Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   439 / 564
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

Megbeszéljük.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
(#) Tubi56 válasza Hetope hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

Köszönöm!
(#) zosza18 válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

Beszélgessünk!

Amúgy, nagyon tetszik! Szép és kifogástalan munka!
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Köszi szépen. Neccesen de talán beleférne. Ahogy méricskéltem, ha teljesen leteszem a mechanikát a doboz aljába, és a dobot úgy helyezem el hogy a cséve középátmérőjénél legyen a bevezető spirál, akkor 28 centi kell, de így már karcolná a doboz tetejét a forgó dob.
Ha építem a dobozt az sem olcsóbb mint ez készen, nem is lesz esztétikusabb, csak akkor olyanra építem amilyenre akarom.
Azt a felső elválasztót ki lehet belőle gond nélkül vágni, vagy az egy szükséges merevítő benne?
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Kiveheted vagy inkább átfúrhatod más magasságra is.
(#) buburobi válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Szép munka. Szerintem nagyon sokan örülnének a rajznak. Én is.
(#) Tubi56 válasza buburobi hozzászólására (») Máj 6, 2015 / 2

Itt van az eredeti. A módosított. +A beillesztett segédtáp
(#) p_kowa hozzászólása Máj 6, 2015 /

Üdv mindenkinek!
A belső diódás igbt-k alkalmazhatóak a maci kapcsolásban? Mi a tapasztalat?
(#) buburobi válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Köszi szépen.
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Szia Sanyi!
Király a gép,minden elismerésem Barátom!
(#) GPeti1977 válasza p_kowa hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Igen. Nem is mondtam hogy egyszer eldurrantak az IGBT-k most MOSFET van benne, amiben alapból van dióda és tökéletesen működik.
(#) p_kowa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Köszönöm! Milyen igbt-k voltak az áldozatok? És most milyen mosfetet használsz?
(#) GPeti1977 válasza p_kowa hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

A MOSFET típusa ismeretlen nins rajta felirat, napelemes inverterből bontottam, lehet hogy Szilicium-karbid MOSFET-ek.
Az IGBT IRG4PC50W volt de nem a típusa miatt ment tönkre, lehet gyenge hálózat miatt nem tudom nem nálam történt.
(#) p_kowa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Egy olyan inverterbe én is belekukkantanék
(#) zosza18 válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Köszönöm!
(#) BlackForce válasza Sly hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

A zener dioda jelzése 1N4751 azaz 30V/1W
Remélem segitettem
(#) Sly válasza BlackForce hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Szia!Örök hálám érte!Nagyon szépen köszönöm!
Összeraktam beiditottam,elöször lámpával utána élesben...A hegesztés proba az majd holnap reggel.
77-78 volt van a kimeneten..Járattam üresben 1-2 percig és figyeltem hogy mi melegszik,és hát van ami igencsak.Vannak ezek a 220r/2W ellenálások az igbtk-nél,azok egy picit melegetk voltak meg van egy nagy kondi az igbtk-között 4.7uf 630volt és az melett van egy 33kohm-os 2wattos ellenálás,na az sütött 1-2 perc üresjárat után...Ez mitöl lehet?
(#) Sly hozzászólása Máj 7, 2015 /

Még egy dolog van itt...Az igbtk gate lábára vezetö foliák felvoltak szakadva...Azokat pótoltam kis huzaldarab ráforrasztásával az igbt lábára és a vezetöpálya kezdetére forrasztva.
Ez a "módositás" esetleg betud "zavarni" vagy gerjedést tud okozni valamiben?
(#) Sly hozzászólása Máj 8, 2015 /

Üdv mindenkinek!Közben méregettem kicsit a hegesztön hogy miért is melegedhet ez az egy -két ellenálás.Van két gate meghajto trafoja a gépnek.A két gatemeghajto trafot 4darab irf 830-as "táplálja".2darab irf 830-asnak a gate-jén ugyanaz a jel van és a másik kettö darab gate-jén szintén ugyanaz.Az egyik kettö szép négyszög,viszont a másik elég kelekótya...
Gondolom mind a 4fetnek a gate-jén ugyanaz a szép négyszög kellene hogy legyen persze 2-ön egyik fázisban-2-ön másik fázisban.
A vezérlöpanel függölegesen van beforrasztva és ott csücsül egy sg3525.Ennek a kimenete rendben van 11,14-es láb szép négyszög ellenfázisban.(a vezérlést külsö 15voltrol inditottam be az irf830-asok kiforrasztva és igy mértem mindet).Az sg3525 kimenete rákerül egy 4049-s hex inverterre,és innen van meghajtva a 4darab irf830.Esetleg itt ez az alkatrész lehet a ludas a jelalak miatt?
Mikor hozzám került a gép a 830-asok hiányoztak...Elöfordul hogy azért mert rosszak voltak és igy már esetleg érthetö hogy a meghajtásuk is rossz lehet...

830 Gate.jpg

(#) voodoo válasza Sly hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Szia. Az a 4049 lehet hogy hibás...
(#) Hetope válasza Sly hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Mintha az egyiken nem megy a PWM
(#) tnt hozzászólása Máj 22, 2015 /

Sziasztok, van egy Gysmy 161-es inverter hegesztőm. pukkant egyet és azóta nem jön ki belőle áram. Valaki meg tudná nézni. Előre is köszi
(#) Sly hozzászólása Máj 26, 2015 /

Üdv mindenkinek!
Közben megint volt egy kis idöm foglakozni a hegesztövel...Közzé tettem egy szkóp ábrát amin az IGBT-ket meghajtó trafó meghajtásának kimenete látható.A gond szerintem az hogy a két jel nem egyezik...Vagyis az egyik jel négyszög,a másik meg csak egy "csúcs".
Kiszedtem már vagy 4.-szer a kis panelt amin a meghajtás van és visszarajzoltam.
Egy dolog amit eddig nem jol láttam az hogy nem SG3525,hanem SG2525 a vezérlö is.
A visszarajzolt kapcsolás alapján gondoltam talán könyebb lessz a javitás.Van az SG2525 kimenetén egy-egy 1nanos kondi utána egy-egy 4148 és egy-egy 4.7k ellenálás.Kicseréltem a 4148-asokat meg az ellenálásokat is de maradt ugyanaz a jel.Kivettem a 4148-asokat,maradt ugyanaz,kivettem a 4.7k ellenálásokat,és láss csodát kaptam egy szép négyszögjelet,persze ellentétes fázissal mint ami bement a 4049-be.
Na és akkor most ez miért van???Ennek igy is kellene lennie?A nyákon ezek az alkatrészek látszólag nemvoltak cserélve sosem,tehát ezek gyárilag ilyenek.Viszont akkor miért nem jó a jel???Mintha 4k7 nagyon lefojtaná a 4049 bemenetét..Hát de ha ezt igy alkották meg akkor elvileg ennek igy kellene müködnie nem?Hiszen feltételezem hogy mielött elromlott már dolgoztak vele...
Van valakinek valami ötlete?Mitévö legyek?
(#) ferci válasza Sly hozzászólására (») Máj 27, 2015 /

Szia!
Azt nem tudom megmondani, miért csinálták így az áramkört, de az 1 n-1N4148-4k7 komplexum azért van direkt, hogy a 2525 "széles" jeléből állandóan egy majdnem konstans szélességűt csináljon. Ez egy differenciáló tag és egy "tüskét" gyárt a négyszögből, amit a 4049 kicsit négyszögesít ( nem trigger, tehát nem szép ).
Az előző szkópképen jól látszik, ahogy az 1 n előtti lefutó élből ( rövid "0" szint a vágás miatt) a 4049 kimenetén egy rövid impulzus lesz csak a fázisforgatás miatt.
Ez így megfelelő is ebben a részben.
A rajzod lehetne kontrasztosabb is..
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
(#) user1914 válasza Sly hozzászólására (») Máj 27, 2015 /

Hi!
Akkor most próbáld ki, az 1 nf kondihoz köss párhuzamosra egy másikat, a rossz csatornára.
Üdv.
(#) Sly válasza ferci hozzászólására (») Máj 27, 2015 /

Szia!Mi baj a rajzommal?Nálam egész jó...
Köszi a gyors segitséget.Tehát azt mondjátok hogy ez igy megfelelö....Akkor összerakom megint a hegesztöt és beinditom.Meglátjuk melegedik e még...Esetleg mérek egyet az IGBT-k gate-jén...Meglátjuk ott milyen a jel...

Nálam is jó szokott lenni helyileg, de amikor fotó lesz belőle, elég szürke lesz és a vonalak kontrasztja legyengül.
Hangsúlyozom, azt nem tudom, miért, mi okból használnak differenciált jelből csinált impulzust ebben a gépben ( nem ismerem ), ez passz.
Ha modelleznéd ezt a kapcsolási részletet, mindig ezt látnád: széles impulzus> difi tag ( R*C*0.7 kb ) ...) > keskeny impulzus.
(#) Sly hozzászólása Máj 27, 2015 /

Na összeraktam a hegesztöt mindent bekötöttem és izzóval probálva megindul szépen...A kimeneten 50-53volt egyenáram van.Gondoltam megmérem az IGBT-k gate-ét....Rácsiptettem a negativ csipeszt a fö táp kondi minuszára a másik csipeszt meg akkor ha majd beindul az áramkör,akkor hozzáértetem a gate-hez....És mit tapasztalok???Bedugtam a hegesztöt és majdnem levágta a kismegszakitót...Persze még mindig izzón keresztül....Levettem a csipeszt a minuszrol és ujra bedugva szépen elindult...
Igy hogy mérjem meg a gate-eket az igbt-ken?Van erre valami külön módszer?Mert ez igy nemfog összejönni...Van a hegesztöben 2darab 470uf/400 volt kondi párhuzamosan kötve.A kondik pozitiv és negativ lába között bevan épitve egy 4.7mikros 630voltos blokk kondi meg egy 33kohmos kb 3-4 wattos ellenálás.Na ez az ellenálás felsütösödik pár másodperc után...Ez normális lehet?Ha megnézzük ez az ellenálás ugye a pozitiv és negativ 300voltot "összeköti" ezért melegedthet ennyire?De akkor hogy hogy nem ég szét?Hegesztésnél esetleg annyira leterhelt lessz a 300volt hogy nem tudja majd elfüstöltetni az ellenálást?De akkor üresjáratban sem kellene neki elromlani nem?Pedig ha ez igy melegszik,gondolom pár perc után szétégne...Vagy nemjol dondolom?
(#) Sly hozzászólása Máj 27, 2015 /

Az ember a hibàibol tanul.... Miutàn a hegesztö kishijàn levàgta a megszakitót èrdekes dologra lettem figyelmes....A mühelyben lèvö skystar2 műholdvevö kàrtyàn eltűnt a signàl...Gondoltam csak egy szàmitogèp restart ès jo lessz...De nem igy volt.Pàr perc mulva szolt az asszony hogy a hàzban lèvö kèt màsik műholdvevöröl is eltünt a signal...Ugyhogy most vehetek egy uj quad fejet a tànyèrra.
Viszont mèg mindig nem èrtem mièrt volt ez az egèsz...Csak azèrt mert hozzàkötöttem valamit a negativ àghoz???
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015

Nem tudom, ki hogy van vele, de néha nem egyértelmű az írás.
Izzón keresztül majdnem kismegszakító?? Akkor kikerülöd azt a részt és direktben mész rá szkóppal vagy hogyan? Az hiba eleve...- az se mindegy, hol és hogyan mérsz menet közben.
Ha a 33k-s ellenállat direktben van a 300 volton, tök normális, hogy szeretne elégni.. szerintem elég oda duplája is ( 56...68k ) 5 wattal, mindjárt csak jó meleg lesz, ami normális.
Következő: »»   439 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem