Fórum témák
» Több friss téma |
Videó:Lórinak is!
Képek: A 4 mm es maróval minden rossz volt. A marás hangjából nem tünt rossznak. Kicseréltem a marószárat egy 5 mm re, illetve átírtam az Aspire progiban is a maró méretét. Végig játszottam, és hibátlan lett a csapágyméret, nagyon passzentos. Egyszerűen nem értem, ennyire nem lehete kopott, a tanácsodra megcsináltam vele a 4 mm es furatot, az jó lett. Közben ezzel az 5 mm es szárral csináltam egy tokmánykulcsot, amiről feltettem egy elég rossz videót. A videón lévő hangzavar az nem veszélyes, nagyon közel voltam a telóval a marószárhoz. A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
Az a lényeg, hogy meglett a hiba "kulcsa". Én is jártam már így, azóta megmérem a maró átmérőjét. Néha a vadi új marónál is van 2-3 tizedes eltérés (most nem a több ezer forintos kategóriáról beszélek).
Sziasztok!
Vezérlő nélkül hogyan tudom tesztelni a PC-t, hogy megfelelően működik-e? Köszi
Hát szerintem sehogy. Azt, hogy Pl. a MACH3 utasításaira a motor annyit fog-e lépni, mint amennyit kellene, azt csak élesbe fogod látni.
Akkor összerakott nem működő rendszernél hol kezdjem el a hibát keresni?
Hát ha esetleg mondanál valamit a rendszerről és a hibáról lehet okosabbak lennénk.
Vásároltam egy házi építésű kis CNC-t, PC nélkül. Az eladónál kipróbáltuk az Ő PC-jével, rendben volt. Otthon összeraktam, és a motorok csak tartják a helyzetüket, de nem lépnek semerre....
Ugyanazzal a szoftverrel hajtod? Melyikkel?
Motortuning, portok stb be van állítva rendesen a géphez?
Elméletileg igen, Ahogy az eladónál működött, az lett másolva....
Semmire sem reagál? Kézi mozgatás, e-stop vagy valami?
Kézzel, manuálisan próbáld beállítani a motor tuningot, portokat, s minden más egyebet. Nekem volt már xml probléma, hasonló másolás alkalmával.
Sziasztok.
Egy relativ "normalisabb" gepet szeretnek vezerelni PC-rol es nem jutok dulore, hogy melyik megoldast valasszam. Az a gond, hogy a digitalis vegfokok a stepperekhez adottak, de nem tudom eldonteni, hogy LPT, USB vagy melyik megoldasnal maradjak. Raadasul jo lenne valami kesz termek mert nincs idom nullarol megcsinalni az elektronikat. A gondom az, hogy ehhez hasonlo kompakt megoldast nem talaltam 4-6A teljesitmennyel. Ehhez csak egy trafo kell es mukodik is a dolog. Viszont csak 3Amper 3tengely. A bovitesnel itt is at kell epiteni mindent. Emiatt jott az otlet, hogy minden motor kap egy normalis vegfokot. Peldaul ezt. Viszont akkor kell meg egy board amin vagy az USB-s vezerles vagy az LPT port van szepen kivezetve. Ha LPT porttal dolgozom akkor nem olyan nagy tragedia viszont ha USB akkor itt mar jon a szoftver kerdes is mert USB eseten mar nem olyan egyszeru minden. Esetleg ha van valakinek tanacsa akkor orulnek neki. Talan kicsit elobb tudnek donteni.
Én inkább maradnék az 1 tengely-1 vezérlő megoldásnál. Ezt könnyű bővíteni, átalakítani és ha az egyik vezérlő besz@rik akkor csak azt kell cserélni. Az, hogy USB vagy LPT inkább szoftver és elgondolás kérdése. Ha MACH3 akkor LPT, ha más akkor USB. Az LPT-nek és vele együtt a Mach3-nak nagyon nagy hátránya, hogy kevés bemenete van. De én akkor is jobban szeretem, mint az USBCNC-t vagy hasonlót.
Én ezt használom: CSMIO/IP-M. Ez működik Mach3-al és Mach4-el (én Mach3-al használom). Ethernetes (nem kell driver csak egy plugin a Mach progihoz). Jóval több ki/bemenet mint amit egy LPT-s megoldás támogat (analógok is). Nincs USB-s instabilitási probléma. Kapcsolószekrénybe/dobozba szépen beépíthető (DIN sínre). Adnak hozzá terminál egységeket (csavaros sorkapcsokkal) is kábelekkel. Az egy hátránya az ár. Nem olcsó (azért megfizethető, van magyar disztribútor is).
Hát igen az ár. Nálam ez már bőven nem a hobbi kategória. Ennyit csak akkor költenék rá, ha termelnék is vele.
Koszi, ez nagyon tetszik. Kompakt es minden benne van ami kell. Raadasul idealis kenne a beepithetosege miatt. Kicsit atolvasgatom a rola szolo tapasztalatokat es eldontom, hogy megveszem e. A pluginos mukodes Mach3-al ad valami hatranyt? Esetleg tudsz valami olyan dolgot emliteni ami nalad problemas vagy zavaro? Ethernet-es megoldasokrol meg egyelore nulla az infom. Milyen motormeghajtokkal hasznalod?
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
A pluginos működésnek csak előnyei vannak saját tapasztalatom szerint. Nincs kernel sebesség állítgatás. Windows 7 64bit alatt működik (én is arról használom laptopról). A Mach3 által alapból nem támogatott funkciókat is tud (Külön betáp használható a szervókhoz, azt vészstop stb. esetén a Mach3-tól függetlenül is le tudja kapcsolni. Letapogató védelem. stb.). A parancsokat előre pufferolja ezért a számítógép/operációs rendszer kisebb röccenései nem okoznak gondot, mint pl. az LPT esetén. Az STP-s ethernet kábel megfelelő földelése esetén kevésbé zavarérzékeny mint az LPT, illetve USB kábelek, ezért távolabb is helyezhető a számítógép a CNC-től (persze ilyenkor javasolt kézi vezeték nélküli távirányító).
Egy kicsit szívtam a letapogatás megvalósításával, mert az erre szolgáló G parancs nem működött valami jól. Utána olvasva rájöttem, hogy rendelkezik beépített hardveres letapogatás támogatással és az ehhez szükséges makró letölthető a weblapjukról. Ráadásul ez a letapogatás sokkal pontosabb eredményt is ad, mint ami az eredeti LPT-s vezérlővel lehetséges volt. Leadshine motorhajtásokat használok. A 125kHz-es max. lépésvezérlés miatt elég finom mikrolépéseket állítottam be. Amit készítenem kellett hozzá, az egy analog (0-10V) -> PWM (~200Hz) átalakító, mivel a főorsó motorom hajtása csak PWM-el szabályozható.
Sziasztok!
Egy jól bevált műlödö LPT leválasztó kártyának a rajza kellene. Maradt egy jó pár PC817 és KB817 optocsatolóm. Jók ezek, vagy valami más kellene. Üdv, és köszi!
Na megrendeltem a vezerlot vegre. Kicsit atleptem a megszegett koltseghatart ezzel az extra controllerrel de annyi baj legyen mert ezer masik lehetoseget kapok altala. Az ethernet nagyon tetszik peldaul. De a ki es bemenetek mennyisege is franko. Koszi a tippet.
Nagyjabol igy nez ki a dolog, hogy Controller X es Y stepper motor Z stepper motor Motor vegfokok Kell meg egy marek vegallas erzekelo (erzesem szerint induktiv erzekelo lenne a legjobb), energialanc, egy jo szekreny, kabelek. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
Köszi a gyors választ!
Valószinű rosszul fogalmaztam. Olyan kellene, ami a ki és bemeneteket optocsatolóval leválasztja. Ahogy nézem, ez egy komplett háromtengelyes vezérlő.
Hát? Nem kevés a költségvetésed, remélem meghozza a befektetést, sok sikert hozzá.
Nem ennyire egyszeru a dolog. Ezek brutto arak, szamlasan vasarolok minden termeket es e szerint is szamolom a dolgot. 19% AFA alapbol ugrik es 5 ev alatt leirhatom mert komplett gepet epitek belole. A lenyeg, hogy kell egy tablazatot csinalnom az osszes hozza tartozo kiadasrol. Ha igy nezzuk akkor tulajdonkeppen 5 ev alatt a gep ara teljesen visszajon. Vagyis nem kell adokent befizetni. Ez nagyjabol ugyan az.
Nem, ez egy LPT leválasztó kártya erre kel kötni a meghajtókat, marómotort stb...
Egy kedves fórumtárs alkotása, Motion-é. |
Bejelentkezés
Hirdetés |