Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   523 / 783
(#) sector99 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Amit én linkeltem az elvileg 5kV-ot tud, egy másik helyen talált infó szerint. Akkor az jó ? (ha esetleg csak fele igaz amit írnak...)
(#) Ge Lee válasza sector99 hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Ránézésre igen, gyakorlatilag meg ki tudja... Nézelődtem régebben én is az ebay-en, az a baj hogy az eladó nem csatol mellé adatlapot, szerintem ő maga sem tudja hogy mit árul. Ez azért lehet gond, mert pl. a kaptonból is van vagy 20 féle, és nem mindegyik lett szigetelőnek gyártva, van amelyik pl. csak hőálló, forrasztáshoz.
Ennél a forgalmazónál pl. mindegyik típus mellett ott van a részletes adatlap (hordozó fajtája, ragasztó, szigetelési képesség, hőállóság, nyúlás, stb.), látod hogy mit veszel meg.
Nekem elvileg ilyen van most, ezen nincs ragasztó.
(#) crazybob válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Üdv!
Tudtommal a magok között csak a maximum meghajtó frekvencia a különbség és a gerjesztés. Egy N87-es magot akár 100kHz és 0,2T-val is lehet hajtani, míg a N27-et max 50kHz és 0,13T-val. A vásárlással kapcsolatban a RET jó választás vagy esetleg a TME.
(#) szendi001 válasza saraha hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Most gyűröm a programot! Köszönöm!
(#) szendi001 válasza crazybob hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Mindenkinek köszönöm, most méretezek párat és jelentkezem, ha mással nem is, füstszaggal.
(#) saraha válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Nincs mit,szívesen nekem is itt mutatták a fiúk kb. 2 éve,gondoltam,ha már te is szereted a flyback tápokat akkor ez jó dolog hozzá.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Bővebben: LinkBővebben: Link Meglett a magok teljes méretezése, és a beszerzési kivonat is. Ennek értelmében a frekvenciát is figyelembe véve a 87-es anyaggal kezdem a kísérleteket.
(#) szendi001 hozzászólása Ápr 9, 2015 /

3 féle komplett magot sikerült rendelnem. Mivel teljes készlet jön csévével, a nyákot hozzá tudom fejleszteni. Annyi kérdésem lenne, hogy fly back típusnál, nagyobb teljesítmény elérhető? (300 watt a cél) Sok rajzot túrtam végig, de átlagosan 150 Wattnál nagyobb rajzot nem találtam. Cél IC megnevezése is sokat segítene. Most a TOP250 ami elérhető nekem, de próbálkoznék mással is.
(#) ferci válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

150 watt felett már necces a flyback, azért nem is találsz rajzot.
(#) szendi001 válasza ferci hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

TOP261-et dobott a tervező program. Érdekes, lemezből akarja a szekunder tekercset.
(#) ferci válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Igen, mert nagy áramot nem sodrattal, hanem lemezzel tekernek. A behatolási mélység miatt iparilag egyszerűbb kivitelezni.
(#) szendi001 válasza ballada hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Tudom hogy régen volt, de nekem is van egy ilyen magom. Mire jutottatok vele? Mekkora teljesítmény megy át egy ilyenen?
(#) szendi001 válasza ferci hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Köszi a tájékoztatást. Mindent összevetve a saját litze verziónál maradok. Hétfőn tudom átvenni a magokat. Pár estét eltöltöttem a fórum olvasgatásával, lassan kezdem érteni, hogy nem a fly-back az ideális megoldás nagy teljesítményre. Egyelőre még kísérletezek ezzel az elrendezéssel. Egyik téma amit ki akarok próbálni, hogy mi kell nagyfeszültségű kimenethez. 300-500 Volt kellene rádióamatőr konstrukciókhoz.
(#) ferci válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 / 1

300-500 voltra már nem is kell litze, amper úgy sincs - max. a primerben 2-3 szál.
Fűtésre pedig inkább egy külön flyback kéne, mert azt pontosan be is tudod állítani tizedre és az se baj, ha DC..
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
(#) saraha válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 / 1

A mostani csöves előfokomhoz én is flyback-el csináltam az anódfeszt, 320V-ot.Bontottam régi DVD lejátszóból tápot TNY268 van benne.A szek. oldalon pont a ref. fesz. alulra volt tekerve (általában mindig alulra tekerik) úgyhogy könnyen rátekertem azt a 320V-ot, a felesleget meg letekertem és kész is,kb egy óra volt vele a meló. Ez kb csak 20W-os,de egy ECC82-nek elég kettőt már nem bírja sajna,de annyi ilyen bontott tápom van vétek volna nem felhasználni őket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
(#) voodoo hozzászólása Ápr 12, 2015 /

Hello. Mi a meglátásotok például erősítőhöz mennyi puffer ajánlott 100W-onként a primer oldalra?
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Ez is inkább számolgatás, mérés, mintsem meglátás kérdése. Meg kismillió dologtól függ, van-e fesszabályozás vagy nincs, folyamatos vagy szakaszos a terhelés, illetve mekkora feszültségesést engedsz engedsz meg.
Általában gyárilag 0,5-2µF/W-al szoktak készülni, de ez nem jelenti azt hogy ettől ne lehetne eltérni. A szabályozott úgy van méretezve hogy kiszabályozza, így kevesebb puffer kell. A szabályozatlan meg lengeni fog, működési mód, meg puffer függvényében.

Végfokhoz csinálnak olyan tápot ami 10-15V-ot is leng teljes kivezérléskor, meg olyat is ami csak tizedannyit, vagy annyit sem. Hallani fogod a különbséget, persze nem 10%-os kivezérlésnél mert ott nem lesz.
(#) tiggersoft válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Ennyire alulpufferelt elősítővel még az életben nem találkoztam!
Gondold át az ajànlott értékeket. Szorozd meg 20-30-al és az már egy minimumnak jó...
(#) ferci válasza tiggersoft hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

A kérdés az volt ám, hogy primer oldalra, hány µF / 100 W....
(#) tiggersoft válasza ferci hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Valóban, kimaradt a flyback primer oldal...
Hagományos szekunderben gondolkodtam...

Oda tényleg elég lesz az általa javasolt nagyságrend.
(#) Szabi1 hozzászólása Ápr 13, 2015 /

Sziasztok a következő a problémám: Adott egy PC táp IC2003-al. A -12V-os részéről szinte mindent lekopaszítottam, raktam két darab nagyobb diódát, próbaként egy 1000µF 25V os kondit is párhuzamosan a földre. A mérőműszerem mindenféleképp 27V ot mutat! Ez miért van? Nekem szimmetrikus +/-12V volna szükségem vagy +24V ra. Ha a rajz szerint beraktam egy szűrő tekercset sorosan a -12V ágba (egy rossz pc tál +12V-os oldalából bontottam) akkor sem változott a feszültség, és még terhelni sem tudom mert a táp mindig lekapcsol...
(#) lorylaci válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

1. Terheld meg kicsit. Azért van ilyen fura tekercs, mert amíg a tekercs árama nem folyamatos, addig nem átlagolja hatékonyan a PWM feszültséget. Bizonyos tápokon ezért szokott szerepelni minimális terhelő áram.
2. Szkóppal mér rá az azonso +12 ágra és erre. Nézd meg van -e hullámosság.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Okés, köszi.
Nekem az a gyanúm, hogy picit kevés a primer puffer. Mondjuk érdekes, hogy igaz végülis csak a szekunder feszt néztem meg terheléskor és alig csökken 1-3%-ot, de mégis a szobában az izzók igen erősen el tudnak halványulni teljes kivezérlés környékén. Nagyon rángatja a hálózatot, a bekapcsnál , -bár az betudható az NTC lassúsága és az idő előtti relé meghúzásnak is.
De ha meg gyors az NTC, akkor néha-néha levágja az automatát ami 16A-es. Mondjuk 10 bekapcsból 1x. Tegyük fel ha lemegyek 1 ohm -ra, és szinte átlátszik, a burkolatn mekkora szikrát üt.
Ha pedig jó hosszú a meghúzási idő, akkor az NTC szakad meg. Vagy csak én találtam selejtest... Jó persze TV tápból bontottam azthiszem.
Egyébként tök jól működik, nem vág le semmit még ha 10A-es akkor se. De ha fabrikálok rajta akkor beindul, de valami az előbb leírtak szerint fog történni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
(#) szendi001 hozzászólása Ápr 13, 2015 /

Meglettek a magjaim . Az egyik az nagyon pici EF20, lehet hogy inkább inverternek használom majd CDI-be. A másik kettő ígéretes méretnek tűnik. ETD 34 és ETD 49 N87-es anyagból.
Két féle irányba szeretnék elindulni. Mivel már egy TO243-as Fly back tápom működik, próbálkozom egyet a 34-es maggal fly back elrendezésben. Erre mintha láttam volna megoldást már a topicban. A másik egy rezonáns táp lesz, ha az elsővel már végeztem és nem füstöl.
Kaptam privátban pár trafó elrendezést tekercselés szempontjából. Érdeklődnék, hogy milyen konstrukciók váltak be a legjobban Fly- backnél? Másik gondom, hogy "nagyobb" teljesítményű flybacknél TOP sorozattal, vagy esetleg mással menjek? Amennyire érzem gyártó szerint itt 280 Watt a határ. Amúgy az már sok mindenre elég, de amennyire értem elvi okok miatt az elrendezés nem célszerű?
Értem, hogy esetleg ismétlés, de nekem tényleg új a téma Ha valaki tud rám szánni időt, megköszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
(#) szendi001 hozzászólása Ápr 13, 2015 /

Elolvastam mindkét rezonáns tápos cikket. Mitől lett a második annyival stabilabb? Csak méretezési kérdés a görbék szerint, vagy elvi elrendezés is változik?
(#) lorylaci válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Minden elolvastál, csak a satbilizált rezonáns tápos cikk első oldalát nem? Amely leírja az LLC konverter működését, szemben a soros rezonáns konverterrel?ó.
(#) szendi001 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Megnéztem még egyszer. Annyi alap leírás még kellene, hogy a sima rezonáns tápnak elméletileg konstans az üzemi frekvenciája, míg a stabilizált a frekvenciamenettel stabilizálja a kimenő feszt?
(#) lorylaci válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Igen, de ez benne van mindkét szövegben is, a cimopata tápjánál a trimmered lövöd be az aktuális frekit, míg az én tápomnál az optó szabályoz.
Mondjuk a satbilizált frekvenciameneten nem tudom mit akarsz érteni, de nagyon világosan az első oldal taglalja a működést:
Idézet:
„Ezek alapján levonható az a következtetés, hogy a növekvő terhelés függvényében a konverter a frekvenciát folyamatosan csökkenteni fogja, hogy a kimeneti feszültséget szinten tartsa.”
(#) szendi001 hozzászólása Ápr 15, 2015 /

Mellékelten küldöm szakértésre a mini rezonáns táp alapján tervezett nyáktervemet. A mag ETD34, 87es anyagból. Szellősebbre terveztem. Tettem bele bemeneti szűrőt, két hidegítő kondit. Várom az esetleges javaslatokat, ha hibát láttok benne.
(#) lorylaci válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Ez így nagyon rossz. Hosszúk a nyákpályák, a gate meghajtó árama marha nagy kört tesz meg (visszaút!). Az IC szűrése mérföldekre van. Ha nem értesz a nyáktervezéshez, és a kapcsolóüzemű nyáktervezéshez, akkor használd egy-az-egyben a nyákot, vagy legalábbis minimálisat módosítsál rajta! Ez így sokkal roszabb az eredetinél.
Következő: »»   523 / 783
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem