Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos nem jött be. Minden mérhető alkatrésze rendben találtatott.
Üdv!
Nem látja saját fényét? Nem lett nagyobb teljesítményű izzó beszelve vagy mozdítva a helyzetén? Bár akkor lehet, hogy nem csak lekapcsolás előtt villogna.
Ugyanott van kb 4 éve és a izzók sem voltak cserélve vagy két éve. 2-3 hónappal ezelőtt ezdte el ezt.
klklkl
Segítséget kérek. Egy mozgásérzékelős lámpa bekötéséhez,,4 bekötési pont van..a villanyszerelő a kapcsoló 2 vezetékét bekötötte,de nem kapcsol be?? csak akkor a picit megkoccintom az érzékelőt...viszont nem alszik el félóra múlva sem..mi a teendő??
Szia!
proba hozzászólását tudom megerősíteni. Valószínűleg kültéri mozgásérzékelő a problémás. Amennyiben sokáig megfelelően működött, akkor az idő elteltével az alkatrészek öregedtek. Leghamarabb a kondik szoktak sérülni (nyári forróság, téli minuszok) mégpedig sunyi módon. Kimérve különösebben alig észrevehető, de a kapacításuk megváltozik. Általában az ilyen érzékelőkben LM324 IC-t alkalmaznak, ezeket a gyárban bemérik, és hozzá számolják az alkatrészek értékeit. Javaslom a kondik cseréjét ugyanolyan kapacítással és % tűréssel. Mindet nem kell cserélni! A nagyobb kapacításuak a gyanúsak (elkók) tápegység körül, és a műveleterősítő környékén (IC visszacsatoló rész ). Polarításukat egynél sem szabad felcserélni ! Javítani csak áramtalanítva szabad, gondolom ez nem új ![]() Említetted az elektroműszerész ismerősöd, inkább bízd Őrá. Elektronikailag véleményem szerint más hibája nem lesz. Persze vannak más tényezők is, pl 4 év alatt nőtt a közelében lévő fa akkorát hogy már bezavar ... Utóbbi csak tipp( nem ismerem a körülményeket).
Szia.
Hívd ki a szerelőt, javítsa ki amit csinált (vállaljon rá valami garit). Valószínűsítem hogy nem működött rendesen sosem a bekötése. Amennyiben működött, és utánna lett rossz, akkor segíteni csak úgy lehet, ha több információt adsz meg az esetről... Üdv. Kikkiri
Kimérte a kapacitást is. A 470nF-os az 470nF volt mérésnél is.
(Fa, zavaró tényező nem játszik és nem is változott az évek során.)
Szia.
Idézet: „Mindet nem kell cserélni! A nagyobb kapacításuak a gyanúsak (elkók) tápegység körül, és a műveleterősítő környékén (IC visszacsatoló rész ).” Az említett kondik nem nanofarádosak (nF) hanem mikrofarádosak ... Bár véleményem szerint nem akkora érték egy ilyen érzékelő, ha pár ezer Ft volt és 4 évig elment, akkor kiszolgálta az árát, ideje cserélni ![]() Ha mégis kisérletezgetnétek vele, akkor a táp részét kellene megkeresni, és lemérni nyugalmi állapotban, meg amikor behúz a relé. Ha ingadozás van, akkor javaslom a táprész kondi cseréjét , vagy az egyenirányító diódákat kimérni, esetleg ha van benne zener dióda. Az IC és ellenállások szoktak legritkább esetben tönkremenni. Én okosabbat nem tudok mondani. Sok sikert! Üdv. kikkiri
Egyik falubeli hozatott a mozgásérzékelős reflektoraiba egy halom halogén csőizzót helyettesítő LED betétet. Egyet cserélt ki eddig. Itt meg is állt, mert furcsán kezdett viselkedni. Amikor le kellett volna kapcsolnia, elkezdett ütemesen villogni és csak áramtalanításra hagyta abba.
Ok: A relé érintkezőivel párhuzamosan kötöttek 47 nF+150 Ohm-ot szikraoltás-zavarszűrés céllal. Ezen keresztül a LED táp pufferkondija feltöltődött majd a megfelelő feszültség elérésekor felvillantotta a LED-eket. Az ellenállás egyik végét kiemeltem, de nem vettem ki, mert ha véletlenül újra izzó kerül bele, szükség lesz rá. Most mehetek az összeset belezni. ![]() Hátha más is belefut ilyenbe. ![]() Tube replacement A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Ezzel az is a baj, hogy a LED-s izzon keresztül összevissza töltödik a mozgásérzékelö elektronika táp áramköre. Magában az ledben is ilyen szokott lenni, igy a kettö interferál ezért villog - egy -egy soros kondival csökkentik a hálozati feszt, igy kettö kerül sorbakötve ha berakod a LED-et. Én kidobtam az egészet (és vettem olcso ledes reflektorokat beépitett érzékelövel, ezekben egybe van épitve a Led meghajtoja meg az érzékelö elektronika).
A 470nF-al jó helyen keresgéltek, ez szokott lenni a soros táp kondenzátor. Bár összekeverhető a zavarszűrővel, az is hasonló kategóriás.Még esetleg a tápszűrő elkó, és zener. Ha ezek nem jöttek be, akkor már tényleg érdemes a cserén gondolkodni.
Igen a legtöbb ilyen cuccban egy 470nF van sorbakötve az izzoval, a másik végén meg egy zener van ami az elektronika tápját alkotja. Ha kapcsol a relé a 470nF izzos vége az N-re kerül igy világit az izzo. Ilyenkor az idöelektronika egy belsö elkorol megy.
A halogén izzo hidegen gyakorlatilag rövidzárt ( nagyon kicsi ohmos ellenállás) jelent igy a 470 nF-n a hálozati feszültség osztodik a zénerre. Ha a halogént LED-re cseréled, annak az impedanciája hidegen nem kicsi, és föleg nem is ohmos azaz a 470nF-ra nem kerül hálozati feszültség eredeti formában, ezért sem a LEDben sem az érzékelöben nem áll elö megfelelö tápfeszültség.
Érdekes amit írsz erről a soros izzós megoldásól. Én ilyet még nem láttam közöttük.
Csak olyat, ahol van egy soros kondis trafó nélküli táp, ami általában 24V DC-t csinál, és egy relé kapcsolja a fázist a kimenetre. Ha megszakítod itt a fóliát, akkor sima záró kontaktusnak is használhatod. Az Erbe féle dologgal már találkoztam, elsőre én sem értettem, miért nem kapcsol le teljesen, ha már nem zár a relé, félfénnyel még világított. De ott a kondi hibás volt, amgy izzót kapcsolt. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Sajnos pedig ez van. Igy egybeépitve nem látni, csak ha szétszeded.
De ha külön veszed a mozgásérzékelöt akkor ott két fajta van ( sajnos sok leirásbol pont ez nem tünik ki). Az egyik egy ugy nevezett 2 drotos szerkezet ( némelyikben a PIR mellett még mikrofon is van, hogy zajra is reagáljon),a másik meg a 3 drotos szerkezet. Az elsöben maga a fogyaszto az elötétellenállás (ezért csak izzokhoz alkalmazhato, még a klasszikus neoncsöhöz sem alkalmas), a másikban a fogyasztotol független a táp. (Annak L-N-S(C) csatlakozoja van). A LED-s fényekre, takarékos világitotestekhez csak az utobbi jo. Az egybeépitett lámpákban meg szinte kizárolag a 2 drotos érzékelö van, hiszen nem számolnak azzal, hogy oda másféle izzo kerül. ( erre nincs is minösitése a lámpatestnek!) Az ujabb 2 drotos érzékelökben a relé helyett triac vagy haspnlo elem kapcsol, ezért hangtalan és hosszabb idöt lehet beállitani. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Érdekes, mennyire másmilyen szerkezetekbe botlunk ugyan olyan címszóval. Én is csak három vezetékest szedtem szét még ( fázis nulla kapcsolt szál) de tényleg rémlik van olyan, ami a kapcsoló helyett beépíthető, annál tetszik nem tetszik a fogyasztó ott van sorosan.Ezek szerint, ha ebben a tárgykörben kérés érkezik, először a mozgásérzékelő típusát kell tisztázni, mert nagyon nem mindegy melyik van épp terítéken.
Bár ez már a néhány hsz val ez előtti kérdésnél is felmerült bennem , egyszerűen csak elkötötték a két vezetékkel az érzékelőt, ezért nem is működhetett soha, vagy az két vezetékes és hibás A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
4 bekötési pont helyett csak fázist és 0 át kötött be,jeleztem neki,hogy szerintem kellene még 1 fázis és föl is.akkor talán működne,szerinte elég 2 szál vezeték
Nekem nem rémlik mert itt van néhány darab ( mikrofonos - ha valakinek kell szoljon), amit ki kellett szerelnem, amikor LED-s világitásra tértem át. Egy helyen megmaradt, de ugy, hogy a LED-s izzokkal párhuzamosan egy 10W- izzot meghagytam ( postaláda világitás - hütöszekrény izzo), igy azon keresztül kap áramot az érzékelö a maradék 10 LEDes lámpa meg csak, mint szolga világit.
Próbálta felcserélni a fázist,akkor sem kapcsolt be ,,kivéve amikor a mozgásérzékelőt kikötötte,direkte ment..mozgásérzékelővel csak akkor kapcsolt be,ha megkocogtattam akkor égett...de nem kapcsolt le
Üdv!
Egybeépített lámpában én még az általad említett érzékelővel nem találkoztam, pedig már jó néhányat szereltem. Ezek mind kivétel nélkül 3 vezetékes - direkt tápos - érzékelők voltak, amik relét kapcsoltak. Erre pedig bármi ráköthető, akár LED is. Két vezetékessel(soros kötés) én még csak 65-ös dobozba süllyesztetten szerelhetővel találkoztam. Viszont ezekre ráírják, hogy mi a minimum terhelése. PL: 40W Én ezek szerint pont ilyeneket fogtam ki.
Kiderült,hogy a mozgásérzékelőnek van kontakt hibája,hol javítják ezt Debrecenben??
Gondolom legtöbb áruházban a gyűjtő edényben elhelyezve. Esetleg kereshetsz olyan forrasztópákával rendelkező egyént a környezetedben , aki elvállalja. Szerintem szervíz ezzel nem foglalkozik. Kb 5-10e ft óradij mellett gyorsan lebeszélnek egy 2-3e ft-os szerkezet javításáról.
Relés kapcsolású, lámpával egybeépített és különálló kültéri szerkezeteknél még nem futottam bele ilyenbe. Totál külön tápos volt mind, függetlenül a kimenettől. Jó tudni, hogy ilyen is van. Ami furcsa volt elsőre, hogy nem mindben LM324 volt, hanem (most fejből nem tudom a típusát) spec IC-s is, szinte egy az egyben LM324, csak kettővel több lába volt. Volt még benne egy logikai áramkör. Ha gyorsan fel, le, majd felkapcsolták (ha jól emlékszem), akkor fixen bekapcsolva maradt.
Üdv mindenkinek! egy kérdéssel, vagy ugymond egy kéréssel fordulok hozzátok! Van nekem egy vezeték nélküli gsm riaszto rendszerem sp-0238 az model! adtak hozza két wifis mozgásérzékelőt, de mivel hogy én bőviteni akarom a rendszert ezért vettem egy kábelos mozgásérzékelőt (Wired motion detector PNI 410 pet immunity), de sajnos nemtudom hogy hogyis kellene csatlakoztassam a riaszto rendszeremmel! ebben kérnék segitséget, valami rajzot, vagy valami utmutatót!köszi előre is
Lehet sehogy. Fizikailag nem találsz rajta csatlakozót, akkor elektronikai ismeretek nélkül esélyed nem sok. Ha találsz a központban, vagy a riasztókban olyan pontot, amit összezárva tud riasztást kiváltani, akkor nyertél. A mai processzoros világban ebben már nem annyira hiszek.
hogy létezik, hogy sehogy?, hát valahogy csak bekell lehessen kötni, avagy csak disznek lennének ezek az érzékelők, vagy mi?
Szia!
Ezen a sp-0238 riasztóközponton vannak csatlakozók külső egységek fogadására?
A készülékhez kapott leírásban nincs bekötési rajz?
file:///C:/Users/m/Downloads/110_manual_eng_uus.pdf
ez a kézikönyve, ebben irja, csak azt nemtudom, hogy mit hova kellene kötni
Sajna ez a te gépeden van. Lehet nem örülnél neki, ha valakinek sikerülne megnézni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |