Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Én ezt olvastam ki a kérdésből: Idézet: .„rá kötök a PLC 24V kimenetére” Nekem olyan volt pl. a kezemben, ami nyitott kollektoros és pnp volt, ott nincs emitter ( mert az belül van a "+24 volton" ) és így csak olyan áramkör köthető rá, ami azt bírja is.. tehát +5, +9 voltos nem. Maradjunk a step-down-nál, ami általában jó is ide. pont: ez már nem kezdő téma.. ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
Nekem meg olyan, hogy az emitter is ki van vezetve, maradjunk annyiban hogy kérdezzük meg miről is van szó...
Nem találok, és nem tudom átrendezni. És az elsőre nem feltétlenül tervezek még áramgenerátort, csak a hátsóra. Attól függ, mennyi értelme van x kapacitás esetén.
Később majd akkut is tervezek, de az most másodlagos, jelenleg a kondenzátorok kapacitását akarom kihasználni. Szóval az első lámpa fogyasztását áramgenerátor nélkül kéne nézni, a hátsónál meg az áramgenerátorral. Habár az áramgenerátor sem azt jelenti, hogy annyival terheli a kondenzátort, amennyit a LED-nek ad, mert a többit a feszültség függvényében elfűti ha jól tudom. Így igazából egyik esetben sem tudom sem a feszültséget sem az áramot, mert a kondenzátor a táp, és annak csökken a töltése, és a feszültsége. Először azért írtam 4V-ot, mert mint írtam, előbb néztem azt az oldalt, minthogy kérdeztem volna. Ha ellenállásnak számoltam a nagy ledet, ami hülyeség, akkor kijött, hogy kb. 1s alatt lemegy 37%-ra, és a 12-nek a 37%-a 4,4V. Persze olyat se olvastam, hogy a kapacitás 37%-egyenlő a feszültség 37%-ával. Amúgy 16V-ig simán felmegy, de lehet 18-ig is.
Miért nem nézted meg "nedudgi" által becsatolt táblázatot? Ott van a kezdeti és végfesz, mekkora áram kell és mennyi ideig..
![]() Megadja alább a kapac értékét farádban és a terhelést is ohm-ban, ami az árammal összefügg. Az áramgenerátor témát nem jól látod, mert az egy dolog, mi fűt el és mennyit, a kondit az érdekli, mennyi áram ( töltés ) jön ki belőle.
Csak én nem azt kérdeztem. Amúgy más téma. Mivel úgy sincs a dinamó 3W, így 6V-on kevesebb, mint 500mA-t ad le, 9V-on kevesebb mint 333mA-t, vagyis kétszerező után normál tempón kevesebb mint 250mA, gyorsan pedig 167mA? Nem lehetne valahogy automatizálni a váltást, hogy kétszerező módban, vagy egyenirányító módban legyen? Mert akkor lassan 250, gyorsan 333mA lenne. Viszont, ha kapcsolóval lenne megoldva, mindig kapcsolgatni kéne, és ha elfelejtem, és lassulok, akkor kialszik.
Nem vitatkozok azon, hogy mit kérdeztél... tegyél fel 1 kérdést, de azt pontosan, nem "ha és ha..." - mindenesetre a kívánt mA-µF-idő adatokat 1:1-ben látod, akárhonnan is közelíted meg a témát.
Automatizálni lehetne, persze. Ha van kedved ésatöbbi, csinálsz egy kis panelecskét, c-mos ic-vel, egy könnyű 12 voltos relével ( ami már esetleg 8-9 voltnál is meghúz..), aztán átkapcsolja a ledeket. 167 mA mellett már elmegy egy 30-40 mA-es relé- keresni kell.. Csak relé nem jó valszín, mert a húzás-ejtési fesz ( áram) elég tág intervallum lehet ( műveleti erősítős topik ) A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
De vitatkozol, mert én 1 kérdést tettem fel sokszor egyformán, nem egyszer így egyszer úgy.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
Sziasztok! Egy ilyen lámpának Bővebben: Link a nap elemét használhatom ezzel a kapcsolással? Bővebben: Link Egy ekkora napelemmel meg ezzel a kapcsolással mekkora lehet az ólom-sav akkumulátor amit tölthet? Válaszokat köszönöm!
Nudli méretű. A kép alapján nem tudjuk, hogy mekkora teljesítményt képes leadni egy nap alatt, hány voltos, milyen fénynél, de még a jobb hatásfokú napelemek se sokat, a kerti lámpákon meg nem hiszem, hogy jóféle van. Szóval ha mondjuk nem világít reggelig, az nem feltétlenül, sőt nem valószínű, hogy azért van, mert a napelemhez képest kicsi az akku kapacitása. Inkább a napelem kicsi, és/vagy nincs benne áramgenerátor, így csak a led nyitófeszültsége a tápfeszültség, és amint ez alá merül, nem világít.
A linkelt kapcsolás 18V feletti napelemtáblával működhet, meglehetősen rossz hatásfokkal. A napelemes kerti lámpa pici napeleme legfeljebb 1,2V, 4-500 mAh akkut tud tölteni.
Én a 300Ft-s, az OBI-kban időnként kapható kerti lámpában levő gagyi 200mAh NiMH akkumulátort lecseréltem 450mAh NiCd akkumulátorra. Azóta reggelig világít, sőt egy-két napos borongós időt is elvisel. Télen kár kínozni.
A TIP 122 egy darlington tranzisztor. A nyomógomb ellenállásának függvényében (nem tudom mekkora, de egyszer majd lemérem) a bázis ellenállás el is hagyható, vagy éppen egyéb kiegészítő elektronikát igényel. 1N4148 -as diódát nem javaslok nyelődiódaként használni, nem arra lett tervezve, gyenge hozzá.
Köszönöm szépen a válaszokat. Ez lesz a megoldás, mert egyszerű...
Sziasztok!
A minap hozzám került egy 2.1-es hangfal. Kicsit belenéztem, és meglepődve láttam, hogy a hálózati (230V) kapcsoló át van hidalva egy 10nF-os kondival. Ez mi célt szolgál? Még nem találkoztam ilyennel. Üdv.
Ívoltó kondinak hívják. Célja, hogy a kapcsoláskor keletkező szikra ne jöhessen létre, ezzel védve az érintkező pogácsákat.
Sok mindent láttam már, de ilyen ívoltást még nem, 230-as kapcsolón..
Azt különben is úgy szokták alkalmazni ( főleg DC körben), hogy van egy soros ellenállás a kondíval arra is gondolva, hogy a kapcsoló, ill. a reléérintkező magára is sütheti a feltöltött kondit és ezt az áramot is korlátozni kell.
Igen, kikapcsolást akartam volna írni.
Az "áramfaló" csak az "is"-sel egy oldalág, hi..
A megszakítón lévő az megint egy másik szitu, nekem is volt Trabim - ott nincs ellenállás - nehogy az újszülöttek keressék, ha még áll vkinél egy ilyen tragacs.
Üdv. Honnan tudhatom meg, hogy egy mikrofon előerősítő készítésekor majd milyen mikrofonhoz fogják csatolni?
Vagyis a kérdésem az lenne, hogy elektret vagy dinamikus mikrofon előfokot kéne össze dobjak. Valószínüleg gitár is lesz rá kötve, ugyan erre a bemenet/ekre.
Megkérdezed.
Alapesetben (amikor még ilyesmivel foglalkoztam,) a zenész gyerekek csodálatos értelmi képességekkel bírtak. Bár nem rendelkeztek elektronikai képesítéssel, rájöttek maguktól, hogy a mikrofoncsatlakozók közöttitti kapcsoló a két bemenet között vált. Különböző bemenetet érdemes kialakítani a kétfajta mikrofonhoz. A kapcsoló arra jó, hogy a másik bemenetet némítsa, így az nem visz zajt a rendszerbe.
Sziasztok, van egy 12v autós "hűtöm" amit ha be dugok a szivargyujtóba melegszika a kábel az autóban is melegszik. Miért melegszik? Az euros transformerbe dughatok 12v 200w merülőforralót?
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
Szia!
A linken olvashatod, hogy 13 V és 5 A a kimenet, ez mindössze 65 W. Ez nem terhelhető 200 W-os merülőforralóval. Üdv.: Feri
és akkor miért melegszik a kábel
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
A dinamikus mikrofonok a legelterjedtebbek ebben a szakmában. Vannak még kondenzátormikrofonok, de azoknak 48V-os fantomtáp kell.
A hűtő kábele azért melegszik, mert nem jól méretezték. Az autóban pedig azért, mert túlterheli a hűtő. Magyarán a hűtő több áramot vesz fel, mint amennyit a kábelek bírnak.
Ha lecserélem mcu 2,5re megoldja a problémát?
Nem tudom, most milyen van beépítve és milyen a hűtő kábele, de vastagabb kell, mint amilyen most. MCU tömör, neked pedig sodrott kell (MKH)!!
Rendben, köszi a választ. Amkor dinamikus szintemelőt csinálok.
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem.Nem vagyok műszerész.Kamionba akarok led világítást csinálni.De olvastam,hogy a lednek állandó feszültség kell.Mivel tudnám megoldani,hogy állandó 24 v-ot kapjon?24 v-os a ledsorom de 28 v-al tölt a generátor.vagy az a plusz feszültség nem jelenten-e gondot? |
Bejelentkezés
Hirdetés |