Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Adó oldalon legyen 15 menet a vevőn 8 körül. Adó oldalon egy 1200V 10nF a vevő oldalon 20nF körüli ugyanilyen nagyfeszültségű kerámia. Most kísérletezem vele,minél több a menet annál kevesebb értékű kondi, kell próbálgatni kicsi legyen az üresjárási áram az átvitel meg minél nagyobb. El kell találni az arany középutat.
Ha az órához szeretnéd nem kell nagy menetszám
primer 6 szekunder 2 Ha egymásba teszed a két tekercset akkor a leg jobb
Igaz hogy nem 100mA az áramfelvétele annak amit a képen látsz de igazán jól eltaláltam az átmérőket és a kondit is a teljes áramfelvétel 900mA egy másik összeállításban egy led-szalagot tettem rá 78db led egyenirányítás nélkül jó közepes fényerővel világít 800mA az áramfelvétel
Te mondtad egyszer hogy betonkeverőt akarok hajtani a képen egy 21w izzó van ebben a kapcsolásban világít de elég halovány a szofita teljes fénnyel megy A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
Szia! Köszi, egyelőre 300mA a minimum..... amit sikerült.
Ja és nem szerencsés ha a primer oldalon leesik a csipesz a párhuzamos kondiról.... 2 fet és 2 4148 landolt a kukába. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
300 mA alá nehéz levinni,ott már a fet sem mindegy milyen. Diódából valami nagyobb fajtát használj!
Én más módszerrel kísérletezem mi jó PC motorra is 2-3 Ampert átránt ha kell. Majd ha lesz időm lefényképezem.
Lehet utána kéne nézni kicsit a mostanában divat mobil telefon wireless töltő hogyan működik.
Simán el tudom képzelni hogy találnánk gyára kihangolt megoldást az átvitelre. Lehet még adatátvitelre is jó. Meg kéne nézni a szabványt , ha van egyáltalán. De nekem most nincs időm rá.
Na még egy link konkrét IC-k
Bővebben: Link Bővebben: Link Ahogy sejtettem van adat kapcsolat is. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
Én is valami hasonlóval kísérletezem. Nem szereti ha nyákból van. A primér oldalira rá lett forrasztva egy utp kábelból csupaszolt ér körbe,körbe így jó. HDD motorral lesz de jó a pc ventire is ez nem olvasztja ki a belsejét. a szkópon a szekunder van először terhelve majd terheletlenül egyenirányítás előtt.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
Te a hagyományos "wireless power" -el kísérletezel. A QI nem az. Sokkal jobb lehet nála.
Most olvastam előbb egy cikket. Ott a adó és a vevő "megbeszélik" hol a rezonancia és egymásra hangolódnak mit egy PLL hurok. Na ez lenne a legjobb nem kéne kínlódni a kondi értékekkel sem semmi mással , teljesítmény maximumra hangolják egymást azt csókolom.
Tudom. Megpróbálok egy olyan verziót készíteni mit ha valaki megépít akkor az működik is azonnal nem kell vele babrálgatni.
Az a baj "wireless power" ,a nyakam merném tenni rá hogy a két tekercs rezonanciája közel sem azonos. Ez ki kéne mérni de otthoni körülmények között nehéz. Olyan ez mint a rádióantenna, ha bedugsz egy szöget akkor is jön az adás (nálunk a szög a szekunder tekercs) de ha ráteszel egy odavaló antennát akkor sokkal jobb lesz a jelszint.
Szóval ahogy mi használjuk az közel sem tervezett még kevésbé mért rezgőkör hanem ahogy sikerül szabvány. És akkor még nem beszéltünk a rezgőkör jóságáról ami a wirelessnél brutálrossz.
Ezt az ebay -ost kéne kipróbálni mert szerintem könnyen másolható és egyszerűnek tűnik. Rá lehetne tervezni a bázisra és a rotora is így csak a tekercsek kellenek és azonnal működne nem kéne kondikkal hangolászni.
Sokat szórakoztam vele talán sikerül egyet úgy megterveznem,hogy nagyjából egymásra legyenek hangolva. Sajnos a nyugalmi áram elég nagy mert a hdd motor azért egy kicsit betrhel neki.Most elértem egy olyan beállítást hol egy bizonyos távolságban optimális ha távolítok vagy közelítek a spirálokkal akkor csökken az átvitel teljesítménye.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
Remélem sikerrel jársz.
De szélmalomharc amit csinálsz. A wpower egy szabályozatlanul begerjedt rezgőkör. A QI meg kontrollerrel vezérelt meghajtás. Trabant-Mercedes Analóg-Digitális A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
Ez jó! A fórum nagyjai dolgoznak a témán! Ebből lesz valami. Hp41C még nem kapcsolódott be de biztos vagyok benne hogy figyel!
Persze én tisztában vagyok vele,hogy ez egy "szabályozatlanul begerjedt rezgőkör" ezért is kerültem idáig. Nézegettem én is ezeket a terveket,rajzokat mit linkeltél. Kísérleti céllal készültek a nyákok,még óra nem ment róla de 21W izzó az igen Sajnos a magas üresjárási áramot azt nem lehet "lenyomni" mert a "rossz" vételhez nagy teljesítményű adó kell ami kicsit fűt nem kívánt helyeken. Persze amit javasolsz jónak tűnik,de lehet az is,hogy a mi esetünkben a motorok fém,porvas(mágnes),óra tápja,maga az óra,stb nem működik azzal sem minden feltétel nélkül.Ha a telefont kéne tölteni ez az analóg,primitív wireless power is megtenné.Sajnos mostanság anyagi lehetőségeim korlátozottak így nem tudok komolyabb projectekbe fogni,de szeretek kísérletezni. Tesla idejében sokkal kevesebb lehetőség volt a fizikai megvalósításra de mégis sikerült eredményeket elérni. Neki a" trasistor" maga a kánaán lett volna e téren
Sikerült egy aránylag jól működő V Power-t kifejleszteni mi belefér egy pc ventibe és nem égeti szét a tengelyt,mágnest csak kicsit fűti. Majdnem ment a kukába mert nem működött rendesen csak hatalmas 3 Amper árammal indult üresben. Gondoltam visszagerjesztett a nyák másik felén lévő meghajtáshoz szükséges áramkörre. Jól is gondoltam de gondoltam megcserélem a tekercs (antenna) kivezetéseit,láss csodát 270mA nyugalmi áramra visszament ami nagyon jó mert ezekkel a fetekkel,tekercsekkel,stb nem igen tudtam lejjebb menni.Szekunder részen a hangolást nem szabad felhúzni mert akkor nagyon nagy lesz a nyugalmi áram de el sem hagyható a kondenzátor mert akko5r kevés a "kalória". A 22 nF helyett pár nF kondi elég,hogy teljesítményen úgymond puffereljen valamit ezen a nagy ferkin ami be is vállt A szekunder menetszám sem mindegy mert ha sok a menet itt is fellépnek ürsjárásban elég nagy feszültségek melyek a dsPic óra tápjában lévő védő zenert és az egyutas egyenirányító gyors diódát fűti,jelentősen növelve az üresjárási áramot is. Pc motor forgórésszel,a ds Pic óra tápjával 380mA az üresjárati áramom mi fel mehet akár 1,2 A áramra is ha kell de ez már "extrém kiszolgálás" mivel úgy mértem ha terhelem akkor az üresjárati meddő csökken. Még van mit kísérletezni rajta de megy. Sima egyszerű tápnak szánom,adott alkatrész paraméterekkel így utánépíthető lesz. Kiterjeszem a teszteket a 886 órához is és a cikkben szereplőhöz is .
Te tekerted meg a 100uH induktivitást? Milyen magra? 0,4 es cuz?
én nem tudtam 500mA alá vinni a nyugalmi áramot egy deszka modellen kikísérletezgetek egy méter 12V ledszalagot és egy 48 ledes 12V "izzó" van rajta az 126db smd led és egy 10W 12V led a kimenő 12V nincs meg de a terhelések ki be kapcsolásakor nem változik a lede fénye Én egymásba tettem a két tekercset mint a légmagos tekercsnél A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
Tisztelt Fórumozók.
Nagyon szép,látványos ez a W Power.Igaz én még nem próbáltam mert a legelején,mikor tápként próbálták tőlem okosabb emberek megépíteni,már akkor sok hővel,hellyel és zavarral járt.Én neki sem mertem fogni.Viszont a "janocsi" féle fazékmagos megoldás hasonlít ehhez a W Power-hez és a légmagos tekercshez is.Ugyanis a fazék magban is két tekercs van ami be van zárva,így nemjut ki belőle zavar.Én az olcsóság és sporolás híve vagyok ezért szeretnék mindent egyre kisebb és kevesebb alkatrésszel elkészíteni.Így annyira sikerült le karcsúsítani az órát,hogy szinte csak a propeller maradt.Áramfelvételt és fogyasztást nem mértem,nekem az elég ha nem forrósodik fel semmi és elemről is üzemel,igaz csak rövid ideig.Már csak egy egyszerű bázis kellene hozzá,ami elinditja,leállítja és a motor fordulatát szabályozza.
Sziasztok
Én Most azon töröm a fejem hogy csinálok egy olyan RGB 64 ledes propellert amin nincs csak a kontroller és a ledek. Az a program ami eddig a rotorban volt az átalakul kizárólag kijelző funkcióra és mindent a bázis csinálni.Hasonlóan a 886-os óra adatkommunikációs megoldásához azzal a különbséggel hogy én a teljes "képi anyagot" akarom az órába küldeni. Számolgattam kicsit és 2.5 Mbit/sec et kell átvinni ehhez a rotor felé. Ez megoldható BT4 vagy wifi direct alkalmazásával. Sok előnye lenne a dolognak.Leginkább hogy könnyen upgradelhető lenne a bázis hardware anélkül hogy a kijelzőhöz hozzá kéne nyúlni, mondhatni örök darab lenne mert csak rá kell dugni az új bázisra és máris mehet rajta a DOOM3 is akár ha a bázis bírja erővel. Könnyen lehetne "real time" képet megjeleníteni , szoftware upgrade is tudna menni akár LAN-on is távolról mert csak a bázist kell frissíteni ha van új update, a rotor szoftware-t soha nem kéne frissíteni mivel ha egyszer már jól működik nincs mit beleírni mivel mindent a bázis csinál. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2015
Megaztán az sem utolsó hogy a rotornak és a bázisnak nem kell közel lenni egymáshoz. Akár a világ másik felén is lehet.
Persze egy "alap" bázis kell az rotor alá de annak csak a motort kell vezérelni mag a wifi kapcsolatot, a többi számításigényes feladat lehet bárhol a világon. Akár megoldható hogy amit a PC-n irsz vagy rajzolsz azonnal real time megjelenjen a rotoron mintha csak egy monitor lenne. Elég flash lenne a "TXT Star Wars"-ot megnézni így Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2015
Most nézem hol tart az orosz félvezető kohászat :
L x W x H ( 1,0 mm x 1,0 mm x 0,25 mm) RGB LED , 6.5 cm sugarú rotor.....nyam...nyammm Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2015
Építettek régebben valami Osztrák fejlesztők ilyesmit,igaz az a számítógép videokimenetéről ment ha jól vettem ki belőle.Az adatot 6 fejes videófejen küldték át. Ezek a videófejek (komolyabb készülékek Pl: Panasonic stúdiógép mi van egy nekem is) nagyon spécin vannak megépítve 6 darab kis fezékmag van a közepében mit szét lehet szedni (szét is szedtem egyszer kíváncsiságól) .
Bővebben: Link
Én tekertem rossz p3 alaplapok tele vannak ilyen toroidmagokkal. Olyan 0,5-6 lehet a huzal nem mértem meg kb 65 menet de műszerrel állítottam be őket egyformára.
Tisztelt fórumozók.
Ha valaki fazékmaggal építene órát az keressen fel Email-ben,mert nálunk az alkatrész árús felszámolta a boltját és én ijedtemben 30 pár fazék magot vásároltam tőle.Szerintem órához tökéletes.Igaz nehéz megmunkálni.
P3 alaplap Ha emlékeim nem csalnak akkor van pár darab a nem mozgó készleten
De akkor P4 P5 lapokon is van abból biztosan van jó pár |
Bejelentkezés
Hirdetés |