Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 27 MHz távirányítós autó kérdések
Nagyon szepen koszonom!
Megrendelem az akksit es kiserletezek vele
Van egy 4 kerék meghajtású kis jeepem, ami 27MHZ-es. Viszont a gyári szervó haldoklik benne, ami a kanyarodásért felelős, plusz emellé a távirányítója sincs a legjobb állapotban, így az lenne a kérdésem, hogy ha veszek egy 2.4 GHZ-es távirányítót, ahhoz mindegy milyen elektronikát veszek, csak 2.4GHZ-s legyen az is, vagy ezek ,,párosítva" vannak? Mert a szervó amit nézegettem neten, nem biztos hogy kompatibilis a jelenlegi elektronikával, plusz a hatótáv is kifsi sajnos... 5m-re el tud menni, de távolabb már nem nagyon...
A vezérlőrendszer két jól elkülöníthető részből áll. Rádiócsatorna és kódoló/dekódoló és végrehajtó /motorvezérlő/ áramkörökből. A rádiócsatorna adó és vevőoldalon frekvenciában és moduláció módjában meg kell egyezzen. A frekvenciát és stabilitását kvarc kristály
alkalmazása biztosítja. 2,4 GHz-es rádiós modulokhoz a második részt hozzá kell illeszteni. Célszerűbb a 27 MHz-es rendszert rendbe tenni és a szervót cserélni.
A hatótávolsága kicsi a 27MHZ-esnek számomra, ezért gondolkoztam egy 2.4GHZ-es adó-vevő párra.Gyári minden, és új korában sem volt nagyobb a hatótávolsága....
Egy pár kép az elektronikáról sokat mondana.
sziasztok uj vagyok hatotáv nővelés érdekelne meglévö 27.145 mhz kisautohoz lehetséges-e most kb 20 méter szeretnék kb 100-150 métert
Tudod milyen messze van a 100 m? Vidd el az autót egy focipályára, rakd le az egyik kapuba, és lesd meg a másik kapuból. Pedig az csak 60 m.
Szia! A 60m milyen pályán van a két kapu között?
Focipályán. Még egy kicsit több is lehet.
Szia!
Aha, én akárhogy olvasom, azt írja apálya hossza 90-120m. A 60m sehová nem sorolható szerintem....
sziasztok lehet roszul raktam fel a kérdést. hatotávolságot szeretnék növelni ado és vevö közt 27.145 mhz es távirányitorol van szo most kb 20 m a hatotávolsága és szertetném növelni kb 100-150 m-re megoldhato-e ha igen milyen modon
A vevő szuperregeneratív 5-10 mikroV körüli érzékenységgel, itt legfeljebb az antenna hosszának növelésével, és optimális illesztésével érhetsz el jobb eredményt.
Az adó legtöbbször egy egyszerű kvarc stabil egytranzisztoros oszcillátor, itt a tápfeszültség emelésével, nagyobb teljesítményű tranzisztor alkalmazásával, emitter ellenállás csökkentésével és szintén az antenna optimális illesztésével lehet próbálkozni. Mivel itt a kódoló ic tápfeszültségét nem emelheted ezért annak stabilizálásáról gondoskodni kell.
Szia!
Manapság nagy választékban kaphatóak különböző frekvenciájú, és hatótávolságú soros adó-vevő modulok. Ha külön egységet képez az enkóder és az adó, valamint a vevő és a dekóder, egy ilyen adó-vevő párral is megnövelheted a hatótávot. Ha szerencséd van, az RF modulokon kívül mindössze egy-egy antennára, esetleg egy-egy feszültség átalakítóra (pl. 7805) lesz szükséged.
Értettük, hogy mit szeretnél, de ekkora hatótávolság felesleges. 100, 120 m -re már csak távcsővel fogod látni a 20 cm -es autódat, így meg hogy tudnád irányítani.
etetö hajoba átépitetem az elektronikát és azért kellene nagyobb hato táv
Idézet: „hatotáv nővelés érdekelne meglévö 27.145 mhz kisautohoz” Most akkor mihez is kell? Mekkora az az etetőhajó? Abba lehet nagyobb méretű, jobb hatásfokú antennát tenni, amit ha rendesen lehangolsz, akár a 100 m is elérhető. Nagyobb távolságot pedig nemigen lehet szabályos keretek között elérni.
az adoba vagy a vevöbe kell nagyobb antenna és hogy tudom hangolni
Ha már így kérdezed, jobb ha szakemberhez kell elvinned, A hatótáv csökkenés oka több dolog is lehet, adó, és antennájának hangolása, vevőantenna hangolása. Ehhez műszerek kellenek, meg szaktudás.
hogyan lehet hangolni csavargatni kell valamit nem igazán értek az ilyen dolgokhoz viszont érdekelnek
Sziasztok!
Van egy távirányítós 27.145 MHz -es RC autóm, ami néha megboldogul. Azt vettem észre, ezt akkor csinálja, hogyha távolabb megyek az autótól és elkezdem mozgatni a távirányítót és a kihúzható teleszkóp antennája is "bemozdul". Ez lehetséges, attól, hogy az antenna már elhasználódott? Köszönöm a választ.
Lehetséges. Egy adót, hogy jól működjön, antennára le kell hangolni. De ha közben változik az antenna hossza,mert a szegmensek közötti csúszóérintkező kontakthibás, drasztikusan lecsökkenhet a kisugárzott teljesítmény.
Akkor ha teszek hozzá egy másik antennát akkor sem lesz jó? Sajnos ugyanilyet nem tudok szerezni.
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Van egy elektromos kisautónk 12 V-os. A távirányítója bekrepált és vettem hozzá egyet. A bibi csak annyi, hogy csak újabb táv. volt hozzá de azt mondták, hogy azzal is működik. Na ez félig igaz, mert valóban viszi csak az előre-hátra az a jobbra-balra és fordítva. Azt mondták, hogy át kell kötni benne vmit. Gondoltam csak felcserélem a kábeleket ami a motorokhoz megy a kormányéval és kész is. Ez jó is volt kb 10 sec-ig utána elkezdett füstölni a vezérlője és meghalt benne a tranzisztor(D882). Gondolom azért mert a motorok többet kapnak mint a kormány. De akkor mit kellett volna felcserélni A D882-es tranzisztorokat a B772-vel?
A távirányító gombjait elég lett volna átvezetékezni.
Még nem szedtem szét a távot , de a régiben mintha nem lettek volna vezetékek, mert a kapcsoló közvetlenül a panelra voltak forrasztva. Egyébként meg azt próbáltam még kideríteni, hogy mi a különbség a 2 fajta tranzisztor között de nem jöttem rá
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
2SD882 NPN tranzisztor, a 2SB772 PNP, csak ennyi. Nem szabad felcserélni őket.
Ha már a 2SD adatlapja a HEstore-n megtalálható, legyen itt emezé is:2SB772
Üdv
Valakinek van tapasztalata róla ? Problémám van , van 2 db játék autó 10-20cm , nincs jelenleg távirányítóm hozzá , ezeket frekvenciában összehangolják RX/TX vagy kódban kell azonosítani ? Addig nem akarok szerezni vezérlőt míg nem vagyok benne biztos ! A modell sem biztos hogy jó . Köszi előre is ! János
Az RF frekvenciának is, a kódoló dekódoló frekvenciájának, és kódjának is meg kell egyezni. Mivel a kódoló dekódoló áramkörök párban vannak, a játékautó vevőjében levő dekódoló áramkör párjával szerelt távirányítót kellene beszerezned.
Üdv
Köszi a választ . Sejtettem nem lesz egyszerű az életem ! Legalább is a feladat ! Megsimogatom akitől kapta keresse meg ha még rossz is , . |
Bejelentkezés
Hirdetés |