Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   207 / 375
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Az nem a cncusb volt, hanem az uccnc300-as, és azóta sem csinált ilyet. Most írják át a teljes belsejét, úgyhogy javítják folyamatosan. ez legalább magyar fejlesztés.
(#) qtrica válasza qtrica hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Ebben valaki tudna információt adni?
(#) csatti2 válasza qtrica hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Ez teljes egészében a géped kiépítésétől függ, illetve milyen további terveid vannak még. Pl. a mechanikus végálláskapcsolókat a legkevésbé sem érdekli, hogy 24V-t vagy 5V-t kapcsolnak (most tekintsünk el attól, hogy 24V-on lehetséges, hogy kevesebb áramot kergetne át az elektronika, ami növeli a kontaktok élettartamát. ez amúgy ebben az esetben valószínűleg el is hanyagolható). Ha azonban aktív szenzorokat is használni kívánsz, akkor azok általában 24V-osak (ez a leggyakoribb ipari standard fesz.).
Ha saját magad, akarsz kiegészítő elektronikát eszkábálni, akkor viszont praktikus lehet az 5V, mert könnyebb lesz illesztened a részeket egymáshoz (bár ez filléres optokapukkal megoldható a 24V-al is).
Tehát oszd meg velünk mid van már meg (szenzorok, tápegységek, elképzelések ) és akkor jobb tanácsot kapsz.
(#) qtrica válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Tervezek csak. A kérdésem onnan származik, hogy a végállást gyári proxokkal szeretném. Viszont amit kapni lehet kézi jeladó az 5V-os. Szeretném az esetleges illesztő áramköröket elkerülni.
(#) csatti2 válasza qtrica hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Értem. Ha még csak most kezded el építeni és nincs semmid én a helyedben a 24V-ot választanám. Ha közelítéskapcsolókat akarsz használni mechanikusok helyett, akkor vigyázz, hogy jó legyen az ismétlési pontosságuk különben nem tudod majd referenciapontként is hasznosítani őket (ha nagy teljesítményű gépet építesz, ami önmegsemmisíteni is tud, akkor ne spórold ki a mechanikus végállásokat se).

Kézi jeladó alatt mit értesz?

Milyen szoftverrel akarod majd vezérelni?
(#) qtrica válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Például egy ilyenre szükség lehet már az inditáskor is:Kézi jeladó
CNC géppel még nem találkoztam, de 17 évet eltöltöttem szervo hajtásokkal. Ezért is kérdezek, mielőtt belefogok. A következő problémám az E-stop korrekt megoldása lenne.
(#) cpt.zoltan.simon válasza qtrica hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

CNC-vel még én sem foglalkoztam, de a Siemens-nek szélturbinákat helyezek üzembe világszerte. Elég komoly cuccok, és ott az E-Stop is elég jó. Azt kell tudni róla, hogy két kör van, számos helyen ezek a kapcsolók pedig "normaly closed" típusúak. Szóval szerintem ha több van akkor láncba kösd, és minden nyomógombod két áramkörös legyen, bármelyik áramkör bármely köre szakad, E-Stop esemény adott.
(#) qtrica válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Igen ezt nem látom senkinél. Mindenhol csak a szoftveres E-Stop megy. Illene (vagy nem?) a bontó érintkező segitségével mágneskapcsolóval a hajtásokat leválasztani a tápról.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2015
(#) csatti2 válasza qtrica hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Ennek az az oka, hogy itt elsősorban kis teljesítményű otthoni gépekről van szó. A legtöbb még ahhoz sem elég erős, hogy saját magában kárt okozzon, ezért aztán elég a szoftveres E-Stop is.
Persze lehetne cifrázni, ha már kétkörös biztonsági kör, akkor azt illik safety kategóriás relé(k)be (sárga) kötni. Fel kell fűzni a mechanikus végálláskapcsolókat is rá (esetleges biztonsági felülbírálással megspékelve). A munkaterületet lehetne védeni biztonsági fényfüggönnyel. A relén keresztül hardveresen engedélyezni a motorvezérlőket, lekapcsolni a betápot és mellékesen értesíteni a szoftvert is, hogy ne erőlködjön. Csak éppen ez már nem túl olcsó.

Ehhez hasonló nekem is van (mondjuk nem sokat használom). USB-n csatlakoztatható az enyém a számítógéphez (vezeték nélküli cucc, adtak hozzá egy kis dongle-t). és plugin-on keresztül vezérli a mach3-at.
Bővebben: Link
(#) qtrica válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Ezt is néztem mint lehetséges kiegészitő eszközt. Mi a tapasztalatod, mennyire használható? Nem terheli a processzort?

Minden funkciója működik. Azért használom ritkán, mert simán elérem a billentyűzetet és gyorsabb a kurzorral mozgatni a gépet, mint ezen a kütyün kapcsolgatni a tengelyek között. Procit nem tudom mennyire terheli, ilyen jellegű problémáim nem voltak. Én egy lapost használok a CNC vezérlésére és ethernetes a vezérlőm.
(#) qtrica válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Valahol olvastam, hogy késik a művelet amit végrehajtatsz vele. Sokaknak meg eléggé foglalja a gépét a működés, igy ezt alakalmazni nem szerencsés.
(#) Koncsar hozzászólása Jan 8, 2015 /

Sziasztok! Közben én is belefogtam egy masina építésébe. Pár képet felteszek róla. Az utolsó képen az esztergámat alakítottam át, hogy marni is tudjak a CNC építéséhez. De lenne hozzátok egy olyan kérdésem, hogy kinéztem egy léptetőmotort. Azt írják róla, hogy 3 A -es és 3 Nm tud. Valaki tud erről a motorról valamit?
Ime a Bővebben: Link
Köszönöm.
(#) kaqkk válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Fogadjunk van már szerződésed a NASA-val titán alkatrészek marására.....
Ez valami brutális ....
(#) Koncsar válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Szia! Az a brutális, amilyen lassan halad az építés.
(#) kaqkk válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Gyorsan haladna ha nem volna semmi más dolgod, csak a gépépítés
(#) remiasa hozzászólása Jan 12, 2015 / 1

Üdv mindenkinek,

Én egy kicsit szerényebb módon készítettem el a cnc-met kb két hete, igy sikerült, és ilyen képet készít pirográffal, még egy kicsit finomitani kell a pirográf részét mert ha bekapcsol valami a lakásba bezavarja és akkor csíkozza a képet.
(#) Melphi válasza remiasa hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Nagyon jó, gratulálok!
(#) kaqkk válasza remiasa hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Ügyes !
(#) remiasa válasza Melphi hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Köszönöm Melphi.
(#) remiasa hozzászólása Jan 12, 2015 /

Az azért még hozzáteszem hogy ez a gép már harmadik generációs, az alapgépek fióksinesek voltak szörnyüek.
(#) remiasa válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

köszönöm kaqkk .
(#) remiasa hozzászólása Jan 14, 2015 / 1

Üdv Attila1977,

A kért képek a mehanikárol, a léptecs vezérlő TB6560 saját tervezésü nyákkal készült.
(#) remiasa hozzászólása Jan 14, 2015 / 2

És még négy kép.
(#) Thowra válasza remiasa hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Szépen dolgozik a géped.
Mivel fűtöd a szálat?
(#) remiasa válasza Thowra hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Üdv

Egyenlőre még egy 6Volt/10Amperos trafórol egy Triac-os vezélővel amivel a hálozati feszt szabályzom.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
(#) remiasa válasza Thowra hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Szétkaptam a piróvezérlőt egy fénykép erejéig, a szál becsületes neve pedig Kanthalhuzal meleg ellenállás a tipusa pedig: ag:Fe/Cr/Al, átm.:1mm, 1,9 ohm/m,1300C*
(#) Thowra válasza remiasa hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Köszönöm az infót.
Hasonló szál van szerintem a habvágóknál is, ezt ki tudom próbálni.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2015
(#) remiasa válasza Thowra hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Habvágónál nem cekaszt használnak ? mert az nem jó, hamar elég itt hat cm max a huzal hossza és folyamatosan izzik, habvágónál méteres huzalokat használnak és sokkal véknyabbat.
Következő: »»   207 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem