Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   5 / 107
(#) AMD válasza Norberto hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Nem arra gondoltam hogy stabil lesz-e hanem hogy működni fog-e? Ja és elírtam bfr96.
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Stabil táp és mechanikai felépítés elengedhetetlen az ilyen áramköröknél. Olyan konstrukciót válassz, ahol az antenna nem közvetlenül az oszcillátoron van, hanem egy leválasztó fokozaton keresztül kapcsolódik. Nagyon el tudja vinni a frekit az antenna kornyezettől függő kapacitív terhelése.

Néhány kolléga úgy járt az ilyen "adókkal" hogy működött ugyan, de ezt nem vette észre, mert képtelen volt a használhatóság szintjén stabilan tartani a frekvenciát
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Akkor hogy oldjam meg? Le kell árnyékolni az adót? Ha igen akkor hogy? Hogy építsek leválasztó fokot?
Elnézést kérek a sok kérdésért de még kezdő vagyok.

Pédául itt láthatsz néhány példát. Egy kivételével mindegyiken van leválasztás... (Az árnyékolás is jó ötlet!!)
Olvasgasd a poloskás topikot is!
(#) AMD hozzászólása Jan 27, 2008 /

Tudna nekm valaki nyákot tervezni? Mert próbáltam de egyszerű.

DSC00001.JPG

(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Elírtam: Nem egyszerű.
(#) e-sporadic hozzászólása Jan 27, 2008 /

Ha elkészíted próbanyákra akkor is működni fog.
Az 500 mWatt nem fog kijönni a második tranyoból, csak 100-200 mW.
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Az 500 mW-os adót nyugodtan építsd meg, nem lesz annyira használhatatlan, mint azt egyesek itt reklámozzák. Ha stabilizált tápról működteteted, és hangolás után a tekercset rögzíted (ragasztópisztoly vagy viasz) akkor egy teljesen korrekt ráióadót kapsz. Én ezt az adót a TV-nkhez építettem meg, hogy este mikor mindenki alszik lehessen fülessel, vezeték nélkül hallgatni a hangot. Kb 4 hónapja üzemel, a vevőt még nem kellett hangolni az első beállítás óta... (TDA7021) Szóval erről ennyit. Sok sikert!
(#) AMD hozzászólása Jan 27, 2008 /

Tudtommal ehhez engedély kell, de milyen? Elviszem valahova ahol adnak egy papírt hogy használhatom? Vagy valamilyen rádióamatőr vizsga kell hozzá?

Dicséretes ez a jogkövető magatartás, ám erre a sávra eléggé drága lenne az engedély, de egy ilyen stabilitású készülékre nem adnák ki.
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Ha lenne rá engedélyem akkor nem kéne azon gondolkozni hogy mikor jönnek házhoz a rendőrök. Még a végén 2001 szeptember 11-et is rám fognák hogy megzavartam a repülő irányítását. F.sza hogy nem használhatom mert nincs rá engedélyem de még csak nem is adnak rá.
(#) tomi675 hozzászólása Feb 2, 2008 /

Sziasztok! Arra lennék kíváncsi hogy az alábbi kapcsolási rajzon lévő 2N2369 tranzisztort mivel lehetne helyettesíteni? Fontos lenne!
Előre is köszönöm!

FM adó.jpg

(#) Medve válasza tomi675 hozzászólására (») Feb 2, 2008 /

(milyen van?) Nézzél meg más rajzokat, hogy ott milyeneket használnak...Fölösleges lenne azt mondani, hogy pl 2N709, ha az sincs, nemigaz?
(#) bbatka válasza tomi675 hozzászólására (») Feb 2, 2008 /

BF241, 2N2222
(#) tomi675 hozzászólása Feb 2, 2008 /

Köszönöm a gyors segítséget!!!
(#) AMD hozzászólása Feb 3, 2008 /

0,5 mm -es rézhuzalból feltekertem 30 menetet 7mm -re majd leragasztottam, erre még háromszor feltekertem 30 menetet így összesen 120 menet lett. Szerintetek van ennek 100uH -s induktivitása?
(#) menyus válasza tomi675 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Én meg arra hogy mi az a soros kapacitás a rajzon az antenna előtt...? Sok értelme nincs, hacsaknem az hogy nem volt kisebb értékű kondija az alkotónak...
(#) menyus válasza tomi675 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

CCIR sávra mezei tranzisztorokat is használhatsz, pl BC108/107/109/182/184...stb ezekkel is berezeg az oszcillátor, legfeljebb kisebb amplitudóval mintha célzottan "rf" tranzisztort használnál. Esetleg lehet próbálkozni a BFR sorozattal de azok meg több GHz határfrekivel rendelkeznek tehát sok felharmonikusod lesz.
(#) menyus hozzászólása Feb 3, 2008 /

Miért nem léptek túl ezeken az 1 - 2 tranzisztoros hétvégi kapcsolásokon? Ezek csak tényleg tapasztalatszerzésre és gyakorolni jók. Ha egy fokkal jobb minőségű adót szeretnétek építeni az sem sokkal bonyolultabb. pl egy keverős adó SO42 vel vagy SA612 vel. kell hozzá egy egytokos kvarcoszcillátor, pl 100 Mhz es. (igaz hogy az négszögjeles, de oda se neki.. ) Ehhez hozzákevertek pl 5 Mhz et ami stabilitásilag sokkal jobban kézbentartható mint egy 100 Mhz körüli szabadonfutó oszcillátor. Az 5 mhz es oszcillátort moduláljátok és a végén kiszűrőzitek tetszés szerint az alsó vagy a felső keverési produktumot egy RC taggal, aztán buffer és jöhet az antenna. Így lehet kreálni ( az alsó felső keveréstől függően) 105 vagy 95 Mhz es adót, 100 X stabilabbat mint egy szabadonfutó oszcis. Ha az 5 mhz es oszcillátort hangolhatóvá építitek meg (pl a varicappal, ami úgyis kell a modulációhoz) akkor akár a teljes CCIR sávot átfogó relatív stabil adó építhető ezzel a módszerrel. A PLL sem bonyolultabb csak az újabb PLL IC k mellé kell egy mikrovezérlő (PIC pl) amit programozni kell tudni, és amit nem mindenki tud (pl. én sem )
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Itt egy ilyen adó elvi kapcsolási rajza. Azért elvi mert a hangolt körökre vonatkozó értékeket nem adtam meg. Azért nem mert ezek a keveréstől és a kívánt frekitől függenek. Én ezt megépítettem évekkel ezelőtt, és kíválóan működött. Próbapanelen még mindíg megvan valahol. 10 Mhz es lokálfrekit használtam hozzá ami hangolható volt, így egy 75 Mhz es adót kreáltam belőle az OIRT sáv fölé kicsivel (az elég üres manapság)

sa2.JPG

(#) Medve válasza menyus hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Szép ez, de a nemkívánt keverési termékek kiszűrése nem egyszerű feladat műszer nélkül Kevésbé meredek "pontatlan" szűrő akkor jöhet szóba, ha elég nagyok a keverendő frekvenciák. Akkor ugye már elég távol esnek a nem kívánt komponensek a hasznos jeltől
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Ha már erről beszélünk, másik alternatíva a szorzás. 11 Mhz után két háromszorozóval elérhetjük a 100-at, de a DIP mérőt nem ússzuk meg. Fülre meg csak sötétben tapogatózás (na ez jó )
(#) menyus válasza Medve hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Hát részemről csak egy 5let volt. Egy ilyen kapcsoláshoz sem kell nagyobb lendület mint az egyszerűbbekhez. És ez legalább működik stabilan. Igazad van, a 100 Mhz 5 Mhz keverésénél lehetnek gondok a szűrőzésnél műszer nélkül. Akkor toljuk el kissé az arányokat pl 66 Mhz + 20 Mhz arányban. Az már a CCIR sáv alja, és még a 20 Mhz es oszcillátort is meg lehet stabilan építeni.
(#) menyus válasza Medve hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Igen de itt meg a 75 Khz es modulációt kutya nehéz megvalósítani ha a 11 Mhz et kvarccal állítod elő. De elvileg lehet szabadonfutó oszcit is sokszorozni feltéve hogy elég nagy amplitudójú harmonikusai vannak.
(#) Medve válasza menyus hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Harmonikusok kellenek? TTL oszcillátor! Na az milyen lenne?
75kHz-es moduláció? Nem tudom, fázismodulációval menne-e, inkább NBFM-nél alkalmazzák.
(#) AMD válasza menyus hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Ez nekem az első komolyabb kapcsolásom. Mit építsek elsőre? Alaplapot a gépembe? Még abban sem vagyok biztos hogy az FM adóm működni fog.
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

ja, a végére meg egy varikapos sokszorózót még, aztán had szóljon. Igazi szélessávú adó lenne...
(#) e-sporadic hozzászólása Feb 3, 2008 /

Sziasztok.

Én ebbe fognék bele, az egyszerűbbekkel már szereztem egy kis tapasztalatot.

Csak ott a bökkenő, hogy nem jön össze a Nyák készítés.
Brutálisan rossz lenne ez az 1w ampliflier, ha próbanyákon készülne?
http://homepage.eircom.net/~yellowbeard/mrf237.htm

Az MRF237-es véget elhagynám, azért írtam 1 Wattot.
(#) menyus válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 4, 2008 /

Ez esetben én a második fokozatot már tisztán C osztályban járatnám, azaz a 10 k - t a bázisról elhagynám a föld felé meg egy rf fojtót raknék, ahogy a 3. fokozatban látható. Meg kell nézni a 4427 adatlapját, lehet hogy a kollektorköri 22 R elhagyható ha bírja a tranzisztor, így nagyobb lesz a power. A végén pedig az L8 tól hátrafelé építsd meg, az aluláteresztő filterrel együtt. Anélkül sok lesz a mellékspektrumú sugárzása az adónak. ( így is...) Mi fogja hajtani?

Egyébként miért olyan bonyolult megrajzolni lakkfilccel ezt az egyszerű nyákot? Még ha két 0603 as PAD közt kéne elvinni egy 10mil es sávot akkor megérteném hogy nem állnál neki kézzel. Na de ennek...? Vagy ott van pl. Watt mester vasalós módszere. (vagy pl a nyákkészítős topic... )

Mondjuk azt nem értem mitől "linear" ez az erősítő. A lineáris erősítők az AM üzemmódokhoz használatosak főleg, AM hez meg nem jó a C osztályú végfok mivel csak jelcsúcsokon lökdösi a végtranzisztort nyitásba. De én csak hobbista vagyok....nem értek hozzá.
(#) e-sporadic válasza menyus hozzászólására (») Feb 4, 2008 /

Én a meghajtáshoz alábbiban mellékelt rajz alapján elkészített ,,szabadonfutó adót" illeszteném. Szerinted ez lead 20-50 mWattot?
Ez is próbanyákon készült ahogy látszik a második rajzon, ez korrekt felépítés szerintetek RF téren, ahogy én dolgoztam?

Következő: »»   5 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem