Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2457 / 3997
(#) nedudgi válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Addig jó, amíg nem vezet. Tudtommal ez TVS, túlfeszültség levezető.
(#) kadarist válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Ha nincs rajta katódgyűrő (fehér csík), akkor ez egy kétirányú tranziens szupresszor dióda. Túlfeszültség esetén nyit ki és ha nem vezet, akkor jó.
(#) proli007 válasza maraid hozzászólására (») Dec 28, 2014 / 1

Úgy is meg lehet oldani, hogy vagy az erősítőre, vagy a fülesre váltod a PC kimenetét. AZ erősítő bemenetére meg teszel egy 470ohm..1kohm-os ellenállást. Az a hangerőt nem nagyon csökkenti, viszont kikapcsolt állapotban lezárja az erősítő bemenetét.
(#) mindenes válasza maraid hozzászólására (») Dec 28, 2014 / 1

Szia! Én egy jelszétosztót ajánlanék.:Bővebben: Link
(#) Gafly válasza mindenes hozzászólására (») Dec 28, 2014 / 1

Ágyúval verébre....
Nekem is elsőként az ellenállásos lezárás jutott az eszembe, mert a kapcsoló esetében csattanhat hangosat az erősitő az átkapcsoláskor (de nem biztos).
(#) soos csaba hozzászólása Dec 28, 2014 /

Köszönöm a gyors válaszokat!
Nincs rajta katód gyűrű, akkor most már tudjuk mire való, mehet vissza a helyére!
(#) maraid hozzászólása Dec 28, 2014 /

Köszi a segítséget kipróbálom az ellenállásos megoldást!
(#) balint730 hozzászólása Dec 28, 2014 /

Sziasztok!
UTP kábel tömör és sodrott vezetéke hány ampert bír 24V-on?
12V-on 8A még kibírt.
Előre is köszönöm a választ.
(#) kadarist válasza balint730 hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Szia!
Milyen hosszú lenne a vezeték? A hangsúly nem a kibíráson van, hanem a vékony vezetéken való feszültségesésen. Feszültségtől nem függ a "kibírás".
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2014
(#) balint730 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Nem lenne nagy hosszúság egy lyukraszteres forrpanel vezetékezését szeretném megoldani vele max 10cm de 4-6 amper folyna a vezetéken 24V-on.
(#) kadarist válasza balint730 hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Tíz centi még éppen belefér.
(#) Bakman válasza balint730 hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Határeset lehet. Vezetékezd be duplán két eret összesederve.
(#) Jocci hozzászólása Dec 28, 2014 /

Üdv! 2 szekunder tekercses trafót szeretnék készíteni. Valaki elmondaná, hogy kell ezt megépíteni:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
(#) Bakman válasza Jocci hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

A képen egy tápegység részlet van, nem csak a trafó. Mekkora áramot kell tudjon a szekunder?
(#) Jocci válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Hú azt nem tudjuk :-/
Ezt az erősítőt próbáljuk megépíteni, ehhez kellene a trafó:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
(#) kadarist válasza Jocci hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Gratulálok! Minden bele van írva a leírásba: " A trafónak 200W-osnak kell lennie, hogy a kimenő 170W-ot elő tudja állítani." Tessék üzletben megvenni!
(#) Bakman válasza Jocci hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

A kérdésedből azt szűröm le, hogy sokkal jobban jársz, ha megveszed a trafót. Természetesen lehet készíteni trafót, de ahhoz számolgatni kell, ami még nem is annyira vészes, de alapanyagokat is kell venni, ami viszont már többe fog kerülni, mint a gyári trafó. Készíteni akkor érdemes, ha olyanra van szükséged, amilyet nem gyártanak.
(#) Jocci válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Értem. Köszi a választ
(#) végfokVadász hozzászólása Dec 28, 2014 /

Sziasztok, építettem egy kis rendőrségi villogót amit usb-ről lehet működtetni, de nem igazán akar működni. Kezdetben mindkét led világít ( villogás helyett ), azután csak a piros világít folyamatosan. Tudnátok egy pillantást vetni rá kérlek, mert én nem értem mi lehet a hiba. Alap funkció szerint az alsó tranyó adja az alap villódzását a ledeknek, és a felső kettő váltogatja, hogy egyszer az egyik szín világítson, másszor a másik. Így váltogatva villódznak a színek.

pol_schem.png

(#) kadarist válasza végfokVadász hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Nem szerencsés azonos (68 ohm) ellenállásra kötni eltérő nyitófeszültségű LED-eket
(#) proli007 válasza végfokVadász hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Hello! Valamit elkötöttél. De mind két 555 működése ellenőrizhető a GND és a kiment közé tett Led+ellenállás segítségével. Akkor látod működik-e. (Egyébként túl nagy ellenállások vannak benne. Célszerűbb lett volna pld. tízszer kisebb ellenállást és tízszer nagyobb kondikat beletenni. )
(#) Bakman válasza végfokVadász hozzászólására (») Dec 28, 2014 / 1

Szerintem az a baj, hogy túl nagyok az ellenállások és túl kicsik a kondenzátorok. A felső 555-ös IC-nél a kondenzátor felé 2,26 uA, az alsónál pedig 1,66 uA folyik. Ezek már olyan kicsi áramok, hogy az egész bizonytalanságát okozzák. Számold át úgy az értékeket, hogy lehetőleg max. 100 kOhm-os ellenállás legyen benne (lásd melléklet).

Shot_912.jpg

(#) végfokVadász válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Értem, ezt megpróbálom, köszönöm szépen a válaszokat.
(#) djapor96 hozzászólása Dec 28, 2014 /

Rendeltem kínából egy mágnesszelepet. Ma beüzemeltem. A felirat szerint 12V DC kell neki. Kb. 1 óra alatt kinyírta az adaptert amire rákötöttem. Az 300mA tudott, de a mágnesszelepre nincs se teljesítmény sem áramfelvétel ráírva.

Milyen teljesítményű adaptert szerezzek be esetleg ki tudom mérni a felvételt?
(#) kadarist válasza djapor96 hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Szia!
A tekercs ellenállásából ki tudod számítani az áramfelvételt.
(#) djapor96 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

8Ohm.
(#) djapor96 válasza djapor96 hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Akkor 1.5 A-t kell tudnia az adapternek.... jól számolom?
(#) kadarist válasza djapor96 hozzászólására (») Dec 28, 2014 /

Inkább tudjon kettő ampert.

Köszi

Mi történik, ha egy 7,5V-os 1,25A-es tápra kötöm rá? Kattan a szelep, tehát nyitja...
Következő: »»   2457 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem