Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Sajnos az otthon lévő kondikat nem tudom felhasználni. Eltérő az értékük.
Hát igen, ebben a tápban egy 400-as FSP belső van, mire átkondizod nem éri meg.
Üdv Mindenkinek és B.Ú.É.K!
Problémám a következő:-Van egy atx-es tápegységem,az egyik haveromtól kaptam,mert ki akarta dobni,mivel neki már nem kell.Elmondása szerint jól működött csak bővítés miatt cserélnie kellet,mert kicsi már neki.Hát én szétbontottam és kitakarítottam,de amikor a takarítással végeztem,felfedeztem két púpos kondit,amiket ki is cseréltem.Utána összeraktam és elindítottam a zöld-fekete kombi összekötésével,ezután rámértem minden ágra,tökéletesen adja a feszkót és nem sok hangja van.(Legalábbis én még akkor nem hallottam)Ezután rádugtam egy alaplapra és bekapcsoltam,de már alaplapi indítás nélkül is sípolt.Utána elindítottam és sípol.Tehát ez lenne a fő probléma,hogy sípol!...nem venti.Valami ötlet ennek kiküszöbölésére?
Hello!
ESR mérővel mérd végig, és kondizd át az egészet. Valósziinüleg annyi csak a gondja.
Valami más és egyszerűbb ötlet,azon kívül,hogy kidobom?
Szia, ahogy a képeket nézegetem ez egy ezer éves táp PFC nélkül, nem éri meg átkondizni sem.
Üdv.: Tibor
Szia!Igazad van kedves Tibor,nem is állt szándékomban.
Azonban nem ezer éves csak ötszáz és a pfc hiánya nem érdekes,viszont a sípolás igen.
Szervusz!
Sípolni egyébként nem a kondenzátor szokott (neki nincsen furulyája), hanem valamelyik tekercs, vagy trafó. Első körben keressél egy vékony műanyag csövet (nekem egy régi szódásszifonból van), és az egyik végével tapogasd végig a gyanús alkatrészeket miközben a másik végét a füledhez tartod. Pillanatok alatt meg lehet találni vele a hang forrását. A javítás már kicsit problémásabb - ha tekercsről van szó ki kell forrasztani és kétkomponensű gyantába mártani - ez általában megszünteti a rezonanciát. Ha a trafó sípol azon sajnos csak a csere segít...
Miért ne érné meg? Ha átkondizod, és esetleg ventilátor csere is történik (szükség szerint), akkor gyakorlatilag felújítottál egy tápot, aminek -számomra- csalogató márkajelzése van.
Ennél egyszerűbb dolog sincs, monoton feladat. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Csak ötletszintem jelzem, hogy én azoknál a tápoknál ahol nagyon zajos a venti, általában 2 dolgot szoktam tenni. A tengelyt megkenem és ha nagy fordulatú a venti, akkor 5V-ról hajtom meg és fordítva szerelem vissza. Vagyis a hűtőlemezekre fújatom a lebegőt kintről. Így alig hallható hűtést lehet elérni és még soha nem volt olyan probléma h megégett volna valami.
Ez a műanyagcső jó ötlet, régóta gondolkodtam rajta h a fenébe lehetne meghallani mi sípol
Kipróbáltam az ötletedet,nekem nem vált be,mert nem hallom öszpontosítottabban a sípolást.Próbáltam több féle képpen,még egy sztetoszkóppal is.Vagy nem hallok semmit,vagy ugyanúgy,mint egyébként.Olyan,mint ha az egész panel sípolna.Próbáltam úgy is hogy föléhajolok és mozgatom a tápot jobbról balra és vissza,hogy legalább valami közelebbit be tudjak "hallani",de semmi.Én viszont a trafók valamelyikére tippelek.Levontam a következtetést........elöregedett az egész.Remélem megoldódik,ha másképpen nem, akkor a kuka felé sétálva és meglengetve......
Esetleg próbáljd meg egy pici elektret mikrofonnal, és jó ha van neki műanyag nyele is. PC -re feltelepítesz egy arra alkalmas programot, és látod hogy hol legerősebb a zaj.
erre gondoltam én is......kifejtenéd ezt nekem bővebben?
Nézz utána SOUND PRESSURE LEVEL METER programoknak a neten. Utána próbálkozz a kis mikrofonoddal, és minden kérdésed meg fog válaszolódni. Ha nem megy, akkor majd visszatérünk rá itt a fórumban, bár félek hogy ennek részletezése már OFF lenne ide.
Üdv!
Van egy Chieftec CTF-560-A12C moduláris tápegységem. Kb. 1 órája akartam cserélni VGA-t a gépben. Kikapcsoltam a gépet, áramtalanítottam, kicseréltem a VGA-t, majd mikor újra bedugtam az áramkábelt, már az alaplapi standby LED sem világított, a gép meg sem mozdult. Púpos kondi nincs, füst vagy égett szag sem volt, semmi. Valami ötlet esetleg? Nem akarom kidobni vagy újat venni.
Üdv! A táp alaplapi csatlakozójának zöld színű kábelét zár össze a mellette lévő feketével. Ekkor el kellene indulnia a tápnak. A venti forog benne, tudsz feszültséget is mérni a csatlakozókon. Ha elindul a táp, akkor minden bizonnyal lesz egy új alaplap a gépedben. Ha nem indul el, akkor lehet kísérletezni a táppal vagy újat venni. Nem feltétlenül lesz púpos a kondi mielőtt tönkremegy, elég ha kiszárad.
Sziasztok.
Nekem olyan problémám lenne hogy a Hkc usp5565 2.2 verziós tápegységemből elszállt a -5 volt szeretném megjavítani de nem tudom hogy fogjak hozzá ebben kérném a segítségeteket. Előre is köszönöm.
Első lépés: Fénykép a panelről alul és fölülnézetben, a kritikus részt külön nagyítva.
-5 V-os részt még soha nem javítottam, csak nagyon durva (külső zárlat) behatásra tudom elképzelni, hogy tönkremegy. Diódacserénél rosszabb nem nagyon lehet. 2 db 1N4001 vagy FR101, ...
Pedig nem ritka egyes tipusoknál, hogy a negatív feszültség tűnik el, a diódák szokták feladni a harcot.
Elhiszem, hogy nem ritka, de én még csak 25 éve javítok ilyesmit.
Ellenőriztem az állításomat. Régebbi AT tápoknál fordul elő 1n4001 a -5V-os körben. Olyanokban találtam, amikben ~kétszer akkora a trafó. Érdekes, hogy ugyanabban a tápban a -12-höz már FR102 raktak. Nem hinném, hogy lenne akkora árkülömbség, hogy érdemes volt külön szórakozni vele. ATX-ekben a nagyobb freki miatt már nem alkalmazták.
Segítséget szeretnék kérni a hozzá értőktől ha a segítséget meg köszönöm!
Eddig én se találkoztam olyan táppal amiben a -5V valamiért hibás lett volna igaz sok újabb tápban már nincs is -5V.
Biztos, hogy abban a tápban kell lennie -5V-nak? Elvileg ATX 2.2 specben nincs is -5V. Ráguglizva a táp képére, nem is írja az oldalán a -5V-ot.
Sziasztok!
Van egy olyan "problémám", hogy adott egy 550W-os Gigabyte tápegység. Annyit kell róla tudni, olcsón jutottam hozzá, mert valamiért hiányzott róla a 8pin-es CPU csatlakozó (és a venti is külső 12V-ra volt kötve, holott a panelon van neki hely "fan_led" (mondjuk ez mi?!), de ez nem volt probléma, megoldottam. A tápnak 2db 12V-os ága van, áganként 18 A. Szétszedtem, hogy kitakarítsam, és azt vettem észre, hogy a 12V-ág lejön a szűrőtekercsről, majd 2db sönttel szét van oszta 2 felé. Igen ám, de az egyik sönt (képen) enyhén szét van égve, míg a másiknak semmi baja sincs. Ezt azért nem értem, mert az egyik ágról CSAK az alaplapra megy 12V, a másikról pedig mindenhova.. holott az alaplap 12V-os ágon nem hiszem, hogy sokat fogyasztana, mert a VGA-nak is kell 6 pin-es csati, a proci is 8pin-esen kapja.. és az lenne a kérdésem, hogy ez így szabályos? Mi értelme van annak hogy kb 80-20%-ban van elosztva a terhelés? És az lenne a kérdésem, ha a CPU/VGA csatiját átraknám a másik oldalra, ezzel kb kiegyenlítve a "2 ágon" a terhelést.. ezt lehetne? Előre is köszönöm a választ! A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |