Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Köszönöm mindenkinek a segitsèget , arrol van szó igazábol ,hogy èpítenek nekem hangváltót ès mondta a szaki ,hogy PTC vèdelmet használ a magashoz mert az nyúl bele leg kevèsbè a hangkèpbe ,ez a kis fejtágítás kellett ,hogy megèrtsem hogy is működik
Mègegyszer nagyon szèpen köszönöm
Gondold végig azt, hogy mikor nőveled az erősítő kimenő teljesítményét, akkor nagyobb áram folyik a terhelésen. Minél nagyobb az áram, annál jobban fűti a PTC -t. Az meg annál jobban megnöveli az ellenállását.
Minél nagyobb teljesítményen hallgatod, annál halkabban fog szólni a magas. Viszont a PTC -nek tehetetlensége is van, vagyis impulzusszerű hirtelen nagy jelnél hamarabb károsodik a magassugárzó, mint ahogy a PTC lekorlátozná az áramot. Huzamosan nagy hangerőnél tényleg védi, de nem is szól rendesen az a magas, mert a PTC soros ellenállása miatt kevesebb jelet kap. A végeredmény kb. olyan, mintha lenne egy külön potmétered a magashoz, amit annál lejjebb húznál, minél nagyobb hangerőt adsz az erősítőre.
Ezért kell rendes hangválót készíteni.
(#) djface Megnézek egy gyári megoldást, hogy ott mit használnak. De ilyen célokra az izzós védelmek is valószínűleg megfelelnek.
Vágod a lényeget, a PTC adatlapján szerepel a kioldási idő, valamennyiszeres túláram es a hőmérséklet függvényében.
Mondhatjuk úgy is magas sugárzó védelem esetében, hogy RMS védelmet biztosít, szemben egy izzós védelemmel, amely dinamikus, ugyanis az áramcsúcsokat szinte azonnal csökkenti.
Ez oké, csak arról volt szó, hogy a PTC -s védelem módosítja legkevésbé a hangképet. Hát abszolút nem.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2015
Na megnéztem. Jól kell kiválasztani, mert a gyári megoldás például egy rossz példa (JAMO Cornet 20 IV). 4-5W-os magashangszóróhoz C975-ös PTC, 1A-14s, azalatt szétég az egész.
Bővebben: Link
sziasztok,
Autós téma, de hangváltóra vonatkozó kérdésemre keresek választ. A felesleges részletekbe nem megyek bele, először próbálom kizárni az egyserűen kivitelezhető lehetőségeket. Adott egy első szett aminek a magassugárzója az állítható értékek ellenére is túl erősen szól, áthelyezését csak végső esetben szeretném választani. Lehetséges egy ellenállással párhuzamosítva csökkenteni a magassugárzó hangerejét zene-minőségi romlás és vagy egyéb negatív következmények nélkül?
Üdv!
Eladtam a hangfalpárt még aznap, úgyhogy ez már tárgytalan! Most viszont a birtokomba jutott egy hangfalpár, amihez a segítségedet szeretném kérni! Mély: jvc LE 10016-035A Közép: jvc LE10008-006A Magasami egyik halott) jvc HSA0399-01M Hangszóró készlettel! Szeretném bekötni tekercs nélkül(a dobozban nem volt hangváltó) Milyen értékű és milyen kondit kellene beleraknom? Az egyik halott magast egy sony 1-544-778-11 el bírnám pótolni. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
A mélyközép hangszórót valamennyire ismerem, volt egy hasonló Sony, a többiről én nem tudom milyen. Még annyi támpont sincs, mint a VT-nél.
Gondolom a magashangszórónál impedanciafüggően 0,47-1,0uF, a középnél 1-3,3uF, a mély az meg marad, ahogy van.
Nincs mit, a közép és magas valószínűleg hangosabb, legalább soros ellenállással csillapítani kell.
elég reménytelen vállalkozás. A mélyhangszóró előtt semmi, a magasnál 10R + 2,2µF × 4,7R. Körülbelül.
Tömörebben nemlehetne!?
Amugy miért reménytelen? A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2015
Ez elég tömör volt.
A mélyre direktben a jelet, a magassal sorba 10R, plusz párhuzamosan 2,2u és 4,7R. Amugy miért reménytelen? -Mert a hangszórók SAL -ok. A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2015
Biztos csak nekem nem magátol értetődö, de a 10R és 4,7R "Ohm"-ot jelentenek?
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2015
Szia, igen azt!
A 2,2µF természetesen sorosan kapcsolva.
Köszönöm a válaszokat. Kondi fajtája fólia legyen? Teljesítmény ellenállások kellenek? Ha igen ,mekkora?
Kb. 5W szerintem.
Olcsó PE fólia is megteszi.
Van két hangváltóm ezek helyett akarok hangváltót ,mert nem vagyok megelégedve velük! Főleg a magas tartomány elviselhetetlen idáig ugy használtam hogy a ring-el még pluszba sorba kötöttem egy 0.47M250 kondit igy tűrhető hangja volt de ha nagyon feltekertem a hangerrőt akkor ("beakadozott") a magas.
Ha beválik amit irtatok, akkor ezekből a tekercseket fel lehet valamire használni?!
Azért kérlek ellenőrizzétek ,hogy jól értettem e!
Kösszönöm ,igy már egyértelmű!
Üdv !
Ezt a progit v.ki ismeri ? Nuhertz Filter Solutions 2015 v14.0
Meghallgattam a hangját és szeretném ha a magasabb frekvencia felé tolódna a lesugárcott hang. Min kellene változtatnom hogy több "sziszegős" magas legyen?
Ehhez szerintem már mérni kellene, de növeld a hangszóróval párhuzamos ellenállás értékét, vagy vedd ki és csökkentsd a kapacitást.
Háááááát, a hangszóró eleve elhalkul 10kHz fölött, de ha a feszültségosztó párhuzamos tagját nagyobb értékűre cseréled, akkor lesz valami kis többlet a felső oktávban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |