Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2558 / 3998
(#) eSDi válasza asm hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

Ezzel nem tudsz mit kezdeni, így találták ki annak idején. Azért van szükség az engedélyező lábakra, mert akár több darab is lehet ugyan azon a vonalon, s így mindig csak az aktív, amelyiknek annak kell lennie. Akkor választod ki, ha CE1\ alacsony és a CE2\ magas színten van. CE1\ magasra húzásával készenlétni üzemmódba helyezheted.
(#) eSDi válasza Gj hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

Ha 1mA-nél nagyobb áram nem folyik ott, akkor digitális potméterrel. Vagy kicsit jobb megoldás lehet egy programozható, vagy állítható erősítésű műveleti erősítő.
(#) asm válasza eSDi hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

Auffff! Na végre, hogy működik.
Mert pluszban persze, hogy nem figyeltem, hogy az olvasás a magas, az írás pedig az alacsony logikai szint.

Nade ezer meg ezer köszönetem! Nagyon korrektül leírtad, pont, ahogy kellett! Működik!
Thanks!
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) Gj válasza eSDi hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

A digi potikat én is néztem, de 300mA könnyen kellhet, szóval nem volt jobb ötletem.
Ha lesz időm, ránézek a műveleti erősítőkre, köszönöm.
(#) eSDi válasza Gj hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Nem az össz áram, amit ki akasz venni az IC-ből a lényeg, hanem az ami VFB lábon folyik maximum. Ha az nem több 1mA-nél, akkor nyugodtan használhatsz digitális potit.
(#) ktamas66 válasza ColoradoKid hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Ha OD a kimeneted, beteszel egy ellenállás osztót a 9V tápról a bázisra és a földre. Ha 4,7k a bázisellenállás, akkor 4,7k a táp és a föld felé is. Ez kb. 3V-ra emeli a feszültséget, így alapértelmezetten engedi a tápot, ha az OD kimenet lezár földre, tiltja.
(#) Melphi hozzászólása Máj 12, 2015 /

Sziasztok!
Valaki tudna mondani valamit az 555-ös IC tápfeszültség és kimenet arányáról?
Köszönöm.
(#) eSDi válasza Melphi hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Üdv!

Kb 1.7V-al kevesebb a kimenő feszültség mint a tápfesz, de függ az áramtól is. Maximum +-200mA-el terhelheted a kimenetet. Lásd adatlap.
(#) Gj válasza eSDi hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Sajnos amiatt nem jó, hogy ha 12V-ra teszek akár egy 1KOhm-os potit, vagy nagyobban, abból már nem lesz 300mA. 40 Ohm lehetne sajnos így a maximum, de még a ventilátornak is van ellenállása.
(#) maxi098 hozzászólása Máj 12, 2015 /

üdv! Olyan kérdésem lenne hoyg van két darab a képen látható Hifi hangfal. Hogyan lehetne az megcsinálni hogy telefonról Jack dugón keresztül tudjak rajta zenét lejátszani 12 volt-ról? Választ előre is köszönöm!

Szerintem te nem arra gondolsz amire én! Én az általad linkelt AP5002SG típusú IC VFB visszacsatoló feszültségének előállítására ajánlottam a digitális potmétert és a PGA-t, vagy a VGA-t.
(#) reloop válasza maxi098 hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Szia! Az egyik dobozba építesz egy 12V-ról működő erősítőt. Kiegészítheted hangerő és hangszínszabályzóval is. Bővebben: Link

Áhá! Így értem.

És milyen képlettel kapom meg az R1/R2 arányt? Ha ezt - VOUT=VFB*(1+R1/R2) - rendezgetem, abból nem tudok kihozni semmit, mert VFB-t csak úgy tudom kifejezni, hogy VOUT/(R1+R2)*R2 ( a rajz alapján).
Van rá képlet, hogy megtudjam mondani az arányt VFB ismerete nélkül, vagy mindig meg kell mérnem?
(#) -balint01- hozzászólása Máj 12, 2015 /

Sziasztok!
Ő micsoda?

A VFB-t a kimenő feszültségből kell egy feszültségosztóval leosztani, úgy hogy az a kívánt kimenő feszültség esetén 0.8V legyen. Az IC a PWM kitölési tényezőjével igyekszik ezt tartani, ebből kifolyólag a kimenő fesz is stabil lesz. Tehát a képletbe a VFB helyére 0.8V-ot kell írnod mindíg. Amúgy az adatlapjában ez mind benne van.
(#) pucuka válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Egy 1,2 ohmos, 2 W -os ellenállás az R4 pozícióban.

Azt hiszem, kezdem érteni. Tehát a feszültségosztó valamilyen feszt eredményez, és az IC addig komparál, amíg ez a fesz 0.8V nem lesz? Örök hálám!

Jó ez a képlet?
R1/R2 = 5/4*VOUT -1
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015

Igen, valahogy így.
(#) -balint01- válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Köszi! Viszont a 2W hogyan jött ki?
(#) pucuka válasza -balint01- hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Két vonás keresztbe. (szabványos jelölés) Nomeg felette az az 1 A átfolyó áram is gyanússá teszi.
P=I2*R =1,2 W --> 2 W
(#) -balint01- válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Köszi!

Itt egy másik adatlap.
Ezen a 11. oldal táblázatában, az első pontban van egy VREF érték, ami 1.23V. Jól értelmezem, hogy itt ez áll a 0.8V szerepében, csak nem VFB-vel jelölik?
(#) eSDi válasza Gj hozzászólására (») Máj 12, 2015 / 1

Igen, pontosan ugyan az.

Digitális potenciométerek között 5.5V felett nem találok. (Néha egy-egy 7V-ig.)
Vannak olyanok, amik elviselnek 12V-ot, vagy valami más megoldás kell?

Oké, erre már nem emlékeztem. Akkor a digi poti kilőve, vagy ki kellene egészíteni műveleti erősítővel. Vagy egyből programozható erősítésű müv. erősítőt kell haszálnod.

Az "egyből programozható erősítésű müv. erősítő"-ket hogyan keressem? Nézzem meg egyenként az adatlapokat?
(#) ktamas66 válasza Gj hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Ha már mikrovezérlőd van PWM-mel, én esetleg elgondolkodnék egy a Microchip AN216-ban szereplő megoldáson. Ha 3 vezetékes PC ventid van akár a fordulatszámot is visszacsatolhatod. Vagy ha nem muszáj a jó hatásfok, valami PWM-es vezérlésű áteresztő fokozat, mint ami például a Pickit2-ben van.
(#) Melphi válasza eSDi hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Köszönöm.
(#) maxi098 válasza reloop hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

És az érősítőt ki lehet szerelni/ be lehet szerezni valahonnan? Vagy a megépítés nem túl bonyolult? Választ előre is köszi!
Következő: »»   2558 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem