Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1666 / 2518
(#) (Felhasználó 46585) válasza Mayan hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

A hálózati betápra nem is tettél biztosítót?
(#) Buvarruha válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 18, 2015 1 /

Van kismegszakító.
(#) zimi1991 válasza gandalfcappy hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

Super várom a többit is.
Nagyon jó kis gazdaságos erősítőnek tűnik...
(#) atiber válasza atiber hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Na újabb kis szünet után megint itt. A téma továbbra is a Proxima HF panel tökéletesre csiszolása Si tranzisztorokkal. Mivel próbaüzem/meghallgatás alatti tapasztalataimmal továbbra sem voltam megelégedve tovább finomítottam 'reloop' javaslatai/feltöltött kapcsolási rajzai alapján a barkácsolást. Bevallom, hogy a hétvégén - két maréknyi ellenállás csere, kilométernyi kiforrasztó szalag és kilónyi forrasztó ón 'elpocsékolása' után -már majdnem feladtam a dolgot és azt fontolgattam, hogy az éppen előttem lévő Proxima panelt 'megtanítom repülni', mert egyre több ősz hajszálam jelent meg a 'projekt' alatt... De, a végén csak pihentettem a dolgot a tegnapi nap délutánjáig...Nagyot gondolva az egyik, 'reloop' által feltett erősítő kapcsolás mintájára, az abban megadott alkatrész értékekkel, illetve a feleslegesnek titulált alkatrészek átkötésével/kiforrasztásával ismét teszteltem a -most rendesen megmódosított- Proxima végfokot...és SIKER! Azért most még a másik kettő panelon is elvégzem a beváltnak tűnő módosításokat és, ha ezeknél is pozitív lesz az eredmény, akkor esetleg meg is osztom a véglegesített kapcsolási rajzot...ha igény is van rá...
'Reloop' tagtársnak ezer az eddigi segítségeiért!
(#) kovacsj76 hozzászólása Feb 19, 2015 /

Sziasztok,
lenne egy kérdésem? az STK4141v-t, kiváltja, az STK4141 2, mert az alap kapcsolása, mind a kettőnek
ugyan az.
(#) steelbird válasza kovacsj76 hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Idézet:
„The STK4102II series (THD=0.4%), STK4201V series
(THD=0.08%) and STK4141X series (THD=0.02%)
are pin-compatible.”

Vagyis, igen.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Feb 19, 2015 /

Helló!
Valaki tudna nekem segíteni?
Haverom erősítőt épít, és velem akarja megterveztetni és kivitelezni a NYÁK-ot hozzá. Ezzel az a gond, hogy nem tudom hogy rendezzem el, hogy ne búgjon, és ne gerjedjen. (csináltam már pár tervet, de mind nagyon nagy lett, és össze vissza, tele átkötésekkel. A kérdés: meg tudná tervezni nekem valaki? (jobban mondva haveromnak)
(#) eper1234 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

szia. klasszul néz ki, jól látom hogy analóg VU kijelzőt használsz ? Esetleg 250 uA es VU skálás műszerhez nincs egy meghajtó rajzod ? Köszi
(#) Moderátor hozzászólása szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 19, 2015

XVI. Önálló problémamegoldás! A fórum és az önálló fejlődés alapja, hogy a problémákat magunk oldjuk meg, és a fórumon maximum segítséget vagy útmutatást kérünk. Nem végeztetjük el mással a munkát, "ki csinálja meg helyettem" módszerrel.
(#) metabo123 válasza eper1234 hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Hello! Bár nem engem kérdeztél -meg ez itt amúgy is off-, de itt egy kiválló cikk Proli007 fórumtárstól: ITT
(#) janimester hozzászólása Feb 20, 2015 1 /

Megfertőzött engem is ez a PA-300
(#) csibai hozzászólása Feb 20, 2015 /

Tisztelt fórumozó Társak!

A tanácsaitokra, javaslataitokra lennék kíváncsi.
Kaptam egy Regent 300k típusú erősítőt. Működik de van elég "szép" alapzaja, és a potmétereket is szeretném kicserélni.
Arra kérném a tőlem tapasztaltabbakat, hogy javaslataikkal segítsenek nekem ebben.
Gondolom ilyen régi alkatrészeket már nem lehet beszerezni, ezért azt szeretném tudni mit mivel lehet helyettesíteni.
Előre is köszönöm.
(#) lukacsp válasza csibai hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

A kisjelű fokozatokban a tranzisztorokat kicserélheted mondjuk BC549C-re, nem egy nagy költség, de nagyon sok eredménye sem lesz. Sajnos ezek a kapcsolástechnikájuk miatt is zajosak.
A potikat tekintve bármi jó ami mechanikailag berakható. Arra figyelj, hogy megfelelő karakterisztikájú potikat vegyél, a jelölésük csalós lehet, lásd csatolt táblázat. Pihert kerüld, sokan szidják!
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
(#) Buvarruha válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Vagy a BC-k helyett valami japán 2SC-2SA tranyót beletnni, sokkal jobbak, mint a BC-k, tapasztalat.
(#) Tetye válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Nekem a gitáromban kéne potit cserélnem de sehol nem találtam. D500K van rajta. Az mit takarhat?
(#) lukacsp válasza Buvarruha hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Egyetértek. Igazi eredményt úgy lehet ilyenkor elérni, ha kb. egy marék ellenállást is kicserélne a kolléga, mert a munkaponti Ic-ket is lejjebb kéne venni ahhoz, hogy a zaj jelentősen csökkenjen.
(#) lukacsp válasza Tetye hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Az a "nagyon" logaritmikus karakterisztikájú poti. Ha nem kapsz, tegyél be sima log potit.
(#) Primary hozzászólása Feb 20, 2015 /

Kábelezésnél sokkal jobb az árnyékolt kábel, mint a csavart érpár? Kicsit szűkös a hely, és az árnyékolt sok helyet foglalna.
(#) lukacsp válasza Primary hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Egy készülék belsejében történik ez a kábelezés?
Az árnyékolás a környezetből kapacitív úton a jelkábelre csatolt zavarjelektől hatékonyan véd, amit az árnyékolás nélküli sima csavart érpárról nem lehet elmondani. Függ a jelszinttől, alkalmazott erősítés mértékétől, és a készülék belső kialakításától is (trafó, 230V kábel milyen távolságra van a kisjelű elektronikától), hogy mennyire rizikós az árnyékolt helyett a csavart éprár használata. Egy fotó segíthet pontosabb tanácsot adni.
(#) lukacsp válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Ami még fejembe jutott zajcsökkentésre, hogy minden tranzisztor helyére be kell tenni 2-3 tranzisztort "párhuzamosan" kötve. Régebben egy Philips keverőpultban láttam ezt a megoldást, először nem akartam hinni a szememnek, aztán kipróbáltam ezt a technikát, és valóban csökkenti a zajt.
(#) ozpecs válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Ezt a megoldást sok helyen használják de főleg kisjelü fokozatoknál, pl RIAA van olyan előerősítőm amiben 6 db párhuzamosan kapcsolt dual fet van
(#) reloop válasza csibai hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Szia! Célszerű a nyomtatott áramkör felületét megtisztítani, néha csodát tesz!
Tranzisztorból a 2SC2240-nel vannak kedvező tapasztalataim.
A jel útját megszakítva, esetleg testre csatolva behatárolhatod hol termelődik kellemetlenül sok zaj, ott a teljes passzív-alkatrész csere sem csillagászati összeg.
(#) blasz válasza ozpecs hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Sziasztok,még annyit hozzátennék hogy ha jól van megválasztva az árnyékolt kábel,nem füles,vagy tescós valami akkor még a 230v sem zavarja.Nekem a 90 es évekből maradt pár száz méter Mechanikai Laboros árnyékolt kábelem,ők a műszereket ezzel vezetékezték be,és eddig a világon semmi zajt sem szedett össze sehonnan.
(#) gandalfcappy válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 20, 2015 / 1

Bocs, h késtem, 2 napra ledöntött a láz.
A kapcsirajzon egy 250W-os erősítő van. A clip áramkör a narancssárga kereten belül van, kivéve az r4-es alkatrészt, az nem a clip körhöz tartozik! A rajz mindent megmagyaráz.
A fetes nyáktervén viszont már NEM PNP-s tranyót használtam, hanem NPN-eset, és minden alkatrészt fordított polaritással kötöttem be, mivel a pozitív táphoz képest figyeltetem, ha a kimenet már torz, és egészségtelen a hangszórók számára. Lényegtelen, hogy miért rajzoltam így, már jómagam sem tudom. Így működik!!!
Egyébként akár melyik változatba működik, a levegőbe összerakosgatva.
12Vos zener növelésével később villan a led, ha csökkentem, akkor pedig hamarabb villan a led, mint a jel torzulna. A 12V-os zener +-70V-os tápnál helyes értéknél villantotta a ledet, szkóppal mérve.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
(#) Primary válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Köszi a választ!
Közel van a 230V-hoz. Túl van tárgyalva, akkor lesz árnyékolt és kész.
(#) zotya1983 válasza gandalfcappy hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Köszi,engem most döntött le az influenza'de ez jó lesz.
(#) blasz hozzászólása Feb 20, 2015 /

Elkészült a legújabb végem,azt hiszem most talán már elég lesz egy ideig.A képen az alsó ami megkapta az ST.400w paneljeit.És a többiben is mind a saját paneljeim vannak.
(#) adapter válasza blasz hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Szia!
Ezzel kérdéssel teljes tudatlanságomat elárulom, de elmondod hogy mit csinál/mikor jelez a "fault" jelzés?
Csak kíváncsi vagyok....
(#) blasz válasza adapter hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Az a hiba jelző, egyenfesz a kimeneten.
Következő: »»   1666 / 2518
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem