Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2526 / 3994
(#) proli007 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

"Ha 18V-ot mérsz, akkor ne kösd őket össze". Fordítsd meg egyik tekercs kivezetéseit..
(#) magampist válasza Mircsof hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Ebben a típusban nincs szabályzó.
(#) k3gy3tl3n válasza karrr hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Szia ez bőven tudja a 12V-ot és a 4A-t DIÓDA Amenyiben nem akarsz neten rendelni keress egy híradástechnikai boltot.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
(#) cseriche hozzászólása Márc 24, 2015 /

Sziasztok!
Van egy mp3-lejátszóm, amelyen hangoskönyveket szoktam hallgatni. Újabban összekeveri a fejezetek sorrendjét, sőt a különböző könyvek kül. fejezeteit is. Így nem lehet használni. Hiába állítom át a "rendes, nem véletlenszerű" sorrendre, rá se bagózik.
Tudtok valamilyen tippet adni?
Köszi!
(#) BEMcorp válasza cseriche hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Így 'látatlanba', és minden konkrét info ismerete nélkül, azt mondanám, hogy nem menti el a beállításokat, vagy azért mert nem megfelelően lépsz ki a menüből, vagy mert meghibásodott.
(#) smarcell hozzászólása Márc 24, 2015 /

Sziasztok, pár éve kiestem az elektronikából, de szeretnék újra belerázódni. Van egy csomó pc-be való ventilátorom, hangszóróm, ledem régi gépekből. Milyen kis egyszerű szerkezeteket építhetnék ezekből, ki mit csinálna? Egyik ötletem, hogy sapka shieldjébe teszek egy ventit. Hangszóróból csinálnék kis hangfalat jack dugóval, esetleg a hangszórót is beépíteném a sapkába egy kisméertű mp3 lejátszóval stb. Ezekkel akarok variálni, de semmi elképzelésem nincs hogyan álljak neki. Kérlek adjatok ötleteket, tippeket, segítséget, linkeket, bármit. Köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza cseriche hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Formazd ujra a flashet (fast format eleg) es olyan sorrendben masold fel a konyveket, fejezeteket, ahogyan hallani szeretned.
(#) cseriche válasza cseriche hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Köszi. Megpróbálom újból.
(#) cseriche válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Már próbálom is. Köszi.
(#) Wind-Storm hozzászólása Márc 24, 2015 /

Helló!

Egy napelem (12V ~500mA) munkaponti feszültségének teszteléséhez szeretnék egy nagyon egyszerű terhelőáramkört építeni.
Egy megfelelő terhelhetőségű tranzisztor plusz egy potméter megfelelő lehet?
(#) qvasz2 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 25, 2015 / 1

Ha jól kötöd össze, akkor igen. A potival köss sorba egy ellenállást, hogy a poti végállásánál sem kaphasson direkt tápfeszültséget a bázis!
Meg kelleni fog egy méretes hűtőborda is, ha hosszabb ideig méregetsz! (a 6W, az nem kevés hő!)
Még egy dolog: a megfelelő terhelhetőségű, az nem 500mA-1A, hanem legalább 4-5A-es legyen, vagy több!! Melegen a tranzisztorok csak a felét, harmadát tudják a katalógusban szereplő maximumnak!
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2015
(#) Wind-Storm válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Akkor hamarosan össze is kötöm.
Köszi a jó tanácsot!
(#) _Petya_ hozzászólása Márc 25, 2015 /

Sziasztok,
TO-220-as tokozású alkatrészek hűtőbordára szerelésekor, ha szilikonos szigetelő lapot használok, akkor szükséges szilikon paszta az alkatrész és a szigetelő, valamint a szigetelő és a hűtőborda közé?
(#) nedudgi válasza _Petya_ hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Szerintem nem árt, ha van, főleg az olyan gyenge konstrukciók esetében, mint a TO220.
Mivel ritka a tükrösre polírozott felület, apró egyenetlenségek létezhetnek. Ezt tölti ki a paszta, ami valamivel jobb hővezető, mint a levegő.
(#) _Petya_ válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Oké, én is így gondoltam, így is szereltem fel. De aztán látom, hogy a tokozás mellett, ahol nem szorítja le az alkatrész a szigetelő lapot, a szélre felpöndörödik, elég csúnyán. Ilyen sehol nem láttam még, az összes olyan képen ahol ilyen szilikonos lappal van feltéve valami, mindenhol szép egyenes... ezért gondoltam, hogy talán nem kell alá a szililonpaszta? De akkor kell, csak biztos sokat tettem rá. Köszönöm!
(#) qvasz2 válasza _Petya_ hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Elvileg nem kell, mert rugalmas anyag, de én is inkább tennék, mert hasznosabb, ha ott van.
(#) nedudgi válasza _Petya_ hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Az, hogy a széle felpöndörödik, annyit jelent, hogy becsületesen meg van húzva a csavar.
Ha szép egyenes, akkor még van mit javítani a hőátadáson.
Persze, ha fotózni akarod, az más.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2015
(#) TFeco hozzászólása Márc 25, 2015 /

Sziasztok...szeretném megkérdezni véleményeteket erröl a kapcsolásrol mely 11 db ledet tartalmaz (fehér szinü),reméllem a képröl látszik rendesen ,én nem nagyon értek ilyesmihez de szeretnék késziteni és mielött belevágnék gondoltam töllem sokkal jobban hozzáértö segitségét kérném.. a kapcsolás érdekelne ez életképes lenne...? adott 18v dc táp és igazábol érdekelne mekkora pufferkondit tegyek és előtétellenállást a ledek elé..még tanulgatom ezért kell a segitség .
További szép napot.
(#) zolika60 válasza TFeco hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Nem látom az előtét ellenállásokat a rajzodon. Egy kis segítség.
(#) TFeco válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Hát öszinte leszek , ha jol számolgattam 2 x lenne sorosan 4 db led és 1 x 3db led ,a 4 db ra számoltam 0,2 A ral 26 K ohm ot és 1,08 mW ellenállást csak nemtom helyes e a számitás..viszont érdekelne hogy a rajz amugy helyes lenne eggyálltalán és párhuzamosra sikerült öket készitenem vajon müködne e ?. köszi a választ..
(#) qvasz2 válasza TFeco hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Nem túl jól számolsz! Sem a 0,2A, sem a 26 kohm nem tűnik jónak.
Tisztázni kéne, hogy milyen ledekről beszélünk (nyitófeszültség és áram), mert ha sima 5mm-es, vagy hasonló SMD ledek, akkor 20mA a maximum, amit szeretni fognak.
A 4-es csoportnál: 18V-12,8V = 5,2V osztva a 20mA-el = 260 ohm. (szabvány: 270 ohm)
A 3-as csoportnál: 18V-9,6V = 8,4V osztva 20mA-el = 420 ohm. (szabvány: 430 ohm)
Mindkét ellenállás lehet 1/4W-os.
(#) TFeco válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Köszi szépen..erre gondoltam nagy segitség nekem ez .ugy gondolom ..amugy asszem 3mm fehér ledek nem smd...bár ha ne olyan nehéz az smd ledeket forrasztgatni akkor ikább azt venném fehérbe..mégeccer köszönöm a gyors választ..
(#) qvasz2 válasza TFeco hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Van egy rakás video a neten, hogy hogyan kell SMD-t forrasztani. Nézegesd, és döntsd el te magad, hogy megbirkózol-e vele.
(#) airline hozzászólása Márc 25, 2015 /

Sziasztok.
Van egy Samsung HTXQ100 házimozi,úgy vettem használtan távszabályzó nélkül.Van itthon 3 féle tanítható távkapcs.+ vettem már 2 újat is és egy ismerős hozott egy nagyon komoly távkapcsotde egyikkel sem lehet vezérelni. Csak a legalapabb funkciók vannak a készüléken minden többi amit jó lenne használni csak a távval lehetne előhozni.
Mit lehetne csinálni, javíttatni érdemes?
(#) kadarist válasza airline hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Szia!
Vegyél hozzá egy eredetit: Bővebben: Link.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Márc 25, 2015 /

Sziasztok.
Mi lehet az oka annak, hogy a Graetz hidam nem adja a számolt feszültségeket?
BBPC2506 jelenleg a ludas, bemegy 20V váltakozó, ki pedig 18.6V egyen. Nemrég találkoztam már ilyennel, KBU1008, de elkönyveltem hibásnak.
A polaritások megfelelően vannak összekötve.
(#) BEMcorp válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Pufferkondit tettél a kimenetre?
(#) Hurkafej1 válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Nincs semmi, csak az egyenirányító diódahíd.
(#) zsolti900 hozzászólása Márc 25, 2015 /

Sziasztok! Legolcsóbban és legegyszerűbben hogyan oldható meg az, hogy egy távkapcsolóval egy ledet felkapcsolok? Ha az is megoldható akkor androidos telefonnal lenne a legjobb. Gondolkodtam azon hogy egy másik telefont belerakok és azt csörgetem meg aminek a hatására a rezgőmotor kapcsol valamit h égjen a led. De leginkább egy egyszerű távoli bekapcsolás kellene.
(#) attika hozzászólása Márc 25, 2015 /

Sziasztok.
Van egy 3,7V-os Li-Po akkumulátorom egy drónnak az akksija.
Van egy ilyen töltöm hozzá.
Az lenne a kérdésem,hogy mennyi ideig érdemes,szabad tölteni,hogy elérje a teljes kapacitását?
Nagyon sok beállítás van rajta,de a töltési időt én határozom meg.
Következő: »»   2526 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem