Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Na megvan! Később még töltök fel egy képet! egy ilyen típusú alkatrész szált el: ZA 14U40 kettős dióda amit mondtál is pittti! Ez akkor off?
Kimértem az alatta lévő ellenállásokat azoknak viszont semmi baja!
Igen, ez egy 16A 200V-os Dual Schottky dióda. Bármelyik, paramétereiben azonos típussal helyettesíthető (bár a 16A egy kicsit karcsú, én legalább 20A-s diódát tennék oda!).
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015
És elméletben jó lesz ez neki? utána elindul vagy más hibák is jelentkezni fog?
A dióda egészen biztosan jó lesz bele. Hogy indulni fog-e? Nem vagyok sem jós, sem látnok - de ha egyéb hibája nem lett a „balesetkor” akkor indulnia kell.
Neked is mint az előzőeknek: mérés - indítás próbalámpával...
Sziasztok,van egy "Intex Action IT-20F1BC" tipusú tápom,amit a Li-Ion akku töltőjéhez vettem,aminek csak a 12V-os részét használom.
Régebb is PC táp adta a töltőnek a 12V-ot,de a régi tápból sajnos alkatrész lett. Az Intex táppal kb. 4-szer töltöttem fel az akkut,az ötödik töltésnél valami benne puffant,és most nem kapcsol be,hiába testelem le a zöld szálat. A biztosíték,és a kondik szemmelláthatóan rendben vannak. Hol kezdjem el a hiba felderítését? A válaszokat előre is köszönöm. Idézet: „...A biztosíték,és a kondik szemmelláthatóan rendben vannak” Számtalanszor le lett már írva hogy egy hibás tápegységet nem „szemmelverünk”, hanem lépésről lépésre végigmérünk. Első a készenléti kör, utána a primer oldal, végül a szekuner oldal. Szakadást, vagy zárlatot kell keresni elsősorban a félvezetőknél. (a „puffanás” egyébként kondenzátorra utal, sajnos tönkre tud menni úgy is hogy felűlről nem látszik semmi - alul nyílik ki)
Üdv mindenkinek!
Egy hónappal ezelőtt írtam arról hogy nálam betegeskedik egy ATX Zalman tápegység. A probléma az volt hogy el sem indult, tanárommal pedig méregettük hogy hol lehet a hiba. Kiderült hogy a szekunder körben volt a gubanc amit egy 20 forintos, 47µF-os elkó cseréje oldotta meg. Fő érdekessége hogy a kiszerelt elkó 43µF-os volt (50 voltos kondi) Miért kezdett úgymond süllyedni az értéke? Talán nagyobb feszültséget kap?
Megkerült a hiba:Az egyik tápszálat csak az olvadt müanyag tartotta.
Köszönöm a segítséged! simonpon3:A hőmérséklete a tápnak rendben van? Nem melegedik túl?
Sziasztok! Valakinek van ötlete mi lehet egy olyan táppal ami eddig jó volt majd eldurrant! Mi szálhatott el ? mert a nyákon nincs semmi elváltozás és az elkok is sértetlenek :/ kimérve is jó értéket mutatnak.
Nekem volt olyan is ami felülről nyílt ki és folyt belőle a cucc
Hát - neked sem tudok mást tanácsolni, szépen végig kell mérni a félvezetőket. Primerkör az egyenirányító diódákkal, kapcsolófetekkel, NTC-vel, biztosítékkal együtt, szekunder oldali kettősdiódák, stb. Ellenőrizni az optocsatolót, készenléti körben a diódákat. a vezérlő IC-n ellenőrizni a feszültségeket, szükség esetén cserélni.
Ilyen bőséges hibajelenség leírás (eldurrant) után ennyi...
Köszi Szépen, hát de tényleg ennyi volt egyik napról a másikra, és hirtelen történt, úgy gondoltam az egyik egyenirányító mehetett tönkre megint ezen is de szerintem nem...
Hát igen, minden úgy szokott tönkremenni, hogy „az előbb még jó volt”!
Készenléti 5V sincsen? (a biztosítékot legalább megnézted?)
Szakadást keressél a primerkörben, és a készenléti körben.
(Ha ennyi gyakorlatod van a tápegységek javításában, jobb lesz ha elviszed szakemberhez. Feszültség alatt kell mérni, ami hozzánemértés esetén életveszélyes lehet!!!)
Pitti én is tudom hogy ez egy veszélyes üzem ezzel nem mondtál újat! Mellesleg inkább félretettem mert több gondot is találtam rajta nem csak azt az eldurrant alkatrészt!
Sziasztok!
Átalakítottam egy Codegen 300W-os tápot,KA7500c ic van benne (Chirio régi terve alapján). Néhány napig működött, de rákötöttem egy pwm-et, és elromlott, ha bekapcsolom, forog 1-2-őt a venti, a kimeneten néhány volt megjelenik és leáll. Kicseréltem az összes elkót a primer puffereket kivéve, leellenőriztem a shottkyt, semmi javulás. Az ic 12-es lábon 12,6V, 13-14-esen 5,03V van, a 2-es és a 15-ös lábon leosztott feszültség stimmel. A 8-as és a 11-es lábon 1,46V van, 5-ösön 1,6V körül, 6-oson 3,55V van. A két hűtőborda közötti kis tranyok is jók, égés nem látszik. Kifogytam az ötletekből, szerintetek mi lehet a hiba? Előre is köszönöm a választ!
Hello kralikandras én is ezzel a hibajelenséggel küzködök.Nállam is minden táp rendbe van csak a 3,3v helyett 2,65v-van az én tápom HKC USP5550 550w-os.Már a kondik cserélve ujjra scottky diodák panelbol kivéve mérve jók,az én tápom is elindul.De mivel nem találtam rolla rajzot a neten igy eggy kicsit neccesebb a javitása.Kértem már segitséget de elfogadható választ nem kaptam hol keressem a hibát.Üdv:saca
Nem tudom neked sikerült megoldani a problémát ha igen légyszi segits mit cseréljek benne
Sziasztok!
Valaki tudja-e, hogy a KA7500c ic cserélhető-e TL494-re? Nem igazodok el az adatlapokon...Előre is köszönöm! Üdv.!
Sziasztok.
Egy kis segítségre lenne szükségem. Adott egy Micasa (tudom tudom de elég masszívnak tűnik) 400W táp. Régi de gondolkodom a felújításán.Nos ma észrevettem hogyha a HDD dolgozik úgy halkan sípol a táp.Egyenlőre tanácstalan vagyok. Feszek jók (12A terhelés mellet) kondik látszólag épek, A képe a piros körben lévő kondi ki volt durranva, az ami ott van csak átmeneti megoldás. A zöld körben lévő "tekercs " menete enyhén laza . Halk, hő szabályzott venti. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
Sziasztok !
Lustaságból-kényelemből az asztalomon található PC tápjáról működtetném az "irodám" világítását. 1, LEDolvasólámpa 5V~100mA 2, LED-szalag háttérfény 2*20 cm, 12V ~300mA Molex csatlakozóra szépen ráakasztottam őket, de enyhén pulzál, vibrál a fény. A BIOS szerint ( és multiméterem szerint is) mindkét feszültség ~0,1V ingadozik . kérdés 1 Pánikoljak, hogy rossz a tápom ? kérdés 2 Ha 1 nem akkor hogyan tudnám kisimítani a lámpák fényét ? * mindkét esetben az áramkorlátozás előtétellenállásokkal van megoldva -> a lehető legegyszerűbb megoldás..
A 100mV ingadozás belefér a főágak . ± 5% tűrésébe. A lüktetést talán nagy kapacitású kondival tudnád kiegyensúlyozni de az vissza hatna a tápra is.Javaslom egy másik táp elkészítését stab kockával.7805 ,7812
Így legalább hiba esetén nem a PC-d áll le elvesztve az adatokat. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Köszi !
A kondival simítás nekem is eszembe jutott, és én is tartok, hogy visszahatna a tápegységre. Esetleg egy diódával leválasztva ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |