Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Idézet: „Az bisztos hogy a csere jobbá tenné a táp hűtését...” Jobban belegondolva, ez egyáltalán nem biztos. Ugyanis ezeknél a tápoknál a ventillátort egy külön elektronika vezérli (általában egy, a hűtőbordára ragasztott termisztor hőfoka alapján). Tehát az elektronika egy előre beállított hőmérsékletet igyekszik tartani, ezáltal a nagyobb légszállítású ventillátor alacsonyabb fordulaton fog dolgozni. Nagyobb terhelés (erősebb melegedés) esetén biztosan előnyös, hiszen így bőven van hűtési tartalék. Átlagos használat mellett viszont sokkal csendesebb lesz.
Újabb probléma merült fel! Ma leteszteltem a ventit és fekvő helyzetben nem elég halk nekem!
Halk = hangtalan! Jelenleg már minden passzív a teljesen új! Gépben. Egy darab ház venti ami teljesen hangtalan és a táp ami megzavarja a csendet. Már a vinyó sem kerreg ![]() Szerintetek? Nézegettem a passzív tápokat de nagyon drágák, ettől halkabban nehéz kapni és az is nagyon drága.
Gondolom úgy tesztelted, hogy 12V-ot adtál rá. Fentebb már írtam, hogy a Corsair elektronikája ezt csak maximum terhelésen fogja ráadni. Átlagos használatnál lényegesen kevesebbet kap, tehát a fordulatszám alacsonyabb - ezáltal csendesebb is lesz.
Volt nálam olyan tápegység (Seasonic), aminél a javítás utáni teszteknél a ventillátor nem indult el! Halálra kerestem a „hibát”, amíg ki nem derült hogy terhelés alatt egy idő múlva beindul, és szépen, emelkedő fordulatszámon dolgozik. Na, ennek sem volt valami erős hangja. Próbáld meg 6 - 7V körüli feszültségen tesztelni azt a ventillátort, és úgy hallgasd meg!
Ki kell ábrándítsalak, teljesen hangtalan ez szerintem sosem lesz. Legfeljebb a venti forgása lesz hangtalan, de a levegő, amit áramoltat, annak igenis lesz hangja.
Szia!
Én amatőr stúdiózásra használom a gépemet, ezért fontos volt, hogy a lehető leghalkabb legyen. Passzív tápra én sem tudtam beruházni, de találtam megfelelő ventilátort hozzá, ezt a 12cm -es Noctua -t. A tápban is és a procinál is ilyen venti megy, tehát kettő van a gépben. A vinyó kis zajú tipus, a két venti mellett mégis hallom a forgását és nagy proci terhelésnél a tápban lévő nagyméretű fojtó halk búgását. ![]() A procira először egy Spire CoolGate 11 hűtő került, de az zajos volt, úgyhogy maradt a hűtőblokk és ment arra is egy ilyen Noctua. Érdekessége még, hogy alacsony fordulatú, mégis bírja hűteni a fullra terhelt i7 -es procit a Spire hűtőblokkjával. A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
Én a zajos tápokat úgy szoktam megoldani, hogy 5V-ról hajtom meg a ventit. A 8 cm-es ventik esetében meg is fordítom a ventit, hogy kinti hűvösebb levegőt nyomja a bordákra. A "jobb lesz a táp hűtése" -n mit kell érteni? Úgy érzed nem elég hűvös? Ha ez nem így van, kár ezzel foglalkozni. Az 5 voltot leveszed valamelyik piros-fekete párosról és összekötöd a venti pros- feketével. Nem fog leégni nyugodt lehetsz!
Sziasztok segitséget szeretnék kérni.Van eggy HKC USP-5550-es pc tápom annyi gondom volna vele hogy a 3,3v-os részben leesett a fesz 2,6-ra a számitogép biosa már nem tolerálja ezt.Azt szeretném kérdezni mi lehet a hiba forrása?Egyébként a többi fesz rendbe van.Kondik cserélve ujjra de a hiba még mindig fennáll és halk cicergés hallatszik egyébként elindul nem tilt!!!!
Szia!
Próbálj bele egy másik tápot (haver, szomszéd, stb... gépéből), akkor egyből kiderül, hogy a táp hibás -e, vagy más.
Hello azon már tul vagyok most eggy köncsön kért táp van a gépbe tökéletesen üzemel.De szertném a sajátomat megcsinálni!
A tápot kivettem a gépemből és zöld a feketével összekötve elindul nem tilt.De a 3,3v helyett üres állapotba is csak 2,6v van.
Ez szerintem még mindig kondi hiba lesz. Azt is cseréld ki, ha nem púpos és nincs kifolyva.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
A baj az hogy ez a venti bár hangtalan mikor fektetve van mint ahogy a tápban túl hangos.
Gondolkodom mi legyen mert a hangszintre nem lehet panasz most sem. Csak tudom hogy lehet halkabb ez idegesít picit.
Nekem is vízszintesen van a tápban, az alján. De a Noctua így is csendes.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
Sziasztok! ATX számítógép tápom tönkrement, ha lehetséges szeretném megjavítani, viszont nem tudom hol kezdjem. Nincs égésnyom, nincsenek puffadt kondik, biztosíték meg egyáltalán nincs is benne. Ha bedugom a konnektorba, a zöld és fekete vezeték közt nincs feszültség, viszont az egyenirányító + és - lábai között 310 voltot mértem. Hol kezdjek vizsgálódni? Köszi előre is a válaszokat.
Szia!
A zöld feketén nem is lesz feszültség, mivel azzal indítod a tápot, azt kell rövidre zárni. Fekete-lila között mérj, ott 5V-nak kell lennie. Ha van, akkor köss rá valami fogyasztót (12V-os lámpa, dvd meghajtó, vinyó) és zárd rövidre a fekete-zöldet. Ha indul, akkor szerintem kondicsere segít!
Ahogy írták is, a lilán nézelődj, mert ha nem megy a standby akkor a táp sem fog. Hogy ne legyen benne biztosíték azt kétlem, mert akkor tűzveszélyes. Szokott ilyet művelni a kínai, de nem egy PC táppal.
Üdv, segítséget kérnék. Egy FSP ATX-400PNF tápegység javításába fogtam. Pukkanás és füstjelenség közben elszállt benne egy varisztor, a 6.3-as biztosíték és az egyik nagy elektrolit kondit is nullásnak mértem kapacitás mérővel. Csere után a zöld és a fekete összeérintésével a kontroll lámpa kigyullad mérhető a +5Vés a +12V is, a ventilátor csak megdöccen. Ha a zöld-fekete átkötést leveszem akkor leáll a táp. A zöld és a fekete összeérintése után a tápnak bekapcsolva kell maradnia akkor is ha elveszem az átkötést, vagy a tartást máshonnan kapja majd meg?
A tartást az alaplap adja, csak addig üzemel a tápegység, amíg le van zárva testre a zöld vezeték.
Ventilátor döccenése legtöbbször csak a terhelés hiányát jelzi, de akkor le is áll a tápegység, lekapcsol emiatt a védelem. Van például egy rossz HDD-m, azt rádugom, úgy már el szokott indulni, de nyilván lehet más gond is. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
Tényleg, mintha lenne ott valami gyanús, így jobban látszik:
Köszönöm megpróbálom a HDD rákötést is.
Megnéztem multiméterrel, vezet. A biztosíték ezek szerint jó.
Az ideiglenesen beépített kondival szépen üzemel a táp, kerestem pontosan olyat ami benne volt 200V 820 uF, de csak horror árban találtam itthon. Mindkettőt cserélni kellene mert a másik is púpos már, de a 3000 Ft feletti összeget sokallom darabjáért. Esetleg valahol olcsóbban? Ha nem találok mást akkor kínából is olcsóbban jönne.
Egyértelmű, hogy ilyet a távol-keletről kell beszerezni: Bővebben: Link.
Lényeg a lényeg, a biztosíték nincs megszakadva, a kondikon nincs szemmel látható sérülés. Hol kezdjek nézelődni?
Sziasztok!
Most én kérek egy kis útba igazítást.Hozzám került egy Compaq pdp116p 24 tűs táp. Ha a lapra felteszem indul, jók a feszültségek. (A lap kuka) viszont lap nélkül nem bírom beindítani. Van rajta egy fan vezérlési csatlakozás de hogy hogy indul fogalmam sincs. Kerestem a neten de csak a hagyományos ATX táp indítása van fenn de azzal nem megy . Ha valaki tudja miként lehet szóra bírni írja már meg . Köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |