Fórum témák
» Több friss téma |
Ha gyári alapján akarsz valamit cisnálni, akkor az minőségi darab legyen, ne valami teszkótáp.
![]()
Itt, az első linken szereplő selyem(?) szigetelésű drót megfelel a szigetelési követelményeknek?
Nylon szigetelésű. Egyszeres nylon szigetelést 400 V-ig fogadják el, kétszeres szigetelést 500V-ig.
Nekem inkább valami ilyesminek tűnik.
Nem felel meg! (SNY!)
Huzalon csak extrudált szigetelés elfogadott a creepage/clearance kiváltására. (TEX-E, TEX-Etz és társai) Ezért látszik, hogy mindkét linken jó nagy elváalsztó elem van berakva a primer és a szekunder közé (ami egyben a megfelelő szórt induktivitást is beállítja)
Egyáltalán nem írtam, hogy a szigetelési távolság vagy a kúszóút bármivel is kiváltható lenne. Nem lehet kiváltani. A vezeték szigetelését írtam. A vezeték szigetelése év. szempontból nem minősül szigetelésnek. A linken az egyik litze ráadásul csak lakkszigetelésű.
Nem is a kúszóútra gondoltam, hanem a 3 réteg szigetelés helyettesítésére. Mondjuk a második linken szereplő tekercseknek a felülete nincs is szigetelve. Akkor elvileg így is lehetne mint a képen? Eddig nem mertem mutogatni
![]() Idézet: „Nem is a kúszóútra gondoltam, hanem a 3 réteg szigetelés helyettesítésére.” Ez a kettő pedig összefügg. Ugye itt primer-szekunder között megerősített szigetelés szükséges, ami történhet úgy hogy mindenhol megvan a távolság, vagy ugye beraksz 3 réteg szalagot (azért 3 réteg, mert a szalag 2 rétege garantálja a szigetelést, és így tutira mindenütt megvan a két réteg), és akkor ugye szalagon kereszetül távolság nem érvényes, csak a kúszóút. (távolság mindig légvonalban összekötésre értendő) Érted?
Értem, nem is a primer-szekunder közöttire gondoltam (az én tekercsem is osztott csévés 3x1,5mm nyáklemez az osztás, mivel felül van a primer a levezetést még behúztam egy szilikoncsőbe, a segédtáp meg TEX-E), hanem a kész tekercs felületén is 3 réteget javasolnak. Ehhez képest az egyik linken a selyemszigetelésű van, a másikon a zománc. Így gondolom sokkal jobb a hűlése, mint bebugyolálva, de ez megengedhető-e? Vagy ez a ferrit felől szigetel és a cséve kialakítása miatt ott nem kell.
Csak úgy hencegésből megmutatom. Ma érkezett meg. Sehol nem lehetett kapni és vagy 2 évig vártam rá, csak előjegyzés alapján volt megvásárolható...
Huzal-huzal között kisebbek a szigetelési követelmények. Ugye a cél az az, hogy ne üssön át.
Egyrétegű tekerés esetén egy menetenkénti feszültséget kell kibírnia a szigetelésnek. Többrétegű tekercselés esetén rétegek között vagy kibírja a feszütlséget, vagy alkalmazol plusz szigetelést. Azonban általában ezekkel nincs probléma. A litzében az erek között ugye van szigetelés (poliuretán, vagy poliimid), már ez a szigetelés elégséges a menetenkénti vagy rétegekenkénti szigeteléshez. (kivétel lehet például 230VAc-ről menő kvázirezonáns flybacknál ahol lehet 600-800V is, na ott érdemes sorszigetelés alkalmazni) A "zománc" mivel nagoyn vékony ezért jobban hűl a huzal, mint a vastgabb selyemszigetelés esetén.
Szkenner a barátunk, ha van benne komplett rajz. Kíváncsi lennék mennyit fejlődött az ipar a könyv óta. Van benne tranyós flyback?
Kifúrtam a nyákot. Ma jön a kritikus pont, fel kell méreteznem az ETD34-es 87-es mag tekercseit. Jelentkezem majd a számításommal szakértésre.
Töltögetem az XLS-t a mely a méretezést tartalmazza. 0,2 T gerjesztéssel 20 menet primer és 2 x 4 menet jött ki 2x35 voltnál. Legalább kilóra jó számok?
Legegyszerűbb elnne, ha beszúrnád az XLS-t...
Szép. A szigetelőszalag nem trafóra való....
Szia.
Ez az ami állandóan füstölt? Lemaradtam, de végülis mi volt a turpisság benne?
Hol kaphatok jó szigetelő anyagot a piros szalag helyére? Köszönöm előre is a segítséget. Olcsó, megbÍzható helyről. Kicserélném, és háromszor legalább betekerném a trafót.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
Bővebben: Link Ez volt a legjobb amikor én kerestem.
Sziasztok! Van egy régi ibm crt monitorból származó trafóm, valaki nem tudná megmondani, hogy kb mekkora teljesítmény vehetô ki belôle ? A pc tápokban lévő EI33-as magtól nagyobbnak tűnik
Körbe kellene nézni, nézd meg miylen IC van, hány MOSFET, van -e szekunder oldalon fojtótekercs.
Ha légréses flybackben használták, akkor úgy 150W-ig jó. Ha forward (1 MOSFET van, és vna szekudner oldlai fojtó), akkor 200W körül. Ha félhidas akkor 400W körül reális.
Tulajdonképpen egy olyan tápegységet szeretnék készíteni, hogy ami 1400W teljesítmény leadásra képes (ezért lehet jó volna picivel túlméretezni), a kimenő feszültség +/-70V, amiről két D osztályú erősítő működne. A doboz kialakítása miatt a PCB-n levő alkatrészek magassága nem haladhatja meg a 44,4 mm-t, az ETD-49-ről pedig nem tudom, hogy elférne-e így a dobozban, és egyéb ETD-szériás vasmagból melyik volna megfelelő? Szerintetek megvalósítható lenne?
Arra is gondoltam még hogy a két erősítő modult csatornánként külön tápról hajtani, és akkor két kisebb vasmag is elférne.
Ha a nyák feletti magasság számít, akkor ETD44-ig el tudsz menni, az ETD49 már csak speckó csévével fog beférni (norwe - keress rá, nagyon jó csévéik vannak).
Ha ez az első tápod, akkor kis nyugalomra intenélek. Ha két végfokmodult akarsz ellátni, mindekttő 4 ohmba dolgozik akkor 2,4kW-os impulzus is kelleni fog. ha már bejön egy méretkorlát, akkor kezdőnek ez hirtelen sok tervezési szempont. Először érdemes egy kisebbet építeni. A végfokmodulokban 200V-os MOSFET van? Azért, mert ha csak 150V-os, akkor a +/-70V az eléggé határ. Vagy csökkenteni kell a tápfesz, vagy szabályzott tápot kell használni. 200V esetén megengedhető egy kis ingás, tehát például akalmazhatsz szabályozatlan rezonáns tápot (félhíd, vagy teljes híd). Jó lenne tudni ez a vas miben dolgozott, milyen anyagból van, pláne mekkora teljesítményre. Ez így nehéz lesz, az >1kW már az a kategória, ahova elkellene a ptaaszatalat, és jó lenne, ha nem kellene alkatrészt kukázni, és lenne biztos alkatrészforrásod.
IRs2092+IRFB4227 lesz, 2x300W 8 ohm, 2x600W 4 ohm kimenő teljesítményre tervezve. Mind a két alkatrész maximális feszültsége 200V, ez a fet különös hűtés nélkül is elbír kb 46A-t, szóval kb 5A-el csak elboldogul Arra gondoltam, hogy TME-ről vennék majd vasmagot. Az erősítő 19 inch, 1u-s rack-be lenne.
TME-ről, két ETD49 is elfér benne ami náluk van. Éppenhogy. Ha a 3C90-es vasmagot választod, akkor 60kHz környékére tervezz mindenképpen. Most jártam végig ezt az utat.
![]()
TME-nél csak nagyon kaksi 3C90 van. Farnell / FDH körnéykén nézz ott van N97, ami sokkal-de sokkal tutibb.
(mellesleg IRS2092 nem hajtma meg túl jól az IRFB4227-et, de két PNP tranyóval segítve már csodajó lesz) Amúgy az 1U-nál hogyan jött ki a nyák fleetti 44mm-es magasság? Mert úgy már csak ETD39 fog beférni, speckó csévével... |
Bejelentkezés
Hirdetés |