Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Szeretnék építeni egy időzítő áramkört 555-ös IC-vel. Amit tudnia kellene: Gyújtás ráadást követően a kimenetnek be kellene húznia egy 12v-os relét. Gyújtás levétel után pedig kb 30-40 mp után el kellene engednie a relét. A nyugalmi áramfelvétel jó lenne ha kicsi lenne. Az áramkörnek régi Suzuki Swift üzemanyag műszerének be ill. kikapcsolására szolgálna, mivel már másodjára szívták le az üzemanyagot a tankból, mert a suzinál gyújtáslevétel után is látható a tankműszeren, hogy mennyi van a tankban Előre is köszönöm a segítséget Üdv.:MZ A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2015
Hello! Kis nyugalmi áramfelvételt nem kimondottan 555-ellehet elérni, de így igen. Viszont én nem ismerem a Suzukit, de nem mechanikusan marad a műszer ott ahol volt? Mert ez akkor nem segít..
Köszönöm kipróbálom az áramkört
Azt a vezetéket megtaláltam ami a műszer és a tank jeladó között van, ha azt elvágom lemegy a mutató nullára persze csak akkor ha gyújtáson van a rendszer. Üdv.:MZ
Oké, de a működési logikája a dolognak hogy lesz?
Leveszed a gyújtást, kiugrasz és elvágod a vezetéket, ez meg elveszi a gyújtást utána?
Azt a vezetéket kell megtalálnom a műszernél ami gyújtás után adja a 12v-ot.
Ha ezt elvágom akkor a gyújtás nem marad meg addig amíg az időzítés tart. Különben egy sima kapcsolóval van most megoldva ami az említett elvágott vezeték közé van beiktatva.Csak ha lekapcsolva hagyod könnyen megfeledkezhetsz a tank tartalmáról Ezért gondoltam,hogy egy elektronika kisegíthetne.
Tovább gondoltam.Ez az áramkör amit küldtél ez a km óra tank műszerének táp időzítését fogja ellátni (gyújtás elvétel után is tartja a tápot kb 40mp-ig).
Egy másik relé pedig a gyújtás levétel pillanatában megszakítja a műszer és a tank jeladó közötti vezetéket, így marad ideje a mutatónak visszatérni a nulla állapotba.Talán így jó lesz. A kiugrálás sem rossz
Üdv!
Ennél a kapcsolásnál milyen alapon adtál az R4-nek 470ohm-ot, az R3-nak meg 680ohm-ot? Nálam ezeknél az értékeknél pont, hogy nem 50% kitöltés van a kimeneten (36,6%) a poti középállásában (szimulációs eredmény). Ha mindkettő 680ohm-akkor csak 1% az eltérés (49,3%). Elírás lenne csak? Egyébként azt nem tudod, hogy a kondenzátort max. mekkora árammal lehet kisütni a 7-es lábbal? Mennyit bírhat a beépített tranzisztor? Katalógus csak ennyit ír róla és csak 15mA-perrel tesztelték: Idézet: „No protection against excessive pin 7 current is necessary providing the package dissipation rating will not be exceeded.” Nem tudom, hogy kell ezt értelmezni. Gondolom fél amperrel történő kondi kisütésnek nem örülne... A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
Hello! Azért raktam ekkora ellenállásokat,mert kb. ezekkel volt elérhető a potin a megfelelő beállítás. De ez nem egy precíziós PWM, csak egy egyszerű, ahol a freki és a kitöltés külön állítható. Amit írsz, azt ki kell próbálni a valóságban is, mert a szimulátorban sokszor idealizálva működnek a dolgok..
Nem kell aggódni a kisütő tranyó miatt. Belül az áramkörben olyan a kapcsolás és a tranyó áramerősítési tényezője, ami megakadályozza, hogy a tranyón túl nagy áramok folyjanak. (A minap is egy astabil kapcsolásban a kolléga a 7-es lábra 3,3ohm-ot tett. És az 555 életben maradt..)
Sziasztok!
Az 555 kimenete (az oldalon is található astabil multivibrátoros segédprogram szerint) Mikor van a pozitív tápfeszültségen? T1 vagy T2 idejében?
Hello! A T1 időben. De a kapcsolási rajz utáni kis Móricka ábrán, látható is..
Azért egy ilyen kis bonyolultságú áramkörnek illene úgy működni a valóságban is mint a szimulátorban szerintem. Sőt egyszer te is írtál hasonlót.
Ezek szerint gyakorlatban cserélgetted az ellenállásokat és úgy választottál? Egyébként csak annyi baj van ezzel a kitöltés állító taggal, hogy ha felszorzom az értékeket pl. 10-zel (mert ilyen potim van itthon), akkor már elmászik az egész. Első ránézésre az ember azt hinné, hogy ugyanúgy fog működni, közben meg nem az 5-ös láb bemeneti ellenállása miatt. Meg az sem igaz, hogy 6V-os Control szintnél lesz 50% a kitöltés a kondi nem lineáris töltődése és a kisütési idő miatt. Na mindegy, majd megpróbálom egy kicsit felturbózni a kapcsolást áramgenerátorral. Ha van benne áramkorlátozás, akkor az jó hír! A kolléga mérhetne nekem egy áramfelvételt a 7-es lábon miközben az a GND-re csatlakozik. Jó lenne tudni mekkora a max áram kb.
Alkalmazz külön áramgenerátort a töltésre, és a kisütésre is, így aztán akármekkora kitöltést is be lehet állítani. De akár a kisütőtranyót is meg lehetne fejelni egy külső "mindent bíró" darabbal.
Igen azt mindenképpen úgy akarom majd, akkor talán szimmetrikusabb lenne a kitöltés állítás is. Mellesleg tényleg az lenne a legjobb ha a kisütési idő minimális lenne. (minimum talán 10us lehet, ha jól értelmezem az adatlap utasítását)
Remélem még nem volt. Nemrég meggyűlt a bajom egy kaputelefont elektromos zárhoz illesztő modullal. Sima 555 monostabil, relé kimenettel. Az idő állítható, ezzel volt a baj, a legkisebb időre volt állítva alapból, ezzel a beállítással nem történt meg a zár nyitása. De mire rájöttem visszarajzoltam és a kimenetet egy kicsit érdekesnek találtam. A relé egy záró kontaktussal szerelt volt, ezért egy furmányos megoldással egy jumperrel váltható a kimenet típusa.
Szellemes kapcsolás, ha gyakori váltásokra van szükség és csak ilyen relé van.
Na most volt időm még csak összerakni és megmérni a kapcsolást és az a helyzet, hogy a minimális kisütési idő 47us alá nem fog menni. Ezt Rb = 0ohm-os kisütő ellenállással mértem, azaz proli007 kapcsolásában ez az ellenállás akár el is hagyható, rövid zárral helyettesíthető.
555 IC-vel szeretnék valami egyszerű áramkört építeni amivel kb 300~400Hz-es szinuszt szeretnék előállítani. Lehet ilyenre használni ezt az IC-t?
Az 555-ös négyszögjelet állít elő. Egy adott frekvenciát lehet RC taggal szinuszosítgatni vagy létezik négyszög-szinuszosító áramkör, de akkor már egyszerűbb eleve szinuszos kapcsolást építeni. Bővebben: Link
Hello!
Hogy ne csak elmélet legyen, egy egyszerű konkrét áramkört is letettem ide számodra.
Kedves Fórumtársak!
Elektronikában járatos vagyok, de a diszkrét félvezetös kapcsolásokat eddig elkerültem. Kérnék ezért segítséget egy elég pimitív feladat megoldásában. Adott egy 12V DC-röl üzemelö berendezés, ami mindig egy hibaljelzéssel indul, amit egy gomb rövid idejü megnyomásával lehet kiiktatni. Ezt a nyomkodást szeretném kiváltani a lehetö legegyszerübb módon, egy egyszerü tranzisztoros kapcsolással. A feladat az lenne tehát, ha megjön a 12V tápfesz, egy vezérlö kontaktust kb. 1-2 mp idöre rövidre kell zárjon. Az idözítést meg lehetne oldani gondolom valami RC taggal. Szóvel egy egyszerü kapcsolásra lenne szükségem. Köszi!!
Egy NE555 időzítővel felépített monostabil miért nem elég jó neked?
Lerajzoltam hogyan csináld. Ezekkel az értékekkel odaírtam mit várhatsz. Ennél egyszerűbbet tranzisztorral sem tudsz csinálni.
monostabil multi
Ez elég egyszerű, és van hozzá méretezés is, hogy mennyi idő alatt billenjen át. És prell mentes
Még annyit ehhez, hogy az NE555 egy kisebb 12V relét simán elvisel (200mA-ig, vagy ha úgy van megadva, akkor több mint 60 Ohm tekercs-ellenállásút, az ellenállás és LED helyére téve), csak egy diódát kell a tekercsével párhuzamosan tenni (záró irányban, tehát pont úgy ahogyan a kapcsolásban már szerepel a dióda) ami megvédi az NE555-öt a relé-visszindukciójától.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Köszi srácok!
Nem ide írtam, de át lett rakva a szövegem, sebaj. Szóval kipróbálom, nem drága, bár én nem relét akarok vezérelni. Nekem csak egy sima kapcsolót kell elektronikusan, késleltetéssel kialakítani két tetszöleges pont között, ami nem tudom igazából mi, de nem is érdekel... bár nem valószínü hogy pont a táp és föld lenne.
Pont erre való a relé, hogy két "tetszőleges" pontot (persze adott határok között) összeköss.
Tudom hogy arra való, de se hely nincs neki igazán, drága is, és nem akarok mechanikus alkatrészt különben sem. A legegyszerübb elektronikus megoldás érdekel.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Nos nem tudom mi számít drágának, de pl, a LOMEX-ben veszel egy [42-02-61] típusú relét, kemény 170 Forint (bruttó). Ez 5V -os, ezért még sorba kötsz vele egy 100 Ohm -os ellenállást, ami által 12V-on is pont a szükséges 70mA behúzó áram fog folyni rajta. 1.5x1.5x2cm hely kell neki, ez igazán nem sok, és 15A tud kapcsolni, és a megbízhatóságáról annyit, hogy ha te 15A-t kapcsolgatnál vele, akkor is 100.000x kéne hogy kapcsoljon mire beég.
De, Te döntesz.
Hello! Már megbocsáss! Talán lehetne egyszerű kapcsolást ajánlani. De ha Te arra is lusta vagy, megnézd hogy a 12V és a nyomógomb pontja között milyen potenciálok vannak, ki - hogy - hova van kötve. Mit is kell kapcsolni és egyáltalán milyen áramnemet és értéket kell összezárni, addig mi mást ajánlhatnának mint relét, aminek független kontaktusa van?
Ezt pld. értelmezni sem tudom. "Elektronikában járatos vagyok, de a diszkrét félvezetös kapcsolásokat eddig elkerültem." Mert a mondat eleje ellentmond a végének.. A válaszokban légy oly kedves, használd a fejlécben található Válasz gombot..
Sziasztok!
Hátha tudna nekem valaki segíteni. Olyan problémám lenne,hogy egy logikai áramkörbe szeretnék időzítőt tenni (555 tel) ami úgy működik: Ha a bemenete logikai 1 akkor a kimenete is log 1 ha a bemenet log 0 lesz akkor a kimenet a késleltetésnek megfelelően (pl 3sec) múlva lesz csak log 0 de ha ezen időn belül a bemenete megint log 1 lesz akkor bekapcsolva marad. Előre is köszönöm a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |