Fórum témák
» Több friss téma |
Ez fura, én még nem láttam ólomakkut, aminek a pihentetés utáni feszültsége 12,7V felett legyen. Biztosan jó az a műszer, amivel mérted?
Szia, A hosszabban tartó önindítózás, ami hirtelen gázfejlődéssel, és vízvesztességgel jár. Régen lehetett kapni, egy szilikon-olaj szerű valamit, amit szét kellett osztani a cellák között, és tényleg az olajréteg csökkentette a kipárolgást.
Vidd meleg helyre és úgy próbáld szétszedni. Hidegben túl rideg a műanyag.
Én a 12,5V-al is nagyon boldog lennék!
Hello! Ez most a jégtörő Mátyás topikja? Mert mint írod "jól indít". Feszültség is meg van benne. Akkor tulajdonképpen miért szednéd szét, meg töltenéd fel vízzel, mikor azt sem tudod hiányzik-e belőle? Vagy a cél a jó aksi tönkretétele?
Tavaly került hozzám egy motorcsónak indítóakku, az októberben leállt, február végén 13,2V volt benne, vízhiányos volt, szerencsére volt utántöltésre lehetőség. Ezután 1 nap pihentetés, a kapocsfeszültség 12,9V lett. Ezért gondolom, hogy ebben is kevés lehet, de pár nap múlva kiderül. Üdv.!
Szia, Ha felöntöd vízzel, csökken a savsűrűséged, ezért utána fel kell tenni töltőre, és majd azután teszteld.
Érdemes lenne megnézni a töltésrendszert, hogy mi miatt is tűnt el a víz.
Egy pihentetett, teljesen feltöltött, egészséges, terheletlen ólomakku feszültsége 12,6-7V, max 12,8V, de ez inkább egy jól sikerült gyári töltés után, vásárlás előtt.
A 13,26V nem úgy jött ki, hogy nem sokkal előtte állítottad le az autót?
Töltés után, 1,5 nap pihentetés után mértem. A töltés jó a kocsiban 14,2V. ezért gyanakszom vízveszteségre, de nem nyitható roncsolás mentesen és nem látható át.
Nem egészséges a magas feszültség sem és elég ritka. Néhányszor találkoztam csak ilyennel...
Zselés NE tegyél bele, mert teljesen más célra valók és a töltése is teljesen más, mint ólom-savas társaié.
Ráadásul hosszabb életű is mivel nem baj ha borul vele az ember, lévén nem tud kifolyni belőle a nedü.
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Azt akarom kiszámolni hogy egy 45 Ah-ás 12 V-os indító akkumulátor mennyi ideig képes inverteren keresztül meghajtani egy 100 W-os szivattyút. Inverter hatásfoka 85%. Ezek alapján 9,8 A az áramerősség és elméletileg 4,59 óráig forgatná a szivattyút az akksi. Az indító akksikat 20 órás üzemidőre adják meg tehát a 45 Ah-ás szivattyú akkor működik 20 órán keresztül ha 2,25 A-al terhelem. Arra vonatkozóan nem találtam semmit hogy milyen arányban csökken az üzemidő az amper függvényében. Kérdés hogy ha dupla akkora A-al terhelem, fele annyi ideig üzemelteti a szivattyút az akkumulátor? Válaszokat előre is köszönöm.
Szereti-e a szivattyúd a nem színuszos táplálást?
85% hatásfok esetében valószínűleg nem az van...
Nem lesz jó! Hamar tönkre fog menni az akku. Az indítóakku nem szereti, ha teljesen lemerítik és kis árammal sütik ki. Az indítóakku arra lett tervezve, hogy ki időre nagy áramot szolgáltasson, hosszú távú kis áramú kisütéstől hamar elszulfátosodik és tönkremegy.
Jó esetben akár 2 órát is.
A megoldás: 12V-os DC motor.
Visszatérjünk a múltba a DC-motor+generátor kombinációval?
C/10-C/4-gyel terheld.
20Ah 2-5A, 45Ah 4,5-11,25A.
Papíron jól mutatnak ezek a számok, emellett hasonló kis mértékű terheléses használattal egy év alatt tönkrement egy 45Ah-s akkum.
Olyat kell használni, amire két év garancia van.
Használt akku volt, de még jó állapotban. Egy év alatt meg elég rendesen leromlott az állapota. Pedig nem is mindennapi használatban volt.
Az előéletét ismered? Kitudhatja mit kellett volna bírnia. Hány évig használták előtte? Egy új akku biztosan kibírja a garanciális időt. Ha mégsem, akkor újra cserélik.
Varta akku, az autóban volt, amit vettünk, egy évig ment, de tél előtt cseréltük biztos, ami biztos alapon. Addig jó volt, utána az a jó pár lemerítés és töltés biztosan nem használt neki.
Tiszta szinuszos az inverter . Azt tudom hogy nem ilyenre tervezték az indító akkumulátort de ha ez van..... Az érdekelne hogy az üzemidő az amper függvényében hogy változik? Létezik erre v.milyen képlet ábra függvény stb?
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
Fogjuk rá, hogy létezik, de pontos számot nem fogsz tudni kapni, inkább csak közelítő értéket: Peukert törvénye
Szia, Ez mind igaz, de azt nézd meg, hogy a motor mennyire szereti az inverter kimeneti jelét, áramfelvétel, melegedés, zaj... Én egy APC Smart 600-al akartam a családi ház 150W-os keringetőjét megtáplálni, ami álllítólag elég jó színuszos, de inkább morgott, mint pörgött.
Melyik APC Smart 600-as? 20 évvel ezelőttiek már garantáltan szinuszosak. Ha mégsem, segít 2 µF kondi és egy kisebb fojtó. Pl. 50 VA trafó 12V-os szekundere.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |