Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ezzel nem tudsz mit kezdeni, így találták ki annak idején. Azért van szükség az engedélyező lábakra, mert akár több darab is lehet ugyan azon a vonalon, s így mindig csak az aktív, amelyiknek annak kell lennie. Akkor választod ki, ha CE1\ alacsony és a CE2\ magas színten van. CE1\ magasra húzásával készenlétni üzemmódba helyezheted.
Ha 1mA-nél nagyobb áram nem folyik ott, akkor digitális potméterrel. Vagy kicsit jobb megoldás lehet egy programozható, vagy állítható erősítésű műveleti erősítő.
Auffff! Na végre, hogy működik.
Mert pluszban persze, hogy nem figyeltem, hogy az olvasás a magas, az írás pedig az alacsony logikai szint. Nade ezer meg ezer köszönetem! Nagyon korrektül leírtad, pont, ahogy kellett! Működik! Thanks! A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
A digi potikat én is néztem, de 300mA könnyen kellhet, szóval nem volt jobb ötletem.
Ha lesz időm, ránézek a műveleti erősítőkre, köszönöm.
Nem az össz áram, amit ki akasz venni az IC-ből a lényeg, hanem az ami VFB lábon folyik maximum. Ha az nem több 1mA-nél, akkor nyugodtan használhatsz digitális potit.
Ha OD a kimeneted, beteszel egy ellenállás osztót a 9V tápról a bázisra és a földre. Ha 4,7k a bázisellenállás, akkor 4,7k a táp és a föld felé is. Ez kb. 3V-ra emeli a feszültséget, így alapértelmezetten engedi a tápot, ha az OD kimenet lezár földre, tiltja.
Sziasztok!
Valaki tudna mondani valamit az 555-ös IC tápfeszültség és kimenet arányáról? Köszönöm.
Üdv!
Kb 1.7V-al kevesebb a kimenő feszültség mint a tápfesz, de függ az áramtól is. Maximum +-200mA-el terhelheted a kimenetet. Lásd adatlap.
Sajnos amiatt nem jó, hogy ha 12V-ra teszek akár egy 1KOhm-os potit, vagy nagyobban, abból már nem lesz 300mA. 40 Ohm lehetne sajnos így a maximum, de még a ventilátornak is van ellenállása.
üdv! Olyan kérdésem lenne hoyg van két darab a képen látható Hifi hangfal. Hogyan lehetne az megcsinálni hogy telefonról Jack dugón keresztül tudjak rajta zenét lejátszani 12 volt-ról? Választ előre is köszönöm!
Szia! Az egyik dobozba építesz egy 12V-ról működő erősítőt. Kiegészítheted hangerő és hangszínszabályzóval is. Bővebben: Link
És milyen képlettel kapom meg az R1/R2 arányt? Ha ezt - VOUT=VFB*(1+R1/R2) - rendezgetem, abból nem tudok kihozni semmit, mert VFB-t csak úgy tudom kifejezni, hogy VOUT/(R1+R2)*R2 ( a rajz alapján).
Van rá képlet, hogy megtudjam mondani az arányt VFB ismerete nélkül, vagy mindig meg kell mérnem?
A VFB-t a kimenő feszültségből kell egy feszültségosztóval leosztani, úgy hogy az a kívánt kimenő feszültség esetén 0.8V legyen. Az IC a PWM kitölési tényezőjével igyekszik ezt tartani, ebből kifolyólag a kimenő fesz is stabil lesz. Tehát a képletbe a VFB helyére 0.8V-ot kell írnod mindíg. Amúgy az adatlapjában ez mind benne van.
Egy 1,2 ohmos, 2 W -os ellenállás az R4 pozícióban.
Azt hiszem, kezdem érteni. Tehát a feszültségosztó valamilyen feszt eredményez, és az IC addig komparál, amíg ez a fesz 0.8V nem lesz? Örök hálám!
Jó ez a képlet? R1/R2 = 5/4*VOUT -1 A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
Köszi! Viszont a 2W hogyan jött ki?
Két vonás keresztbe. (szabványos jelölés) Nomeg felette az az 1 A átfolyó áram is gyanússá teszi.
P=I2*R =1,2 W --> 2 W A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
Köszi!
Itt egy másik adatlap.
Ezen a 11. oldal táblázatában, az első pontban van egy VREF érték, ami 1.23V. Jól értelmezem, hogy itt ez áll a 0.8V szerepében, csak nem VFB-vel jelölik?
Digitális potenciométerek között 5.5V felett nem találok. (Néha egy-egy 7V-ig.)
Vannak olyanok, amik elviselnek 12V-ot, vagy valami más megoldás kell?
Oké, erre már nem emlékeztem. Akkor a digi poti kilőve, vagy ki kellene egészíteni műveleti erősítővel. Vagy egyből programozható erősítésű müv. erősítőt kell haszálnod.
Az "egyből programozható erősítésű müv. erősítő"-ket hogyan keressem? Nézzem meg egyenként az adatlapokat?
Ha már mikrovezérlőd van PWM-mel, én esetleg elgondolkodnék egy a Microchip AN216-ban szereplő megoldáson. Ha 3 vezetékes PC ventid van akár a fordulatszámot is visszacsatolhatod. Vagy ha nem muszáj a jó hatásfok, valami PWM-es vezérlésű áteresztő fokozat, mint ami például a Pickit2-ben van.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |