Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   254 / 384
(#) (Felhasználó 46585) válasza Gafly hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Nem értelek. Én azt kérdeztem matyi16-tól, hogy nincs benne XFMR?
(#) Gafly válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

(#) (Felhasználó 46585) válasza Gafly hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Kár, hogy én nem kérdeztem semmit. De azért köszönöm, hogy gondoltál rá, hátha nem tudom... És igazán sokat segítettél egy kezdőnek. ( matyi16-nak )

És mindjárt megkérdezném tőled, hogy hogyan tudnám egy transzformátor fluxusánaK alakulását megfigyelni egy tranziens analízis folyamán?
(#) matyi16 hozzászólása Máj 8, 2015 /

Igen, áramköri modell.
Így néz ki az inverter rész OrCAD-ban, először a transzformátoron kell modosítsak, a nagyobb hatásfok érdekében!
(#) (Felhasználó 46585) válasza matyi16 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Minden tiszteletem a tied, ha te ezt az Orcad szimulátort meg tudod, vagy meg tudtad tanulni... azért ennél sokkal barátságosabb felületüek, sokkal könnyebben kezelhetők is vannak...

Hatásfok? Itt ezernyi kérdés merül fel, de az nem ennek a topicnak a témája.
(#) matyi16 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Persze rengeteg minden közrejátszik a hatásfokban...De jelenleg a transzformátornál is nagy a veszteség.

OrCAD: ezt így kaptam egy tanártól, hogy tervezzek egy jobb transzformátort.
Nekem is elég zavaros így, hogy fényképről nézem a számozott pontokat majd azt a szöveges részt módosítom OrCAD-ban. Sokkal átláthatóbb lenne, az OrCAD "schematic"-ként lenne elkészítve, nem lapon.... nem tudom miért nem ott csinálta...
(#) erbe válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

A primer ellenállása alapján is ~60-80 VA közötti a trafó.
(#) konyak6 válasza erbe hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Köszönöm!
(#) Ge Lee válasza matyi16 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Elvben kell csak tervezni, vagy meg is kell csinálni? Utóbbi esetben ne is állj neki, kapsz jóval olcsóbban bontottat. Ha még megvan tudok egy olyat amiben elpukkant a hőbiztosíték, az olyan 400W-os körül van.
(#) aramis hozzászólása Máj 9, 2015 /

Sziasztok! egy kis segítséget kérek trafó ügyben,A rajzon látható Trafót újból kellett tekerni,de előzőleg nem jól memorizáltam és az 1-2 csatlakozáson a beültetési rajzon külön van a tekercs de kapcsolási rajzán együtt van a 3-4-5. ugy hogy az 1-5. --2-4 miért van most nem tudom melyik a jó.
üdv: laca

TRAFÓ.JPG

TRAFÓ.JPG

(#) matyi16 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Egyenlőre csak elvben, de lehet majd meg is lesz építve az egész UPS.
Én is javasoltam jobb lenne, kész trafót megmérni, és azokat az adatokat bevinni OrCAD-ba.
Elvileg van egy hasonló trafó, élősszőr azt kell majd megmérni.
(#) matyi16 hozzászólása Máj 10, 2015 /

Szóval, tudna valaki segíteni transzformator tervezésben?
UPS-be lesz.
Primer 24V
Szekunder 220V
250W

Valahogy úgy kellene, hogy ki lehessen számítani a terv alapján az áramköri modell értekéit. (7-8 hozzászólással ezelőtt linkeltem képet), hogy OrCAD-ba is be tudjam vinni...
(#) matyi16 válasza matyi16 hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Vagy egy link ahol le van írva a menete...
(#) (Felhasználó 46585) válasza matyi16 hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Olvasgasd a kapcsolóüzemű táp autohifihez topicot. Ott le van írva, hogy mit kell tudnia egy ilyen trafónak.

De már eleve nem értem, hogy mi a jó abban, hogy van a hálózati feszültség ( 311V, ha jól látom ), aztán van egy PFC aminek a kimenetén legalább ennyi feszültség lesz, de inkább 400V, aztán van egy soros chopper ( buck konverter ) ami csinál 24 V-ot az előbb 400 V-ból. Ha ez egy szünetmentesnek lenne egy része, akkor még valahogy érteném, hogy az akksitelep 24 V-os, de ez egy nagyon előnytelen megoldás.
(#) matyi16 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Sajnos még nekem sem tiszta minden... Nagyon kezdő vagyok ebben a témában...
Szóval, a UPS on-line. Es két 12v-os akku lesz benne.
Az első rész, az AC->DC megvan (a hálózati feszültséget konvertálja 400Vdc-ra), ezért kell a buck konverter ami 24V-ot csinál.
Tanácsot tudnál adni? Miért találod ezt így előnytelennek? Mit kellene módosítsak?
(akár privátban is folytathatjuk, nagyon jó lenne, ha tudnál segíteni)
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza matyi16 hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Annyi időm nincs, hogy végigvezesselek egy nagyon bonyolult témán. Azt javaslom, hogy próbálj megnézni valahol néhány gyári szünetmentest, hogy miként vannak felépítve.
(#) voodoo hozzászólása Máj 13, 2015 /

Üdv. Honnan tudhatom meg, egy gyári bontott erősítő trafójának a legágazásainak a teljesítményét?
2x36V és 2x18V. Összesen 270W ez van a dobozán. Namos nem tudom, hogy a 2x36V-os rész mennyit bírna el. Megkéne nézzem a drótjait?
(#) ferci válasza voodoo hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Hali!
Legalább az egyiket nézd meg... ha abból ki tudod számolni, a másik már adódik..
(#) voodoo válasza ferci hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Szia.
A nagy kb 1-esből van tekerve a kissebb pedig 0.4 körül ránézésre. szóval, ezt el kell adni. A többi meg ez alattiak.
Köszi az ötletet.

190..200 watt attól függően, kívül vagy belül van a 2x36.

Hu ez jó kérdés, nem bontottam le a szigetelő rétegeket, bár nekem csak 2x20-25V-ra lenne szükségem legfeljebb, ez túl sok lesz. A 18V-os ág meg nagyon gyengusz.

Általában meg lehet látni, honnan jönnek ki a drótok.. viszont szimmetrikusan vissza se tudsz tekerni.

Igen, és össze is van hegesztve. Nem éri meg vele kínlódni. Már ott van a hirdetések közt.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Máj 22, 2015 /

Sziasztok!
Vagy egy trafóvasam, és azt szeretném kérdezni, hogy le bírna adni 24V ov 50W ot? (forrasztóállomáshoz kellene.)
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2015
(#) zolika60 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Szerintem igen.
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

E szerint kiszámoltam a meneteket:
Primer: 717 menet
Szekunder 90 menet.
A vas keresztmetszete: 12,18cm^2
Az ablak területe: 7,3cm^2
Amit nem tudok, hogy milyen vastag huzalokat használjak a a tekercsekhez, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt lehessen kivenni belőle? (kerestem az ábrát, de nem találtam)
Még a huzal térkitöltéses táblázatára is kíváncsi lennék, mert azt se találtam.
Előre is köszi!
(#) Orbán József válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Ebből kisakkozhatod:
Az áramokat nagyjából tudod, onnét ki tudod számolni a keresztmetszeteket.
Szokásos áramsűrűség 3A/mm2
(#) granpa válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Az ablakméretet elosztod 2-vel, szorzod 0.8-del, osztod ezt a pr.-menetszámmal, ebből négyzetgyököt vonsz, megvan az átmérő. Ha huzamos (és közel teljes)terhelésre számítasz, J inkább 2.55A.
(#) (Felhasználó 46585) válasza granpa hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

És az ablakkitöltési tényező hol marad?
(#) granpa válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

A 120W-ot is lazán. A 717 menet elég magas gerjesztés: ~1.13T; régi fajta vas,1T fölé nem mennék vele. A menetszámok sem stimmelnek. Én minden vashoz külön számolok, nem táblázatokból (azok csak bizonyos tól-igban érvényesek).
Következő: »»   254 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem