Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2527 / 3994
(#) Csupasz válasza zsolti900 hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Azt hiszem, ezt a kérdést már egyszer feltetted.... A leggyszerűbb az ha rendelsz egy kínai távit, és hozzá egy olyan modult, ami rendelkezik relévezérléssel. A relével azonnal kkapcsolhatod...
Az androidos telónál kell keresned egy megfelelő alkalmazást, és pl. bluetooth vevővel megoldható.
(#) Csupasz válasza attika hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Most nem a feszültség, hanem a teljesítmény a fontos. Ahhoz tudod állítani a töltőáramot.
Li-Po akkumulátor és töltője topicban olvass utána.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2015
(#) eSDi válasza attika hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Üdv!

Nem hiszem, hogy a töltési időt neked be kell állítani. Azt a töltőáram és az akku kapacítása határozza meg. Viszont mivel Li akku, ezért 1A-el kell töltened, maximum 1.5A-el. A többit a töltő elintézi, ha jól beállítottad.
(#) attika válasza eSDi hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Be lehet állítani az időt,először amikor rátettem akkor 120perc volt beállítva és annyi ideig töltötte,utána átállítottam 30percre és akkor 30 percig töltötte.
Az akksi 500mAH akkor is tölthetem 1A-val?
(#) eSDi válasza attika hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Ha ilyen kicsi, akkor nem kell ekkora áram. 400-450mA elég, ha tud a töltő ilyen alacsonyra menni. Ha ez a töltő ragaszkodik az időhöz, akkor nem valami okos jószág.
(#) attika válasza eSDi hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

0,1A-tól lehet állítani 0,1-0,2 és így tovább 5A-ig.
Akkor a 0,4-0,5A elég neki?
Lehet csak én nem értek még úgy hozzá,van olyan funkció,hogy Auto,de azzal még nem sikerült elindítanom.
(#) BEMcorp válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Akkor próbáld ki, hogy teszel rá egy ~1000µF -ost, csak tesztre (hogy mennyit kellene rátenni a véglegesben, az a tervezett áramerősségtől függ). Szerintem így meglesz a kb 27,5V.
(#) Hurkafej1 válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Köszi. Odatettem egy kis kondit, és már a várt értéket látom! (elsőnek 22µF-el próbálkoztam, már azzal is azt látom)
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2015
(#) Bakman válasza attika hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Idézet:
„a töltési időt én határozom meg”
Ha te mondod meg egy töltőnek, hogy mennyi ideig töltsön, akkor az mehet a kukába. Addig töltsön, amíg tele nincs az akku. Ha már félig van az akku, gyorsabban végez, mintha egy üreset kell feltöltenie.
(#) gyoran válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Szia

akkor tudja a fizikát. Teljesen elméleti megközelítéssel nézve, a 20 voltos AC effektív értéke attól függetlenül 20 volt, hogy minden második félhullámot felhajtogatsz-e a másik mellé (kondi nélkül nézve). Azaz pl. egy izzólámpa ugyanúgy kellene világítson az egyenirányító híd után, mint előtte. De a 20 voltból lejön a szilícium Graetz híd két mindenkori éppen dolgozó diódájának nyitófeszültsége, ami 2x0,7 V. Az eredmény pont 18,6 V (ami egyébként meglep, mert a valós világban ezek soha nem jönnek össze, de azért örülök, ha a tapasztalat követi az elméletet )
(#) attika válasza Bakman hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Közbe már áttanulmányoztam és amit én tudok állítani időt az valami biztonsági idő ami után mindenképpen kikapcsol ha feltölti az akksit ha nem.
(#) IOsys hozzászólása Márc 25, 2015 /

Vettem alkatrészboltban FET alá hővezető gumit, vagy mi ez. Ez alá is kell paszta? Nem láttam még ilyet, csak amolyan átlátszó fóliát.
(#) lukacsp válasza IOsys hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

A borda és a szilikon lap közé, és a FET és a szilikon lap közé is tegyél! (Csak megjegyzés, hogy a szilikon lap hővezetése rosszabb, mint a csillámé.)
(#) IOsys válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Köszönöm. Csak gyanús volt, hogy ez ilyen puha. Legalább a hővezető pasztám nem teljesen rossz.
(#) SzT3 hozzászólása Márc 26, 2015 /

Sziasztok!
Szükségem lenne egy ugynevezett PowerBox-ra aminek van 230v-os és 12v-os bemenete van benne egy 12v-os akksi és van 5v-os és12v-os kimenete!
Alap hangon az egész az akksirol menne de ha van lehetőség betápra akkor a12v-rol vagy a 230v- rol menne az egész és közbe töltené az aksit!

Ugy képzeltem el hogy a 230v-os bemenetre épitek egy akksitöltőt azt rákötöm az aksira, a 12v-os bemenetet szintén rákötöm az akksira de hogy ne zavarjon semmi semmit az aksitöltő és az aksi közé egyenirányito diodát teszek illetve a 12v betápra is nehogy az egyik a másikra menjen.
ezek utàn az aksirol feszstabbal leveszem a 12v-ot és az 5v-ot!
Igy ha nincs betáplálás akkor az akksirol megy ha pedig van akkor igaz hogy az akksin keresztűl, de a betápról!

Ez igy működhet? Mi a véleményetek?
(#) qvasz2 válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Röviden: NEM!
Ha betáplálsz 12V-ot, azzal nem fogsz egy 12V-os akksit tölteni, ahhoz 14V kell minimum.
És kifelé is gond van: egy 12V-os akksiból nem tudsz stabilizált 12V-ot csinálni!
(#) pont válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Úgy az nem működik.Ahhoz hogy mi a megoldás, tudni kellene
milyen feladata lenne a "power box"-nak, mekkora áramfelvételről lenne szó az egyes feszültségeken...?
(#) Janaboy hozzászólása Márc 26, 2015 /

Sziasztok!

Gőzöm sincs, hogy melyik lenne a megfelelő topic, de jobbat nem találtam, pedig keresgélek itt!
Tudtok javasolni olyan megbízható fém/feszültség detektort, ami megbízhatóan mutatja, hogy a falban hol helyezkedik el a kábel?
Van ilyen ALDI/Lidis cucc, de az jelez össze vissza! Lehetőleg olcsó kategóriát keresek, mert nem mindennapi használatra kellene!
Előre is köszi!
üdv
(#) F4ther hozzászólása Márc 26, 2015 /

Sziasztok.

Nem nagyon tudtam hova tegyem fel a kérdésem, szóval tegnap nyitottam rá egy témát, ami le is lett moderálva, ezért megpróbálkoznék ide is, maximum ez is ki lesz moderálva ..

Szeretnék növényhez világítást építeni (amit a korábbi témában nem részleteztem, de egy automatizált aeropónikus növénytermesztő rendszerről van szó, egyelőre csak demonstrációs alapként)

Szükségem lenne adott hullámhosszú ledekre, megfelelő erősségben, amire több napos kutatgatás, keresés után még nem leltem rá. Továbbá egy kis segítséget szeretnék kérni a fényerősség megfelelő beállításához - mennyi ledre lenne szükségem. (2 héten belül jó lenne ha be tudnám szerezni)

Az igényelt hullámhosszok:
435 nm, 460 nm, 630 nm, 660 nm, 735 nm, és egy kiegészítő fényforrás 5000-6000 kelvin között
eloszlási arány: 1:1:4:2:1:1 (korábbi sorrend alapján)

A megvilágított felület mérete kb: 0,2 m^2
szakirodalom szerinti szükséges megvilágítás: 1200-5000 lux
naponta 10-15 óra folyamatos üzem
növénytől való világítás távolság legalább: 250 mm (maximum 500 mm)

A kérdés: Honnan tudnám beszerezni a fentebb említett hullámhosszú ledeket gyorsan, amik rendelkeznek megfelelő fényerővel

Válaszaitokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2015
(#) zolika60 válasza F4ther hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Például itt kérdezhetted volna meg. Vezetékkereső néven keresd. Tapasztalatom sajnos nincs, melyik a jó fajta. Kimoderálva a rossz elhelyezés miatt lett valószínűleg.
(#) F4ther válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Szerintem vezetéket nem én keresek De köszönöm a topicot, nekem is hasznos lehet(ett volna)
(#) nedudgi válasza F4ther hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Ne csodálkozz, már van ilyen téma.
A két hetes határidő irreális, valószínűleg csak EMS/DHL szállítással tartható, az meg húzós árat jelent.
Itt találsz egy segédletet a számításokhoz.
(#) F4ther válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Én abban reménykedtem hogy magyar webshopból akár beszerezhető, de ahol nagy a választék, nem volt raktáron, de ilyen kis mennyiségben válaszra se méltattak
(#) zolika60 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Igazad van, Janaboy-nak szántam. Csak amikor a választ írtam valami keveredés történt.
(#) SzT3 válasza pont hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Bocsi teljesen igazatok van kb csak a felét irtam le.
A 12 voltos betàp az az auto akusaruja lenne (jàro motorral vastag kàbellel)
Igy az azért gondolom töltésre jo hiszen "gyárilag" is az tölti.
az 5 voltos kimeneten maximum 1,5 amper fogyna (telefontöltő usb kimenet) annak azért gondolom illik stabil lenni!
A 12 voltos kimenetre egy kijelző(monitor) csatlakozik eddig egy 12v 2400mA tàp táplàlta tehát ott lenne áramfelvétel rendesen. Az hogy annak mennyire kell stabilnak lennie..... nem tudom. De mondjuk nemhiszem hogy ez annyira érzékeny lenne.
(#) Csupasz válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Igen, így OK a dolog, ha autóról töltöd. A jól beállított generátor 14,2V-al tölt, azzal tölthető a 12V akksi. A hálózati töltőt szintén ehhez a feszültséghez kell méretezni. A 12V-os ólomakksi kapocsfeszültsége 13,2V, abból elő tudod állítani a 12V-ot, és az 5V-ot.
A kisebb veszteség miatt használj step downt.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Márc 26, 2015 /

Sziasztok. 27V-ból szeretnék 12V-ot csinálni, egy 12V-os ventillátor meghajtására. A 7812 így mennyire melegedne nekem? Pc ventillátor menne róla, tehát mA nagyságrend.
(#) IOsys hozzászólása Márc 26, 2015 /

Van két teljesen egyforma 10u kondim, és két különböző multim. Az egyik mindkettőre 9.9u-t mond, a másik 9.1-et az egyikre, a másikra 8.4-et. Melyiknek higgyek? Eddig a nagyobb szórást mutató multinak hittem, kerámiáknál meglepően pontos, de most megingott a hitem. (ESR mérőm nincs.)
(#) _Petya_ hozzászólása Márc 26, 2015 /

Sziasztok,
Ilyen műterhelést építek: Bővebben: Link az OPA egy LM358, a FET-ek-re pedig az oldalon az STP80NF12-t ajánlották. Csak STP80NF10-et tudtam beszerezni, de abból is csak pár darabot, nekem viszont több kellene (300W-ost szeretnék, ehhez a fentiek szerint 6 db FET kell).
Az STP80NF12-nek van valami alkalmas helyettesítője, ami könnyebben beszerezhető?
(#) kadarist válasza _Petya_ hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Szia!
A kapcsolási rajzot hogy lehet megnézni? Szerintem ez jó lesz neked: Bővebben: Link. Ha az eredeti típust szeretnéd használni, akkor itt egy alternatív forrás: Bővebben: Link.
Következő: »»   2527 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem