Fórum témák
» Több friss téma |
A PNP tranzisztor azért nyit ki neked állandóan, mert az emittere 6V-on van, Te pedig a bázisát 5V-ra kötötted, így a bázisod az emitterhez képest 1V-al kevesebbet kap, a tranzisztor pedig már 0,6V környékén kinyit. Ha mindenképpen PNP tranzisztorral szeretnéd megoldani, akkor egy kicsit csalni kell, a csatolt rajzon láthatóan. Ebben a kapcsolásban a tranzisztor bázisa és emittere között lévő R1 ellenállás igyekszik lezárni a tranzisztort, a bázissal sorbakötött 3db szilíciumdiódán kb. 1,8V esik, így ha a mikrokontrollered kimenete 5V-on van, az R1 ellenállás akkor is fel tudja húzni a bázist 6V-ra, így a tranzisztorod le tud zárni.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
Azt kifelejtettem az előző hsz-ből, hogy a PNP tranzisztorod invertálni fog, vagyis mikor a kontrollered kimenete alacsony szinten lessz, a tranzisztor akkor fog kinyitni, és magas szintet kapcsolni a szervó vezérlő bemenetére. A mikrokontroller programjánál majd erre figyelj oda, hogy a szervónak szükséges 1-2ms jel a kontroller kimenetén L szint legyen, a 18-19ms-os szünet pedig H szint, különben a szervód nem fog működni. Ez a kapcsolás biztosan működik, nekem a robothangyámban van így megoldva a szintillesztés, csak ott 5db dióda van sorba kötve, mert nekem 7,4V-ról járnak a szervóim.
A három dióda heyett egy NPN tranzisztor és két ellenállás. A mikrokontroller kimenete egy bázis ellenálláson kereszül hajtja az NPN tranzisztort, aminek az emittere a földre van kütve, a kollektora egy soros ellenálláson keresztül vezérli a PNP bázisát. Mind a két tranzisztor invertál, így a kimenet magas szintjénél lesz a PNP tranzisztor bekapcsolva.
Ez a megoldás is tökéletes, és még az invertálás miatt sem kell a programot megfordítani. Nekem a diódás megoldást a kis hely indokolta 5 SMD diódát könnyebben el tudtam rakni a panelon, mint mégegy tranzisztort+ellenállást.
Köszönöm szépen, most már tudom mit kell tennem, eredendően az volt a hiba hogy nem valami jó a memóriám és lementettem az npn és a pnp kapcsolást is a gépemre, a hestore-n megrendeltem a 2n3906 tranzisztort amire azvan írva hogy npn, holott igazából pnp, és amikor megérkezett letesztelem és a pnp kapcsolást használtam npn helyett. Elég kellemetlen, rendelhetem újra az npn verziót a szériából, az a 17 forint különbség nem érdekel de utazgatni pestre érte kellemetlen.
Köszönöm, gondoltam hogy programzosánál invertálnom kell a pwm jelet, én is hexapodot építek, azt hiszem ha így is úgy is kell alkatrészt rendelnem, inkább rendelek még 18db npn tranzisztort, ha jól értem npn tranzisztorral nem kell dióda csak ellenállások, ha esetleg valaki tudna segíteni hogyan kell kiszámolni hogy a tranzisztorom saturation állapotba legyen, vagy esetleg tudnál pár tanácsot adni a robottal kapcsolatban, esetleg linkelni a te hangyarobotod kapcsolási rajzát az sokat segítene. A villamosság részében nagyon gyenge vagyok de a programozás menni fog magamtól.
ui.: Itt van az eredeti npn es kapcsolás amit akartam használni, csak elfejtettem mert ugye pnp tranzisztort kaptam az npn helyet és azért kerestem másikat a neten. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
Az én robotom egy 16F74-es PIC-el megy, illetve ment, mert jelenleg fejlesztés alatt van. Kapcsolási rajzom nincsen róla, mert olyan szög egyszerű, hogy nem csináltam hozzá. A fenti kapcsolási rajz részletet képzeld el 18-szor Mindegyik transzisztor bázis értelemszerűen más-más pin-re kötve, ezenfelül van 2 db ellenállás, amivel az akkufeszt figyeli a PIC, egy 20 megás kvarc, egy 78l05 a PIC-nek és egy reset gomb. Egy darab NPN tranzisztorral nem tudod megcsinálni, vagy a fenti kapcsolást építed meg diódákkal, vagy azt, amit Hp41C fórumtárs is említett, egy NPN és egy PNP tranzisztorral. Ez utóbbit megrajzoltam neked, és az ellenállásértékek is jók így, nem kell komoly számításokba bonyolódni, legalábbis én ilyen egyszerű dolgoknál nem szoktam, tapasztalati értékekkel dolgozom.
Ez igy tévedés - és baromi komplikált. A szervok áramellátása igényel 6-7 V-t, de a vezérlö jel nem ( sárga bemenet). Itt elég az 5 V is ( söt kevesebb is ha schmitt trigger a bemenete - majdnem mind ilyen) , igy semmi különöset nem kell tenned, csak a szervot 6-7V-l táplálni, a procit 1-2-3 diodával leválasztani 5V-ra. A proci kimenetét meg rákötni a szervo impulzus bemenetére. A szervo rengeteg áramot igényel - pláne egy 12 kg-s - ezért ideális a két tápot teljesen elválasztani (BEC). A procit akár 2 gombelem is elhajtja.
Már leteszteltem a szervókat nem működik 6 voltos tápról 5 voltos jellel. Van nekem itthon 1 bec repülő modellekhez, de nem értem mi a különbség egy bec és az én kapcsolásom között.
Értékelem, hogy megrajzoltad hogy kéne csinálnom köszönöm, de csak kíváncsiságból mért nem működik 1 npn tranzisztorral mint ezen az oldalon látható?
Bővebben: Link
Akkor az a szervo beteg, dobd ki.
A szervo tápja legalább 4A- kell hogy tudjon, hálozati tápok erre alkalmatlanok. Probáld ki akkurol, ha onnan sem reagál az 5 V-s impulzusra akkor vagy az impulzus rossz vagy a szervo. a BEC az akku pt egyenesen kapcsolja a szervora, csak a vevöt választja le a szervorol - azaz semilyen még hasonlo hokusz-pokusz sincs benne mint amit te lerajzoltál. A +/- nak egyenesen a szervora kell mennie, csak a procit kell elkülöniteni. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
És én nem különítettem el a procit a 7805 ös ic-vel? nem fenkölten kérdem csak én azt hittem hogy annak pont az a lényege.
De mire van ott az a többi vacak? Neked csak a procirol kell gondoskodnod ( ahhoz nem kell a 7805 - mert az pl 7V-rol már nem is megy), és jo akku kell 6-8V feszültséggel. Semmi más, te meg egy alkatrésztemetöt vetettél papirra, ráadásul hiányos infirmáciok alapján...
Ha nem kell a 7805 akkor mi kell?
Már legalább 3x irtuk, hogy dioda. Probáld elolvasni a váaszokat.
Ha akkurol járatod, akkor annak fix a feszültsége, egy-egy diodán 0,6V-t vesztel igy 6V-bol kapsz 5,4V-t stb. De mint irtam táplálhatod 2 gombelemröl is CR2032 stb. Igy kizárod a hibát és meglátod, hogy jo- e a szervo. Az egész traforol viszont nem fog müködni A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
És ez a kapcsolási rajz mért nem működik?
Bővebben: Link
Milyen kapcsolásrol beszélsz? Ott csak egy tranyo van mindenféle kapcsolásban.
Eddig a szervot tárgyaltuk, s nem a tranzisztor bekötését.
Többen azt írták nem lehet 1 npn tranzisztor és ellenállásokkal mikrovezérlővel 6 voltos pwm jelet generálni. Az oldalon 12 voltot kapcsol 5 voltal. Én 6 voltot szeretnék 5 voltal kapcsolni.
Utoljára - felejtsd el azt a 6 Voltot, a szervonak mennie kell 3V-tol felfelé, és ne foglalkozz olyan dolgokkal, amik tévesek. Eddig egy szoval sem irtad miböl táplálod a szervot amit lerajzoltál abbol biztosan nem fog menni.
Nekem van néhány szervoteszterem amik 4,5 V-rol mennek és eddig minden jo szervo ment rola pedig csak kb 4V-s impulzusokat ad. A szervoknál nem a jel nagysága a fontos, hanem az idözitése, azaz mikor megy át a jel a kb2,5V-s küszöbön. Minden más mellékes. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
Oké leírom még egyszer. 5 voltos pwm kimenet mikrovezérlőből, 6 voltos táp kell szervónak mert 6-7 volt között működik(12kg nyomaték) sajnos ez nem hagyományos szervó és nem működik 5 voltos jelről ha 6 voltos a táp, viszont 6 voltos jelel működik, ergó kell egy áramkör amivel 6 voltot tudok kapcsolgatni 5 voltról amit a mikrovezérlő produkál. Páran azt írták ezzel a megoldással nem működik Bővebben: Link, és nem értem miért. Maga a szervó, a pwm jel generálása a, táp, a mikróvezérlő ellátása és a bec nem volt semmiféleképpen része a kérdésemnek. De örülök hogy kitértél ezekre is, gondolom alapos vagy.
Lehet segítené az előbrejutást, ha megadnád a szervo típusát, vagy ha nem tudod, egy fényképet, vagy a beszerzési forrást. Én is úgy tudom, ahogy Massawa írta, más a szervo táp szintje, és más a vezérlő jel szintje általában.
S901D Itt a szervó, de megjegyezném hogy tökéletesen működik a vevőmmel, 6 volton 7 volton, sőt még 5 volton is de kicsit gyengélkedik, több szervót is használok 3 cellás akkuról 7.4 volt, 6 volt a szervóknak szükséges táp metszete, kár ennyi posztot pazarolni a szervókra sajnos massawa nagyon eltért a tárgytól remélem választ kapok az eredeti kérdésemre, miszerint lehet-e egy mikrovezérlő és egy npn tranzisztor segítségével kapcsolgatni 6 voltot
Az a 6 volt neked nem segit hányszor irjuk még le. Sem a rádiobol/vevöböl, sem másrol nem kapsz 6 V-s impulzust és mégis mennek a szervok - ( nálam most számoltam összesen 53 darab).
A szervo bemenete egy hasonlo processzor, mint a te jel generátorod kiegészitve egy front-enddel ami rendbeteszi a jelek éleit és csakis az idözités a mérvado, nem a jel amplitudoja. ( amugy majdnem ugyanilyen az egyik szervom, és simán megy 4 V-s impulzusokrol - a táp minden esetben 2S LiIon akku, azaz 7-8V).
Mért nem tudsz békén hagyni? Leírtam már sokszor működik a szervóm, a tranzisztoros kapcsolás érdekel. Sehol nem írtam hogy 6 voltos impulzus kell nekem. PWM jelet generálok a mikrovezérlővel.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2015
Már békénhagylak, érdekes, hogy a primitiv tranzisztoron rágodsz már napok ota, de minden más világis számodra.
( azt meg az alapiskolában tanitják)
irónikus hogy primitívnek nevezed a problémám, mégsem vágod a képembe milyen egyszerű a megoldás
Kérlek higgadjatok már le. Egy tranyóval is megoldható a szintillesztés, de mivel invertál is a szoftverben is meg kel fordítani a jelet.
Köszönöm szépen, sokat segítettél rágoogleztam a szintillesztésre és máris találtam olvasni valót, az invertálással tisztában vagyok nem probléma.
Nem, mert amit eddig alkottál meg elmondtál, az semmi alapot nem ad arra, hogy segitsek ( amint látod, mások sem tolakodnak). Ha nem fogadod el tölünk a normális megoldásokat, akkor járd a magad járhatatlan utjait.
Ennyit ehhez. |
Bejelentkezés
Hirdetés |