Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107

Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   74 / 93
(#) CIROKL válasza furko hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Látom ez az általam jobbnak vélt megoldás nem igazán tetszetős de megint mondanám EZ nekem így tetszik és ennyi !
Továbbá nem vagyok már , legalább is remélem pancser aki direkt ellent mond a fizikának ezért egy két kis bizonyíték a feszültség adatokról .
Na tényleg nem kerek az a 8 Volt na de kövezzen meg az aki ezt a pár tized Volt eltérést problémának véli !
Ja és a 6 darab kijelzőnek 6 darab független szekunder van a trafón : Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
(#) Csupasz válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Laci, Te már megint nagyot alkottál!
(#) adapter hozzászólása Dec 15, 2014 /

Sziasztok!

Van egy 0-600b-os nyomástávadóm amelynek a kimenetén 0,5-4,5V feszültséget mérhetünk a nyomás függvényében. Tehát mondjuk 210bar-nál a kijelzön 21mV-ot kellene mutasson az ehhez tartozó 1,9V-os valós feszültsék érték helyett.
Ehhez szeretnék egy DVM-et készíteni 7106-al.
Utólagos engedelmével proli007 korábbi hsz-t felhasználva a következőket számoltam:
"
- Kiindulni a lineáris egyenes képletéből kell. Amit az y=ax+b képlet határoz meg. Az "a" a meredekségi szorzó, a "b" az eltolási érték. Ezzel, minden lineáris függvény konvertálható.
- A meredekségi szorzót a=Ube/Uki határozza meg, de ez nem csak "feszültségre", hanem feszültség változásra is érvényes. Vagy is a=dUbe/dUki -re is érvényes. Te 0,5..5V-ig szeretnél mérni, amire a kimenőjelnek 0..200mV feszültséget kellene adni. Így a=(4,5V-0,5V)/(0,2V-0V)=20. Mivel a feszültség osztás arányát az ellenállások aránya a=1+(R1/R2) alapján határozza meg, ha mondjuk az alsó R2 ellenállást 205ohm-ra (helitrimmer)választjuk meg, akkor a felső ellenállásnak 3,9kohm-nak kell lenni. ...
- Ha a "b" eltolási értéket nézzük, akkor nyilván a bemeneti feszültségből kellene 0,5V-ot levonni. De ezt a feszültséget, levonhatjuk a már 200mV-ra leosztott feszültség értékéből is. Nyilván ez 20-szor kisebb lesz, mint a 0,5V. Vagy is b=0,5V/20=25mV. "
Tehát elég lehet a referencia feszültséget 25mV-al eltolni?
Jó lesz ez így nekem? Más elvileg nem lesz vele mérve...
(mielőtt nyákot készítek nehogy valamit elszúrjak ....)
Kifelejtek valamit?
Üdv:
L
(#) proli007 válasza adapter hozzászólására (») Dec 15, 2014 / 1

Hello! Majdnem jó a számításod de van benne tévedés.
- Ha 0,5..4,5V feszültség változásra a műszered 0..200mV-ot kap, akkor a kijelzett érték, nem 600bar lesz végértéken, hanem 2000bar. Tehát a dUbe=4V feszültség változást, dUki=60mV feszültségváltozássá kel konvertálnod. Így a feszültségosztó osztási aránya 4V/60mV=66,666..
- Az eltolási értéket is ezzel az osztásaránnyal kell számolnod amire 7,5mV értéket kapsz. És az In-Lo bementet kell ezzel a feszültség szinttel megemelni, hogy ott nullát mutasson a műszer.
- A bementi osztó 1:66,666.. osztási arányát nem érdemes pontosítani, azt lehet a 100mV referencia "finomhangolásával" is beállítani. Vagy is kalibrálni úgy kell, hogy az eltolási értéket nullára állítod, a bementi feszültségnek 4V-ot adsz és a kijelzést 600-ra állítod. Majd 0,5V bementi feszültség értéknél, az eltolás potival, nullára állítod a kijelzett értéket.
(#) adapter válasza proli007 hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Köszönöm!
Ezt fogom csinálni!
(Az alkatrészeket már meg is rendeltem...)
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Lassan felsorakoznak a végleges helyükön .

P1150989.JPG

(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Ez lemaradt...

P1160026.JPG

(#) sita hozzászólása Jan 4, 2015 /

Sziasztok!
Megépítettem "topi" által közreadott voltmérőt.
A kalibrálással nem boldogulok.
A kijelzőn terheletlen állapotban, villogó mínuszjellel 88.0 mutat.
Reszelgetek, reszelgetek de nem akar 0.0-ra beállni.
Várom javaslatotokat.
Köszi!
(#) ronin75 válasza sita hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Szia,
21-es és az 1-es lábhoz képest mit mérsz ?
21-es és a 26-os láb között ?
30-as és 36-os láb között?
A 27-28-29-es lábon milyen alkatrészek vannak? 220n/47k/470n ?
A 38-39-40-es lábon ? 100pf/100k/40láb ?
A 33-34-es lábra milyen típusú kondit raktál?
(#) adapter válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Kedves Gábor!

A 0-600bar-os (0,5-4,5V) távadó műszerét végre sikerült befejeznem.
Működik, stabil a kijelzés.
A 600 b (4V-nál ahogy írtad) szépen beállítható, de sajnos a nulla értékkel nem boldogulok valamiért nem áll be, sokkal magasabb értéket mutat.
Mit rontok el?
A 100mV ref. akárhová állítom nem befolyásolja szignifikánsan az értékeket.

Üdv:
Lajos
(#) proli007 válasza adapter hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Hello! Ha lerajzoltad volna amit elkövettél, lehet okosabbak lennénk..

Hello!
Bocsánat....

7106m2.jpg

(#) sita válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Szia,
21-es és az 1-es lábhoz képest mit mérsz ? 4,97V
21-es és a 26-os láb között ? -4,94V
30-as és 36-os láb között? 1,354V potm. végállásban
A 27-28-29-es lábon milyen alkatrészek vannak? 220n/47k/470n ? 220nF/ 47K/470nF és közösítve
A 38-39-40-es lábon ? 100pf/100k/40láb ? 100pF/100K/(és közösítve 40)
A 33-34-es lábra milyen típusú kondit raktál? 100nF MKT 63V
(#) proli007 válasza adapter hozzászólására (») Jan 5, 2015 / 1

Még szép, hogy nem jó. Nincs kivonás..

600bar.png

Ezt jól elbaltáztam! (Vörös fej, szem lesüt, leülök, egyes...)

Köszönöm!
(még ma kijavítom)
Üdv:
L
(#) adapter válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Hello!
A módosításokkal tökéletesen működik. Egyelőre asztalon, ha bemegyek dolgozni a valódi nyomástávadóval is tesztelem.
Mégegyszer köszönöm nagyon sokat segítettél....
Üdv:
L
(#) sita hozzászólása Jan 30, 2015 /

Szevasztok!
A korábbi segítség-kérésem szerencsére már nem aktuális, sikerült megoldani a gubancot. Kakukkos volt az ICL7660.
Ujabb kérdésem volna: 2db Ic7107-es mérőt kellene működtetni egy készüléken belül egy tápról.
Az egyik mérő Fesz mérő, a másik viszont áram mérő.
Vagy kettő táp kell?
(#) Ghoost válasza sita hozzászólására (») Jan 30, 2015 /

Illik minden olyan muszert amik galvanikus kapcsolatba kerulnek a meresek soran egymassal, KULON taprol jaratni. /forras: Labortapegyseg topik/
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
(#) proli007 válasza sita hozzászólására (») Jan 30, 2015 /

Hello! Attól is függ, hogy van-e a két mérésnek közös pontja, amihez képest lehet mind kettő feszültséget mérni. (Az árammérő is feszültséget mér, csak Shunt ellenálláson..)
(#) sita hozzászólása Jan 30, 2015 /

Köszönöm a válaszokat!
Sajnos akkor kettő tápról kell működtetni a két mérőt.
Üdvözlette
(#) Sebi válasza sita hozzászólására (») Jan 30, 2015 /

Már annyiszor volt róla szó, hogy nem kell két táp, de még csak elválasztás sem a mérendőtől.
Meg kell nézni az adatlapot! Ha negatív táp előállítható a GND-hez képest, akkor lehet közösíteni az INLO bemenetet az ICL7106/7 GND-vel. Az áramot a negatív ágban elhelyezett sönttel polaritáshelyesen méri.
(#) sita hozzászólása Feb 5, 2015 /

Köszi sebi!
Megspóroltál nekem egy tápot! MŰKÖDIK!
Azért van egy észrevételem, bár túlzott jelentősége nincs (tájékoztató információt ad, és nem adatfeldolgozáshoz kell a mérés) :
- Közös tápról hajtva a két műszert, akkor 0,1-0,15V ill. Amp-al többet mutat a kettő táposhoz viszonyítva (műszereket külön-külön kalibráltam). A táp mindkét esetben 5.00V volt.
Mitől lehet ez?
Üdv sita
(#) Sebi válasza sita hozzászólására (») Feb 8, 2015 /

Én nem vettem észre ilyet - bár régen volt... Mivel a kérdés az elválasztás (külön táp) volt, nem részleteztem.
Tehát adott egy szabályozható táp, ami egytekercses trafóról jár graetz, puffer. A +5V-ot a kijelzőknek én egy pici buck-regulatorral adtam (LM2675-5), az ICL-ek kaptak 1-1 78L05-öt.
A graetz kitoldva 2 diódás feszkétszerezővel negatívnak, soros ellenállás,zener, 7905 közösen a két ICL-nek. Atomstabilnak tűnt, lehet hogy a +5V-ot is elég egy 7805-el adni, de ez nem sorozatgyártás, nem sajnáljuk...
(#) sita válasza Sebi hozzászólására (») Feb 8, 2015 /

Valószínű hogy félre értettél, már ami a sorozatgyártást illeti.
Én egy nyugdíjas barkácsoló vagyok.
Ami a spórolást illeti, hát annak az az oka, hogy elég szűkös dobozkát csináltam, és a dobozon kívülre kellett volna rakni a második tápot, vagy eldobni a dobozt és újat csinálni.

Üdvözlettel
sita
(#) Sebi válasza sita hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Épp ezt mondtam: ez nem sorozatgyártás (magunknak csináljuk), tehát nem spóroljuk ki belőle az 50Ft-os alkatrészt. (Főleg úgy nem, hogy ez esetleg - kevésbé átgondolt tervezéssel/vezetékezéssel párosulva - instabillá tegye művünket.
(#) McAdams hozzászólása Feb 22, 2015 /

Üdv! Esetleg valaki csinált már 4 1/2 digites panelmérőt? Esetleg az ICL7129 jó hozzá? Köszönet előre is!
(#) Sebi válasza McAdams hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Idézet:
ICL7129 jó hozzá?”

Igen. Ez egymaga a műszer... Kérdés, tudsz-e hozzá triplexed LCD-t szerezni.
(#) McAdams válasza Sebi hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Válszodból úgy érzem nem egy egyszerű feladat. Szétnézek hátha valahol van.
(#) zaky válasza McAdams hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Szia,

ICL7135-tel próbálkoztam, próbapanelen már jól működik. Most már csak egy panelt kéne hozzá tervezni...
(#) McAdams válasza zaky hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

És az hány digitet használ? Én a xx.xxx forátum miatt gondolkozom rajta. Panelmérőt csinálnék belőle a tápomhoz.
Következő: »»   74 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem