Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2592 / 4005
(#) ferci válasza pont hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Szia!
Én ezt olvastam ki a kérdésből:
Idézet:
„rá kötök a PLC 24V kimenetére”
.
Nekem olyan volt pl. a kezemben, ami nyitott kollektoros és pnp volt, ott nincs emitter ( mert az belül van a "+24 volton" ) és így csak olyan áramkör köthető rá, ami azt bírja is.. tehát +5, +9 voltos nem.
Maradjunk a step-down-nál, ami általában jó is ide.
pont: ez már nem kezdő téma..
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
(#) pont válasza ferci hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Nekem meg olyan, hogy az emitter is ki van vezetve, maradjunk annyiban hogy kérdezzük meg miről is van szó...
(#) gyulank válasza ferci hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Nem találok, és nem tudom átrendezni. És az elsőre nem feltétlenül tervezek még áramgenerátort, csak a hátsóra. Attól függ, mennyi értelme van x kapacitás esetén.
Később majd akkut is tervezek, de az most másodlagos, jelenleg a kondenzátorok kapacitását akarom kihasználni. Szóval az első lámpa fogyasztását áramgenerátor nélkül kéne nézni, a hátsónál meg az áramgenerátorral. Habár az áramgenerátor sem azt jelenti, hogy annyival terheli a kondenzátort, amennyit a LED-nek ad, mert a többit a feszültség függvényében elfűti ha jól tudom. Így igazából egyik esetben sem tudom sem a feszültséget sem az áramot, mert a kondenzátor a táp, és annak csökken a töltése, és a feszültsége.
Először azért írtam 4V-ot, mert mint írtam, előbb néztem azt az oldalt, minthogy kérdeztem volna. Ha ellenállásnak számoltam a nagy ledet, ami hülyeség, akkor kijött, hogy kb. 1s alatt lemegy 37%-ra, és a 12-nek a 37%-a 4,4V. Persze olyat se olvastam, hogy a kapacitás 37%-egyenlő a feszültség 37%-ával.
Amúgy 16V-ig simán felmegy, de lehet 18-ig is.
(#) ferci válasza gyulank hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Miért nem nézted meg "nedudgi" által becsatolt táblázatot? Ott van a kezdeti és végfesz, mekkora áram kell és mennyi ideig.. - még gondolkoznod se kell.
Megadja alább a kapac értékét farádban és a terhelést is ohm-ban, ami az árammal összefügg.
Az áramgenerátor témát nem jól látod, mert az egy dolog, mi fűt el és mennyit, a kondit az érdekli, mennyi áram ( töltés ) jön ki belőle.
(#) gyulank válasza ferci hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Csak én nem azt kérdeztem. Amúgy más téma. Mivel úgy sincs a dinamó 3W, így 6V-on kevesebb, mint 500mA-t ad le, 9V-on kevesebb mint 333mA-t, vagyis kétszerező után normál tempón kevesebb mint 250mA, gyorsan pedig 167mA? Nem lehetne valahogy automatizálni a váltást, hogy kétszerező módban, vagy egyenirányító módban legyen? Mert akkor lassan 250, gyorsan 333mA lenne. Viszont, ha kapcsolóval lenne megoldva, mindig kapcsolgatni kéne, és ha elfelejtem, és lassulok, akkor kialszik.
(#) ferci válasza gyulank hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Nem vitatkozok azon, hogy mit kérdeztél... tegyél fel 1 kérdést, de azt pontosan, nem "ha és ha..." - mindenesetre a kívánt mA-µF-idő adatokat 1:1-ben látod, akárhonnan is közelíted meg a témát.
Automatizálni lehetne, persze. Ha van kedved ésatöbbi, csinálsz egy kis panelecskét, c-mos ic-vel, egy könnyű 12 voltos relével ( ami már esetleg 8-9 voltnál is meghúz..), aztán átkapcsolja a ledeket.
167 mA mellett már elmegy egy 30-40 mA-es relé- keresni kell..
Csak relé nem jó valszín, mert a húzás-ejtési fesz ( áram) elég tág intervallum lehet ( műveleti erősítős topik )
(#) gyulank válasza ferci hozzászólására (») Jún 29, 2015 2 /

De vitatkozol, mert én 1 kérdést tettem fel sokszor egyformán, nem egyszer így egyszer úgy.
(#) vladcepes hozzászólása Jún 29, 2015 /

Sziasztok! Egy ilyen lámpának Bővebben: Link a nap elemét használhatom ezzel a kapcsolással? Bővebben: Link Egy ekkora napelemmel meg ezzel a kapcsolással mekkora lehet az ólom-sav akkumulátor amit tölthet? Válaszokat köszönöm!
(#) gyulank válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Nudli méretű. A kép alapján nem tudjuk, hogy mekkora teljesítményt képes leadni egy nap alatt, hány voltos, milyen fénynél, de még a jobb hatásfokú napelemek se sokat, a kerti lámpákon meg nem hiszem, hogy jóféle van. Szóval ha mondjuk nem világít reggelig, az nem feltétlenül, sőt nem valószínű, hogy azért van, mert a napelemhez képest kicsi az akku kapacitása. Inkább a napelem kicsi, és/vagy nincs benne áramgenerátor, így csak a led nyitófeszültsége a tápfeszültség, és amint ez alá merül, nem világít.
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

A linkelt kapcsolás 18V feletti napelemtáblával működhet, meglehetősen rossz hatásfokkal. A napelemes kerti lámpa pici napeleme legfeljebb 1,2V, 4-500 mAh akkut tud tölteni.
(#) nedudgi válasza gyulank hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Én a 300Ft-s, az OBI-kban időnként kapható kerti lámpában levő gagyi 200mAh NiMH akkumulátort lecseréltem 450mAh NiCd akkumulátorra. Azóta reggelig világít, sőt egy-két napos borongós időt is elvisel. Télen kár kínozni.
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

A TIP 122 egy darlington tranzisztor. A nyomógomb ellenállásának függvényében (nem tudom mekkora, de egyszer majd lemérem) a bázis ellenállás el is hagyható, vagy éppen egyéb kiegészítő elektronikát igényel. 1N4148 -as diódát nem javaslok nyelődiódaként használni, nem arra lett tervezve, gyenge hozzá.
(#) ant75 válasza BEMcorp hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Köszönöm szépen a válaszokat. Ez lesz a megoldás, mert egyszerű...
(#) Laslie hozzászólása Jún 29, 2015 /

Sziasztok!
A minap hozzám került egy 2.1-es hangfal. Kicsit belenéztem, és meglepődve láttam, hogy a hálózati (230V) kapcsoló át van hidalva egy 10nF-os kondival. Ez mi célt szolgál? Még nem találkoztam ilyennel.
Üdv.
(#) mikrokapcsolo válasza Laslie hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Ívoltó kondinak hívják. Célja, hogy a kapcsoláskor keletkező szikra ne jöhessen létre, ezzel védve az érintkező pogácsákat.
(#) ferci hozzászólása Jún 30, 2015 /

Sok mindent láttam már, de ilyen ívoltást még nem, 230-as kapcsolón..
Azt különben is úgy szokták alkalmazni ( főleg DC körben), hogy van egy soros ellenállás a kondíval arra is gondolva, hogy a kapcsoló, ill. a reléérintkező magára is sütheti a feltöltött kondit és ezt az áramot is korlátozni kell.
(#) mikrokapcsolo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Igen, kikapcsolást akartam volna írni.
(#) ferci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Az "áramfaló" csak az "is"-sel egy oldalág, hi..
A megszakítón lévő az megint egy másik szitu, nekem is volt Trabim - ott nincs ellenállás - nehogy az újszülöttek keressék, ha még áll vkinél egy ilyen tragacs.
(#) voodoo hozzászólása Jún 30, 2015 /

Üdv. Honnan tudhatom meg, hogy egy mikrofon előerősítő készítésekor majd milyen mikrofonhoz fogják csatolni?
Vagyis a kérdésem az lenne, hogy elektret vagy dinamikus mikrofon előfokot kéne össze dobjak. Valószínüleg gitár is lesz rá kötve, ugyan erre a bemenet/ekre.
(#) nedudgi válasza voodoo hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Megkérdezed.
Alapesetben (amikor még ilyesmivel foglalkoztam,) a zenész gyerekek csodálatos értelmi képességekkel bírtak. Bár nem rendelkeztek elektronikai képesítéssel, rájöttek maguktól, hogy a mikrofoncsatlakozók közöttitti kapcsoló a két bemenet között vált.
Különböző bemenetet érdemes kialakítani a kétfajta mikrofonhoz. A kapcsoló arra jó, hogy a másik bemenetet némítsa, így az nem visz zajt a rendszerbe.
(#) simley hozzászólása Jún 30, 2015 /

Sziasztok, van egy 12v autós "hűtöm" amit ha be dugok a szivargyujtóba melegszika a kábel az autóban is melegszik. Miért melegszik? Az euros transformerbe dughatok 12v 200w merülőforralót?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
(#) vargaf válasza simley hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Szia!
A linken olvashatod, hogy 13 V és 5 A a kimenet, ez mindössze 65 W. Ez nem terhelhető 200 W-os merülőforralóval.
Üdv.: Feri
(#) simley válasza vargaf hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

és akkor miért melegszik a kábel
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
(#) mikrokapcsolo válasza voodoo hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

A dinamikus mikrofonok a legelterjedtebbek ebben a szakmában. Vannak még kondenzátormikrofonok, de azoknak 48V-os fantomtáp kell.
(#) Bakman válasza simley hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

A hűtő kábele azért melegszik, mert nem jól méretezték. Az autóban pedig azért, mert túlterheli a hűtő. Magyarán a hűtő több áramot vesz fel, mint amennyit a kábelek bírnak.
(#) simley válasza Bakman hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Ha lecserélem mcu 2,5re megoldja a problémát?
(#) Bakman válasza simley hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Nem tudom, most milyen van beépítve és milyen a hűtő kábele, de vastagabb kell, mint amilyen most. MCU tömör, neked pedig sodrott kell (MKH)!!
(#) simley válasza Bakman hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Köszönöm
(#) voodoo válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Rendben, köszi a választ. Amkor dinamikus szintemelőt csinálok.
(#) Hezso500 hozzászólása Jún 30, 2015 /

Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem.Nem vagyok műszerész.Kamionba akarok led világítást csinálni.De olvastam,hogy a lednek állandó feszültség kell.Mivel tudnám megoldani,hogy állandó 24 v-ot kapjon?24 v-os a ledsorom de 28 v-al tölt a generátor.vagy az a plusz feszültség nem jelenten-e gondot?
Következő: »»   2592 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem