Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
"Ha 18V-ot mérsz, akkor ne kösd őket össze". Fordítsd meg egyik tekercs kivezetéseit..
Szia ez bőven tudja a 12V-ot és a 4A-t DIÓDA Amenyiben nem akarsz neten rendelni keress egy híradástechnikai boltot.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
Sziasztok!
Van egy mp3-lejátszóm, amelyen hangoskönyveket szoktam hallgatni. Újabban összekeveri a fejezetek sorrendjét, sőt a különböző könyvek kül. fejezeteit is. Így nem lehet használni. Hiába állítom át a "rendes, nem véletlenszerű" sorrendre, rá se bagózik. Tudtok valamilyen tippet adni? Köszi! A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
Így 'látatlanba', és minden konkrét info ismerete nélkül, azt mondanám, hogy nem menti el a beállításokat, vagy azért mert nem megfelelően lépsz ki a menüből, vagy mert meghibásodott.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
Sziasztok, pár éve kiestem az elektronikából, de szeretnék újra belerázódni. Van egy csomó pc-be való ventilátorom, hangszóróm, ledem régi gépekből. Milyen kis egyszerű szerkezeteket építhetnék ezekből, ki mit csinálna? Egyik ötletem, hogy sapka shieldjébe teszek egy ventit. Hangszóróból csinálnék kis hangfalat jack dugóval, esetleg a hangszórót is beépíteném a sapkába egy kisméertű mp3 lejátszóval stb. Ezekkel akarok variálni, de semmi elképzelésem nincs hogyan álljak neki. Kérlek adjatok ötleteket, tippeket, segítséget, linkeket, bármit. Köszönöm!
Formazd ujra a flashet (fast format eleg) es olyan sorrendben masold fel a konyveket, fejezeteket, ahogyan hallani szeretned.
Helló!
Egy napelem (12V ~500mA) munkaponti feszültségének teszteléséhez szeretnék egy nagyon egyszerű terhelőáramkört építeni. Egy megfelelő terhelhetőségű tranzisztor plusz egy potméter megfelelő lehet?
Ha jól kötöd össze, akkor igen. A potival köss sorba egy ellenállást, hogy a poti végállásánál sem kaphasson direkt tápfeszültséget a bázis!
Meg kelleni fog egy méretes hűtőborda is, ha hosszabb ideig méregetsz! (a 6W, az nem kevés hő!) Még egy dolog: a megfelelő terhelhetőségű, az nem 500mA-1A, hanem legalább 4-5A-es legyen, vagy több!! Melegen a tranzisztorok csak a felét, harmadát tudják a katalógusban szereplő maximumnak! A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2015
Akkor hamarosan össze is kötöm.
Köszi a jó tanácsot!
Sziasztok,
TO-220-as tokozású alkatrészek hűtőbordára szerelésekor, ha szilikonos szigetelő lapot használok, akkor szükséges szilikon paszta az alkatrész és a szigetelő, valamint a szigetelő és a hűtőborda közé?
Szerintem nem árt, ha van, főleg az olyan gyenge konstrukciók esetében, mint a TO220.
Mivel ritka a tükrösre polírozott felület, apró egyenetlenségek létezhetnek. Ezt tölti ki a paszta, ami valamivel jobb hővezető, mint a levegő.
Oké, én is így gondoltam, így is szereltem fel. De aztán látom, hogy a tokozás mellett, ahol nem szorítja le az alkatrész a szigetelő lapot, a szélre felpöndörödik, elég csúnyán. Ilyen sehol nem láttam még, az összes olyan képen ahol ilyen szilikonos lappal van feltéve valami, mindenhol szép egyenes... ezért gondoltam, hogy talán nem kell alá a szililonpaszta? De akkor kell, csak biztos sokat tettem rá. Köszönöm!
Elvileg nem kell, mert rugalmas anyag, de én is inkább tennék, mert hasznosabb, ha ott van.
Az, hogy a széle felpöndörödik, annyit jelent, hogy becsületesen meg van húzva a csavar.
Ha szép egyenes, akkor még van mit javítani a hőátadáson. Persze, ha fotózni akarod, az más. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2015
Sziasztok...szeretném megkérdezni véleményeteket erröl a kapcsolásrol mely 11 db ledet tartalmaz (fehér szinü),reméllem a képröl látszik rendesen ,én nem nagyon értek ilyesmihez de szeretnék késziteni és mielött belevágnék gondoltam töllem sokkal jobban hozzáértö segitségét kérném.. a kapcsolás érdekelne ez életképes lenne...? adott 18v dc táp és igazábol érdekelne mekkora pufferkondit tegyek és előtétellenállást a ledek elé..még tanulgatom ezért kell a segitség .
További szép napot.
Nem látom az előtét ellenállásokat a rajzodon. Egy kis segítség.
Hát öszinte leszek , ha jol számolgattam 2 x lenne sorosan 4 db led és 1 x 3db led ,a 4 db ra számoltam 0,2 A ral 26 K ohm ot és 1,08 mW ellenállást csak nemtom helyes e a számitás..viszont érdekelne hogy a rajz amugy helyes lenne eggyálltalán és párhuzamosra sikerült öket készitenem vajon müködne e ?. köszi a választ..
Nem túl jól számolsz! Sem a 0,2A, sem a 26 kohm nem tűnik jónak.
Tisztázni kéne, hogy milyen ledekről beszélünk (nyitófeszültség és áram), mert ha sima 5mm-es, vagy hasonló SMD ledek, akkor 20mA a maximum, amit szeretni fognak. A 4-es csoportnál: 18V-12,8V = 5,2V osztva a 20mA-el = 260 ohm. (szabvány: 270 ohm) A 3-as csoportnál: 18V-9,6V = 8,4V osztva 20mA-el = 420 ohm. (szabvány: 430 ohm) Mindkét ellenállás lehet 1/4W-os.
Köszi szépen..erre gondoltam nagy segitség nekem ez .ugy gondolom ..amugy asszem 3mm fehér ledek nem smd...bár ha ne olyan nehéz az smd ledeket forrasztgatni akkor ikább azt venném fehérbe..mégeccer köszönöm a gyors választ..
Van egy rakás video a neten, hogy hogyan kell SMD-t forrasztani. Nézegesd, és döntsd el te magad, hogy megbirkózol-e vele.
Sziasztok.
Van egy Samsung HTXQ100 házimozi,úgy vettem használtan távszabályzó nélkül.Van itthon 3 féle tanítható távkapcs.+ vettem már 2 újat is és egy ismerős hozott egy nagyon komoly távkapcsotde egyikkel sem lehet vezérelni. Csak a legalapabb funkciók vannak a készüléken minden többi amit jó lenne használni csak a távval lehetne előhozni. Mit lehetne csinálni, javíttatni érdemes?
Szia!
Vegyél hozzá egy eredetit: Bővebben: Link.
Sziasztok.
Mi lehet az oka annak, hogy a Graetz hidam nem adja a számolt feszültségeket? BBPC2506 jelenleg a ludas, bemegy 20V váltakozó, ki pedig 18.6V egyen. Nemrég találkoztam már ilyennel, KBU1008, de elkönyveltem hibásnak. A polaritások megfelelően vannak összekötve.
Nincs semmi, csak az egyenirányító diódahíd.
Sziasztok! Legolcsóbban és legegyszerűbben hogyan oldható meg az, hogy egy távkapcsolóval egy ledet felkapcsolok? Ha az is megoldható akkor androidos telefonnal lenne a legjobb. Gondolkodtam azon hogy egy másik telefont belerakok és azt csörgetem meg aminek a hatására a rezgőmotor kapcsol valamit h égjen a led. De leginkább egy egyszerű távoli bekapcsolás kellene.
Sziasztok.
Van egy 3,7V-os Li-Po akkumulátorom egy drónnak az akksija. Van egy ilyen töltöm hozzá. Az lenne a kérdésem,hogy mennyi ideig érdemes,szabad tölteni,hogy elérje a teljes kapacitását? Nagyon sok beállítás van rajta,de a töltési időt én határozom meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |