Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Sok percet nem jósolok annak a szegény zenernek... az a kb. 2,5 watt, ami melegítené, hamar megszüntetné a funkcióját, a venti meg felszállna.
Üdv!
Van valami itthoni beszerzési lehetőség EI lemezekre+csévére? EI-133 vagy 114 lemezcsomagra lenne szükségem csévével egy 280W körüli trafó elkészítéséhez. A másik lehetőség egy régi 250W-os "Biztonsági transzformátor" újratekerése lenne de jobb lenne az új... Minden segítséget megköszönök!
Nem igazán járható a beszerzés, drága is. Jobban jársz a régi biztonsági trafó újratekercselésével. Ezek a trafók alul voltak méretezve (jó anyagból), hogy ezer évig is menjenek éjjel-nappal. A 250W-osból lazán kivehetsz ~350W-ot (átméretezve-áttekercselve).
Üdv.
egy trafót szeretnék tekercselni és a huzal vastagság meghatározásánál járok jól számoltam hogy 0,5 ös huzallal 0,5A lesz a terhelhetőség ?
A másik kérdésem az lenne,hogy van egy trafó amin a primer tekercs megvan de 0,3 as vezetékkel van tekerve nekem pedig egy csöves erősítőhöz kellene tápot csinálni benne lenne egyszer 6,3V kb 3A meg egyszer a táp 300v(DC) meg maximum 200mA elég vastag a huzal vagy azt is át kellene tekerni nagyobbra ?
0.5-ös drót jó 0.5 amperre, de a 0.3-as primer kevés a csöveshez.
Ahhoz 0.45-ös kell legalább. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Én 0,5 ösre gondoltam (ez van itthon) az működik,hogy lefelé tekerve megszámolom a menetet és ugyanannyit vissza tekerek rá ? De az is lehet,hogy inkább készítek egy nagyobb vasra mert úgy tudom, hogy 20%-al túl kell méretezni a trafót.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Persze működik és nagy különbség talán nincs is helyfoglalásban.. ha meg tudod tekerni.
20 % sok... 10 bőven elég.
vas az elég nagy 0,5 ös a legvéknyabb huzalom szóval azzal lesz a pirmer is meg a szekunder is ha nagyobb az nem baj ha jól tudom. Ez mennyire működőképes méretezés tehát ha 38 at elosztum q val és meg szorzom 230v al jó eredményt kapok menetszámra EI vasrol lenne szó egy másik trafóhoz amin nincs primer oldal?
Sima E I vasnál inkább 48..50/ q -val számolj attól függően, milyen vastagok a lemezek.. ( 0.35-nél 48, 0.5-nél 50)
A 35...38/ q az hiperszilre jó. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Megmértem gyorsan 0,35 vastag a lemez akkor 48/q*230=primer menetszámmal és működőképes ha meg tekerem normálisan ?
Igen...és van egyik lapjukon kis foszfátozás, festék, lakk vagy "hártyapapír"...
Holnap neki is állok remélhetőleg a huzal is elég lesz hozzá , hallottam egy olyat is,hogy a számoltnál valamennyivel többet tekernek primernek ez miért jó vagy kell az egyáltalán ?
Elvileg azért jó, mert üresben picit kevesebbet fogyaszt... viszont akkor a szekunderben is arányosan többet tekerj rá.
Ebben az esetben megteheted, ha sok a hely, pár fokkal hidegebb lesz a vas, de 50-52/ q fölé semmi értelme menned.
Vagyis az arany középút
![]()
Mondjuk én úgy csináltam volna,hogy rá tekerek 10-et össze rakom meg mérem mennyi az annyi és persze terhelve az alapján számolom. Köszönöm a segítséget
![]()
Unitra zatra TS 80/14 Transzformátor
Mért csinálja azt hogy csináltam egy feszültség osztót hogy tudjak egy 12 voltos számítógép ventilátort üzemeltetni róla. Az baj hogy mikor rá kapcsolom a ventilátort akkor 0 lesz a feszültség. Mi az oka? 36.5 volt 2A jön ki feszültségosztóban 68k és 33k ohmos ellenállás van. ![]()
A ventillátor árama nagyon megterheli az osztót.
Szerintem inkább száz ohmos nagyságrendben próbálkozz. A venti áramátó függ lehet akár tiz ohmos nagyság rend is.
A ventilátor 12v 0,15A
A maradék feszültséget kell elejteni egy ellenálláson. Ami 24,5V, és a ventilátor árama 0,15A-el számolva 163 ohmot ad. Az ellenállás teljesítménye pedig 24,5Vx0,15A=3,65W. Tehát egy 180 ohm 5W elvileg elég lesz de én 10W-ost tennék. Vagy sorba kötsz 2db 100ohm 5W-ost. Nem jut akkor 12V a ventire csak kevesebb de az nem gond.
Az nem baj, hogy a számítógép ventilátor egyenáramról működik, Te meg váltófeszültséget kapcsolsz rá a trafódból? Egyébként egy 12 V -os ventinek működnie kéne gond nélkül 14 V -ról is. De csak egyenfeszültségről.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
Az lemaradt hogy egyen irányítva van 36,5 V.
Djhans kiszámolta neked, hogy milyen előtét ellenállás kell. Vagy tegyél elé egy 12V -os stab. IC -t. Mindegy, mit teszel elé, hűteni kellesz *. A kiszámolt teljesítmény mindenképpen hő formájában fűteni fogja a feszültség-ejtő áramkört.
* mod: hűteni kellesz = ez azt jelenti, hogy gyere el hozzám és hűtsél. ( hűteni kell) A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
A stab ic-vel is ez a gond.
![]() Valamit olvastál valahol és azt hiszed, ez mindig és mindenhol jó - nagy tévedés. A "mennyi az annyi" meg relatív dolog.
Kössél sorba három ventit. Legalább jó lesz a szellőzésed.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |