy rakjak egymás mellé két ilyen kapcsolót, függetlenül lehessen őket kapcsolni fel-le? Ideálisabb lenne egy kapcsolóval nyilván, de ha körülményes lenne akkor persze nem baj.
(#) kérdező hozzászólása Dec 28, 2014 /

Sziasztok!
Bekötöttem egy Orion hangpanelt, (TBA810) mert jó kis erősítő PC-"hangfal" helyettesítésére. Erre meg elkezd szólni a Kossuth rádió teljesen jó minőségben, (ha a bemenetet a radiátorra kötöm, egész hangos, pedig az földelés) semmi torzítás, érthető szöveg. Nem értem, miért. Nincs sehol egy rezgőkör, és mégis szól belőle az adás. Hogy lehet ez?
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2014
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Szia!
Nagyfrekvenciásan egyenirányít az IC bemeneti fokozata és így szépen hallhatóvá válik a AM adás. A detektoros rádióhoz nem kell okvetlenül rezgőkör, ahhoz egy dióda is elég.
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Érdekes, mi mindenből bújik elő a rádió.
(#) kaqkk válasza kérdező hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

10n a bemenet és a gnd közé csodát tesz .
(#) kérdező válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Megpróbálom, de ez nem tompítja a magasakat?
(#) soos csaba hozzászólása Dec 28, 2014 /

Sziasztok!
Van egy diszkó fényem DMX-es (SCAN HMP 400), és található benne két dióda ami nem vezet egyik irányba sem! A neve BZW04P28B-milyen típusú dióda volna ez?, esetleg valami zener dióda volna?. Nem vezet egyik irányba sem szerintem rossz, akkor mivel lehetne helyettesíteni, esetleg Egy BZX 28-asal?. Itt található az adatlapja, de ebből nem jöttem rá hogy milyen dióda is volna ez! Aki tudja azt kérem segítsen. Köszönöm!
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Próbáld meg először 1nF-al.
Következő: »»   2456 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem