Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   82 / 115
(#) lóri válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Hát, ez engem is érdekelne.
(#) Koncsar válasza vanzerr hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Videó:Lórinak is!
Képek:
A 4 mm es maróval minden rossz volt. A marás hangjából nem tünt rossznak. Kicseréltem a marószárat egy 5 mm re, illetve átírtam az Aspire progiban is a maró méretét. Végig játszottam, és hibátlan lett a csapágyméret, nagyon passzentos. Egyszerűen nem értem, ennyire nem lehete kopott, a tanácsodra megcsináltam vele a 4 mm es furatot, az jó lett. Közben ezzel az 5 mm es szárral csináltam egy tokmánykulcsot, amiről feltettem egy elég rossz videót.
A videón lévő hangzavar az nem veszélyes, nagyon közel voltam a telóval a marószárhoz.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
(#) vanzerr válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Az a lényeg, hogy meglett a hiba "kulcsa". Én is jártam már így, azóta megmérem a maró átmérőjét. Néha a vadi új marónál is van 2-3 tizedes eltérés (most nem a több ezer forintos kategóriáról beszélek).
(#) Koncsar válasza vanzerr hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Köszönöm a segítségeteket!
(#) Sanyi74 hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Sziasztok!
Vezérlő nélkül hogyan tudom tesztelni a PC-t, hogy megfelelően működik-e?
Köszi
(#) Pali79 válasza Sanyi74 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Hát szerintem sehogy. Azt, hogy Pl. a MACH3 utasításaira a motor annyit fog-e lépni, mint amennyit kellene, azt csak élesbe fogod látni.
(#) Sanyi74 válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Akkor összerakott nem működő rendszernél hol kezdjem el a hibát keresni?
(#) Pali79 válasza Sanyi74 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Hát ha esetleg mondanál valamit a rendszerről és a hibáról lehet okosabbak lennénk.
(#) Sanyi74 válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /

Vásároltam egy házi építésű kis CNC-t, PC nélkül. Az eladónál kipróbáltuk az Ő PC-jével, rendben volt. Otthon összeraktam, és a motorok csak tartják a helyzetüket, de nem lépnek semerre....
(#) Pali79 válasza Sanyi74 hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /

Ugyanazzal a szoftverrel hajtod? Melyikkel?

Igen, Mach3 R3.042.020

Motortuning, portok stb be van állítva rendesen a géphez?

Elméletileg igen, Ahogy az eladónál működött, az lett másolva....

Semmire sem reagál? Kézi mozgatás, e-stop vagy valami?

Semmire....
(#) Zoli_bácsi válasza Sanyi74 hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /

Kézzel, manuálisan próbáld beállítani a motor tuningot, portokat, s minden más egyebet. Nekem volt már xml probléma, hasonló másolás alkalmával.
(#) tomipap hozzászólása Ápr 5, 2015 /

Sziasztok.

Egy relativ "normalisabb" gepet szeretnek vezerelni PC-rol es nem jutok dulore, hogy melyik megoldast valasszam.

Az a gond, hogy a digitalis vegfokok a stepperekhez adottak, de nem tudom eldonteni, hogy LPT, USB vagy melyik megoldasnal maradjak. Raadasul jo lenne valami kesz termek mert nincs idom nullarol megcsinalni az elektronikat.

A gondom az, hogy ehhez hasonlo kompakt megoldast nem talaltam 4-6A teljesitmennyel. Ehhez csak egy trafo kell es mukodik is a dolog. Viszont csak 3Amper 3tengely. A bovitesnel itt is at kell epiteni mindent.

Emiatt jott az otlet, hogy minden motor kap egy normalis vegfokot. Peldaul ezt.
Viszont akkor kell meg egy board amin vagy az USB-s vezerles vagy az LPT port van szepen kivezetve. Ha LPT porttal dolgozom akkor nem olyan nagy tragedia viszont ha USB akkor itt mar jon a szoftver kerdes is mert USB eseten mar nem olyan egyszeru minden.

Esetleg ha van valakinek tanacsa akkor orulnek neki. Talan kicsit elobb tudnek donteni.
(#) Pali79 válasza tomipap hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Én inkább maradnék az 1 tengely-1 vezérlő megoldásnál. Ezt könnyű bővíteni, átalakítani és ha az egyik vezérlő besz@rik akkor csak azt kell cserélni. Az, hogy USB vagy LPT inkább szoftver és elgondolás kérdése. Ha MACH3 akkor LPT, ha más akkor USB. Az LPT-nek és vele együtt a Mach3-nak nagyon nagy hátránya, hogy kevés bemenete van. De én akkor is jobban szeretem, mint az USBCNC-t vagy hasonlót.
(#) csatti2 válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Én ezt használom: CSMIO/IP-M. Ez működik Mach3-al és Mach4-el (én Mach3-al használom). Ethernetes (nem kell driver csak egy plugin a Mach progihoz). Jóval több ki/bemenet mint amit egy LPT-s megoldás támogat (analógok is). Nincs USB-s instabilitási probléma. Kapcsolószekrénybe/dobozba szépen beépíthető (DIN sínre). Adnak hozzá terminál egységeket (csavaros sorkapcsokkal) is kábelekkel. Az egy hátránya az ár. Nem olcsó (azért megfizethető, van magyar disztribútor is).
(#) Pali79 válasza csatti2 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Hát igen az ár. Nálam ez már bőven nem a hobbi kategória. Ennyit csak akkor költenék rá, ha termelnék is vele.
(#) tomipap válasza csatti2 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Koszi, ez nagyon tetszik. Kompakt es minden benne van ami kell. Raadasul idealis kenne a beepithetosege miatt. Kicsit atolvasgatom a rola szolo tapasztalatokat es eldontom, hogy megveszem e. A pluginos mukodes Mach3-al ad valami hatranyt? Esetleg tudsz valami olyan dolgot emliteni ami nalad problemas vagy zavaro? Ethernet-es megoldasokrol meg egyelore nulla az infom. Milyen motormeghajtokkal hasznalod?
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
(#) csatti2 válasza tomipap hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

A pluginos működésnek csak előnyei vannak saját tapasztalatom szerint. Nincs kernel sebesség állítgatás. Windows 7 64bit alatt működik (én is arról használom laptopról). A Mach3 által alapból nem támogatott funkciókat is tud (Külön betáp használható a szervókhoz, azt vészstop stb. esetén a Mach3-tól függetlenül is le tudja kapcsolni. Letapogató védelem. stb.). A parancsokat előre pufferolja ezért a számítógép/operációs rendszer kisebb röccenései nem okoznak gondot, mint pl. az LPT esetén. Az STP-s ethernet kábel megfelelő földelése esetén kevésbé zavarérzékeny mint az LPT, illetve USB kábelek, ezért távolabb is helyezhető a számítógép a CNC-től (persze ilyenkor javasolt kézi vezeték nélküli távirányító).

Egy kicsit szívtam a letapogatás megvalósításával, mert az erre szolgáló G parancs nem működött valami jól. Utána olvasva rájöttem, hogy rendelkezik beépített hardveres letapogatás támogatással és az ehhez szükséges makró letölthető a weblapjukról. Ráadásul ez a letapogatás sokkal pontosabb eredményt is ad, mint ami az eredeti LPT-s vezérlővel lehetséges volt.

Leadshine motorhajtásokat használok. A 125kHz-es max. lépésvezérlés miatt elég finom mikrolépéseket állítottam be.

Amit készítenem kellett hozzá, az egy analog (0-10V) -> PWM (~200Hz) átalakító, mivel a főorsó motorom hajtása csak PWM-el szabályozható.
(#) gepesz13 hozzászólása Ápr 8, 2015 /

Sziasztok!
Egy jól bevált műlödö LPT leválasztó kártyának a rajza kellene.
Maradt egy jó pár PC817 és KB817 optocsatolóm. Jók ezek, vagy valami más kellene.
Üdv, és köszi!
(#) Melphi válasza gepesz13 hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Tessék.
(#) tomipap válasza csatti2 hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Na megrendeltem a vezerlot vegre. Kicsit atleptem a megszegett koltseghatart ezzel az extra controllerrel de annyi baj legyen mert ezer masik lehetoseget kapok altala. Az ethernet nagyon tetszik peldaul. De a ki es bemenetek mennyisege is franko. Koszi a tippet.

Nagyjabol igy nez ki a dolog, hogy
Controller
X es Y stepper motor
Z stepper motor
Motor vegfokok

Kell meg egy marek vegallas erzekelo (erzesem szerint induktiv erzekelo lenne a legjobb), energialanc, egy jo szekreny, kabelek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
(#) gepesz13 válasza Melphi hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Köszi a gyors választ!
Valószinű rosszul fogalmaztam. Olyan kellene, ami a ki és bemeneteket optocsatolóval leválasztja. Ahogy nézem, ez egy komplett háromtengelyes vezérlő.
(#) Szammer válasza tomipap hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Hát? Nem kevés a költségvetésed, remélem meghozza a befektetést, sok sikert hozzá.
(#) tomipap válasza Szammer hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Nem ennyire egyszeru a dolog. Ezek brutto arak, szamlasan vasarolok minden termeket es e szerint is szamolom a dolgot. 19% AFA alapbol ugrik es 5 ev alatt leirhatom mert komplett gepet epitek belole. A lenyeg, hogy kell egy tablazatot csinalnom az osszes hozza tartozo kiadasrol. Ha igy nezzuk akkor tulajdonkeppen 5 ev alatt a gep ara teljesen visszajon. Vagyis nem kell adokent befizetni. Ez nagyjabol ugyan az.
(#) Melphi válasza gepesz13 hozzászólására (») Ápr 8, 2015 / 1

Nem, ez egy LPT leválasztó kártya erre kel kötni a meghajtókat, marómotort stb...
Egy kedves fórumtárs alkotása, Motion-é.
(#) Melphi válasza gepesz13 hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Azért ezt nézd meg 2000ft, és ezek is tökéletesek.LPT
Következő: »»   82 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem