Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézerdióda

Témaindító: source2, idő: Júl 15, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 27
(#) _vl_ válasza zenetom hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Persze, lehet ennél szofisztikáltabb áramgenerátort is alkotni , de nekem van egy erősen sanda gyanúm, hogy a lent beírt számok (W, A) közül valamelyik nem valós. Amikor az ember olyanoktól vesz elektronikai cuccot, akiknek lövésük sincs az egészről (pl. az ebay jelentős százaléka), ez megesik néha.
Ez derüljön ki még mielőtt messzemenő tervezgetésekbe kezd az ember. Aztán ha megvannak a tényleges adatok, akkor neki lehet állni valami ügyesebb kapcsolást eszkábálni.
(#) zenetom válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Főleg ha azt akarjuk, hogy túl élje a dióda
Sokan úgy hajták elemről a lézert, hogy egy nagyon pici panelon van egy áramgenerátor is. Mint pl. a pointerek. De ha simán elemről hajtjuk, akkor simán "megszaladhat" és byebye.
(#) kolbika hozzászólása Szept 18, 2013 /

Üdvözlet Mindenkinek!

Segítség kellene.

Egy 808nm 1W-os diódát szeretnék egy darab 18650 es akksival hajtani.
Hogyan tudom megoldani, a legegyszerűbb módon hogy minden férjen bele a kis module házba?

Ez a lézer adatlapja.:

Teljesítmény (mW) : 1000
Üzemi feszültség (V) : 1.8 - 2.2
Folyamatos áram (mA): 1200

Mély tisztelettel.:

Norbi
(#) petrosz hozzászólása Okt 6, 2013 /

Kedves _vl_ és zenetom!
Sajnos az LPC 826-ról nem találok datasheet-et. Van egy laserpointer oldal a neten, ott 300-400 mW-t írnak 600mA-nél. Másutt azt írják, hogy 500 mA az, ami biztonságos. Onnan van ez az ábra is.
Megköszönöm, ha küldesz egy megbízható meghajtó kapcsolást. Üdv!
(#) aple545 hozzászólása Nov 7, 2013 /

Sziasztok. A segítségeteket szeretném kérni.
Vettem egy 2W-os diódát(itt a link) és ez a videó alapján szeretném összerakni: Link
A videó alatt a leírásban be van minden linkelve ami kell hozzá, csak a videóban egy 1W-os lézer van és nem vagyok biztos benne, hogy az én 2w-os lézeremhez is jó az a "Driver" ami a videó alatt szerepel.
Találtam pár "Driver"-t 2W-os lézerekhez, de mindegyiknél más paraméterek szerepelnek a leírásban, amit furcsállok és nem tudom, hogy melyik kell egy 2W-os lézernek. Itt vannak a linkek:
Link-1
Link-2
Link-3
Link-4
Még egy kérdésem lenne , mégpedig az, hogy mekkora feszültség kell a diódának? Ha jól tudom akkor 6V és 12V között kell , hogy legyen, ha így van akkor 2db 3,6V-os aksi ami együtt 7,2V elég neki ?
Amúgy mit csinál és, hogy hívják magyarul ezt a "Driver"-t?
(#) laszlo raduj válasza aple545 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Csak anyit tudok hozza fuzni ,hogy a lezer diodat nem feszultsegel etetik, aram kell nekik azert vannak a driverek, csak ugy siman nem szabad akura kotni. De itt a forumon is rengeteget boncolgatak mar a dolgot. Kerestes ra a keresovel.
(#) _vl_ válasza aple545 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Én meg lehet, hogy barátságtalan leszek, de annyit tennék hozzá, hogy ugyanazt a kérdést nem tesszük fel több topikban.
(#) Menhir hozzászólása Ápr 15, 2015 /

Üdv,

Lézermodul helyes használatával kapcsolatban lenne kérdésem. Hosszú lesz, de szeretném jól körülírni a problémát.

Egy lézergravírozó fókuszáló segédlézerét kellene egy kívülről táplált modullal helyettesítenem.
A gépről táplált modul egy évet sem bír ki, minden előjel nélkül tönkremegy. Ez üzemórában kb. 2 órát jelent a teljes évre vetítve, ami borzasztó kevésnek tűnik. Csak a fókusztávolság beállításának ideje alatt működtetjük, ez nincs egy perc.
A gép sajnos már nem garanciális, a gyár által szállított modul pedig 80000 ft., nem éri meg minden évben újat venni. Már a harmadik megy tönkre, de azokat gariba cserélték.
Mivel azok modulok úgyis tönkremennek, a gyári megoldást nem erőltetjük tovább.

A probléma az, hogy a kívülről táplált modulok is tönkremennek, de nem egy év, hanem néhány nap alatt. Ez kb. 10 perc üzemidőt jelent összesen szakaszos működtetés mellett.
Először egy drágább modult vettünk a hozzávaló tápegységgel együtt (3,5 V), pár nap alatt tönkrement.
Utána ugyanarra a tápegységre egy olcsóbb modult kötöttünk. A működési tartományt 3-5 V közé adták meg, elvileg jó hozzá a táp. A végeredmény ugyanaz.
Harmadszorra ugyanolyan olcsó modult vettünk, mint a második esetben és megpróbáltuk két db. 1,5 V-os AA elemről hajtani. Ez sem bírt többet néhány percnél. Egy pár ezer forintos lézer pointer is évekig működik sűrűbb használat mellett.
Nem hiszem, hogy a modulokkal van a probléma, valamit mi csinálunk rosszul, de nagyon. A kérdés az, hogy mit? Hogy kell ezeket helyesen üzemeltetni, hogy éveket bírjanak?

Arra is kíváncsi lennék, hogy a gép saját modulja miért éghet ki viszonylag gyorsan, de a külső megoldás a fontosabb. A gépet úgysem tudjuk javítani.

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) kadarist válasza Menhir hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Mint ahogyan a LED-eket, ezeket is áramgenerátoros (stabilizátoros) üzemben kellene működtetni, tehát hogy még véletlenül sem folyhasson át rajtuk a megengedettnél több áram.
(#) nedudgi válasza Menhir hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Első körben megnézném, mekkora áram folyik azon a modulon. Az áramot vissza kellene venni, egészen addig, amíg még megfelelő a beállításhoz. A gyári feszültségforrás feltételezhetően túl nagy áramot küld rá.
(#) Menhir válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Tehát adott a modul, ami már tartalmaz elektronikát is. Ebből jön ki a piros (+) és fekete (-) zsinór. Ez kellene rákötni áramgenerátoros tápegységre? Ilyenkor nem a modulba épített elektronika intézi a stabilizálást? Elég laikus a kérdés, de korábban nem foglalkoztam ilyesmivel.
(#) Menhir válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Ha az első esetemet nézzük, akkor a modul tartozéka volt a táp is. Gyárilag szerelt DC jack dugóval kapcsolódnak. Semmilyen állítási lehetőségem nincs, nyákra szerelt kis poti sem a tápban. 230V AC be, 3,5V DC ki. A táp max. 0,5A-t tud leadni. Ha jól tudom, ennyi a táp terhelhetősége és nem ennyit tol át a modulon. A modul áramigénye itt nem volt megadva.
A második esetben az áramigény 45mA, működési feszültségtartomány 3-5V. Szabadon lógó piros és fekete vezetékkel kell bekötni. Ha ezt ceruzaelemekről szeretném hajtani (ahogy próbáltam is) még kell a modul és az elemek közé valamilyen elektronika? A modul forgalmazók nem ecsetelik az ilyesmit.
(#) kadarist válasza Menhir hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Nem ismerjük a konkrét felszerelést, tehát az áramintézésről sem tudunk semmit.

A 45mA valószínűleg egy maximum érték, amit elvisel a modul, folyékony nitrogénes vattában. Szerintem fele akkora árammal is kell annak működni, vagy még kevesebbel. A kérdés az, hogy mekkora fényerő kell üzem közben. Minél kevesebb, annál jobb
Ezt kell meghatározni, és szabályozni egy áramgenerátorral.
Jelenleg vaktában csapkodunk, mert semmit nem tudunk a modulról, csak azt amit hiszel róla. Link, típusszám, gyártó, környezeti hőmérséklet stb. segíthet.

A felszerelés:
1. próbálkozásnál
lézermodul: Bővebben: Link
hozzá a táp: Bővebben: Link

2. próba
lézermodul: Bővebben: Link
A táp ugyanaz, mint az elsőnél.

(Ez a Conrad-os link nem nyílik meg kattintásra. A keresőjükben az 506458-as cikkszám beírásával behozza)

3. próba
lézermodul: ugyanolyan, mint a 2.-nál
táp: 2db AA ceruzaelem sorba kötve.

Szobahőmérsékleten működnek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2015

Én nem tudok azon túllépni, hogy mérni kellene azt az áramot, és amennyiben a felhasználás engedi, csökkenteni. Átnéztem az adatlapokat, tényleg 45mA-t írnak, de nekem ez soknak tűnik.
(#) kendre256 válasza Menhir hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Az kizárható, hogy a felületről visszaverődő lézerfény (akár a saját fény, vagy a munkalézer fénye) teszi esetleg tönkre a modult?
(#) Menhir válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Nem hiszem, hogy ez okozná a gondot. Sok helyen használnak ilyen berendezést, de a forgalmazó szerint csak nekünk van ilyen problémánk -a gyári is kiég-. Annyit csináltunk, hogy a gyári modul helyére beszereltünk egy saját beszerzésűt és nem a gépről tápláljuk, hanem kívülről. A gépre már nem merünk rákötni semmit. Ráadásul nem is ez az egyetlen segédlézer a gépben. Van egy a munkafejben is, ami merőlegesen világít. A kettő metszéspontja adja a fókuszt. A fejben lévővel eddig nem volt gond.

Rendelnem kell egy új modult, utána tudok mérni. Megmérem tápegységről és elemről is. A Conrad-os változat lesz megint. Ha nincs magyar raktáron, akkor két hét is lehet, mire ideér.
A fényereje kb. olyan volt, mint egy prezentációs lézer pointeré. Annyi elég is, egy keveset esetleg lehet csökkenteni.

Az jelenthet valamit, hogy soha nem működés közben alszik ki? Kikapcsoljuk és után már nem lehet visszakapcsolni. Fel sem villan.

Ez a bekapcsolási jelenség új információ. Lehet, hogy menet közben kap jelentős meleget a többi alkatrésztől?
Főleg azt érdemes megnézni, hogy az áram mennyire csökkenthető a használható (elégséges) fényerő megtartásával.
(#) ktamas66 válasza Menhir hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Gondolom a 230V-ot kapcsolod le a lézer tápjáról.

Mi számíthat jelentős melegnek egy ilyen számára? Maga a modul a munkafej alsó burkolatára van szerelve, nem veszi körbe melegedő alkatrész. A munkatér nem melegebb, mint a helyiség hőmérséklete. Esetleg fotót tudok csatolni a rögzítés módjáról, de csak holnap.

Ha az áramot csökkenteni szeretném, akkor kell valami a modul és a táp közé, amivel állíthatom. Létezik ilyen készen kapható változatban, vagy építeni kell? Csupasz diódához való áramköröket találtam, de modulhoz valót nem -vagy nem tudtam azonosítani, hogy ahhoz jó-

Annyit megnéztem, hogy a LaserLyte tápjában van e esetleg egy kis poti a nyákra forrasztva, amivel lehet áramot állítani, de nincs.
(#) Menhir válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Van valami szabály a kapcsolásra? A 230V-ot nem tudjuk kapcsolni, folyton ki kéne rángatni a konnektorból. Esetleg kapcsolós elosztóval.

Amikor a LaserLyte-ot próbáltuk, kezdetben kikapcsolás gyanánt kihúztuk a 2,5-ös DC jack dugóját a tápból. Integrált kapcsoló sem a diódán, sem a tápon nem volt. Később a modul DC dugója és a táp aljzata közé tettünk egy kapcsolót.

Amikor elemről ment a Conrad-os lézer, az elemtartó saját kapcsolóját használtuk.

Az adatlapban 45oC olvasható működés közben megengedett legnagyobb hőmérsékletnek. Ez még kézzel tapintható hőmérséklet. Mindenesetre a felső határ közelében már csökkenhet az élettartam.
Lehetséges, hogy bekapcsoláskor túl nagy áramlökés keletkezik. Ez is csökkentheti az élettartamot. Amíg nem mérted meg a normál, üzem közbeni áramot, csak találgatni lehet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2015
(#) ktamas66 válasza Menhir hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Sajnos az adatlapokból nem derül ki mi van itt pontosan, de ha áramgenerátoros a táp, az nem szeret terhelés nélkül működni (valószínűleg akkor is maximálva van a feszültség). Ha van rá lehetőséged mérd meg az adapter feszültségét üresben, és úgy is ha rá van kötve a lézer. Ha van lényeges különbség, áramgenerátoros a kimenete, akkor viszont a 230-at kellene kapcsolgatni.
(#) Menhir hozzászólása Ápr 16, 2015 /

Szerintem több, mint egy hét, mire megjön az új modul és mérni tudok. Utána megírom az eredményeket. Addig is köszönöm a segítséget, most már van min elindulni.
(#) proli007 válasza Menhir hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Hello! Ha van egy jó és egy rossz valamid, akkor a kettő egybevetése lenne az ésszerű alap.
Ha a táp valóban áramgenerátoros és megszakítod a tápot, akkor a kimeneti feszültsége felugrik. Ha a kimenetén kondi is van, akkor az abban tárolt energia akár tönkre is teheti a fogyasztót..
(#) Menhir válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Alaposabban megnézve a modult kiderült, hogy nem teljesen ment még tönkre. A fényereje annyira lecsökkent, hogy 1cm-ről sem világít meg semmit. Csak akkor látszik, hogy még ad fényt, ha szemből belenézünk. Pár mérést így el tudtam végezni, de nem tudom, hogy mennyire mérvadóak. Hibátlannal egyelőre nem tudom összehasonlítani.
Hálózatról működtetve a táp kimenő feszültsége terheletlenül és terhelve is 3,5V. Az áram tápról 150mA volt, 2db AA elemről 100mA.
Utána szétszedtem a modult és készítettem pár képet a benne lévő elektronikáról. Ezeket mellékelem. A nyák szétszedéskor szerezte a sérüléseit, a dióda pedig beleszakadt a házba. Az egész ház műanyaggal volt kiöntve, nem lehetett sérülésmentesen szerelni.
(#) nedudgi válasza Menhir hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Lézerbe semmilyen körülmények között nem nézünk bele! Még akkor sem, ha azt hiszed, hogy rossz!
Érdekes a szituáció, az adatlap 45mA áramot emleget, te 150-et mértél. Nem csoda, hogy tönkremennek.
A tápegység és a modul közé, ha a lézer piros, egy 68 ohm ellenállást tegyél legközelebb, és mérj közben áramot. Ha így túl gyenge a fénye (szerintem 20mA fog folyni), 27 Ohm értékig csökkentheted, akkor 45mA körül saccolom az áramot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2015
(#) Menhir válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Piros a lézer igen. Jó lenne, ha egy sima ellenállás betoldásával megoldódna. Hetek óta szívunk már ezzel. Elsőre egyszerűnek tűnt. Modul megvesz, tápot neki és működik. Hát nem így lett.
Szóba került a ki-be kapcsolás is. Említetted, hogy kapcsoláskor kaphat nagyobb áramlöketet, ami apránként rongálja. Eddig egyszerű billenőkapcsolót használtunk erre. Lehet valahogy "lágyabban" indítani? Ha igen, az ellenállás beiktatásával együtt az is megoldanám.
Következő: »»   22 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem