Fórum témák
» Több friss téma |
Így igaz ez tipikusan RFID-ért kiált, erre lettek kitalálva! Itt a HE-n is rengeteg ilyen topikot találhatsz, szakirodalom is nagyon sok van a neten angol nyelven.
Bluetooth akkor lenne jó, ha két eszköz közöt kellene pl hőmérséklet adatokat/polctelítettséget továbbítani, vagy vevőinformációt kiíratni valamire... ui.: az eszközzel elérni kívánt marketingcéllal viszont teljes mértékben nem értek egyet. A vásárlási szokásaimról etikátlan információkat gyüjteni. Mint ahogy a magánéletemről is. Ha ez több TESCO-ban is elterjed azthiszem átszokok a "madaras" vátozatába.
Természetesen nekem is az RFID volt az első gondolatom, de mi van akkor, ha egyazon időpillanatban két TAG(két kocsi) kerül az olvasó hatókörzetébe, vagy mi van akkor, ha az egyik TAG-et folyamatosan olvassa, miközben egy újabb TAG kerül be a hatókörzetébe. Arról nem is beszélve, hogy méteres távolságokról beszélünk, ahol egy RFID rendszer hatalmas beruházás egy bluetooth-ossal szemben.
- Mit gondoltok? - Hogyan oldanátok meg ezt a problémát RFID-vel? - Milyen RFID-t használnátok erre a feladatra (akár konkrét típus is érdekel)? - Szerintetek ez RFID-vel megoldható, mert már sokan eltántorítottak tőlle?! Ja, és talán etikátlan a feladat, de én frissdiplomásként az első munkahelyemen kezdek hétfőn és ez az első projectem, s nekem most az az elsődleges, hogy megoldjam a problémát és bizonyítsak a főnökömnek, hogy bentmaradhassak a cégnél! Ezért kérem a segítséget!
Szia!
A bluetooth sem olcsó. Én akciósan 4 K-ért szereztem antennakivezetés nélküli modult. Akció nélkül valami 8K-ért van. És még csináljál hozzá nyákot. Minden kocsira egy ilyet.... Huhh. Bár a multiknál van pénz. Soha életemben nem ép Ugye a vásárlókocsit tolják, nem repülnek vele stb. Szóval ha az aljára szereled a transpodert a csempébe ágyazott vevő le tudja olvasni. Az adott helyeken felszedetsz egy sor csempét faltól falig végigrakod olvasókkal. A bevásárlókocsi méreteiből adódóan valósz Topi cikkéből kiindulvba a passz Jahh, és hogy etikátlan.... Mi nem etikátlan amit ebben az országban a multik csinálnak.... >>>>
gyönyörű projekt!
Komolyan, ez nagyon tetszik! sok sikert hozzá! (vlkinek volt a csempesoros ötlete, na az nagyon korrekt megoldás, és nem hinném hha sok kocsira szerelitek akkor dragabb lenne, hisz legyárttatni többszáz pic-es izét vlmi RF modullal sem hinném h olcsó, a TAGek talán olcsóbbak... ha csak egy pár kocsira akkor elgondolkodtató)
Ha már kamerával figyelnek minden polcot, akkor olyan mindegy hogy tudják merre tolod a kocsit. Mellesleg abban amerre én tolom nem fognak logikát találni, meg vásárlói szokást, főleg ha a barátnőmmel megyünk vásárolni, mert ő két samponospolc közöt kb 13-szor tud oda vissza menni és utána két lisztespolc és megint egy sampon Aztán közben én eltolom valahova, máskor pedig célirányosan veszünk valamit és irány kifelé. OFF vége
Szerintem is az RFID a legegyszerűbb megoldás, de ilyen 4-5 méterhez aktív tag-ek fognak kelleni, és ahhoz olyan olvasó is kell, bár gyanítom hogy a tesco elbír egy ilyen infrastruktúrát pénzügyileg, bár nemtudom mennyi egy aktív tag olvasó, de gondolom azért 30-ban megáll akármilyen spéci is. Szerintem viszont ez az összes probléma nem lépne fel RFID olvasónál amiktől tartassz. Ha valami sokáig az olvasónál áll azzal nem tudsz mit csinálni. És a két taget szerintem beolvassa egymásutánban. Ha mindkettő sokáig ott áll mellette szerintem még akkor is. De azt tudom tanácsolni hogy olvass el ilyen RFID modulok adatlapjait és abban egész biztosan kitérnek ilyesmire.
Szevasztok!
A kapcsolások között megtaláltam Topi Vezeték nélküli kommunikáció 434MHz-es (433,92 MHz) modulokkal cikkét. Sikerült is beszereznem az ott említett modulokat. Megépítettem az adó és vevő oldalt is, de az eredény elkeserítő. Semmi értékelhető. Hosszas kísérletezgetések után az eredény az lett, hogy mindenféle kódolás nélkül "belehallgattam" a frekvenciába. Folyamatosan - szó szerint folyamatosan - ömlik be valami 1200 és 2400bps-en is. A kérdésem az volna, hogy valakinek sikerült már ezekkel a modulokkal ( AUREL RX BC-NBK és TX-4M ) működő kapcsolatot felállítani, vagy ezért nem készült el Topi kapcsolásának a harmadik része, a beígért hőmérő??? Van valami titka a dolognak, vagy csak olyan helyre kell költözni ahol niincs wifi forgalom???
sziasztok. nem tudom, hogy ide tartozik e a téma, csak nem szerettem volna új témát nyitni, ígyhát megkérdezem itt:
esetleg valakinek van arról tudomása, hogy egy vezeték nélküli telefont hogyan lehet a számítógépe kapcsolni, hogy azt vezeték nélküli headsetként használhassam???
Egy zsinórnélküli telefon hangfrekvenciás be és kimenetére lenne szükséged?
igen,
mert az előző rádió nem sikerült igazán, de eszembe jutott ez a telefon,aminek jobb a minősége, (mondjuk nem stereo) de a hatótáv is nagyobb. csak azt kéne megoldani, hogy tudjam használni a telefont adó-vevőnek, és a dokkoló részét, meg a gépre tudjam kötni erre lennne szükségem köszi medve.. )
ja .
a telefon valami topcom butler 2500b serial no:1070702430001432 ennyi van ráírva előre is köszönöm segítségetek!
Küldd el a kapcsolási rajzát...
Addig is: van egy FM vevő IC, pl MC3361, az adatlapján megvan, hogy hol a demodulátor kimenete, az kisszintű, ha nem jó, akkor ott a hangszórókimenet. Az adás egy varicappal modulált kvarcoszcillátor, a varicapra kell rátenni a moduláló jelet. Jobb híján kövesd végig a mikrofontól.
vannak kis bakik még, mert eddig nem sikerült megtalálnom a telefon részét, de azt szeretném szétszedni, és a hangszróra meg a mikrofonra jag dugót rakni, és egy övrecsatolhatós headsetet szeretnék csinálni belőle, de az én gondom amit nem tudom hogyan lehetne megoldani, hogy az ad(dokkoló) része a számítógép jeleit küldje, és fogadja(a mikrofontól)
[a mikrofonos része nem olyan fontos még, de a füles része az annál inkább] fényképre mék kell egy kicsit várnod, mert most töltöm az elemet, de még nincs ott, hogy elvigye a fényképezőt remélem tudod a megoldást. én nekem van egy bonyolult gondolatom, hogy a gépből jövő jelet kell átkódolni olyaqn jellé, ami a telefonvonalas, de ezt nagyon remélem, hogy nem így van. nincs valami olyan pontja esetleg, ahova rá lehetne kötni közvetlenül a gépet, és a telefonon már jön is a hang? vagy ez azért nem ilyen egyszerű?
Végül is....egyszerű. Épp azt a két pontot keressük. Ez ugye egy adó-vevő páros amely egyszerre üzemel, x MHz-távolságban. Telefon, tehát 200(?)-3000Hz-es sávszélességgel, ezek a szűrők benne vannak a mikrofon után. Jó lesz ezeket használni, mert enélkül torz lehet az adás.
No itt egy példa: Az 1-es rajzon látható az adó VXO-ja, a varicappal (D508) Erre kell rájuttatni a hangot pl az IC3a 6-os pontján.
A második rajzon az NBFM vevő chip 9-es lábán jelenik meg a vett jel. Ilyesmi a te géped is? Legyen ilyen, mert a 900 megásakhoz már nem értek!
Kedves hozzáértők.!!. segitséget kérnék egy telemetria kiépitéséhez. Adott TX-SAW BOOST adó--RX-4M50RR30SF 433 megás páros. A modell vitorlázómon előállitok Négy kHz es jelet és a földön szeretném hallani,Eredetileg egy mélyebb és egy magasabb hang volna a cél ami az emelkedést, vagy süllyedést jelezné. (vario)Az elvet értem, de a gyakorlati kapcsolás kidolgozása nem tiszta.Aki tud valami okosságot ,kérem írjon.
Szia Whalaky !
Sikerült valamire jutnod AUREL RX BC-NBK és TX-4M témában.Én is kísérleteztem de az eredmény nem biztató
sziasztok nekem lenne egy olyan kérdésem hogy 434.2MHz-es frekvencián, amely max 1KHz-sebességgel tud kommunikálni, azon megoldható lenne PIC-cel 2 db PWM csatorna (100Hz-es, legalább 10 különböző jel) és 4db nyomógomb jelének átvitele, a segítséget előre is köszönöm.
Igen. Saját protokollt kellett hozzá kitalálni, másképp nem ment.
3 start byte, csomagazonosító, adat (nem sok!), CRC byte, stop byte, és mindez legalább 3-szor ismételve hogy biztonságosan ámenjen. Többyire már az első csoag is át megy, de van hogy csak a hamdik. Ja és az egész természetesen mnachester kódolással
Üdv mindenkinek!
Két picet szeretnék összekötni rádiós úton. Az elképzelés a következő: Az adó oldali pic aurt TX lábát rákötöm egy távirányítós kocsiból kitermelt távirányítóra (a benne lévő kapcsoló helyett), az elküldi az adatomat a kocsi vevője felé, az pedig a motorvezérlője előtt rámegy a vevő pic RX lábára. Lényegébe a jel kódolását a kocsi adó és vevő elektronikája végezné. Az adó ic 2x küldi ki az adatot, a vevő megnézi a címet, ha az ok akkor megvárja a második adást és összehasonlítja a kettőt. Ha azonos akkor a kimenetén megjelenik az adat. Az ic mc145026 és 27. Nem kellene nagy sebesség, az átvitelt le lehetne venni minimumra, így maradhatna idő az átküldésre. Tudom a rádiós modulok lennének az optimálisak de sajna csak vevőim vannak . Mi a véleményetek, működhet így az uart? A segítséget előre is köszönöm.
Hello!
Azzal akérdéssel fordulok hozzátok, hogy építek egy robotot. A robot irányítását RX2-es adó-vevővel csinálomj 433MHz-es frekin. A robotra tennék egy kamerát is de ehhez már másik adó vevő kellene és kinéztem a hope termékek közül egyet a chip cad kft honlapján a sebessége megfelelőnek tűnik de ha ugyanilyen frekijűt teszek akkor szerintem zavarná egymást a kettő de ha 8xxMHz-eset veszek akkor az nem fogja zavarni? Egyáltalán volt már valakinek dolga ezekkel a hope adó vevőkkel? van olyan hogy transreciver ez egyszerre tud adni és venni is?
Üdv!
Pont most néztem én is a HE store -ban új. Adó-vevő egyben, van 433, és 868 MHz -es is (Hope). Jól néznek ki, kifejezetten pic, avr hez. Tekintsd meg, szerintem nem zavarják egymást ha az egyik 400 MHz-es, a másik 868 MHz-es. Azt nem tudom, hogy videoátvitelhez elég gyorsak-e, ki kellene próbálni.
Üdv mindenkinek !
A Chipcad- nél ajánlottak nekem egy új kütyüt a rádiófrekvenciás adatávtitelhez, illetve vezérléshez. A gyártó honlapján ( iqrf.com ) a termékek között a transceiver moduloknál találhatók a cuccok. Én a TR-32B jelű terméket néztem. Használta ezt vagy innen valamelyiket valaki? Nincs szükség annyi üres sorra, jól olvasható a hozzászólás így is. -- kobold
Gyanúm szerint ez így nem működőképes.
A Idézet: adó többcsatornás, így ha azt akarod soros adatátvitelre használni az nem fog menni. Próbáld meg nagyon gyorsan nyomogatni a gombot, szerintem már akkor a csomagok fele elveszik. Ugyan ezt képzeld el másodpercenként több ezerszer... szerintem esélytelen.„távirányítós kocsiból kitermelt távirányítóra (a benne lévő kapcsoló helyett)” üdv! Senki nem használta még ezeket a termékeket ? Idézet: „ A Chipcad- nél ajánlottak nekem egy új kütyüt a rádiófrekvenciás adatávtitelhez, illetve vezérléshez. A gyártó honlapján ( iqrf.com ) a termékek között a transceiver moduloknál találhatók a cuccok. Én a TR-32B jelű terméket néztem. ”
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen rádiós modullal érdemes nekikezdeni az effajta adatátvitel megismeréséhez. Olvastam az itteni cikkeket, ahol lényegében kész megoldás van, de ha nem látom át a kódot, nem megyek vele messzire. Kinéztem egy SPI-n kommunikáló adó-vevő párost (EZ és EZ), elvileg ezzel sem lenne nehéz dolgom, nem? ("The SPI interface is used to communicate with microcontroller for parameter setting." -vagyis akkor a küldendő adatot nem itt adom neki, csak beállítok dolgokat?) Szóval mit javasoltok, ugorjak neki ennek, vagy kommunikáljak sorosan az itteni megoldással? Nekem szimpatikusabb lenne az spi-s, de egyikben sincs semmi tapasztalatom... (Az átvinni való adat egy nagy adag koordináta lesz)
Nos beszereztem a mellékelt adatlapú modulokat, de nem értek valamit.
A vevő kimenetén alaphelyzetben 2,5V van. Ha adok az adó adat lábára 5V-t, a vevőn a feszültség kicsit megemelkedik (kb 4V-ig, a multiméternek túl gyors), majd visszaesik 2,5V-ra (ekkor még mindig adom az 5V-t az adónak). Mikor elveszem az adóról az 5V-t, a vevőn leesik 0V-ra a fesz egy pillanatra, majd visszaáll a 2,5V-ra. Tehát felmenő élre 2,5 -> 4V, lemenő élre 2,5 -> 0V. Ez normális? Az itteni Topi-féle mintaprogram semmit nem tud velük kezdeni. Az én moduljaim simán fordított logikájúak? A videón egy leden jól látszik mi történik.
Csak gondolkodom... Mekkora az adatátviteli sebességed? Mert ha hangfrekvenciás sávba esik ( ha nem, lecsökkenteném 1200 baudra ), akkor én egy nagyimpedanciás fejhallgatóval ( hangfrekvenciás erősítővel ) meghallgatnám az adó és a vevő oldalt is. Persze, ha nincs oszcilloszkóp...
Az adatlapja 4800 baudot javasol, de próbáltam 1200-al is. Megpróbálok majd belehallgatni.
A legnagyobb gondom, hogy mindig magasnak látja a kimenet lábát a pic. Folyamatos adatfolyamnál elvileg értelmes jelet ad a kimenet, hiszen felmenő élre emelkedik a fesz, lemenő élre pedig 0V-ra esik, így megfelelően rövid impulzusokkal valóban ugrál a logikai szintek között, de nem tudom felfogni, hogy minek a 2,5V a kimenetre, ha a bemenet földön van. (Vagy ez teljesen lényegtelen?) Lehet, hogy eléteszek valami 4V körüli zenert, csak nem tudom, hogy az elég gyors-e ilyesmihez. Akkor elvileg ezt a fölösleges 2,5V feszültségét nem kapná meg, csak a 4V körüli tüskéket, ami érdekel minket. Apróság, hogy az egész egy vezeték nélküli billentyűzet és egér között zajlik... (Bár ha kiveszem belőlük az elemet, és kihúzom a gépből a vevőjüket, akkor sem javul semmi) Vagy simán szoftver oldalon nem kéne az INVERT AZ RS232 opciók közé?
Sajnos ezek a szabad frekvenciák már csak ilyenek.
Anno én is Topi cikkén nekibuzdulva építettem egy rádiós modult, eleinte az általad említett jelenségekkel küzdve. A helyzet az, hogy a frekvencia nem a tiéd, van ott az autóriasztótól a rádiós csengőn keresztül az egér-klaviig minden. A vevő kimenetét kösd rá egy soros portra (max232) és valami alkalmas terminál programmal nézd meg hogy ömlenek be a byte-ok akár ad az adód akár nem, valami szemetet akkor is felszed. Nekem csak az jelentett megoldást, hogy saját átviteli protokollt csináltam hozzá. Ha az adó elkezd adni akkor is idő kell neki mire rááll a legerősebb jelre. Ha ez segít, valami ilyesmit csináltam, ezzel megbízhatóan működött 0xAA, 0xAA, STX, ID, adat, adat,..., CRC, ETX, STX, ID, adat, adat,...,CRC, ETX; A két 0xAA azt a célt szolgálja, hogy a vevőnek legyen ideje és lehetősége ráállni a te adódra (nekem egy 0xAA kevés volt, ha nem kritikus az idő, kiküldheted 3-4 alkalommal is (ezt egy adatlapból lestem ki). A következő STX a csomag elejét jelzi, a vevő innen kezdve másolja a bejövő byte-okat a vevő pufferbe mindaddig amíg egy ETX. A csomag elejére tettem egy ID byte-ot, ezt az adó automatikusan generálja 0-255, ezzel azonosítja a csomagokat, vevő oldalon pedig ezzel kerülhető el a duplikált feldolgozás. A csomagon gyorsan lefuttat egy CRC ellenőrzést, és ha jó elküldi feldolgozásra, és megjegyzi a csomag ID-jét, hogy ha mindkét adatátvitel sikeres volt ne dolgozza fel kétszer, mivel minden kimenő adatot kétszer adok le, mert előfordul hogy CRC hibásan jön a csomag, ekkor még a második csomagból - a második STX-től a második ETX-ig újra beolvassa. Ezek után már elhanyagolhatóan ritka volt az adatvesztés, de természetesen egy csomagban lehet többször is, nekem a kettő már megbízhatónak bizonyult, bár ez mindenképpen az attól függ hogy mennyire "rádiószennyezett" környezetben van a készülék, tapasztalati úton kell eldönteni. Indulhatsz 4-5 0xAA-val is, és szépen addig veszed vissza amíg el nem kezd hibázni. A protokoll hátránya, hogy pár byte-ot lefoglal magának vezérlési célokra, ezek nem lehetnek az adatcsomagban, de ha 7 bites-re konvertált adatokat továbbítasz, a 8. bit beállításával ez a probléma is megoldható. Vannak erre módszerek, de ki is találhatsz magadnak valamit. Rengeteg idő és türelem kell hozzá hogy belődd a protokollt, túl sok adat esetében majdnem biztos hogy hibázni fog a dupla átvitellel is, de egy jól kitalált "szemétmentes" adatcsomagokkal minimálisra csökkenthető az átküldendő adat. Nekem 5-8 byte-os csomagok közlekedtek az utcáról a panel 4. emeletére megbízhatóan. |
Bejelentkezés
Hirdetés |