Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha a "snooze" funkcióra gondolsz, az azt csinálja, hogy ébresztéskor, ha azt benyomod, 'kapsz' még 10-15perc alvásidőt, és újra ébreszt.
A konkrét készüléket nem ismerem, csak a funkciót, azt napi használatban (+10perc aranyat tud érni hajnalban...)
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy 13-14V körüli tápfeszültség áll rendelkezésemre, de maximum 12V lehet a tápfeszültség. 12V feszültség stabilizátornak kevés ez a bemenő feszültség. Létezik olyan megoldás, ami a felesleges 1-2V-ot elfűti / eltünteti?
LDO stabnak elég ennyi különbség. Elfűtés áramfüggő: ha egyenletes az áram (és a bemenő fesz.), akkor se lesz pont 12V-od. Ha kevesebb is jó, akkor beállítható, hogy 12V-nál ne legyen több (akár zénerrel).
Végül is az már jó, ha 12V-nál nem lehet több. Ez a zéneres megoldás jó lehet, ha meg akkora a terhelés, akkor hiába van stabilizátor, mert visszaesik a feszültség így is úgy is. A zénerrel hogyan oldható meg, mert itt 2-3A-ról van szó
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015
Akkor a zéner felejtős, ekkora áramra nem gazdaságos.
Inkább egy 12V LDO, ha kicsi van csak kéznél, akkor egy combos PNP tranzisztorral megtámogathatod. Mi a minimális tápfeszültség?
.....vagy egy gyorsan beszerezhető step down ( megfelelő hűtéssel! ).
3-4 diódát sorbakötsz (2-3A-eseket persze, és NEM schottkyt!!) a táppal. Az elfűti, meg egyszerű is.
A bemenő feszültséget megnövelheted, ha az egyenirányítóban lecseréled a diódákat Schottkyra. Közel 1V feszültségtöbblet keletkezhet, ami már egy hagyományos feszültségstabilizátornak elegendő.
Nem értem ezt a nagy szigorúságot. Mi a szösz lehet az, aminek 2-3A kell, de nem visel el 14V-t?
Kérem a hozzáértők jelzését, hogy a mellékelt kapcsolásban a LED világít-e ha a fototranzisztorra "rásüt" a nap ill. az alkatrészeken kell-e változtatni.
Az lenne a feladat, egy nagyon egyszerű áramkör azt csinálja, ha a a fototranzisztort éri a napfény akkor világít, ha sötétben van akkor nem. Ebből kell 48 db-ot készíteni.
Tisztázni kéne, hogy milyen a led, mert pl ha fehér, az nem fog 3V-ról semmit csinálni. Azután nem ártana egy ellenállással a led áramát korlátozni. És végül a fotótranyó: lehet jó is, de lehet, hogy borús időben is kapcsolni fogja a ledet, ezt igazából ki kéne próbálni.
Szia! Nem egy, hanem több áramkör megy róla, és valamelyik 11V-nál már nyugtalan.
...Építettem egy +/-5V tápot 7805 és 7905 stabbal. A trafó tokozott 12VA 2x6V AC. Puffer 2200µF oldalanként, híd W06 1,5A kerek tokozott híd. 1 oldal 1A terhelést bírna, ezzel szemben már 500mA- nél leesik 4,5V-ra a fesz. Ebből kiindulva nem vagyok benn biztos, hogy a 40VA 12VAC trafó, amit venni akarok, képes LM350 feszstabbal úgy 12VDC-t szolgáltatni, hogy ne essen vissza a fesz 2A terhelésnél sem...
A Bronzker-ből!
Sziasztok!
Van egy VUK 1 időkapcsolóm,ez van a leírásába: Jolly,Minimuro,Tubo és Cata B10 plus típusú ventillátorokhoz névleges feszültség: 230 V AC Max áram: 0,2 A AC Beállítható idő: 5-20 perc Egy potival lehet állítani az időt,és 555-ös IC a lelke. Az lenne a kérdésem,hogy ha mondjuk rákötök DC 1,5 v-ot,akkor DC 1,5v-fog kijönni belőle (ameddig beállítottam az időkapcsolót(pl.10 perc)?
Üdv,
Hogyan kell a ferritmagokat használni és méretezni? Azt olvastam, hogy a BLDC motorom elé kellene raknom egyet, de nem tudom, hogy mekkorát, hova, stb. Kell egyáltalán?
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy az oldalon található 'spektrum analizátor II' sávszűrő paneljében milyen képlettel lehet kiszámolni a frekvencia értékeket? Erről lenne szó. Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015
Szia! Most vettem észre, hogy itt írtad a Schottky diódát. Ha a +/-5V tápban kicserélem az egyenirányítót 4db 1N5822 diódára, ez 3A, akkor nagyobb feszültséget ad?
1A a max terhelhetőség, akkor a 3A dióda elég ugye? (Lényegében 500mA terhelésnél 4,5 V-ra esett vissza a feszültség a stabilizátor után, 700mA-nél 4V-ra) A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
Kénytelen vagyok úgy fogalmazni, ahogy a reklámokban szokás.
Hagyományos diódákból felépített egyenirányítók esetén átlagban 1,4V (2x0,7V) a feszültségesés, míg Schottky esetén ez akár 0,6V (2x0,3V) lehet. A pontosabb saccoláshoz az adatlapok komolyabb tanulmányozása, a konkrét felhasználás jellege (áram, hőmérséklet, impulzusok hossza) szükséges. Nem tudjuk, milyen a mostani felállás, ezért nehéz a konkrétum. Azt érdemes észrevenni, hogy a dióda maximális zárófeszültsége és a nyitóirányú feszültségesés között összefüggés van. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
Ez számomra lefordítva annyit jelent, hogy egy próbát megér.
Köszi.
Nyitott kérdés még az, hogy miért nem fér bele a tápfeszültség 15% növekedése? Teljesítményfokozat esetén nem szokás annyira komolyan venni a dolgot. Persze kivételek lehetnek.
Ha stabil tápfeszültség kell, akkor megoldás lehet a 12V helyett a 10V választása?
Hello! Még néhány tanulság.
- 6V váltóból általában nehezen lehet stabil 5V-ot gyártani. Avagy célszerű ha a trafó teljesítménye kétszeres. (Annyi "esze" még nem volt senkinek, hogy 7,5V-os stb.. trafót gyártson.) - Híd-egyenirányítónak kétszerese a vesztesége, mint a "kétszer egyutas-nak" (két tekercs két dióda). - A szűrőkondinál az amperenkénti 2200µF-ot, hanem a 4700µF-ot célszerű választani. - Stabinál a "Low Drop" típus előnyösebb. A negatív stabik kisebb a feszültségkülönbséggel beérik..
Az IC amit többek között meghajt, 10,8/ 12 /13,2 V (min / nom / max) feszültséggel táplálható az adatlapja szerint. A többi cuccnak nem számít, hogy 10 vagy 14 V-ot kap, max halványabb lesz egy LED vagy lassabban pörög a ventilátor. Választhatnék 12 helyett 15V trafót, mindkettő 40VA, ezért a 15V-nál kisebb a terhelhetőség, és több feszültséget kell elfűteni az lm350-nek. Úgyhogy belövöm a tápot 11,5V-ra és schottky diódákat használok az egyenirányításban. (Ja Low drop stab IC-t nem tudok beszerezni sajnos...)
Szia! Igen arra rájöttem, hogy nem egyszerű megoldani, végül is 1A-t bír és 500mA-el fogom terhelni. Itt 4,5V-ot elértem, és bízom a diódacserében. Először valami 3,5V-ra esett vissza a tesztem során, aztán rájöttem, hogy 1000µF volt betéve 2200 helyett. (A 2200 tényleg egy minimum, de már ez a nyák kész, nem fér be több.)
Egyébként lehet kapni 2x7,5V tokozott trafót, csak 50-et kell megvenni, hogy legyártsák Köszi a tanácsokat!
Tisztelt Fórumozók!
Abszolút amatőrként, a segítségeteket szeretném kérni ennek az ellenállás értékének beazonosításához. Kérlek segítsetek, mert pár dolog megtéveszt (pl. a kék színe!) és nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. A mérőműszerem mér egy (ige nagy) értéket és ezért szeretnék inkább a jelölés alapján infót kérni azoktól, akik ebben igencsak gyakorlottak. Mellékletben az ellenállás fotója. Köszönöm szépen a válaszokat!
Megvan a megoldás a +/-5V táphoz LM2940 és LM2990. Ezek Low Drop típusúak és akár 1V nyereséget jelenthetek a 7805/7905 pároshoz képest! És be is tudom szerezni.
470ohm-ot kellene mutatni a műszernek. De van a színekre itt, segédprogram is..
Szia! (Sárga - lila - fekete - arany). Ez egy 47 Ohm 5% ellenállás, de ha tévedek javítson ki valaki.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
Megelőztél. Én is annyinak látom
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |