Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Nem az ECH81-en kell rácsáramot mérni (ráadásul, ha azt a piros X jelnél tetted, akkor az nem jó semmiképp, mert az a heptóda vezérlőrácsa), hiszen az URH állásban nem is működik keverőként (amúgy is a triódarész rácsáramát kellene mérni egyébként, mert az az oszcillátor). De most nem, hanem az ECC85 jobboldali triódájának a rácsán.
Rácsáramot mindig a rácsellenállás és a földpont között mérd, hogy ne zavard meg a műszerrel az áramkört. Tehát a rácsellenállás földpont felőli felét kösd le.
OK, este folyt. köv., ahogy írtad. Mekkora áramot kéne mérjek?
Sejtettem, hogy nem jól csinálom, de ez az első készülékem, amibe ennyire bele kell bonyolódnom.
Csak kiegészítésként, amit kérdeztél. A tekercs alját semmiképp sem szabad testre kötni, mert úgy a tekercsen keresztül lezárod a trióda rácsát a testre, és rövidre zárod a 470 K-s rácsellenállást.
A rajzról jól követhető..
Ez így volt testre kötve "eredetileg". Nem tudom, ki és mikor csinálta, én bontottam ki egy másik sassziból. Van még átalakítás benne, talán az áthangolás miatt. Pl. mindkét hangolótekercs párhuzamos 5 pF kondija három-három párhuzamosan összetekert lábú tárcsakondira van kicserélve és a bal trióda rácsán levő 500 pF is kettő tárcsából áll. Látszik, hogy nem gyáriak. Este ezeket is megmérem.
Néhányszor tíz, netán száz mikroampert talán, bár én sose mértem még ilyen önrezgő-keverőben rácsáramot. Még nem volt rá szükségem. De többnyire ilyen egyenáramok folynak arrafele.
Janó bácsi többet méricskélt ilyesmit. Azt a 0,5-0,7 uA-t hogyan mérted? Nagyon picike áram az már.
Leforrasztottam az ECH-ról a vezetéket az X-nél. Uni 11e műszer, 3 uA állásban.
Jó műszered van
Elnézést, rosszul fogalmaztam, a "hogyant" sejtettem, "mivel" volt a kérdés, amire most megkaptam a választ. Azért remélhetőleg 3 uA-nél több áram lesz az ECC-n.
Egy rövid mérésre volt időm. 470 k-t lebontottam a testről. A rácsáram a hangolópálca mozgatására 55-85 uA között változott. Ez megfelel a "néhányszor tíz, netán száz mikroamper"-nek. És ha már, akkor megmértem a 470 k-t is, pont annyi. Ja, ez már két mérés.
Jó éjt mindenkinek!
Szerintem kár tovább kínlódni a mérésekkel, kell egy URH szignál, vagy valamilyen jeladó, és végig kell menni a fokozatokon hátulról visszafelé. Nagy a valószínűsége, hogy a készülék nem hibás, csak szét van hangolódva, ezért nem tudsz rajta állomást befogni. Egyébként a gép elég érzéketlen gyárilag is, ha jó akkor sem biztos, hogy hallani állomások mellett a megszokott URH sistergést.
Csatlakozom az előttem szóló tapasztalt mesterhez.
Nekem nemrég volt hasonló hibám és akkor úgy oldottam meg hogy egy FM-es kisrádióból kivezettem a KF jelet és pillanatok alatt meglett hogy a vasmagok be voltak esve az FM KF tekercsekben, mert a tartógumi gondolom elporladt. Hasonló volt a hiba érzéketken volt URH-n.
Van egy másik, működő készülékem, a segítségével kiderítem, hogy az URH kocka vagy az alaplap (KF tekercsek, stb.) a hunyó, aztán annak függvényében haladok tovább. Már az elején gondoltam erre, de helyhiány miatt elég macerás két ekkora dögöt egyszerre szétborítani. Köszönöm az eddigi segítséget, jelentkezem.
Sziasztok!
Van egy Orion 115A néprádióm évekig állt bekapcsolatlanul, jelenleg működik meg minden. Alapvetően nem értek a csöves technikákhoz, bár érdekelnek. Lényeg a lényeg: ha szól rajta a Kossuth rádió, mert mi más, akkor a műsor mellet folyamatosan ott van egy 50Hz-es búgás, mintha nem lenne földelve, pedig a konnektori védőföldeléshez van csatlakoztatva. Gondolom valamelyik kondenzátor van benne kiszáradva, csak nem merem piszkálni úgy, hogy nem tudom melyiket kéne cserélnem. Ez a kapcsolási rajza, ha minden igaz Tudnátok segíteni, hogy melyiket/miket cseréljek vagy ellenőrizzek annak érdekében, hogy elmúljon ez a búgás?
Mennyire erős az a búgás? Én azt az 50µF-os kondit nézném meg a tápnál. De az is lehet, hogy a táptrafó és a kimenőtrafó egymáshoz való közelsége okozza, ha csak úgy éppen hallható.
Eléggé hangos. Hangerő függvényében sem változik, ha leviszem a hangerőt marad olyan hangos, mintha szólna az adás. Pontosabban mondva, ha leszedem a földelést és teljesen felhangosítom, akkor lesz olyan hangos a búgás mintha szólna a műsor, csak ha földelem, akkor a búgás marad, és bekapcsolódik mellé az adás.
A rajzon az UBL21 cső környékénél kéne méregetni. Forrasztási hibát keresni, ellenállásokat és a potit megnézni, hogy szakadt-e.
Szűrő elkót kell cserélni. 2X50µF-os jó bele.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
Szerintem a védővezetőhöz nem jó földelni, ez a keresztmodulációs brumm melegágya (de érintésvédelmi szempontból sem az igazi). Ha más földelés lehetőség nincs, akkor csak antennát használj. A hibás 50µF miatt a rácselőfesz. lehet brummos, de én gyanakodnék a 2x32µF-ra is, valamint a hálózati bemeneten lévő 20nF.-ra is.
Sziasztok.Ezeket kaptam ma,egy Junoszty lemezjátszó,pickup is benne volt,fotozás elött kivettem.
Alapos tisztitás kell neki,kart megragasztani,az elektronikája teljesen müködöképes.
Aztán egy Sofia rádió,elég jó állapotban,hát igen ugye a bekapcsolás élvezete itt sem maradt el,nem kap áramot szerintem,mivel a kapcsolók bevannak ragadva mozdithatatlanul.
Aztán egy Sokol 403.Végre egy aminek nem törött az üvege.Kárpótlásként szerintem a töltö helyett a 220-ba dugta be a volt tulaj.Az égésnyomok erre utalnak.Megvan hozzá az eredeti tölthetö akksi,most töltöm ha szerencsém van életre kel.Beszéljenek a képek inkább.
Nem csak a rádiójavitásban vagy profi,hanem a humorban is Janó bácsi
Az a 9V-os akku meglepően jól bírja.. nekem is van kettő darabom. 1990-ben vettük a "zsibin". Nem rég megtaláltam az egyiket.. szerintem 10-15 éve volt használva. Nos 5V-ot mérek és egy led világít vele.. Talán menthető. A Sofia valóban szép.. nekem is van egy dédapámtól. Elég jó hangja van.
Szépek lehetnek, de a csövekre ne adj fütést Bár biztos meleg hangjuk lenne egy ideig.
Üdvözlet! Azt szeretném megkérdezni, hogy a GFT21 tranzisztort milyen, ma is kapható
tranzisztorral lehet helyettesíteni? Köszönöm!
A HQ -ban találsz GF506 -ot. Az jó lesz.
Amelyik a legközelebbi helyettesítő a magyar gyártmányú TUNGSRAM AC125.
Már nem gyártják, de még egy-két helyen kapható. Bővebben: Link Philips rádióba kell ? A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
Üdv mindenkinek!
Hétvégén megcsináltam az AR 604-est. A jó URH-t áttettem bele és kiválóan működött, tehát minden más jó. A rosszat a két trimmerrel csak addig sikerült hangolgatni, míg fölülről elérte a 103.3 MHz-t, de a jobb (alsó) csavarja nagyon laza, állításnál recseg-ropog a hangszóró, így félretettem, de valamikor megjavítom (mekkorák a hangolótekercsekkel párhuzamos trimmerek?). Szerencsére a piacon találtam egy roncsot, benne volt az URH, OIRT-ra hangolva. Beépítettem és konverterrel hibátlanul működik. Köszönöm még egyszer. |
Bejelentkezés
Hirdetés |