Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp számítógépre
Lapozás: OK   26 / 29
(#) KKobra hozzászólása Nov 3, 2014 /
 
Lassan elkészül az én szkópom is Én kitaláltam hogyan Tudnám úgy elhelyezni hogy kezelhető legyen és esztétikus
Igaz a négy kapcsoló megnövelte a költségeket.
egy kiselejtezett CD lejátszó lesz az előtét otthona, az előlap pontos méretre hajlított fém lemez a kapcsolókkal és a BNC csatlakozókkal
a tápot a pc táp adja majd
(#) KKobra hozzászólása Dec 27, 2014 /
 
el kezdtem éleszteni hangkártyás szkóphoz az előtétet
jelgenerátornak egy táblagépet használtam
(#) pmaster hozzászólása Jan 16, 2015 /
 
Helló. Segítséget szeretnék kérni. Laptopon kellene figyelnem feszültség és áramerősség értékeket valós időben, ehhez kerestem, keresem a következő három dolgot: multiméter (fesz. Mérésre) árammérő lakatfogó, valamilyen USB porttal rendelkező oszcilloszkóp adapter( csak USB bemenet van a laptopon) a legfontosabb, hogy ez a három kompatibilis legyen. A problémám, hogy amit találtam pc oszcilloszkópot az kettő darab bnc csatival van szerelve, ahhoz laikatfogót nem találtam. A paraméterek amik kellhetnek esetleg: Umax 18V Imax 700A egyenfeszültségen mérve.
(#) abcdabcd válasza pmaster hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Szia! Akkor most szkópot akarsz, vagy multimétert? Vagy, ha van az egyik, akkor minek a másik a méréshez?
Vagy csak a szkópot akarod a pc-re kötni USB-n és a másik két műszer meg csak úgy legyen, hogy azzal méred az áramot, meg a feszültséget, viszont akkor mit mérsz a szkóppal?

Meg írod, hogy "ahhoz lakatfogót nem találtam"... szóval a lakatfogót akarod a szkópra kötni? Akkor nem lakatfogóra, hanem lakatfogó adapterre van szükséged... "multiméter adapter"-ről viszont nem hallottam még szóval az tuti, hogy kilóg a képből valahogy...

Szóval szerintem ahhoz, hogy valaki tudjon valami értelmeset írni itt neked, pontosítsd a paramétereket...
(#) pmaster válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Egy 18V max feszültségű rendszert kellene figyelnem. Ehhez kellene egy usb csatolós oszcilloszkóp és egy 700A méréshatárú szintén usb vel csatlakoztatható valós időben figyelhető lakatfogó, harmadik összetevő egy program ami ezt a két csatornát egy ablakban ábrázolná. Bocs a zűrzavaros fogalmazásért tegnap de 16 órát zúztam le alkesz kollégám miatt.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2015
(#) Hurkafej1 válasza pmaster hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Ez váltakozó vagy egyen mennyiség mérésre kell neked?
(#) pmaster válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Egyenfeszültség.
(#) Hurkafej1 válasza pmaster hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Hangkártyás szkópot akkor nem fogsz tudni csinálni, a bemeneti kondi miatt csak AC mérésére alkalmas. Valami más, vagy egy gyári megoldás kellhet.
(#) Mircsof hozzászólása Jan 26, 2015 /
 
Sziasztok!
Átolvasva 26 oldalt (ebből vagy 4 oldal "veszekedés").
Felmerült egy két kérdés, amit valószínűleg már én is tudok, de azért megkérdezem, hogy biztos legyen.
Először is leszögezném, hogy a hangkártyám tudja a 192000Hz -et, de mindezek ellenére, ha megépítem ezt akkor se tudok majd pl. kapcsi tápokba leskelődni vele (60Khz vagy több), mert amit látok értelmezhetetlen lesz?
Köszönöm a felvilágosítást.
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 26, 2015 /
 
Egyszer kipróbáltam egy megoldást, vettem usb hangkártyát, szétszedtem, a hang csip bemenetét megkerestem és áthidaltam a csatoló kondenzátort rövidzárral, ez elé már csak egy rendes osztót, AC/DC kapcsolót kell tenni, meg műveleti erősítő az offset előállításának amit potival lehet állítani is, ICL7662 pedig az 5V ból -5V segédfeszültséget állított elő a műveleti erősítőnek.
(#) abcdabcd válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Kérdés mennyire zajos a hangkártya bemenete. A frekvenciakorlát viszont a mintavételezés miatt van, ha utánanézel annak a fogalomnak, hogy Nyquist-frekvencia, akkor számodra is kiderül, hogy a mintavételezési frekvencia felétől magasabb frekvenciát nem lehet egy AD átalakítóval digitalizálni. Sőt, ha ilyen frekvencia kerül a bemenetre, akkor az ún. "Aliasing" jelenség miatt, "fantom" jelek jelennek meg az AD átalakító kimenetén, a digitalizált jelben, aminek a frekvenciája pl ha egy 96kHz-es bemenetre 49kHz-es jelet kötsz akkor 49-(96/2)=1kHz-es jel lesz... ami ugye az eredeti jelben nem volt benne... és ennek az elkerülésére használnak analóg aluláteresztő szűrőt a bemeneten, aminek viszont van egy adott, véges meredeksége, emiatt már valamivel hamarabbtól elkezd vágni, hogy a Nyquist-frekvenciát elérve már eléggé alacsony legyen az esetlegesen bejutó jelszint... Tehát az a 60kHz az nem kőbevésett szabály, az csak esetleg egy adott megvalósítás eredménye, de kitudja melyik hangkártya bemenetén milyen szűrő van..
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
(#) pucuka válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Az oszcilloszkóp határfrekvenciája a mintavételezés sebességétől függ. A mintavételezés a legmagasabb átviendő frekvenciának a kétszeresénél nagyobbnak kell lennie, akkor állítható elő az eredeti jelfolyam. Ez Shannon mintavételi törvénye, ezidáig ezt senkinek nem sikerült meghágnia.
Ebből következik, hogy a hangkártyád AD -je elé kötött áramkörrel ezt nem tudod befolyásolni.
Befolyásolni, csak a hangkártya mintavételi frekvenciájának állításával lehet. Mivel ez szabványosítva van, és az csak a (többcsatornás) hangfrekvenciás sáv átvitelére van, nem sok esélyed van 60 kHz -es, pláne nem színuszos jelek átvitelére.
Csak nézd meg, hogy a számítógéphez USB -n csatlakoztatható PC szkópoknak mekkora a mintavételi sebessége. Ahhoz, hogy egy 60 kHz -es impulzus sorozatról értékelhető képet kapjál, minimum 1 Msps (1 MHz) mintavételi sebességet kéne tudnod beállítani a hangkártyádon.
(#) Mircsof válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Azt hiszem ez röviden megfogalmazva annyit tesz, hogy jó eséllyel semmi értékelhetőt nem látnák rajta, így számomra kapcsi tápokhoz ez nem használható.
Köszönöm a felvilágosítást!
(#) pucuka válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Jól látod.
(#) Buvarruha válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Így van, max néhány KHz-ig leszértelmezhető jel. Színuszt lehet vele mérni akár 80KHz-ig is.
(#) Hp41C válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Még egy kicsit pontosabban: Az A/D elé tett áramkör legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy a mérendő jelet a mintavételezési frekvencia fele alatt sávkorlátozza (antialiasing filter). Ha a jel nem sávkorlátozott a mintavételezési frekvencia fele alatt, a mintavételezett jelben zavarő összetevők jelennek meg. Mondjum legyen a mintavételezési frekvencia 60 kHz, ha a mérendő jelben benne marad 35 kHz -es összetevő, azt 25kHz -es összetevőnek "látjuk" a mintavételezett jelben.
(#) Attilawap hozzászólása Jan 27, 2015 /
 
Lehet, hogy hülye kérdés, de ezt lehet oszilloszkópként használni? Bővebben: Link
(#) nagym6 válasza Attilawap hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Ez csak két szintet ad, alacsony, vagy magas. Semmiképpen sem jó oszcilloszkópnak. Szkópnál 8 bites, azaz 256 szintű felbontás van, és még ez is kevés. Pontosabban drágábbaknál nagyobb felbontás is lehet.
(#) pucuka válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Nem lehet szinuszt sem mérni akár 80 kHz -ig. A Hp41C által leírtak miatt. A hangkártya bemenetén 20 kHz -es aluláteresztő szűrő van a 44,1 kHz -es mintavételi frekvencia miatt. Még igazából 20 kHz -ig se nagyon.
(#) Hp41C válasza Attilawap hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Csak a nagyobb testvéreit lehet oszcilloszkópnak használni. Saleae
Ez viszont egy nagyon jól használható és olcsó logikai analizátor.
(#) Lacika hozzászólása Feb 1, 2015 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy találkozott-e már valaki ezzel a kicsi olcsó (6091 Ft) kínai szkóppal Bővebben: Link és tényleg tudja e azokat a paramétereket melyek a használati útmutatójában le vannak írva. Link : axmanual.pdf
(#) Alex2 válasza Lacika hozzászólására (») Feb 6, 2015 /
 
Pont 4-gyel előtted kérdezték. Válasz is volt rá.
(#) dinokal válasza Alex2 hozzászólására (») Feb 6, 2015 /
 
Nem ugyan az a kettő! A másodikról azt írja analógként is használható. Kérdés mennyire.
(#) pucuka válasza dinokal hozzászólására (») Feb 6, 2015 /
 
Idézet:
„Kérdés mennyire”

Le van írva az axmanual -ban. Ha már annak sem hiszel, akkor baj van. Fel kell tételezni, hogy amit leírtak a manualban, az minimum úgy van, különben az állításnak akár jogi következménye is lehet.
Hogy Te mire tudsz használni egy 3 MHz sávszélességű szkópot, azt neked kell eldönteni. Ez a sávszélesség nagyjából hangfrekvenciás, és 100 kHz alatti impulzus áramkörök vizsgálatához elég.
(#) dinokal válasza pucuka hozzászólására (») Feb 7, 2015 /
 
Bizony nem mindent hiszek el. A DSO201-es eredetileg 1Mohm -os bemenettel lett hirdetve, aztán kiderült hogy csak 5-600Kohm, ráadásul méréshatártól függően.
A 16Msps mintavételezés nem rossz egy ilyen olcsó eszközhöz, és sok mindenre lehet használni. Erősítők, tápok, autó elektronika és egyebek vizsgálatához. A leírását nem igazán értem, mert nem tudok angolul. Ha jól bogoztam ki, DC csatolású a szkóp része, mint a DSO201-nek. Alapból kéne csinálni hozzá egy AC bemenetet erősítővel, és máris kitűnő a tápegységek vizsgálatához.
(#) Bakancsok hozzászólása Nov 26, 2015 /
 
Hátha valakit érdekel még.

Az autómat kellett javítani mert hol ment, hol nem. Kellett egy olcsó szkóp de legalább 6-8 csatornás.

Ezt sikerült összeállítanom:

Egy aprócska Arduino panel és előtét kell, hozzá; de legalább nem 0,7V-ra kell összezsugorítani a jeleket hanem 5 V-ra.

http://we.tl/wq3twy1L23
(#) dinokal válasza Bakancsok hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Szia! Valami rajzod van róla? Érdekelne.
(#) Bakancsok válasza dinokal hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Rajz?

Ehhez nem nagyon kell rajz. Mivel max 15V-os feszültséget mérsz, a bemenet elé kapcsolsz egy 2kOhm-os ellenállást és csá.
(#) Alex2 válasza Bakancsok hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Az Arduino mintavételi frekvenciája eléggé korlátos, így még hangfrekis jelekhez sem használható.
(#) Bakancsok válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Ebben tökéletesen igazad van, de talán arra hogy autóelektronikát lehessen vele vizsgálni, elég. 1 kHz (1ms) a mintavételi idő.
Következő: »»   26 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem