Fórum témák
» Több friss téma |
Mint az előzőekben láttad, még az üzemi áramuk sem azonos, mert más az égési feszültségük.
Teljesen igazad van a példával kapcsolatban , az üzenetet még írtam, mikor már kaptam tőled a választ.
Köszönöm mindkettőtöknek.
Sziasztok
Adott egy 15 modulos süllyesztett kismegszakító szekrények.Ezen belül van egy nulla és egy föld sín de fázis nincs.A szakemberek hol és milyen módszerrel szokták szétosztani a fázis vezetékét ami a villanyórától jön?Válaszokat előre is köszönöm.
A fázis szétosztására ott van a kisautomatákat összekötő fésűs sín.
Köszönöm.És ezekre a fésűkre kell forrasztani a fázis kábeleket?
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
HELLO !
Dehogy kell forrasztani .A keskeny nyilasba megy a fesus sin es a nagyobb alsoba a bejovo fazis vezetek , ha tobb automata van pl. 7 akkor jobb a kozepso automataba bekotni a bejovo fazist az aram megoszlas miatt. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
Dehogy. Itt látszik valamennyire. A kismegszakítókon van a csavar bekötésére szolgáló hely fölött egy vékonyabb rés, ez oda van beszúrva, és a csavarok meghúzva. Létezik belőle egy illetve három fázisú is. Az egy fázisú természetesen mindegyik felső csavart összeköti, a három fázisú meg minden harmadikat. Ezeket úgy szokják bekötni, hogy az első biztosítékba bekötik a fázist alulról, fölül összekötik a kismegszakítókat ezzel, majd a lakás felé menő vezetékeket ismét a kismegszakítók aljába kötik be. Érthetően írtam le?
Ráforrasztani, ez tetszik, jó a fantáziád.
Igen tökéletesen érthető köszönöm mind kettőtök válaszát!!!!
Kadarist,Simpi: Nem akartam belenyugodni a dologba, nagy szerencsere csak talaltam HgLi izzot, 250-set, de valami koddal volt feltutetve az izzon, hogy az micsoda, az eladok se tudtak megmondani, csak hogy 250 wattos, de szerencsere ebben is be lehetett kukucskalni az aljan az izzonak, es lattam a gujto elektrodat. Raadasul 15 ezerrel olcsobb volt a 3 Hg izzo, mint a 3 Na izzo, plusz 3 db Na gyujto.. Happy end.
Ti hogy szoktátok megoldani a nullák közösítését a FI relé védett oldalán? Pl. van három darab egyfázisú FI relém, minden fázisra kapcsolódik egy 2,5-ös vezeték, ami konnektorokat lát el, és egy 1,5-ös vezeték, ami világítást lát el árammal. Fázis oldalon ugye nincs gond, mert a FI reléből 2,5-ös vezetékkel elmegyek 1-1 kismegszakítóig, és a kismegszakító védett oldalából megyek tovább a 2,5-ös és 1,5-ös vezetékkel. Viszont a nullát hogy szokás közösíteni? Mert két azonos keresztmetszetű vezetéket még be lehet fogni a FI relé csavarja alá is, viszont két eltérőt már nem, nembeszélve arról, ha kettőnél több visszatérő vezeték van. Wago-t használtok ilyenkor? Annyira nincs sok vezeték, hogy nulla síneket használjak, mert FI relénként jellemzően csak 2-3 nulla jön vissza.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Nem annyira tetszik nekem sem, de a wagó maradt ilyen esetre. Ha a ház többi részén jó alapon...
Én, ha hely van, csak inkább egy-egy tuskót alkalmaznék, nulla vagy védővezető sínt, és vagy beletörődnék, hogy van két-három felesleges lyuk, vagy hosszúból akkora darabokat fűrészelnék le, ahány elágazás kell (+ egy lyuk a betápnak ). De még az is lehet, hogy kellő vastagságú lemezből olyant készítenék, ami befogható a FI relébe, és van rajta megfelelő számú csavar. Ez nyilván egy fél nap pepecselés, persze.
Ritkán fordul elő épületvillamosságban egyszerre az a két körülmény, hogy valaki szabályosan szeretne villanyt szerelni (ez már magában elszörnyedést okozó kifejezés ), emiatt leválasztaná az áramkört, ugyanakkor meg más áramköröket nem kívánna zavarni. De villanyt így kéne szerelni, pláne, ha új.
Ami probléma az elfűrészelt sínnel, korrektül hol lehet annyit rögzíteni, illetve ha nincs rögzítve hogyan lehet szigetelni.
Wago és kész. A cég garantálja (és vállalja a felelősséget), hogy előírásszerű bekötés esetén tudja a feltüntetett paramétereket. Amíg nem volt wago, közösítő tömb, sorkapocs, precíz erős tartós összetekerés után forrasztás stb...
Bocs, azt minek? Persze, jó lenne, a kezelés biztonságának szempontjából, de takarófedél alatt más elosztók nullasínje is csupasz. Azt én sem javasolnám, hogy kilógjon egy réztuskó az előszobába, hogy kulcsot akaszthassanak rá.
Rögzíteni egy rövid, tömör két és feles végén levő bunkót - szintén jobb lenne, de az nem leng oda sehová. Gondolom, ezek értelmezhetőek a "ha hely van" kezdésemből. Valamint a 2364--460:2002-ből a 461.2 második bekezdése.
Sinre pattintható nullsin a megoldás pl.
http://shop.traconelectric.com/product/NPE-ZB/Szigetelt-foldelosin-...--IP20 A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Szerintem neked ilyen kivitelű sínre van szükséged. Bővebben: Link Lehet kapni kisebb és nagyobb méretbe is.
A terheléstől függ minden szerintem.Ha nem nagy akkor lehetne Wago is bár egy kicsit tartok tőle,de én személy szerint tennék legalább egy ilyet.
KKL Ha ezt meghúzza az ember az tuti fogni fog és van kellő érintkezés. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Természetesen ahova befér... Legtöbb magánház átalakítása bővítéssel kezdődik. Ekkor az óraszekrényben ( adott és kicsi) kell helyet vadászni a plusz kismegszakítóknak. Legtöbb helyen max 8 fér el a régi kettő helyett. A FI ugye kötelező marad 6 hely Nagy kérdés hova tegyem ezt még, főleg többet...
Használhatsz leágazó kapcsokat is erre a célra. 1 be 3ki sorkapocs. Akár mindegyik lehet más 25-ös keresztmetszetig. Van kínai olcsóbb változatban is, akár DIN sínre pattintható kivitelben.
Sziasztok!
Vettem egy sínre pattintható csengőt (kép) de aztán a bekötését illetően elbizonytalanodtam. Alsó csatlakozó mehet a fázis fésűre, a felső pedig a nyomógombon keresztül a Nullára? Gondoltam rákérdezek, mielőtt hazavágom. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Igen, úgy ahogy leírtad, de 230V-os csengőt, illetve annak a nyomógombját elsősorban zárt térre, lépcsőházba, társasházba ajánlott. Kertes házba, kültérre inkább a 9V, 12V , feszültségűt ajánlom, csengőtranszformátor közbeiktatásával.
Szia!
Nem sok más lehetőség van ezen kívül. Ha adsz neki villanyt, akkor cseng.
Ha a null sínről van bekötve ez, és a fázis jön nyomógombon keresztül, akkor egyértelmű : ha nem szól nincs áram alatt...
Sziasztok!
Köszönöm a megerősítést mindnyájatoknak. Lépcsőházi a csengő, nem lesz probléma.
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata ilyen RSL vezérlésű "kapcsolóval"? Világítást szeretnék kapcsoltatni vele, de a hozzá tartozó távírányítóhoz van aki azt írja, hogy 20-30 cm a hatótávja, nekem egy 10-15 méter elég lenne, a gyári leírás szerint 30-at tud. Tényleg ilyen kicsi a hatótáv, vagy ott más probléma lehetett? Van más lehetőség ez helyett a rendszer helyett? Üdv.
"2 vásárló közül 0 (0%) ajánlaná ismerősének ezt a terméket."
"A 70m jó ha 20 kültéren." "az ígért hatótávnál kisebb távolságból sem irányítható gond nélkül." Úgy tűnik, nem a legjobb választás.
Esetleg létezik ez helyett valami más lehetőség is?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |