Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   160 / 200
(#) sector99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Köszönöm !
(#) NooooP válasza sector99 hozzászólására (») Feb 8, 2015 /

Szia!
Leírom, hogy én hogyan csináltam. A tápnak jól kell működnie, ha rossz, előbb javítsd meg! A kimenő részről a nagy diódák után mindent kiszedtem a -5V,-12V,+12V,+3,3V-os ágakról. A nagy fojtó marad, utána és elé tettem egy 2200uf-os low esr kondit a +5V-os ágba aC28 helyett, R61 nem kell. Kivettem az L1, L3, Q7, D25, D26, R54, R52,R55,D24, R58,D27,R63( itt R64-et az 5-ös lábra kell kötni) R57, R62-őt. Az 1-es lábat a4-essel összekötöttem,1-est 500 ohmmal a 3-asra, 3-ast 1K-val a 12-esre (mert a 3-asnak 3,3V-ot kell kapni). Az R60 helyére megy majd a poti (nekem 78.5K-nál 18V a kimenő fesz, 24V-hoz több kell), a poti vezetéke a legrövidebb legyen és a házhoz közel kell vezetni a gerjedések elkerülése végett.A rajz jobb alsó 3.3V-oságát a 3-as lábra kötöttem. A sárga (+12V) és a piros(+5V) vezeték alatti "padokat" összeforrasztottam 1 vastag dróttal a nyákon. A főtrafót és a kimenő részt így módosítottam. Még a 6-os lábnak kell 12V-ot adni, az orosz a C15-öt összekötötte a 6-osra menő 1K-val ( a C15-ön 16V van, le is lehet osztani egy 500 ohm-1.5K osztóval). A ventit megfordítottam, és egy 7812-esről táplálom. Próbánál a primerrel köss sorba 1db 40-60W-os izzót, ha nincs zárlat már nem kell, a potit óvatosan tekergesd! Bocs, de nem szakmám az elektronika, ezért írom ilyen részletesen. Azt hiszem, ennyi, sok sikert a megépítéshez! Üdv.!
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015

2003b.png

(#) sector99 válasza NooooP hozzászólására (») Feb 8, 2015 /

Hálásan köszönöm ! (én is "csak" hobbiból csinálom és bevallom, hogy pont ilyen részletes leírást szerettem volna, már csak azért is mert ilyen átalakítást nem sokat csináltam még)
(#) fater0827 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 8, 2015 /

Üdv Ge Lee
Köszönöm a választ , apró hibát találtam ( vagy csak elnéztem ? ) T1 trafó primer oldalán 1x 4ö menet van és nincs ott a +12 Volt ( T1 , T3 tranyó nem kap feszt ) . Ott 2x 40 menet kell vagy 2x 20 menet kell ?
Érdekes ez az emitter kicsatolású megoldás ! , először ilyen megoldással egy E-bike téltőjében találkoztam visszarajzolás ( ott trafós áttétellel 230/36 Volt hálózat leválasztás érintésvédelmi szempont ) .
A kérdéses táp panelja TEMERO nevű , több infót nem láttam rajt vagy csak elbújt a sok apró szitázott betűk közt !
Méregettem a kérdéses áramváltót 0.0 - - 0.35 Volt fesz van , terhelés függvényében .
Köszönöm még egyszer !
(#) fater0827 válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 8, 2015 /

Üdv Ge Lee
Bocs elnéztem , igen T1 és T3 süti ki a C8 kondit (T1 primerén ) míg a T2 T4 tölti a C8 kondit ( D2 D3 ) .
(#) 1984white hozzászólása Feb 8, 2015 /

Sziasztok!
Nincs meg nektek a linkelt rajz nagyobb és jobban olvashatóbb formátumban?
Bővebben: Link
Ilyen tápot szeretnék javítani, mert a vsb része eldurrant.(Codegen 400W SG6105dz-vel)
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
(#) szucsip válasza 1984white hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Üdv!

Hát ez nem tökéletes, de abszolut olvasható rajta minden!

olvashato.png

(#) 1984white válasza szucsip hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

De! Ez teljesen tökéletes. Köszönöm!
(#) szucsip válasza 1984white hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Igazán nincs mit! Ez ugyan az a kép, amit te mutattál nekünk. Csak én rákattintottam a keresőnél a megfelelő gombra: "view image".
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Elkezdtem a tápot és az a gondom, hogy a rajzon lévő Q4 helyen nekem nem C945 hanem SS8050 tranzisztor van. C945 van itthon, de jelentős különbség van az SS8050 és az előbbi között. A rajz amúgy jó a táphoz, mert az ellenállások és kondik értékei megegyeznek és a kapcsolás is.
Belerakhatok C945-t ?
(#) Latya válasza szucsip hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Valaki írta egyszer itt hogy a potméter lábaira egy pár száz nanos kondi kiküszöböli a gerjedést. Nekem is szükségem volt rá, de már nem emlékszem milyen értékűt tettem bele. EZ lett belőle.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

A 2SD127 jó lett helyette. Már jó a táp, köszönöm a rajzot.
(#) 1984white válasza Latya hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

A kijelzést hogyan oldottad meg?
(nekem is jó volna egy ilyen táp)
Van egy codegen 400W tápom, amit most "alakítok".
(#) Latya válasza 1984white hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Szerintem ha a kapcsolási rajzon ugy van, akkor belerakhatod. Csak azon gondolkoztam, hogy talán a te tápod már egy javított verzió és azért raktak bele erősebb tranyót, mert gyakran elhalálozott a C945... De én biztos az ss8050-est tenném bele.
(#) 1984white válasza Latya hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Nem így van, a tápot először javítom. Semmi forrasztás és egyéb nyom nem található rajta.
Nálam romlott el úgy, hogy nem vártam eleget hogy bemelegedjen és eldurrant a vsb része.
Az SS8050-et tettem bele mert rendeltem és a táp hibátlan. Most következik az átalakítása.
(#) szucsip válasza 1984white hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

A "javított verzió" azt jelenti, hogy 1-2 széria után a gyártó megváltoztatja a terméket kis mértékben, de attól az még ugyan az a termék, és aként is forgalmazza.
(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Feb 13, 2015 / 1

Ennél a tápnál maradok átalakításügyileg, mert a másik (sg6105dz ic-s ismét eldurrant )
A TL494 ic gyári alapkapcsolásában a link szerint ahogy van a 1-2 és 15-16 pin úgy maximális lesz a kitöltési tényező?
Hogyan lehet ezt maximumra vinni?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
(#) Latya hozzászólása Feb 14, 2015 /

Arra gondoltam amit szucsip írt.
A teljesítmény akkor maximális, ha a kitöltési tényező 50-50%. Az adatlap szerinti alapkapcsolás általában beválik. Ott is 50%-ban maximalizálták a kitöltési tényezőt.

De ez azért egy sovány adatlap verzió, a gyári ajánlásokról itt találsz több infót: TL494 application note

A saját tápegység építéséhet az összes belső áramköri megvalósítását ismerni kell, amíg nem tudod betéve a TL494 adatlapját, kapcsold is le a villanyt, nehogy "kísérletbe ess" !
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

A kitöltési tényező alapból közel 50-50%, mínusz a holtidő. Az IC 1-2 és 15-16 lábai a 2db hibaerősítő bemenete. Ha ezek nem invertáló bemenete magasabb szintre kerül mint az invertáló, akkor a kimenetek le lesznek kapcsolva, vagyis 0% lesz a kitöltési tényező. Mint ahogy akkor is, ha a 4-es (DT) lábra kb. 2,8V-nál magasabb feszültség kerül.
Ha nem tudod értelmezni az adatlapot, akkor fogj egy 494-et, tedd köré azt a 2-3 alkatrészt ami a működéséhez kell, adj neki tápfeszt, és tedd rá a kimenetekre a szkópot.
(#) mmistvan hozzászólása Feb 22, 2015 /

Sziasztok ! A következőben kérnék segítséget:

Bocsi ha nem olvasom végig a 160 oldalt, s bocsi ha itt kérdezem de biztos van itt jópár TL494-es szakértő.

Az alábbi kapcsoláson ezen mennyit kéne még alakítani hogy a TL494-es 4. lába a DTC is vezérelhető legyen. Vagyis a legegyszerűbb DTC vezérlést hogyan lehetne kialakítani ? A cél egy olyan TL 494-es vezérlésű táp lenne(gate trafó + Fetek) lenne ahol a kimenő feszültség mellett mondjuk a kimenő áram is 0.3 A-től felfelé állítható lenne power és CoB ledek külön áramgenerátor nélküli meghajtásához
Én ha lehet én még a műveleti erősítős részt is kihagynám mert a kimenő feszültség egy sima 10 Kohomos potival is szabályozható. A DT-t is lehet csak simán egy potival vezérelni ?
Még egy kérdés úgy hogy soft startal induljon de után a DTC is állítható legyen "manuálsian" potival bonyolult lenne megcsinálni ?
(#) Latya válasza mmistvan hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Elég ha a kettővel ezelőtti hozzászólásomban szereplő adatlapot elolvasod. Ahogy látom a 15,16-os láb nincs is használva, az a műveleti erősítő meg amúgy is áramkorlát érzékelésre van tervezve, úgyhogy minden további nélkül használható erre a célra. Én a DTC-t nem ajánlom áramkorlát beállításra, mert azzal valósítják meg a soft-start funkciót... 20.-21.-22. oldalt tanulmányozd át!!!
(#) mmistvan válasza Latya hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

O.K. köszi !
(#) PetAd hozzászólása Feb 28, 2015 /

Sziasztok!

Átalakítás alatt van egy ATX táp, eléggé sok időt töltöttem már vele, de rájöttem, hogy a standby tápja önrezgő flyback. Másik tápot nem akarok átalakítani, ezt szeretném robusztussá alakítgatni. Zener diódát raknék a két szekunder körbe és eléjük polyfuse-t. A primer oldalon kicserélhetem az elektrolit kondit, ugyanolyan kapacitású és feszültségtűrésű kerámiára? Nem ismerem teljesen a működését, szóval nem tudom, hogy az ESR különbség gondot okozna-e.
Másik megoldásként mellédobálnám az optocsatolót TL431-et és az aprólékot.
Másik dolog amit cserélni szeretnék az a kapcsoló tranzisztorok bázisán lévő RC tag kondenzátorai. Ezeket közvetlenül a hűtőborda mellé ültették, itt is kerámiában gondolkodom.
(#) xitibi hozzászólása Márc 2, 2015 /

sziasztok. Van egy fsp atx 350gtf pc tápom, erről szeretnék egy sztereó tda 2030-as erősítőt működtetni.
Az erősítő szimmetrikus tápellátáshoz van megépítve.
tudna valaki segíteni hogy mit kell kicserélnem a tápban, Vagy mit kell átalakítani?
(#) Latya válasza xitibi hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Először tudni kéne milyen feszültségre van tervezve az a TDA2030-as kapcsolás.
(#) xitibi válasza Latya hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Max +18 v és -18 v
én egy +14 és -14 v ra gondoltam de ha megy 12-vel is akkor teljesen jó az is.
(#) Latya válasza xitibi hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Az Atx-esekhez anyira nem értek, de az AT-sek stabilan általában +-20V-ig húzhatóak.(25V-nál már leejti nagyobb terhelés hatására.) Hogy mit kell átalakítani azt majd talán a nagyok megmondják.
(#) xitibi válasza Latya hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

nos én is ebben reménykedem
(#) Szabi1 hozzászólása Márc 5, 2015 /

Sziasztok! ATX tápegységben az 5V SB testpontját el lehet választani a többitől? Tulajdonképpen két ATX tápegységet szeretnék összekötni sorosan: PC_TÁP_1_GND ---> PC_TÁP_2_12V, PC_TÁP_1_SBGND_PC_TÁP_2_5VSB) És akkor volna összesen +24V kb 10A, illetve +10V Standby?

Kapunyitó elektronikához kellene, 10V a jelvevőhöz, és 24V a motorokhoz, ami nyitja a kaput. Eddig 70VA trafó volt a kapunak, de nagyon lassan nyitotta, és megnéztem az adatlapját max 4,5A vehet fel a motor, illetve tudniillik nekem 3 olyan motor van, 2-t egybe lehet vezérelni (2szárnyas kapu), a másik motort külön.
(#) t0bi válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

Szerintem egy táp is elég. A segédtáp előállít az 5 Volt mellett 12-14 Voltot is a szabályzó IC részére, ez jó a jelvevőhöz. Kissé átalakítva a tápot 2x12 Voltra (szabályzást és védelmet is) biztos tudna annyit, hogy ha nem is mind a három motort egyszerre (kb 300 Watt), de kettőt el tudna vinni.
Következő: »»   160 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem