Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2511 / 3984
(#) kadarist válasza attika hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Jó lesz az a típus.
(#) BEMcorp válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Ha a "snooze" funkcióra gondolsz, az azt csinálja, hogy ébresztéskor, ha azt benyomod, 'kapsz' még 10-15perc alvásidőt, és újra ébreszt.
(#) BEMcorp válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

A konkrét készüléket nem ismerem, csak a funkciót, azt napi használatban (+10perc aranyat tud érni hajnalban...)
(#) zoka hozzászólása Márc 3, 2015 /

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy 13-14V körüli tápfeszültség áll rendelkezésemre, de maximum 12V lehet a tápfeszültség. 12V feszültség stabilizátornak kevés ez a bemenő feszültség. Létezik olyan megoldás, ami a felesleges 1-2V-ot elfűti / eltünteti?
(#) granpa válasza zoka hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

LDO stabnak elég ennyi különbség. Elfűtés áramfüggő: ha egyenletes az áram (és a bemenő fesz.), akkor se lesz pont 12V-od. Ha kevesebb is jó, akkor beállítható, hogy 12V-nál ne legyen több (akár zénerrel).
(#) zoka válasza granpa hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Végül is az már jó, ha 12V-nál nem lehet több. Ez a zéneres megoldás jó lehet, ha meg akkora a terhelés, akkor hiába van stabilizátor, mert visszaesik a feszültség így is úgy is. A zénerrel hogyan oldható meg, mert itt 2-3A-ról van szó
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015
(#) nedudgi válasza zoka hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Akkor a zéner felejtős, ekkora áramra nem gazdaságos.
Inkább egy 12V LDO, ha kicsi van csak kéznél, akkor egy combos PNP tranzisztorral megtámogathatod.
Mi a minimális tápfeszültség?
(#) Csupasz válasza zoka hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

.....vagy egy gyorsan beszerezhető step down ( megfelelő hűtéssel! ).
(#) kendre256 válasza zoka hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

3-4 diódát sorbakötsz (2-3A-eseket persze, és NEM schottkyt!!) a táppal. Az elfűti, meg egyszerű is.
(#) nedudgi válasza zoka hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

A bemenő feszültséget megnövelheted, ha az egyenirányítóban lecseréled a diódákat Schottkyra. Közel 1V feszültségtöbblet keletkezhet, ami már egy hagyományos feszültségstabilizátornak elegendő.
Nem értem ezt a nagy szigorúságot. Mi a szösz lehet az, aminek 2-3A kell, de nem visel el 14V-t?
(#) pisti hozzászólása Márc 3, 2015 /

Kérem a hozzáértők jelzését, hogy a mellékelt kapcsolásban a LED világít-e ha a fototranzisztorra "rásüt" a nap ill. az alkatrészeken kell-e változtatni.
Az lenne a feladat, egy nagyon egyszerű áramkör azt csinálja, ha a a fototranzisztort éri a napfény akkor világít, ha sötétben van akkor nem. Ebből kell 48 db-ot készíteni.
(#) qvasz2 válasza pisti hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Tisztázni kéne, hogy milyen a led, mert pl ha fehér, az nem fog 3V-ról semmit csinálni. Azután nem ártana egy ellenállással a led áramát korlátozni. És végül a fotótranyó: lehet jó is, de lehet, hogy borús időben is kapcsolni fogja a ledet, ezt igazából ki kéne próbálni.
(#) zoka válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Szia! Nem egy, hanem több áramkör megy róla, és valamelyik 11V-nál már nyugtalan.
...Építettem egy +/-5V tápot 7805 és 7905 stabbal. A trafó tokozott 12VA 2x6V AC. Puffer 2200µF oldalanként, híd W06 1,5A kerek tokozott híd. 1 oldal 1A terhelést bírna, ezzel szemben már 500mA- nél leesik 4,5V-ra a fesz. Ebből kiindulva nem vagyok benn biztos, hogy a 40VA 12VAC trafó, amit venni akarok,
képes LM350 feszstabbal úgy 12VDC-t szolgáltatni, hogy ne essen vissza a fesz 2A terhelésnél sem...
(#) gaspar_zsolt válasza TFeco hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

A Bronzker-ből!
(#) marci1 hozzászólása Márc 3, 2015 /

Sziasztok!
Van egy VUK 1 időkapcsolóm,ez van a leírásába:
Jolly,Minimuro,Tubo és Cata B10 plus típusú ventillátorokhoz
névleges feszültség: 230 V AC
Max áram: 0,2 A AC
Beállítható idő: 5-20 perc

Egy potival lehet állítani az időt,és 555-ös IC a lelke.
Az lenne a kérdésem,hogy ha mondjuk rákötök DC 1,5 v-ot,akkor DC 1,5v-fog kijönni belőle (ameddig beállítottam az időkapcsolót(pl.10 perc)?
(#) Mdavid hozzászólása Márc 3, 2015 /

Üdv,

Hogyan kell a ferritmagokat használni és méretezni? Azt olvastam, hogy a BLDC motorom elé kellene raknom egyet, de nem tudom, hogy mekkorát, hova, stb. Kell egyáltalán?
(#) storm hozzászólása Márc 3, 2015 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy az oldalon található 'spektrum analizátor II' sávszűrő paneljében milyen képlettel lehet kiszámolni a frekvencia értékeket? Erről lenne szó. Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015
(#) zoka válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Szia! Most vettem észre, hogy itt írtad a Schottky diódát. Ha a +/-5V tápban kicserélem az egyenirányítót 4db 1N5822 diódára, ez 3A, akkor nagyobb feszültséget ad?
1A a max terhelhetőség, akkor a 3A dióda elég ugye?
(Lényegében 500mA terhelésnél 4,5 V-ra esett vissza a feszültség a stabilizátor után, 700mA-nél 4V-ra)
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
(#) nedudgi válasza zoka hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Kénytelen vagyok úgy fogalmazni, ahogy a reklámokban szokás.
Hagyományos diódákból felépített egyenirányítók esetén átlagban 1,4V (2x0,7V) a feszültségesés, míg Schottky esetén ez akár 0,6V (2x0,3V) lehet.
A pontosabb saccoláshoz az adatlapok komolyabb tanulmányozása, a konkrét felhasználás jellege (áram, hőmérséklet, impulzusok hossza) szükséges. Nem tudjuk, milyen a mostani felállás, ezért nehéz a konkrétum. Azt érdemes észrevenni, hogy a dióda maximális zárófeszültsége és a nyitóirányú feszültségesés között összefüggés van.

Ez számomra lefordítva annyit jelent, hogy egy próbát megér.
Köszi.
(#) nedudgi válasza zoka hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Nyitott kérdés még az, hogy miért nem fér bele a tápfeszültség 15% növekedése? Teljesítményfokozat esetén nem szokás annyira komolyan venni a dolgot. Persze kivételek lehetnek.
Ha stabil tápfeszültség kell, akkor megoldás lehet a 12V helyett a 10V választása?
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Hello! Még néhány tanulság.
- 6V váltóból általában nehezen lehet stabil 5V-ot gyártani. Avagy célszerű ha a trafó teljesítménye kétszeres. (Annyi "esze" még nem volt senkinek, hogy 7,5V-os stb.. trafót gyártson.)
- Híd-egyenirányítónak kétszerese a vesztesége, mint a "kétszer egyutas-nak" (két tekercs két dióda).
- A szűrőkondinál az amperenkénti 2200µF-ot, hanem a 4700µF-ot célszerű választani.
- Stabinál a "Low Drop" típus előnyösebb. A negatív stabik kisebb a feszültségkülönbséggel beérik..

Az IC amit többek között meghajt, 10,8/ 12 /13,2 V (min / nom / max) feszültséggel táplálható az adatlapja szerint. A többi cuccnak nem számít, hogy 10 vagy 14 V-ot kap, max halványabb lesz egy LED vagy lassabban pörög a ventilátor. Választhatnék 12 helyett 15V trafót, mindkettő 40VA, ezért a 15V-nál kisebb a terhelhetőség, és több feszültséget kell elfűteni az lm350-nek. Úgyhogy belövöm a tápot 11,5V-ra és schottky diódákat használok az egyenirányításban. (Ja Low drop stab IC-t nem tudok beszerezni sajnos...)
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Szia! Igen arra rájöttem, hogy nem egyszerű megoldani, végül is 1A-t bír és 500mA-el fogom terhelni. Itt 4,5V-ot elértem, és bízom a diódacserében. Először valami 3,5V-ra esett vissza a tesztem során, aztán rájöttem, hogy 1000µF volt betéve 2200 helyett. (A 2200 tényleg egy minimum, de már ez a nyák kész, nem fér be több.)
Egyébként lehet kapni 2x7,5V tokozott trafót, csak 50-et kell megvenni, hogy legyártsák
Köszi a tanácsokat!
(#) mikoszabolcs hozzászólása Márc 4, 2015 /

Tisztelt Fórumozók!

Abszolút amatőrként, a segítségeteket szeretném kérni ennek az ellenállás értékének beazonosításához. Kérlek segítsetek, mert pár dolog megtéveszt (pl. a kék színe!) és nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. A mérőműszerem mér egy (ige nagy) értéket és ezért szeretnék inkább a jelölés alapján infót kérni azoktól, akik ebben igencsak gyakorlottak. Mellékletben az ellenállás fotója.

Köszönöm szépen a válaszokat!
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Megvan a megoldás a +/-5V táphoz LM2940 és LM2990. Ezek Low Drop típusúak és akár 1V nyereséget jelenthetek a 7805/7905 pároshoz képest! És be is tudom szerezni.
(#) proli007 válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Márc 4, 2015 / 1

470ohm-ot kellene mutatni a műszernek. De van a színekre itt, segédprogram is..
(#) zoka válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Márc 4, 2015 / 1

Szia! (Sárga - lila - fekete - arany). Ez egy 47 Ohm 5% ellenállás, de ha tévedek javítson ki valaki.
(#) Kari55 válasza zoka hozzászólására (») Márc 4, 2015 / 1

Megelőztél. Én is annyinak látom
(#) meone válasza Gafly hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Köszönöm a tippet!
Jó kiinduló pont volt.
Következő: »»   2511 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem