Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia, hol a main?
Szerintem amúgy nem jó ötlet megállítani a számlálást, ha jön megszakítás inkább csak nullázd ki a számlálót de ne állítsd le (ahogy írtad is agy csak 2 megszakítás után tudsz beavatkozni). Logikailag valami ilyesmit kéne csinálni: 1- inteurrupt esetén eltárolni, hogy ez volt e az első, ha igen elindítjuk a timert 2- ha nem ez volt az első megnézzük mennyi idő telt el az előző óta (1s 10s vagy több) és nullázzuk a timert, lekezeljuk hogy mi történjen a mért idő alapján. 3- ha volt már interrupt (megy a timer) és 10s fölé mentünk kinullázni a timert és lekezelni mi történjen ilyenkor.
Ezzel a timer resettel az a baj, hogy a millis() értéket nézem, ami a program futásától számított milisec-ek száma. Ez nem resetelhető.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
Már bocs, de miért nem a téma topikjában beszélitek meg azt a dolgot. Szerintetek ez idevaló?
Bocsánat. Átmegyek az arduino topikba.
Az erősítő kimeneti jele rákerül a bemenetre, ezért egyre jobban felerősíti azt. Mint amikor a számítógép hangszórója elé teszed a mikrofont - elkezd fütyülni, sípolni.
Meg kell szüntetni nemkívánatos kapcsolatot. Erre nem tudok receptet adni, minden eset más és más. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
Sziasztok! Mi az freccsenés mentes kondenzátor és .hogyan kell bekötni?
Szia!
Ilyenről még nem hallottam. Kicsit bővebben fejtsd ki!
Bosch 200l hűtőben volt 4uf 450v, Mikor rendelésnél néztem a képet ott írták,hogy freccsenés mentes.Ezért kérdeztem,nem akarom elrontani
Sziasztok! Olvastam a hütőgép kompresszor motor kivezetésének OHM mérésről
a három pont között van egyszer 75 ohm 25 ohm 50 ohm Most mértem de úgy érzem nem pontos a műszerem a 75 ohm jó de a másik kettő 60 és 40 ohm jó lehet még ez a motor vagy pontosan meg kell lenni 75=25+50 ohm értéknek?
A beépítés helye adja a magyarázatot, olyan a felépítése, hogy elviseli a ráfröccenő vizet üzemszerű működés közben.
Sziasztok!
Adott egy 250VA zárlatos transzformátor. Meg lehet-e állapítani, hogy a primer vagy a szekunder zárlatos? Hogyan?
Hello! Feldobod, és amelyik felével előbb ér a földre az a fele zárlatos.. De egyébként meg nem mindegy? Úgy is le kell tekerni. Általában a szekunder van felül és a primer szokott inkább zárlatos lenni.
Kösz, eddig én is eljutottam. Egyébként azért lenne érdekes, mert ha a szekunder, akkor azt letekerném, ha a primer, akkor kidobom az egészet.
De hát nem logikus amit írsz. Felül van a szekunder, letekered és megméred. Egyből tudod hogy a primer-e a rossz. Igaz, ehhez szét kell szedni, meg újra bevasalni. De én ezt dél óta már háromszor megtettem volna, pedig nem vagyok egy gyors valaki..
Ha szétszedhető, akkor szétszeded. Ha nem egyből kidobod. De ezen lamentálni.. A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2015
Üdvözletem!
Tuti kezdő kérdésem van, bár próbáltam a neten adatot találni ehhez, de nem sikerült: ha egy ZY16 zener átfolyó árama csak 0,5 mA, az elő tudja-e feszíteni? Egészen konkrétan: a feszültség 22 V, az előfeszítő ellenállás 14,1 kohm - tehát megjelenik-e ebben az esetben a zeneren a 16 V? Köszönöm.
Nem. ZY15 katalógus szerint 10mA áramnál stabilizál rendesen. Kisebb teljesítményű zenert kell választanod, vagy amennyiben lehetséges, a soros ellenállás értékét kell csökkentened annyira, hogy meglegyen az előírt 10mA. Tudni kellene milyen kapcsolásban szerepel és annak ismeretében lehetne konkrétabb tanácsot adni.
Köszi. Egyébként honnan lehet kiolvasni a zenernél a minimális előfeszítő áramot? Mert az égvilágon sehol nem találok egy datasheet-oldalon sem. Néztem a ZPD-szériából is, de ott is csak annyit láttam, hogy 1 mA-en is tesztelték.
A kapcsolást úgy fogom változtatni, hogy az előfeszítő ellenállással párhuzamosan kötök egy olyan másikat, amellyel elegendő lesz majd az előfeszítő áram.
Hello! Nem kell "kiolvasni", a maximális teljesítményéből és a zéner feszültségéből kiszámolható..
Szerencsére az adatlapon vannak zéner karakterisztikák is. Akkora áram kell minimum, hogy a könyök felett legyen picivel. 5 mA a ZY15 -nél elégnek tűnik.
Csakhogy miért fontos neked ez az érték, merthogy nem ezt kell beállítani. A zéneres szabályzó sönt szabályzó. Az előtét ellenállással a maximális (nem a minimális) zéneráramot, amit a disszipáció megenged, kell beállítani. Ez az áram folyik, ha nincs terhelés. A terhelés a zénertől veszi el az áramot, ha ez olyan nagy áram, hogy a zénerre nem jut semmi, akkor kiesik ugyan a szabályozási tartományból, de a feszültség is kisebb lesz mint a zéner feszültség. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
Köszi, de pont ezt nem látom egy adatlapon sem, hogy pontosan a könyök mennyi áramnál indul Nem szabályzót szeretnék csinálni, hanem egy feszültség-figyelő körben lenne, ahol a zener katódja a pozitívra van kötve és az anódja egy analóg PLC-bemenetre, amelynek a bemeneti ellenállása 14,1 kohm. A fesz, amit figyeltetek, normál esetben 27,5 V és ha 22 V alá csökkenne, akkor bejelezne a PLC-be. Az analóg PLC-bemenet feszültségtartománya 0 és 10 V közt van, tehát ha a fesz csökkenne 22 V-ra, akkor a PLC-bemeneten 22-16 = 6 V lenne - ennél az értéknél jelezne be a PLC. Ebben az esetben a zener árama csak 0,5 mA lenne, ez az, ami kevés. De tiszta sor: a PLC-bemenetre ráteszek majd egy 1 kohm ellenállást, hogy előfeszüljön rendesen, átlagosan 10 mA-rel.
Linkeltem egy adatlapot. A karakterisztikák között kikeresed a neked megfelelő feszültségűt, és a skáláról leolvasod a könyökhöz tartozó áramot. Mi kell ennél több?
Teljesen igaz, köszi, ezek jó bontású lapok, látom már 5 mA felett műxik biztonságosan még a kisebb teljesítményű ZPD-sorozat is.
* működik! A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
Sziasztok!
Az alábbi feladatot szeretném elkészíteni.. Idézet: „Két különböző anyagi minőségű fém (például horganyzott csavar, rézdrót) segítségével állíts elő energiaforrást (elemet), amely egy fénykibocsátó diódát (LED égőt) képes működtetni. Használj fel minél többféle, a háztartásban előforduló anyagot (pl. különböző gyümölcsöket, ecetet stb.) a kísérlethez. Hasonlítsd össze az így előállított elemek „erejét”! Mi a közös a kísérletekben? Mi a magyarázat? Milyen színű LED-et a legcélszerűbb választani a kísérlet sikeressége érdekében?” Minden egyes próba előtt le kell mérni a feszültséget, és ehhez kell az ellenállást kiszámítani?
Szia!
Nem hinném, hogy kellene áramkorlátozó ellenállás ezekhez a nagy belső ellenállású "háztartási" elemekhez. Használj piros LED-et, mert azoknak kicsi a nyitófeszültségük.
Sziasztok!
Tudnátok segíteni ,kondenzátor ügyben ,nem értem az összefüggést a kondik formáját illetően van egy pici 5x8 mm kondi ugyan azzal az értékkel mint egy nagyobb 14x16mm 47uf 100v mi határozza meg ,hogy melyik és hová? pl nekem kellene egy erősítőbe 47uf 63v és 100uf 63v mindkettőből van egész kicsi és nagy.
Szia!
Ha csak kis helyed van az alkatrészeknek, akkor a kis méretűt használd, ha van hely, akkor a nagyobbat.
Teljesen laikus vagyok!
Van nekem két régi orion HS-280 hangfalam, szeretném használni őket a számítógépemről! Mi a teendőm ha ezeket meg szeretném szólaltatni! Egyszerű olcsó megoldásban gondolkodom!
Szia!
Szerintem vegyél egy ilyen kitet és forraszd össze. Ha van tápod hozzá, olcsó és jó megoldás. Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |