Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Na és a lineáris üzemű tápodat miről fogod ellátni DC feszültséggel?
(Mert kapcsolóüzemű szabályozót nem csak hálózati feszültségről dolgozó tápegységbe érdemes/lehet rakni)
Ahhoz van egy nyomtatótápom, ami 30V 2,5A-t tud, azt nem kell babrálni, bár valami miatt óckodom tőle, valahogy nem az én világom a kapcsolóüzem...
![]()
Mondjuk a nyomtatótápot is át lehetett volna alakítani -majdnem- labortáppá.
Hol mérted a 29V-ot? Nem a +12V és a -12V között? Egyébként pl. az IC tápja többet, mint a +12V-os kimenet...
Üdv!
Van olyan modifikációra lehetőség, hogy 12V-on tudjam levenne az összes teljesítményt? Magyarul, nekem 12V-on kellene 2-300W, ráadásul 60-100W -os izzókat hajtanék vele, tehát bekapcsoláskor kb rövidzár... + nem sok tapasztalatom van kapcsitápok lelkivilágában ![]()
Csak annyit szabad levenned, amennyit a cimkén leolvasol a +12V résznél... +5...10 % esetleg még, mert az 5V-ból semmi se fogy...
![]() Egy 500 wattos táp talán kibírná. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
Épp ezért kérdeztem, hogy lehet-e úgy modifikálni (átalakítani).
Ha át tudod tekercselni, igen... a 12 voltos tekercsek "5-12" volt közötti részét kellene "többszálasítani" az amper miatt és még egy kettősdióda is kellene, aztán egyik az egyik tekercsvégre, másik a másikra... 20 ampert kéne kihúznod, az eredeti diódák kevesek erre.
Nézd meg, a te tápodban milyenek vannak, pl. F12C20 és mit ír a cetli.. ahhoz viszonyíts.. feszültségre pedig az 5 voltos részé nudli. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
Úgy tudod megcsinálni ha csak az 5V-os ágakat használod fel, mert az a legvastagabb. Két módja is van, attól függően hogy mennyit eshet a feszültség. Simán kétutasan egyenirányítva az 5V-os ág feszültsége teljes kitöltésen 12V. Ha ezt terheled nyilván kevesebb lesz, mert nincs miből szabályozzon.
A másik lehetőség hogy a + és a - 5V-os ágra graetz-et teszel, ezen 24V-od lesz. Viszont ehhez a trafó középkivezetését ki kell forrasztani a nyákból, és az eredetileg -5V-os vége lesz a nulla, és ehhez képest kell majd visszakötni a feszültségszabályozást. Találsz ezekről rajzot talán itt a topikban is, csak vissza kell lapozni.
Sziasztok!
Egy Codegen tápot akarok átalakítani labortápnak. A potmétereket hogyan lehet kivezetni az előlapra? Ti hogyan oldjátok ezt meg?
Át kell fúrni a horganyzott lemezt, és a potenciométerhez mellékelt csavaranyával + alátéttel fel lehet csavarni.
A kábelezést kérdeztem a potméternek, hogy nem gerjed e a kábellel történő kivezetés?
Régebben ezt nem tudtam megoldani csak trimerrel volt jó a panelon.
Meg kell toldanod a poti tengelyét egy műanyag rúddal, pálcával, a testét meg lerögzíted vhogy...
De hiszen nagyon sok potenciométer teljesen műanyag burkolatú!
Nem azért...
![]()
Gerjedni szerintem nem fog, bár elővigyázatosság okán javaslom hogy árnyékolt kábelt használj , és mindkét végén földeld! (A panelen is, és másik végét a házon. )
Ok, kipróbálom. Labortápot akarok csinálni belőle. Korábban elakadtam és félretettem a projektet egy időre. A gerjedés volt a fő probléma.
További ötletek: Alacsony impedanciás körrben legyen a poti, amennyire csak lehetséges!
Van esetleg rajzod? Hova gondoltad pontosan a potmétert?
Üdv! Én is elkezdtem egy régi AT-s táp átalakítását a cikk alapján. Addig minden rendben is ment, amíg a fesszabályzó potit bekötöttem a leírtak szerint a 14-es láb, 2-es láb, föld közé. A potméter max. állásában meg is jön a beállított 20V, de ahogy csökkentem a feszültséget, 5V körül már nagyon el kezd ciripelni, és 3V alá nem is megy, teljesen letekerve sem. Van esetleg ötletetek, mi lehet a baj?
Hali!
Az a baj, hogy a "cikk alapján" legalább egy linket betehetnél, ne kelljen bárkinek is keresgélni. A másik az, hogy mit veszel ki a tápból a régi +12 volt mellett. Ilyenkor egy részletrajz vagy akármi jó lenne még. Mi van a régi +5 volttal, stb... az pl. meddig mászkál, stb. Ha nagyon leszabályzod a tápot, olyan kicsi a kitöltés, hogy nem csoda, amit csinál. Nem arra lett tervezve, valszín. Tegyél utána egy LM317-et vagy 350-et, aztán le tudsz menni folyamatosan 17-18 voltról 1,2 voltra is. Nem hinném, hogy 3 volton 10 amper kellene.. ![]()
Azt a cikket felejtsd el, úgy nem lesz jó. Kell egy 12V-os segédtáp a vezérlésnek, találsz a topikban rajzokat a korrekt megoldásra.
Persze hogy ciripel szerencsétlen ha elveszed a működéséhez szükséges tápfeszt. És ez még a jobbik eset, mert ha ezt terhelés alatt csinálod akkor tönkre is teheti a kapcsoló tranyókat. Ha van az IC-nek segédtápja akkor normális labortápot lehet építeni belőle, ahol a feszt és az áramot is le lehet nullára tekerni, vagy legalábbis a nulla közelébe. Talán még én is csatoltam rajzot, keresd vissza.
Köszönöm a gyors választ.
Elnézést, hogy nem linkeltem, ebből a cikkből kezdtem el: Bővebben: Link Az LM317-es ötletet köszönöm, annyira az alapproblémára "görcsöltem rá", hogy ez a legegyszerűbb megoldás nem jutott volna eszembe ![]()
Köszi a választ, visszakeresek.
Most alakítok át először tápot, úgyhogy kellenek ezek a támpontok, mert azt sem tudtam, mire keressek rá.
Sziasztok!
Segítséget kérnék. Olvasgattam ezt az átalakítós topikot,de az enyémbe mivel egy 2003-as vezérlő ic van,ezért konkrétan ehhez kérnék segítséget. Egy Mercury 300W-os ATX tápról van szó. Ami a cél,hogy a kimenő feszültségét megemeljem 15V-ra,úgy hogy legalább 5-6 A-t tudjon kiadni és a feszültség ne essen le. A mellékelt átalakítást próbáltam,de az nem működött. Előre is köszönöm segítségeteket.
Egy kicsit változott a dolog az üzembiztos működés érdekében.
Az igény 24 V 1 A és 12 V 5 A lenne. Ez megoldható PC táppal?
Szia!
Itt a link egy orosz oldalról, a 16-os hozzászólás alapján alakítottam át én is. 2003 átalakítás Üdv.! A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Köszi a válaszod,de a linked csak az adatlapodat nyitja meg.
Megnézetem. A 16-os hozzászólással nem tudok mit kezdeni,mert az oroszt nem vágom. Esetleg írnál róla pár sort?
Viszont a 17 és 18-as hsz-oknál van rajz is. A x eseket megszüntetni? Az 5V és a 3,3V között az milyen ellenállás? Illetve a piros vonal az összekötés? Alatta a leosztás is kell? |
Bejelentkezés
Hirdetés |