Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   131 / 196
(#) Helios válasza steelbird hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Még a szűrőm is szimmetrikus 15V-ról van járatva. A Baji féle verziót használom, és azt is akarom átportálni a kompakt nyákra. A védelemmel kapcsolatosan az "IN" az erősítő hangszórókimenetéből érkező jel lenne, ugye?
(#) steelbird válasza Helios hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Aha, néztem, ez 360 Ohm -os relé. Az 33mA áramfelvételt jelent.
Kb 0,5W fogja fűteni a 12V -os stab IC -t. Azt már hűteni kell majd, kell rá egy kis zászló/borda.

Igen, az IN jön a végfok kimenetéről.
Ha a 15V -os rész sabilizált és elbír plusz 30-40mA -t, akkor tápláld onnan a védelmet.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015

Jó lesz arról a 15V -os stabkockáról is.
Azt még a relének is bírnia kell. Vagy egy tranzisztorral ejtheted azt a 3V -ot és akkor 12V -ról megy a védelem.
Vagy sorba kötsz a relével egy 3V -os zénert.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015

Értem. Fentebb csatoltam az elrendezést. Szóval ezért gondolkodtam ilyen kompakt kivitelben, mert az eredeti is hasonló méretű eszköz volt.
(#) Alkotó válasza Helios hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Miért nem az eredetit használod, ha az jó volt?
(#) Helios válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Mert az eredeti 10 év után meghalt. És mivel a trafoja pont jó így azt hahasználnám.

Javítani nem lett volna egyszerűbb?

Nem, mert a teljesítménye is kicsi volt, meg elavult. Így új álja a helyét. Meg tele volt SMD-vel, amit én nem tudok javítani.

A teljesítmény főleg a trafótól függ. Az meg ugyanaz, meg gondolom, a hangszóród is maradt a régi.

Nem, minden cserére szorul. A régi trafóm körülbelül 60VA-s lehetett... A hangszóróm 8ohm-os volt... Most van egy körülbelül 100VA-s trafóm, és egy 4ohm-os hangszóróm. A jelenlegi feszültséggel (-+30V) tökéletes a TDA meghajtására. 1mm2-es huzallal van tekerve a szekunder, ugyhogy még az áramerősség is ideális

Khmm...
Idézet:
„Mert az eredeti 10 év után meghalt. És mivel a trafoja pont jó így azt hahasználnám.”

El írtam, elnézést. a régi egységből csak az előlap használható. Mindent ujjá kell benne építeni. És a láda amiben volt, nem igazán átalakítható.

Ok, világos. Minden új lesz, csak a láda marad a régi. Hajrá, jó építést!

Így sem és ugy sem úszom meg.
(#) Moderátor hozzászólása Máj 21, 2015

A fentebbi pár hozzászólás már OFF. Legyetek szívesek a továbbiakban a témához szorosabban hozzátartozó dolgokról társalogni, ha pedig nyitott maradt a kérdés, akkor egy Hangfalas/hangszórós/erősítős/trafós témában folytatni lehet. Köszönöm. (T)
(#) Allen Collins hozzászólása Máj 24, 2015 /

Sziasztok!
Iskolai hangrendszerhez szeretnék koppanásgátlót készíteni, 100V-os rendszer, 100W-os apt-100-as végfokunk van. Tudtok valamit ajánlani?
(#) steelbird válasza Allen Collins hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

A 60V sok lesz a védelemnek, meg a relének is. Írtad az előző topicban, hogy paneltrafóról fogod táplálni a védelmet. Mekkora feszültség lesz? Másik kérdés, a relé hány V -os?
(Érdemes a kettőt azonosra választani, egy gonddal kevesebb...)
(#) Allen Collins válasza steelbird hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Igazándiból még semmi konkrét terv nincs, szóval, amit ajánlotok vagy ilyesmi az lesz. A másik topikba úgy emlékszem, hogy feltettem ezt a rajzot. Nincs ötletem, hogy milyen relé legyen, annyira nem értek a témához. Külön tápot akarok, akár a dobozon kívülre is, egy nyáktrafó szerintem bőven megteszi, azoknak az ára is elfogadható, meg van belőlük bőven választék.

Szerintem mindenképpen belülre építsd meg, kívül problémásabb. A normális koppanásgátlóhoz eleve kell a kapcsolt AC feszültség is, ami ugye, a készüléken belül van.
A hálózati trafó szekunder tekercsén lévő AC feszültséget szokta figyelni a védelem és ha az megszűnik, akkor egy-két tized mp múlva lekapcsolja a relét. (ez plusz egy tranzisztor és még kb. 4 passzív alkatrész)
Az általad linkelt kapcsolás csak a bekapcsolási koppanás ellen véd azzal, hogy később kapcsolja rá a hangszórót. Kikapcsoláskor nem kapcsol le azonnal. Az viszont fontos, hogy az erősítővel együtt ennek is kapcsolva legyen az AC feszültsége, vagyis logikusabb beépíteni az erősítő dobozába.

Én úgy gondolom, hogy kimeneti DC védelem felesleges bele, mert kimenő trafós. DC nem mehet ki a 100V -os vonalra, de egyébként is, még a hangszóróknál is trafók vannak.

A DC védelemnek akkor lenne értelme, ha a relé a kimenő trafót választaná le a végfok kimenetéről.
Ennek annyi előnye lenne, hogy ha meghibásodna a végfok, valószínűleg kisebb károsodást szenvedne. Mivel ilyenkor a védelem leoldja a kimenő trafót, az elbillent kimenet a levegőben marad, nem folyik a kimenetről a terhelés (kimenő trafó) felé nagy áram. A sárga színű vezeték a kimenet, az megy a trafóra. Ha kell DC védelem, azt az ágat kell a relével kapcsolni.

Na, szóval: Kell-e bele DC védelem is (plusz 2-3 tranyó), vagy elég a ki/be kapcsolásra aktiválódó koppanásgátlás (2, max 3 tranyó)?
Legrosszabb (legbonyolultabb) esetben kb. 5-6 tranzisztorral oldható meg.
DC védelem nélkül pedig 2-3 tranzisztorral.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2015

Oké, hagyjuk a DC védelmet, akkor csak ki/be kapcsolásra aktiválódó koppanásgátló legyen. Úgy akarom megoldani a dolgot, hogy az eredeti cuccba a lehető legkevesebbet nyúljak bele, hogyha meghibásodna a védelem, akkor simán ki lehessen iktatni a rendszerből. Meg annyira nem ismerem ezt a végfokot, szóval óvatos vagyok.

A védelem ritkábban hibásodik meg, mint a végfok. Ha kívülre teszed, akkor is alapfeltétel az, hogy ugyanakkor kapja meg az AC feszültséget, mint a végfok és ugyanakkor szűnjön is meg neki, mint a végfoknak. Enélkül nem fog működni. Ha egy közös elosztóról táplálod, akkor a titkárságon (vagy tanárit írtál?) távolabbról ki/be kapcsolt hálózati feszültség esetén működni fog a koppanásgátló, ahogy kell, viszont az erősítő saját ki/be kapcsolójára már nem kapsz koppanás elleni védelmet. Csak akkor, ha az erősítőből kivezeted a kapcsolt AC feszültséget a koppanásgátlónak.

Igazándiból a saját kapcsolóját nem szoktuk használni, csak a közöset, egy közös elosztót kapcsolunk tulajdonképpen minden esetben, ami táplálja a keverőt meg a végfokot. Annyi mondjuk belefér, hogy a végfok primer oldalánál leválasztok 230V-ot, majd egy külön trafóval előállítom a feszültséget, és így teszem a dobozba.

Meg lehetne kicsit kevesebb alkatrésszel is oldani, de így stabilabb. A relé meghúzása is, meg a lekapcsolása is.

Köszi! Holnap csinálok hozzá nyáktervet, tudsz mondani hozzá valami relét, ami megfelel?
(#) Allen Collins válasza steelbird hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Szia! A BC337 tranzisztor az npn, de a T2 esetében pnpnek van írva, nem írtad el esetleg?
(#) Allen Collins válasza steelbird hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Megcsináltam, itt a kapcsolás. Eddig jól csináltam?

*mod: javítva a T2.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015

Névtelen.jpg

(#) reloop válasza Allen Collins hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

T2 valószínűleg BC327.
(#) Allen Collins válasza reloop hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Köszi!
(#) steelbird válasza Allen Collins hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Igen, az 327, a rajz jó, csak a felirat rossz. Javítsd már át, meg 327 -et tegyél a rajzba.
Elnézést, már jojózott a szemes az egész napos gépezés miatt..
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Igen, jól írtad, köszönöm.
Jó lenne, ha nem maradna fent hibásan a rajz. Kár, hogy utólag nem lehet módosítani. Az a baj, hogy a képek listázásakor nem látható a hozzá tartozó fórum szöveg, csak a kép, az meg hibás...
Következő: »»   131 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem