Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
9 pin din kimenete van a mélynyomónak,ebből jack kábellel szeretnék összekötni pcre.Hogyan lehetséges?
Forrasztani vagy egyéb dolgokon megcsinálom.
Ahan arra gondoltam. És azt el tudnád magyarázni szekunder tekercsnek a közepén a leföldelés hogyan működik ? Nem lehetne a tekercs bármely pontját leföldelni miért pont a közepén jön ki egy GND nevezetű dolog . Vagy ilyenkor a + és - külön a föld között csak fele akkora feszültség esik mint a + és - között?
A szimmetrikus feszültségmegosztás miatt kell a felezésnél kivezetni a GND-t.
Üdv!
Az ilyen tokozású FET-ek hűtését hogyan lehet/érdemes megoldani? Folyamatos üzem mellett kb 0,2A-nak kéne átfolynia rajta.
Hello!
- Feszültséget mérni valamilyen viszonyítási ponthoz lehet. Ez jelen esetben a GND. De GND pontnak elvileg kinevezhetnénk bármelyik potenciál pontot. Egy erősítőnél ez általában az alaplemez potenciálja amely vagy földelt vagy nem, de ettől még GND (grund) a neve. - Egy transzformátornál nincs + és - pont, mert az az egyenáram sajátos jelölése. Ha a GND-hez képest van + és mínusz egyenfeszültség, akkor a GND-t "nullának" vesszük. Ettől még a - tápponthoz képest a GND plusz potenciálon van, mint ahogy a + táphoz képest a GND negatív potenciálon van. Nyilván ha + és - feszültség azonos értékű, akkor a - táphoz képest mérve a + táppontot kétszeres feszültség van. A GND-hez képest meg egyszeres + és - tápfeszültség. - Trafónál is hasonló a helyet, csak ott váltakozóáram van. Tehát az áram iránya hálózati trafó esetén másodpercenként 50 szer fordul és a feszültség lefolyása szinuszos jellegű. Mivel a polaritás fordul, nem +- feszültségről, hanem fázisról beszélünk. Természetesen itt a tekercsek által leadott feszültségek egymáshoz képesti fázisáról van szó. A fázisviszonyt pedig a tekercselések menetiránya határozza meg. Mivel itt a GND-hez képest ellen-fázisú feszültséget állítunk elő, a két tekercs menetirány szerint sorosan van kapcsolva. Tehát pld. kezdet-vég majd ismét kezdet-vég. A "majd" közötti két pont összekötésével kapjuk a GND pontot. Ehhez a ponthoz képest az egyik tekercsnek végpontja van, a másiknak kezdete. Vagy is a GND-ponthoz képest míg az egyik tekercsvégen a szinusz pozitív félperiódusa folyik, a másik tekercsvégen a negatív félperiódus. Nyilván itt is a két végpont között, kétszer akkora váltófeszültséget mérünk mint a GND és egy-egy végpont között. - Tehát a két végpont között, 180 fok különbségű ellentétes fázisú feszültség van. Ha nem megfelelően kötnénk össze a kezdet-vég pontokat, (pld. két végpontból alakítanánk ki a GND potenciált), akkor két egyforma fázisú pontot avagy feszültséget kapnánk. Ekkor a GND-hez képest megkapnánk egy-egy kivezetésen az egyszeres feszültséget, de a két "végpont" között nem kétszeres feszültséget, hanem 0V-ot kapnánk. Hiszen azok azonos fázisban lennének, és nem lenne a két pillanatnyi feszültség között differencia. (Persze ha a két tekercs azonos feszültséget ad.) Nos ennyi lenne, remélem érthető. De a hálón sok minden található transzformátorokról-egyenirányítókról, csak olvasgatni kell.
Hello! A Drain kivezetését széles vezetősávra kell forrasztani. Az segít valamelyest hűteni. De nem csak az áram számít, hanem a Drain-Source feszültség is, mert a kettő szorzata adja a termelt hőt.
Helló!
Az itt látható képletben a VB' a B node feszültségemelkedésének a felső határát jelentené melynél újra záródik az áramkör? Illetve a Vomax lenne az újra zárásnak a feszültségpontja?
A 6 csatornás 6x 100W osnak írt házimozi erősítőre ha csak két hangfalat kötök akkor 2x 300W is rámehet ? Úgy hiszem hogy nem 6 különböző erősítő van egy dobozban hanem egy nagy táp amit leosztanak x fogyasztóra.
Az tud vagy 2 x 40W-ot legfeljebb sztereóban is, törődj bele.
Sziasztok!
Remélem jó helyre írom a kérdésemet.. Egy robogóba szeretnék beletenni egy 12v-os 11A-es akkumulátort,de sajnos nem tudom kikötni a visszatöltést,mert egybe van a világítással! Feszültség visszajelzőt szereltem a műszerfalba,tehát figyelemmel tudom kísérni az akkumulátor teljesítményét,nehogy mélykisülés legyen! imax b6 töltővel tölteném amikor szükséges. Na de most jön a kérdésem: Van olyan egyenirányító vagy bármi műszer,ami átengedi az akkumulátor feszültséget,de a visszatöltést leblokkolja? Előre is köszönöm a segítséget!
Mit értesz visszatöltés alatt?
Amit a robogó gerjeszt a savas/pb akksinak hogy visszatöltsön.. Mint a kocsiba a generátor!
Csak hát sajnos nem tudom kikötni.mert egybe van tekerve a világítással.. Azt akarom megakadályozni,hogy ez a robogó által gerjesztett feszültség eljusson a li-ion aksihoz! Netten olvasgattam,és ha minden igaz simsonokba ilyen van:
Kicsit zavaros volt számomra a dolog, elnézést. Nagyon egyszerű dolgod van, az akkuval sorba kell kötnöd egy normál diódát. Szinte mindegy, hogy milyen, két lényeges paraméternek kell megfeleljen. Kibírjon záróirányban 50 V-ot és nyitóirányban legalább akkora áramot, amekkora akkuterhelés várható. Ha minden igaz, a képeden is egy dióda látható.
Van itthon BYX 65/400 dióda 400V 35A
Ez jó lenne? Gondolom nem baj a nagyobb.. De van még egy rossz pc tápom is,ott a hűtőbordán van egy-két db 2 lábú dióda.. De inkább a BYX 65/400 jobb lenne a hűtése! Köszönöm a segítségedet!!
Igen, jó lesz. Nagy hűtést elvileg nem fog igényelni hiszen a 11 Ah-s akkut nem illik ennyire terhelni.
Sziasztok!
9 pin din kimenete van a mélynyomónak,ebből jack kábellel szeretnék összekötni pcre.Hogyan lehetséges? Forrasztani vagy egyéb dolgokon megcsinálom. Előre is köszönöm!
Egy PC-s hangkártya aligha fog meghajtani egy mélynyomót. A hangkártákat nem.erre tervezték. Fog kelleni egy erősítő, kivéve, ha aktív a mélynyomód. Ezt mi nem tudhatjuk.
Köszönöm!
Viszont ez a patron chip reseter, én nem erről beszélek, hanem arról, hogy a nyomtató alaplapján van egy számlálóchip, ami tönkreteszi a nyomtatót bizonyos lapszám, vagy patroncsere, vagy ki be kapcsolás után. Bővebben: Link
Aktív mélynyomó.5.1-es hangrendszer. Csak át szeretnék alakítani egy jack dugóval,ne kelljen 9 pin-es dugó.
Sziasztok!
Tudna valaki ajánlani valami olyan anyagot, amivel régi műszerekről le lehetne tisztítani a rárakódott nikotint? Fém ház, műanyag előlap, feliratozva. Köszönöm!
Ilyen alkatrészt nem fogsz benne találni. Az mozgó alkatrészek elhasználódásától mennek tönkre ezek. A nyomtatott oldalak számát viszont eltárolja, de nem azért, hogy ha túlcsordul a számláló, akkor önmegsemmisítést hajtson végre, hanem azért, hogy a szakember megtudja állapítani (pl. egy hivatalnál, nagy cégnél), hogy érdemes e még vele foglalkozni, vagy az amortizáció miatt egy újba kell beruházni. Magyarul ez az üzemóra számlálója.
Üdv!
Régi megsárgult PC házakhoz jó a Hidrogénperoxid, lehet rajtad is segít, csak előbb próbáld ki valami máson. Bővebben: Link
Helló! ITT van nekik egy pár szín, de citromsárga nincs, ha jól látom.
Köszi, de azt hiszem, hogy ez inkább a műanyagot fehéríti ( szőkíti? )
Nekem viszont fekete és piros műanyag van.
Én annak idején a "fehér" PC-s dolgokat is domestossal takarítottam. Szépen kifehéredtek a megsárgult cuccok. Szerintem a színes műanyagokat is rendbe teszi.
Hideg zsíroldó is csodákra képes. Ráfújod, vársz vele pár másodpercet majd egy ecsettel kicsit átmozgatod és mehet az öblítőbe. Fémeket viszont megtámadhat, erre figyelj!
Üdv!
Használt már valaki AVR-hez külső SRAM-ot? (pl. ilyet: Bővebben: Link) Hogyan működik ez? Szoftverből kell kezelni, írni és olvasni bele, vagy az MCU használja magától? ATMega8-hoz szeretném használni.
Szia
Az MCU biztosan nem fogja magától kezelni, ezt amit belinkeltél SPI porton keresztül lehet elérni.
Régen volt egy Pronto nevű bútorfény. Azzal csodát lehetett művelni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |