Fórum témák
» Több friss téma |
Végig olvastam az ultrahangal foglalkozó Topicokat, de sajnos egyben se foglalkoztak részletesen az én problémámmal.
Készítettem egy ultrahangos riasztót, amelyet madarak (galambok) zavarására akarok használni. NE 555-el készítettem és a frekvencia (pl. 20-50 KHz) határok között szabályozható egy potméterrel. A problémám viszont az, hogy sztem a hatótávolságom kicsi és csak akkor zavarná a galambot, ha a fejéhez tenném. Nekem viszont szükségem lenne legalább 20-30 m-es hatótávolságra. Sajnos a fizikaóráimra már nem igazán emlékszem és nem vagyok valami spiler a hanghullámokban. Valaki tudna nekem segíteni, hogy mi az, ami leginkább befolyásolja a terjedési távolságot? Gondoltam itt a feszültségre (amplitudó), áramra, hangszóró típusára. Én most egy kvarcórában lévő piezzóhoz hasonló csak nagyobb méretű jeladóval próbálkozok. Azt mondjék a tölcséres dómsugárzókkal a legjobb...nem tudom. Várom mindennemű segítségeteket. Üdv!
Most hirtelen nemtudok kapcsi rajzot előkotorni,de
a teljesítmény szerintem kicsi. Egy 20-30w-os végfok már csodákra lenne képes "ultrahangon". mindenképpen a leadó eszköznek is testesebbet válassz, az említett dómsugárzó jó lehet. Riasztókhoz is használnak erre alkalmas sugárzót . Ha 10cm.ről eltörsz egy vékony falu puharat vele az már biztos, hogy elég. Csak a golambok ettől el fognak riadni?... mármint az ultrahangtól, a kutyák biztosan...
Szia!
A terjedés hossza nagyban függ az amplitúdótól, azaz a hangszóróra kapcsolt feszültségtől. Gondolom olvastad Gory MAX232-es megoldását. Ez egy jó ötlet, de van aki a trafóra esküszik, stb. Ki kell kísérletezni. Az órából, PC-ből buherált piezzohangszóró szvsz. nem megfelelő. Nekem nem vitt át már 35 kHz-t sem. Léteik speckó ultrahangos piezzo hangszóró. Boltban veszett drága. de lehet bugázni régi TV távirányítóból, tovább fordulj arccal a nyugati autóbontó felé, és nézz szét néhány újabb törött autóban. A riasztó beltérmozgásérzékelője is ultrahangos elven működik. Gyk. távolságot mér. Az egyik sípoló, a másik vevő szóval figyeld melyik milyen nehogy mikrofonnal akarj verebet ijeszteni .
Nem tudom, hogy működni fog-e, mert eddig még sajnos nem sikerült megfognom vagy akár megközelítenem egy galambot se, hogy a füléhez tegyem a kütyümet.
Olvasgattam viszont utána és azt írták a kutyákat a kb. 25 kHz-es zaj (relatív mi a zaj) míg a madarakat az az feletti frekvencián sugárzott jel zavarja. Írásokban megjelölt frekvenci 30-50 kHz volt. Abban viszont nem vok biztos, hogy egy pohár ekkora frekvencián már elposszana.
Én is abból indultam ki, hogy minél nagyobb a freki annál később, nagyobb távolságban "egyenseül ki"a hullám.
Azt viszont nem tudtam, tudom, hogy ezek a kis piezzok vagy akár a dómsugárzók hány voltot viselnek el meghibásodás mentesen. Azt írod, hogy a piezzok nem viszik át ezt a frekitartományt. Ezt, hogy tapasztaltad, mivel mérted, hisz ezen a frekin sugárzott jel már az emberi fül számára nem hallható? Sokat viszont nem akarok rá áldozni, pl. hangszoróra. Amúgy hangszóró TV távirányítóban? Hm... milyenben? Vagy autóban mire gondolsz? Riasztó hangszóróra, mert gondolom nem a duda kürtre.
Olvastam Gory MAX232 féle DC-DC konverterét. Sajnos nem nagyon értettem, hogy valósította meg, elakadtam az inverter résznél.
Trafót biztos nem rakok bele, mert akkor nem fog sokáig tartani a 9V-os elem (tápellátás)! Bár lehet, hogy a hangszórónak így is lesz jó kis fogyasztása, attól függ hány W-ost találok.
Szia!
A lényeg annyi, hogy előállítassz egy neked kellő frekis négyszögjelet. Én például 40KHz-et állítottam elő egy kis mikrokontrollerrel. (Csinálhatod 555-el is) Előállítod ennek a négyszög jelnek az invertált változatát is. Én ezt is mikrokontrolleren belül oldottam meg. (De egy inverter is megteszi) Így el tudod gondolom képzelni az előálló kétféle jelet. Ellentétes pont a fázisuk. Ezután az egyik jelet a MAX232-nek az egyik TTL szintű bemenetére teszed, a másik invertáltat meg a másikra. A két RS232 szintű kimenetre pedig ráakasztod a piezzo-t, mondjuk egy 100nF-os kondival sorosan, mert az egyenfeszt nem szereti. Így ha elképzeled a jelet az IC kimenetén, akkor az egyik kimenethez képest a másik 24V csúcstól csúcsig négyszögjelet mutat. Ezt 5V-ról tudod előállítani, ami szerintem nem rossz. Én spéci ultrahangos 40KHz-es piezzot használtam, amit pl a Lomexben is lehet kapni. Arra figyelj hogy van adó meg vevő is, bár mindakettő jó mindakét célra gyakorlatban. Nemtudom a galambok mennyire érzékenyek, én egy érzékeny vevővel 50m hatótávot simán saccolok erre, ha az adó a vevő felé néz pont.
Szia!
Tapasztalati úton mondom. Távolságmérésre kellett --nem reflexiósra, hanem pontból pontba mérésre--. Nekem is vannak itthon ilyen piezzo sipolóm hegyekben kisseb is nagyobb is. Örültem mint majom a farkának, hogy megúszom olcsón az ultrahangos adó oldalát. Hát nem így történt. Megépítettem a vevőkapcsolást, UH piezzóval működött, Ilyen bontott sípolóval nem. A mikrofon, piezzó egymástól 5 cm-re figyelt totál telibefordítva a breadboardon. És nem működött. Azt hogy miért nem nem tudom. Kicseréltem UH piezzora és jó volt. Szkóppal sasolva a mikrofon jeleit, a piezzo sípolásakor kb. azonos volt a jel mint amikor nem sípolt. Ezekből én azt a következtetést vonom le, hogy a cca. 38 kHz-s hullámot nem adta ki a sipoló. Ettől eltekintve lehet, hogy madart riogatni jó lesz. Jahh távirányító. Nagyon régen igen voltak olyan TV-k amiket nem infrával hanem ultrahanggal irányítottak. Hattalmas távirányítók, az elejükön rács. Nem riasztóhangszóróról nem is kürtről írtam az előbb. Hanem a riasztó szenzorjairól. Gyári megoldásban általában a kapaszkodók oldalába, lámpák mellé építik be. Utólagos beszerelésnél nekünk pl. az A oszlopra van felszerelve balról, jobbról egy-egy.
Idézet: „Készítettem egy ultrahangos riasztót, amelyet madarak (galambok) zavarására akarok használni. NE 555-el készítettem és a frekvencia (pl. 20-50 KHz) határok között szabályozható egy potméterrel.” Ezzel csak az a gond, hogy a galambok nem hallják az ultrahangot! Még azokat a magas hangokat sem hallják, amiket mi emberek igen. Ellenben alacsonyabb frekvenciájú hangokat (infrahangokat) hallanak. Ha jól emlékszem 0,01 vagy 0,1 - 200 Hz a hallási tartományuk. Én készítettem ultrahangos macskariasztót galambházra, a macskák messze ekkerülik, a galambokat meg egyáltalán nem zavarja az ultrahang (20-40 kHz).
Egyébként az ultrahanggal az a gond, hogy nagyon kicsi hatásfokkal jut át más akusztikai sűrűségű közegbe. A piezó hangszórók felületére ezért egy átmeneti réteget szoktak tenni, aminek az akusztikai sűrűsége a piezókristály és a levegőé közötti.
Ez a topik olyan mint egy regény! Fordulatokban gazdag, érdekes, én megfilmesíteném
Talán most kéne azt megkérdezni, hogy hogyan lehet akkor infrahangos galambriasztót előállítani? Egyáltalán léteznek ilyen hangok illetve hangnak hívhatjuk-e ezeket a rezgéseket melyeket természetesen érzünk, de hanghatást nem keltenek bennünk. Bár megpróbáltam elképzelni egy rezgést ami 10 másodperces periódussal ér el Nem hiszem, hogy észrevenném...
Nemtudom hogy igaz-e de értelmes emberektől hallottam, hogy az infrahang, 7-8Hz körüli rezgése halálos is lehet. Mert a vér rezonanciájával egyezik talán. Úgy jöttek rá hogy volt valami gép, ami működés közben ilyen frekvenciás rezgést bocsátott ki, és a nap végére a dolgozó munkások 90%-a rosszul volt.
Úgyhogy csak óvatosan az infra hanggal Mert emberriasztó is lesz belőle a végén.
Ezt találtam:
galamb hallása a 10 Hz-alatti tartományban 50 dB-el érzékenyebb az emberénél... Gondolom, ha hírtelen infrahangokat keltenél, arra elrepülnének! Majd csend. Visszaszálnak, s akkor megint durran egyet az infra! S te eközben békésen alszol. Nem is rossz! Azért vigyázz ezzel a 8 herccel, legyen mondjuk 13Hz. Mi kell az infrahang előállításához? Gondolom egy alacsonyfrekis oszcillátort, csatolókondi nélkül csatlakoztatok egy spécivégfokhoz. Eddig oké. De milyen hangszóróval rezegtessek?
Esetleg próbáld ki, hogy egy hangfaltervezővel megpróbálod a hangdobozt úgy hangolni a mélynyomóhoz hogy 10Hz is menjen neki. Nem túl olcsó játék, mert ahhoz hogy elég mély hangot tudj kiadni elég nagy membránfelület fog kelleni, szerintem legalább 20 centis hangszóró és nem SAL.
Sziasztok!
Készítettem én is egy ebriasztót 555-ös IC-vel, amit 23KHz-re hangoltam de valahogy nem hat rájuk! Én arra gondolok, hogy kicsi a jel erőssége! Végigolvastam az előttem lévő hozzászólásokat és Gory tanácsait, megrajzoltam egy erősített változatot, amit jó lenne, ha a hozzáértők megnéznének hogy egyáltalán működőképes-e a dolog.
Szia Gory !
A topicból látom foglalkoztál ultrahangos dolgokkal. Szerinted 5-10m-re lehetne ultrahangal adatot továbbítani? Üdv
Üdv mindenkinek!
Remélem megmozdul kicsit ez a topic is. Fogalmam sincs hol kellene feltennem a kérdést, hát megpróbálom itt. Adott egy HC-SR04 modul. Egyik tulajdonsága az, hogy csak az első visszaérkező hangot detektálja. Pont ez a gondom vele. Valahogyan megoldható lenne-e, hogy adott intervallumon belül az összes beérkező visszaverődés detektálható legyen? Jó néhány évvel ezelőtt volt egy cikk valahol amiben erről volt szó, csak sajna már nem található meg. Vagy csak én nem találom. Előre is köszönöm!
Itt egy jó kis olvasmány, a leírt módszerrel kivitelezhető csak amit szeretnél:
Bővebben: UH
Az, hogy csak így lehetséges, az túlzás. Már találkoztam egy cikkel, amiben az említett modult hack-kelték meg így. A baj csak az, a cikk nagyon régi és teljes egészében nem található csak a bevezető. Tehát lehetséges másként is. Az olvasmány egyébiránt tényleg jó. cikket google-fordítása is megvan. Csak annyira magyartalan, hogy nem igazán érthető. A fotók meg roszul sikerültek. Ezért nem értelmezhető.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |