Fórum témák
» Több friss téma |
A magasság és az átvihető teljesítmény tekintetében is a gyűrű a legjobb. Azt teljesen körbe lehet tekerni, bőven van felület amin hűlni tud a huzal, szemben egy E vagy egy ETD maggal ahol csak a mag felületének kb. harmadára-negyedére tudsz tekerni.
Megsaccolni sem tudom hogy azon az ETD-n mennyit lehet átvinni, a neten található ilyen jellegű táblázatoknak meg köze sincs a valósághoz. A Talis adatlap pl. valami 400W-ot ír az ETD49-re ami ugye marhaság. Idézet: „Talis adatlap pl. valami 400W-ot ír az ETD49-re” A Talis magok (M2xxx) anyaga atomkaki. Nagyon elavult. Sokszor belinkeltem már a megfelelő EPCOS adatlapot, most megteszem megint. Ebben benne van, hogy egy bizonyos anyagú mag mekkora teljesítméynre képes 1:1 áttétel esetén push-pull konverterben, az adott (általában 100kHz) frekvencián. A félhíd hasonlót tud.
Meg fogom nézni;egyébként ha nincs terhelve,akkor is kell lennie feszültségnek a kimenetén?
Jelenleg ott tartok, hogy találtam itthon 2 "feláldozható" fetet, ami elvben megfelel a feltételeknek, viszont nem tudom hogy a 2 fetnek egyformának kell-e lenniük?Bővebben: Link Bővebben: Link
Soros izzóval próbálva (230V 25W), első bekapcsoláskor felvillan egy pillanatra az izzó. A kimenetre raktam egy 12V os izzót, de az meg se nyikkan. Sajnos oszcilloszkópom nincs, de dvm-et hol tudnék mérni valami értékelhetőt?
Nem látom át mit hogy csinálsz. Azért linkeltem azokat a diac-os rajzokat hogy inkább azt erőltesd, az biztos hogy jó. Meg most ott tartunk hogy van egy tranyós önrezgő valamid amibe feteket akarsz rakni. Az úgy nem gyere be. A fethez több menetszám kell a vezérlő gyűrűre, meg szembefordított zénerek a gate-ekre.
De ha mindenképpen azt akartad elindítani akkor egyelőre jók azok a tranyók amik benne vannak, elindulni azokkal is elindul. Most komolyan, küldjek egy diac-ot meg fél méter huzalt a gyűrűre? A tápépítés szkóp nélkül kb. olyan mint az autószerelés egy vágóval meg egy kalapáccsal. Ismertem is olyat aki szerint e két dologgal mindent meg lehet szerelni. Idézet: „Most komolyan, küldjek egy diac-ot meg fél méter huzalt a gyűrűre?” Huzalom az van, diac jöhet lusta vagyok 50Km-ert buszozni 1-2 diac-ért. Igen nekem is jobban tetszik az a 2 rajz ahhoz csak diacom nincs. Ha sikerül eltemetni ezt a 2 fetet, akkor valószínű készítek egy rendes tápot azokból a rajzokból. Ahhoz tranyó is bontható PC tápból, amiből van itthon bőven. Akkor fogom és áttekerem a kis gyűrűt, hátha akkor beindul. Eltávolítottam a soros izzót, és igy sincs jele füstnek, szóval itt lesz a gond valahol.
Végre valami haladás...
Soros izzó nélkül bekapcsoláskor egy halk hang hallatszodik, utána síri csend. Áramtalanítás után pár másodpercenként ismét hallani a hangot. Közben rámértem a szekunder oldali elkora, és lás csodát 22V mérhető rajta, és minden alkalommal amikor zizzen egyet a valamennyivel töltődik az elkó. A kis gyűrűn a menetszámokat kétszeresre emeltem (Skori leírásához képest az induktivitása is kb. kétszeres)és úgy próbáltam. Van hogy "elindul", de 12V-os autó izzóval terhelve hallani hogy "szenved" és közben nem mérhető feszültség a pufferen. Még több drót kellene a kis gyűrűre, vagy mi okozhass még ezt?
Sziasztok! A mellékelt kapcsolás egy kapcsolóüzemű táp szekundere. Az lenne a kérdésem,hogy a szkópon miért nincs vizszintes vonalhoz közeli jel,mivel rá van kapcsolva a C9-es kondi a jobb sarokban? A kondi értéke 47 mikroF.. Próbáltam növelni is,de semmi sem változott. Miért?
Elnézést ! Felteszem az egész kapcsolást. Remélem ki lehet nézni belőle. A kérdésem érthetőbben. Miért nem símítja ki a fenti szkópon a jelet(impulzusokat) a rákapcsolt kondi?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Nem látom a szkópon a V/div értékét, se azt, hogy AC vagy DC... ( vagy csak én nem? )
Lehet 100 mV is... A másikon, a source-ön se olyan jel van, az tuti... A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Arra akartam kilyukadni,hogy a Gretz után ugyebár azért teszik a kondit nagy kapacitással,hogy a kijövő jel hullámformáját kisímítják amennyire csak lehet. Akkor itt miért nem simítja ki ezt a (fésűs) jelet is legalább valamennyire a fenti szkópon,hogy a kimeneten minnél simább jel legyen?Az IC-n a jel számomra most nem lényeg. Nekem a trafó kimenetén lévő impulzusokat kellene simitani!
Milyen a fésű frekvenciája? Az SD1 nem Zéner véletlen?
Üdv Etm
Szerintem tegyél a (+) ágba fojtót , vagy L C L szűrőt , és persze a végén méred a jelalakot ! Üdv
A találgatás nem az én kedvencem.. abból indulok ki ( éppen ), hogy ha a source-jel is messze van a valóságtól, akkor a szekunderben se lehet semmi jóra számítani..
Megismétlem: az a "szkópkép" nudli értékek nélkül és semmi olyant nem mutat, ami igaz lehet. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Ne a a rajzot tedd fel mert ezen értékek sincsenek hanem a szimulációs fájlt és akkor talán foglalkozik vele valaki. Persze csak ha 7-es vagy 8-as, mert a 9-es tina egy vicc, legalábbis ami nekem volt.
Hello! Ezt szerettem volna elérni tegnap,de ma sikerült.
Akkor már kérdésed sincs... esetleg nyújtsd ki az időalapot a bal alsó miatt ötszörösre..
Szervusztok!
Mostanság rendeltem valami trafo-magokat, és 2 darab törötten jött, használhatom igy? Amugy ETD39, az anyagát sajnos nem tudom. Maximum mekkora teljesitményre képes? Nekem 300W-ra kellene, erösitöhöz.
Így ránézésre jó lesz 300W-ig. Persze használhatod törötten is. Egy fél pötty pillanatragasztó, vagy kívülről úgyis átszigetelőszalagozod (mylar, kapton stb)...
Pillanat ragasztó, majd a csévetestre rálesz szoritva akkor.
Köszönöm a gyors választ!
Sziasztok! Ha magam akarnák (még nem akarok) tekerni SMPS trafót/tekercset stb, akkor honnan tudok szerezni huzalt (pl. litze) ?
Hello! Arra szeretném a véleményeteket kikérni,hogy ezen a kapcsolóüzemű tápon az IC 6-os lábán ilyen jel kell hogy legyen? Ez így jól szabályoz?
Nagyítva felteszem az IC 6-os lábán lévő jelet,és a szekunder kimeneten lévő szabályozott jelet.
Hol kapható rovatot ajánlom; de a börzén árulnak többfélét. Ha figyelmesen elolvasod e rovatot, találsz házilagos, jó megoldást.
Sziasztok!
Találtam egy rossz tápot amin fénykorában 6V, 17V, 25V, 70V, 160V feszültséget tudott kiadni. Sajnos ez az áramkör halott, a nyáklap törött stb. viszont a vezérlő UC3842 típusú IC és a trafó amin ott vannak a szükséges tekercsek, az optó és az LM431 az mind hibátlan. Kérdés, ha megrajzolnám a nyáklapot, akkor vajon ez a kapcsolás megfelelően tudná működtetni az én már kész trafómat? Gondolom csak a többi (6V, 17V, 25V, 70V, 160V) os szekunder részt kellene megtervezni. Vagy tévedek, és mindenképp tekerni kellene másik trafót? Ja igen még a fet is hibátlan... csupán a szekunder oldali diódák mentek át drótba... A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
Szerezel, veszel, vagy bontasz valahonnan vékonyabb zománcszigetelésű huzalt. Olyat,a mit forrasztani lehet és nem kell a zománcot róla levakarni. Ebből összefogsz annyi szálat, amennyi keresztmetszetre szükséged van.
Ha jól tervezed meg a nyákot, nem látom akadályát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |