Fórum témák
» Több friss téma |
Azért csinálok gondot magamnak mert, még most kezdtem az ARM világát
![]() Igazából nem ragaszkodom az ST-hez sem és a freescale-hez sem. Az STM32F030F4P6 chipben az ára győzött meg. Egyszerű feladatot sűrűn csinálok és ez kiváló lenne ilyesmihez mert olcsó és házilag könnyen forrasztható. Egy olyan ARM szettet szeretnék itthonra, hogy egyszerű feladatokra olcsó chipet, bonyolult feladatokra drága chipet programozzak ugyan abban a környezetben. Az FRDM-KL25Z már adott, de ezzel nem tudok más chipet programozni , csak ami a nyákra van forrasztva( vagy de?). A Keil az úgy látom nagyon népszerű és univerzális viszont korlátos. Az Mbed-et már megnéztem az nagyon jó így első ránézésre, sok mintaprogram van. Szóval , hogyan építsek fel egy ilyen kis ARM szettet ?
Sziasztok!
Nekem is van egy FRDM-KL25Z fejlesztőpanelem, amivel mbed környezetben már kezdek boldogulni, bár még nagyon sokat kell tanulnom. Kérdésem az lenne, ha én később mbed környezetben nem egy kész fejlesztőpanelt szeretnék felprogramozni, hanem csak egy önálló IC-t amit azután átültethetek más áramkörbe akkor azt megtehetem? Mert azért drága móka lenne, mindig fejlesztőpanelt venni. ![]()
Azt hiszem a te aktív tudás iránti vágyaddal, hamarosan el éred azt az ismert szintet, amikor már csak mosolyogsz ezen a kérdéseden.
embed: Forum: Electronics & Hardware ![]()
Hi!
Én is csak ajánlani tudom az STM32-t. Én külön egy évet foglalkoztam NXP-vel mert akkoriban az ST még nem tudta a TFT kontrollert és az SDRAM-ot. Amióta ezt az STM32F429-el implementálták, felnőttek az NXP-hez (én az LPC1788-at használtam), ám ezzel számomra kicsitől a legnagyobbig az ST mindere képes lett. Most meg már tolják lassan a Cortex-M7-et ami külön csoda. És az STM-nek nagyon jó a doksija, a támogatottsága itt a fórumon (is) kb olyan mint a játékoknál a PIC kontra ATMEL AVR, az előbbi javára. ![]()
Hali!
Netbeans + GNU ARM Toolchain + OpenOCD-vel van valakinek tapasztalata? Most ott tartok hogy fordít szépen, egy kolléga már szóra bírta IDE alatt az OpenOCD-STLink-2 párost (adatokat várom), és igazából megy linux alatt. Találtam egy 45 oldalas leírást direkt, jelenleg a legnagyobb "bug" hogy legyenek regiszterek az IDE Debug részében. Valakinek tapasztalat? Esetleg írt már valaki plugin-t open source IDE-hez?
Szia!
Igazából ez a kérdés mindenkinek szól, aki foglalkozott már vele. Szóval az utóbbi időkben egyre jobban érdekelnek az ARM cuccok, most legutóbb ezt az mbed részt nézegettem, de nekem úgy tűnik, hogy csak az online felületen lehet rá fejleszteni. Ez nekem túl nagy badarságnak tűnik, így le is tettem róla. Kérdésem, hogy akkor nincs rá normális IDE? A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2014
Az mbed koncepció lényegéhez hozzátartozik az online IDE, a központilag kezelt könyvtárak és mintapéldák gyűjteménye. a projekteket lehet exportálni offline fejlesztői környezetekbe, de onnan kezdve vége az mbed koncepciónak...
"Normális IDE" (Keil, IAR, CodeSourcery, CooCox és egyebek) a hagyományos C/C++ fejlesztésekhez van.
Üdv!
Ha GPIOA0 és GPIOB0 lábakról szeretnék EXTI0 megszakítást, akkor a megszakításkezelőben hol tudom ellenőrizni, hogy az A0 vagy a B0 pin váltotta e ki az eseményt? Egyelőre most még nem is tudom mindkettőt úgy beállítani, hogy kiváltsa a megszakítást. Vagy csak A0 vagy csak B0 vált ki megszakítást, attól függ, hogy az exti init-nél melyiket írom utoljára.
Választani kell melyiket szeretnéd használni, nem lehet mindkettőt egyszerre. Így összesen csak 16 külső megszakítást tud fogadni.
Az én tapasztalatom
EXTI0 lehet PA0, PB0, PC0 stb. EXTI1 lehet PA1, PB1, PC1, stb Amikor ezeket kiválaszottad a config fázisban, és mint alternatív funkciót hozzárendelted az adott lábhoz, megszűnik kérdés hogy A0, vagy B0, mivel a fentiek alapján a kettő együtt nem konfigurálható egyazon időre.
Valóban, igazatok van!
Ezt benéztem. Az adatlap alapján AFIO_EVCR 4-6 bit-je konfigurálja a portokat: PA: 0 PB: 1 PC: 2 PD: 3 PE: 4 Ebből valóban az látszik, hogy egyszerre csak egy port adható meg.
Ha az ST NUCLEO kártyán lecserélem az ST LINK firmware-t mbed-hez szükségesre akkor visszaállítható az eredeti ?
Köszi előre is.
A Nucleo kártyán alapból mbed kompatibilis a firmware.
Csak annyit kell csinálnod, hogy a Compile által létrehozott fájlt rámásolod a Nucleo meghajtóra a számítógépen (vagy egyenesen oda töltöd le a böngészőből).
Itt itt azt irják fel kell tölteni innen ! Persze lehet, hogy ez az aktuális változattól függ.
Még nem próbáltam, mert csak most akarok rendelni nucleo-f334r8 kártyákat, de nem igazán szeretném őket mbed-nek téglásítani. Feláll a szőr a hátamon az mbed-től ! Egyrészt nagyon szimpatikus, hogy nem kell annyira bitelni és a kód érthetőbb és hordozható, másrészt viszont kőkorszak. Szerintem csak kedvcsinálónak fejlesztik. Remélem sikerül összehoznom a fordítást a Keil-el. Sajnos én nem tudok létezni emulátor, debugger és töréspontok nélkül ! Remélem az mbed mag az korrekt...mert amik körülötte vannak mindenféle összekrampácsolt cuccok az gáz. Nincs kifejezetten mbed fórum valahol ?
Fw-t frissíteni nem kell, csak ajánlott a legfrissebbel dolgozni.
Nincs külön fw az mbed-hez és az ST-LINK működéshez. Kombinált eszközként működik a debugger rész. ST-LINK, háttértároló, és VCP egyszerre. Én most frissítettem, de előtte és most is működött ST-LINK és mbed programozóként. Viszont javaslom, hogy az ST-LINK Utility-t töltsd le az ST-LINK Driver helyett, mert kapsz 1-2- hasznos programot is mellé. Az mbed csak arra jó, hogy ilyen is létezik, szerintem többre nem való (kb. arduino 2.0).
Esetleg van valakinek aktuális tippje TFT Touch panel beszerzésére?
STM32-höz kellene jól működő driver. Ebay-on nyomják a 2.4 SPI-s paneleket...nagyon olcsó de kicsi. ILI9341 firmware elég sok van. 4.3 jó lenne de nem arany áron. 6 ropi körül látok, de eszméletlen sok lábuk van. Elveszik a fél procit. Meg aztán olvasgatom, hogy van szívás bőven. Esetleg elfogadható árú hazai forrás ? A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Ebay-nél nem igen találsz olcsóbbat, pláne nem magyar forrást.
4.3" TFT RGB 4.3" TFT SSD1963 Idézet: „eszméletlen sok lábuk van” Cserébe olcsóak. Ha olyat keresel amit soros vonalon is lehet használni pár vezetékkel, akkor az már nem lesz olcsó.
Kicsit pontosítsd, hogy mit szeretnél. Nem egyértelmű. TFT-t vezérlővel és touch pad-del?
Reszisztív vagy kapacitív legyen? Rezisztív a legtöbb, kapacitívat még alig lehet kapni hobbi szinten. Azt hiszem az ILI9341 csak 320x240-et tud, a 4.3 LCD-k ettől nagyobb felbontásúak(pl. 480x272). SPI-t azért nem nagyon használnak a nagyobb felbontásúak, mert elég lassúak lennének. SSD1963? Az biztos, hogy több láb kell hozzá, mint az SPI-hez, 8+6 lábbal már lehetne vezérelni. Vagy van egy másik alternatíva az FTDI-től: FT800(rezisztív) vagy FT801(kapacitív) SPI-vel vezérelhető, 4.3-at is kezel, de az ára borsosabb, kb. 14e forinttól indul. Van benne egy video engine, ami a vezérlést egyszerűbbé és gyosabbá teszi. Pl. beépített karakterkészlete van, és nem kell minden képpontot neked kirajzolni. Ha mondjuk vonalat akarsz, megmondod a koordinátákat, a színt és a vastagságot. A többit elintézi. Jó kis cucc, kár, hogy kissé drága. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
SSD1963-hoz elég 8 Data, WR, RD, RS, és ENB lábak. Ennél kevesebbel nem úszod meg csak ha I2C vagy SPI, de azok belassítanak. Tudomásul kell venni, hogy ehhez kellenek a lábak.
![]() Egyébként nem értem sok embert miért baj ha sok a láb? ok, persze ha kell 50 minek a TQFP208, de 5-10 lábon vacakolni nem kellene. ![]()
Látom, hogy csak rezisztiv van !!!
Gép vezérlésbe kellene a mostani karakteres kiváltására. A sebesség nem igazán gond. Inkább az a lényeg, hogy szívás nélkül tudjam használatba venni. Jó lenne valami Arduino-s cucc. Az ST a Segger-t nyomja (forrás nélkül) ... de az méregdrága. Nekem mindenképpen vezérlő paneles kellene ! Itt nézelődtem. Ezeket is meg lehet venni az ebay-en free shipping-el. Kicsit olcsóbb. 5"-os 10 a 7" 14 körül mozog. Esetleg valaki rendelt már ilyesmit ? A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Ezt megtudod Ft-ért is rendelni:
STM32F4DIS-LCD MODULE, 3.5INCH LCD És már van hozzá készen lib is az STM32-höz!
Végül is ezek közül tudok választani.
Egyenlőre indulásnak 2.8" Méretben nagyjából befér az gépbe. Nem túl drága. A jelenlegi vezérlésben is csak 4 gomb van...az simán kezelhető ebben a kicsi méretben is. Végül is a panel elrendezése miatt ez a legszimpatikusabb. A többit is csatolom. Esetleg valaki használt ezek közül valamilyent ? Köszi a segítséget előre is.
Ilyen a programozóm: Bővebben: Link
Ilyen a uC panel: Bővebben: Link Az USB kábelt nem dugtam be. Mennie kellene 3.3V-ról is ami a programozóból jön. Ha a TVCC-re kötöm a tápot akkor a power led a uC panelen nem világít. Még annyit sem lát belőle az ST utility mint eddig. Mint ha rá se lenne dugva.
Adjál neki tápot is, mert a TVCC a táp ellenőrzésére szolgál, nem ad ki feszültséget.
Hát ez hihetetlen. Köszönöm! Csak összejött. Szétkaptam a programozót. Szinte biztos vagyok benne hogy a programozóban lévő szintillesztő ic a TVCC-ről kapja a tápot.
Be volt kapcsolva a read out protection. Kikapcsoltam. Ilyenkor törli a flash-t? Mert előtte ha csatlakoztattam USB-re akkor egy led villogott a panelen. Már nem villog. Gondolom a hibás option bytes-ok miatt írtam védettre mikor rutinból nyomtam az apply-ra a TVCC csatlakoztatása nélkül.
A támogatottság hiánya miatt nem ajánlót az olcsó kínai árú, kezdő projectnek!
Most te is ezt szívod, idő és ideg! Én Discoveryvel kezdtem, csak összedugtam, installáltam, elsőre röffent! Mindenre volt leírás és példa. (Olvasd már el a Pü-det, hogy eltűnjön az a csúnya ! a neved után. Bocsi!)
Dehát már elolvastam
Nem akarok szinte semmit sem használni abból ami a discovery paneleken van így ez mellett döntöttem. Amibe meg nagyobb proci volt és tetszett az STM32F4 romon volt extra hardverekkel. Tudom ez a lényege azért discovery a neve. Ezért kellett ez így nekem. Ezekkel most kezdtem foglalkozni. A 8bites AVR-eket toltam előtte.
Sziasztok ! 32F427 procit szeretnek hasznalni a kovetkezo radio projektemhez. Az FMC es az LCD osszeszerkesztesevel kapcsolatosan lenne kerdesem, hogy ilyen (MC128064C6W-SPTLY @ NT7107C, NT7108C = KS0108B es KS0107B) vagy ehhez hasonlo LCD-t valaki probalt-e FMC-vel meghajtani ? Esetleg valakinek otlete ezzel kapcsolatosan ? Melyik memoria tipus meghajtasat lehetne raeroltetni ? Arra gondoltam hogy SRAM helyere bekotnem, de csak adatmozgatasra, es a tobbi jelet (RS, CS) hagyomanyos IOval vezerelnem. Mennyi proci idot nyerhetek ezzel, van ertelme foglalkozni vele ? A cel nem a tul gyors LCD meghajtas, hanem a minel kevesebb prociido lefoglalas, mivel kell az eroforras DSP muveletekre.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2015
Koszonom. En is keresgeltem de ezt nem talaltam meg. DMA ket csatornaja foglalt, I2S2, I2S3. Nem tudom hogy fog-e mukodni egy harmadik,..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |