Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Megbeszéljük.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Beszélgessünk!
Amúgy, nagyon tetszik! Szép és kifogástalan munka! A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Köszi szépen. Neccesen de talán beleférne. Ahogy méricskéltem, ha teljesen leteszem a mechanikát a doboz aljába, és a dobot úgy helyezem el hogy a cséve középátmérőjénél legyen a bevezető spirál, akkor 28 centi kell, de így már karcolná a doboz tetejét a forgó dob.
Ha építem a dobozt az sem olcsóbb mint ez készen, nem is lesz esztétikusabb, csak akkor olyanra építem amilyenre akarom. Azt a felső elválasztót ki lehet belőle gond nélkül vágni, vagy az egy szükséges merevítő benne?
Kiveheted vagy inkább átfúrhatod más magasságra is.
Szép munka. Szerintem nagyon sokan örülnének a rajznak. Én is.
Itt van az eredeti. A módosított. +A beillesztett segédtáp
Üdv mindenkinek!
A belső diódás igbt-k alkalmazhatóak a maci kapcsolásban? Mi a tapasztalat?
Szia Sanyi!
Király a gép,minden elismerésem Barátom!
Igen. Nem is mondtam hogy egyszer eldurrantak az IGBT-k most MOSFET van benne, amiben alapból van dióda és tökéletesen működik.
Köszönöm! Milyen igbt-k voltak az áldozatok? És most milyen mosfetet használsz?
A MOSFET típusa ismeretlen nins rajta felirat, napelemes inverterből bontottam, lehet hogy Szilicium-karbid MOSFET-ek.
Az IGBT IRG4PC50W volt de nem a típusa miatt ment tönkre, lehet gyenge hálózat miatt nem tudom nem nálam történt.
Egy olyan inverterbe én is belekukkantanék
A zener dioda jelzése 1N4751 azaz 30V/1W
Remélem segitettem
Szia!Örök hálám érte!Nagyon szépen köszönöm!
Összeraktam beiditottam,elöször lámpával utána élesben...A hegesztés proba az majd holnap reggel. 77-78 volt van a kimeneten..Járattam üresben 1-2 percig és figyeltem hogy mi melegszik,és hát van ami igencsak.Vannak ezek a 220r/2W ellenálások az igbtk-nél,azok egy picit melegetk voltak meg van egy nagy kondi az igbtk-között 4.7uf 630volt és az melett van egy 33kohm-os 2wattos ellenálás,na az sütött 1-2 perc üresjárat után...Ez mitöl lehet?
Még egy dolog van itt...Az igbtk gate lábára vezetö foliák felvoltak szakadva...Azokat pótoltam kis huzaldarab ráforrasztásával az igbt lábára és a vezetöpálya kezdetére forrasztva.
Ez a "módositás" esetleg betud "zavarni" vagy gerjedést tud okozni valamiben?
Üdv mindenkinek!Közben méregettem kicsit a hegesztön hogy miért is melegedhet ez az egy -két ellenálás.Van két gate meghajto trafoja a gépnek.A két gatemeghajto trafot 4darab irf 830-as "táplálja".2darab irf 830-asnak a gate-jén ugyanaz a jel van és a másik kettö darab gate-jén szintén ugyanaz.Az egyik kettö szép négyszög,viszont a másik elég kelekótya...
Gondolom mind a 4fetnek a gate-jén ugyanaz a szép négyszög kellene hogy legyen persze 2-ön egyik fázisban-2-ön másik fázisban. A vezérlöpanel függölegesen van beforrasztva és ott csücsül egy sg3525.Ennek a kimenete rendben van 11,14-es láb szép négyszög ellenfázisban.(a vezérlést külsö 15voltrol inditottam be az irf830-asok kiforrasztva és igy mértem mindet).Az sg3525 kimenete rákerül egy 4049-s hex inverterre,és innen van meghajtva a 4darab irf830.Esetleg itt ez az alkatrész lehet a ludas a jelalak miatt? Mikor hozzám került a gép a 830-asok hiányoztak...Elöfordul hogy azért mert rosszak voltak és igy már esetleg érthetö hogy a meghajtásuk is rossz lehet...
Sziasztok, van egy Gysmy 161-es inverter hegesztőm. pukkant egyet és azóta nem jön ki belőle áram. Valaki meg tudná nézni. Előre is köszi
Üdv mindenkinek!
Közben megint volt egy kis idöm foglakozni a hegesztövel...Közzé tettem egy szkóp ábrát amin az IGBT-ket meghajtó trafó meghajtásának kimenete látható.A gond szerintem az hogy a két jel nem egyezik...Vagyis az egyik jel négyszög,a másik meg csak egy "csúcs". Kiszedtem már vagy 4.-szer a kis panelt amin a meghajtás van és visszarajzoltam. Egy dolog amit eddig nem jol láttam az hogy nem SG3525,hanem SG2525 a vezérlö is. A visszarajzolt kapcsolás alapján gondoltam talán könyebb lessz a javitás.Van az SG2525 kimenetén egy-egy 1nanos kondi utána egy-egy 4148 és egy-egy 4.7k ellenálás.Kicseréltem a 4148-asokat meg az ellenálásokat is de maradt ugyanaz a jel.Kivettem a 4148-asokat,maradt ugyanaz,kivettem a 4.7k ellenálásokat,és láss csodát kaptam egy szép négyszögjelet,persze ellentétes fázissal mint ami bement a 4049-be. Na és akkor most ez miért van???Ennek igy is kellene lennie?A nyákon ezek az alkatrészek látszólag nemvoltak cserélve sosem,tehát ezek gyárilag ilyenek.Viszont akkor miért nem jó a jel???Mintha 4k7 nagyon lefojtaná a 4049 bemenetét..Hát de ha ezt igy alkották meg akkor elvileg ennek igy kellene müködnie nem?Hiszen feltételezem hogy mielött elromlott már dolgoztak vele... Van valakinek valami ötlete?Mitévö legyek?
Szia!
Azt nem tudom megmondani, miért csinálták így az áramkört, de az 1 n-1N4148-4k7 komplexum azért van direkt, hogy a 2525 "széles" jeléből állandóan egy majdnem konstans szélességűt csináljon. Ez egy differenciáló tag és egy "tüskét" gyárt a négyszögből, amit a 4049 kicsit négyszögesít ( nem trigger, tehát nem szép ). Az előző szkópképen jól látszik, ahogy az 1 n előtti lefutó élből ( rövid "0" szint a vágás miatt) a 4049 kimenetén egy rövid impulzus lesz csak a fázisforgatás miatt. Ez így megfelelő is ebben a részben. A rajzod lehetne kontrasztosabb is.. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
Hi!
Akkor most próbáld ki, az 1 nf kondihoz köss párhuzamosra egy másikat, a rossz csatornára. Üdv.
Szia!Mi baj a rajzommal?Nálam egész jó...
Köszi a gyors segitséget.Tehát azt mondjátok hogy ez igy megfelelö....Akkor összerakom megint a hegesztöt és beinditom.Meglátjuk melegedik e még...Esetleg mérek egyet az IGBT-k gate-jén...Meglátjuk ott milyen a jel...
Nálam is jó szokott lenni helyileg, de amikor fotó lesz belőle, elég szürke lesz és a vonalak kontrasztja legyengül.
Hangsúlyozom, azt nem tudom, miért, mi okból használnak differenciált jelből csinált impulzust ebben a gépben ( nem ismerem ), ez passz. Ha modelleznéd ezt a kapcsolási részletet, mindig ezt látnád: széles impulzus> difi tag ( R*C*0.7 kb ) ...) > keskeny impulzus.
Na összeraktam a hegesztöt mindent bekötöttem és izzóval probálva megindul szépen...A kimeneten 50-53volt egyenáram van.Gondoltam megmérem az IGBT-k gate-ét....Rácsiptettem a negativ csipeszt a fö táp kondi minuszára a másik csipeszt meg akkor ha majd beindul az áramkör,akkor hozzáértetem a gate-hez....És mit tapasztalok???Bedugtam a hegesztöt és majdnem levágta a kismegszakitót...Persze még mindig izzón keresztül....Levettem a csipeszt a minuszrol és ujra bedugva szépen elindult...
Igy hogy mérjem meg a gate-eket az igbt-ken?Van erre valami külön módszer?Mert ez igy nemfog összejönni...Van a hegesztöben 2darab 470uf/400 volt kondi párhuzamosan kötve.A kondik pozitiv és negativ lába között bevan épitve egy 4.7mikros 630voltos blokk kondi meg egy 33kohmos kb 3-4 wattos ellenálás.Na ez az ellenálás felsütösödik pár másodperc után...Ez normális lehet?Ha megnézzük ez az ellenálás ugye a pozitiv és negativ 300voltot "összeköti" ezért melegedthet ennyire?De akkor hogy hogy nem ég szét?Hegesztésnél esetleg annyira leterhelt lessz a 300volt hogy nem tudja majd elfüstöltetni az ellenálást?De akkor üresjáratban sem kellene neki elromlani nem?Pedig ha ez igy melegszik,gondolom pár perc után szétégne...Vagy nemjol dondolom?
Az ember a hibàibol tanul.... Miutàn a hegesztö kishijàn levàgta a megszakitót èrdekes dologra lettem figyelmes....A mühelyben lèvö skystar2 műholdvevö kàrtyàn eltűnt a signàl...Gondoltam csak egy szàmitogèp restart ès jo lessz...De nem igy volt.Pàr perc mulva szolt az asszony hogy a hàzban lèvö kèt màsik műholdvevöröl is eltünt a signal...Ugyhogy most vehetek egy uj quad fejet a tànyèrra.
Viszont mèg mindig nem èrtem mièrt volt ez az egèsz...Csak azèrt mert hozzàkötöttem valamit a negativ àghoz??? A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
Nem tudom, ki hogy van vele, de néha nem egyértelmű az írás.
Izzón keresztül majdnem kismegszakító?? Akkor kikerülöd azt a részt és direktben mész rá szkóppal vagy hogyan? Az hiba eleve...- az se mindegy, hol és hogyan mérsz menet közben. Ha a 33k-s ellenállat direktben van a 300 volton, tök normális, hogy szeretne elégni.. szerintem elég oda duplája is ( 56...68k ) 5 wattal, mindjárt csak jó meleg lesz, ami normális. |
Bejelentkezés
Hirdetés |