Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-ek fényerőszabályzása
Hello! Ezek félinformációk.. Mert igazából nem az a lényeg, hány Led van és hány méter, hanem a tápfeszültsége és a fogyasztása. Mit jelent, hogy az 555 nem vált be? Szerinted ennek mennyi információja van?
De ekkora fogyasztásnak, már nem lehet a szabályozása analóg, mert csak elfűtenéd az energiát. Ezért szoktak kapcsolóüzemet alkalmazni. Vagy a tápellátásban, vagy magában a szabályozásban. Tehát egy lehetőség a megoldásra a PWM. Az pedig egyszerű esetben még is egy 555-öt és egy Fet-et jelenthet. A 4k7 poti megkötése is cseppet "kabát a gombhoz" esete. Tehát ezeket kell átgondolni, meghatározni, ha valami választ is szeretnél..
Én kérek elnézést!
12V-os Led szalagról van szó kb 10W de ebben nem vagyok biztos, 555IC-vel a PWM szabályzót építettem meg FET-el és az nem vált be mivel a fényerő csökkentése max 40-50% sikerült.
Akkor valamit elrontottál, mert a PWM kitöltése néhány %-ig le lehet vinni. Viszont a Fet-ek fényerő szabályozása messze nem olyan egyértelmű, mint elsőre gondolnád. A szem kissé máshogy integrálja (átlagolja) a fényt. Így kisebb kitöltésű jelet is nagyobb fényerőnek látsz, fent meg mintha már nem is szabályozna. De lehet ott meg azért, mert egy bizonyos áramérték felett, a Led fényereje már nem arányosan nő..
A kapcsolás jó, vélhetően a potit kötötted el, vagy valami mást. A kitöltés szabályozását, a kondi töltési és kisütési útvonalának (ellenállásának) aránya adja. A frekvenciának a szabályozás közben, közel állandó értékűnek kell lenni, hiszen mikor egyiket növeled, a másikat csökkented.
Hmmm. Értem. Holnap újra átnézem és meglesem a potit hogy az e a baj. Nagyon köszönöm eddigi segítséged! Majd írom a tapasztalatokat!
Üdvözlök Mindenkit! Az imént regisztráltam be az oldalra. Jómagam szintén végzett elektroműszerész vagyok és sokat dolgoztam pl lakossági javításban, tv, videó stb. De az élet bár a szakmámban de annak más területén a közel-keletre vezényelt. Immáron újra itthon belevetném magam a barkácsolásba és máris kérdéseim merültek fel. Nem véletlen ebbe fórumba írok, a kérdésem ezzel a témával kapcsolatos, ismerem a fórum szabályokat így nem nyitottam egy ezredik topikot.
Nos, megrögzött akvarista vagyok és újra szeretném elkezdeni. Ehhez lenne szükségem egy világítás szabályzóra, DE olyanra amiben nincs potméter. A szabályzást fotó elven akarom vezérelni, azaz a kapcsolás önműködő, ahogy jön fel a nap, úgy erősödne a fény és fordítva. A világítótest 12V-oss LED sor lenne. Ha valakinek van rajza...megköszönném. Egész nap kerestem, de csak 555 és potis van mindenhol. Köszi!
Hello! Ha jól értem, feszültség vezérelt PWM kapcsolást keresel. Számtalan ilyen megoldást rajzoltam már. Pld..
Elkerülte a figyelmed hogy nem potméteres lenne hanem fotoellenállás, fotodióda stb. ez lenne a vezérlő szenzor ami lakáson kívül lenne és a napfény hatására működne. Amúgy a többi része korrekt, csak a poti helyére nem tudok szerintem két lábas szenzort betenni.
Bár egy ellenállással leosztva...akár még működhet is. már csak ki kell kisérletezni a fényviszonyok figyelembevételével mekkora ellenállás kell. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Csak úgy közbekérdezek: mi a B terv arra az esetre, amikor borult az idő egész nap? Akkor a halaknak sem jár fény?
Nem, akkor felülírom a vezérlést egy kapcsolóval.
Szia! Igen, pont ezt néztem ki, éjjel megterveztem a panelt, rég használtam pcb layert. A topicban ajánlott kapcsolást csináltam meg, de nem két 555 hanem 556 segítségével a kisebb méret miatt. Illetve a potméter helyét úgy alakítottam ki, hogy egy ellenállás egy fényelem és egy poti is bemehet a helyére opcionálisan. Szerintem működni fog. Mindenképpen ha elakadok lesz kérdésem.
Nekem nem kerülte el semmi, csak éppen úgy lehet valamihez tervezni kapcsolást, ha tudjuk mihez kell. Vagy is a fényérzékelőt a ki kell választani, a helyén megvilágításara megmérni, hogy a mekkora tartományban változik az ellenállása (v. feszültsége v.árama) és ehhez mekkora kivezérlésre gondoltál. Ez után lehet nyilatkozni bármiről. Tehát fel kell venni egy karakterisztikát, ebből a működési tartományt kell megadni, amiből majd ki lehet indulni.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
Ahogy írta, a linkdben egy kis átalakítással meglett a megoldás.
Asztali Pc-m klaviatúrája íróasztalom lapja alól kihúzható külön lapon van. Du. vagy amikor a szobában sötétedik nehezen láthatók a billentyűk. Van kimaradva ey 8 tagból álló öntapadós LED szalagom. 12 V feliraton kívül típust, egyebet nem találok rajta. A szalagot fölragasztottam a klavi fölé, Pc-ből kivezetett 12 V-al megtápláltam (kis kapcsolón keresztül). Eddig jó, de nagyon erős a fény. A lehető legegyszerűbben hogy tudnám csökkenteni ezt a nagy fényt?
Hello!
Megméred az áramfelvételét a 12V-on és választasz (számítasz) hozzá egy számodra is fényerőben megfelelő soros ellenállást.
Üdv. Több méter LED szalagot szeretnék fényerőszabályozni. Keresek olyan kapcsolást, ami megbírkózik legalább 12V 20Ael.
Valamilyen PWMes FETes megoldás valakinek?
Lásd melléklet. A motor helyére kötöd a LED szalagot, D3 dióda elhagyható, a FET pedig olyan legyen, amelyik kibír ekkora áramot. Ennyi.
Tetszik, egyszerű. Kérdés, hogy lehetne ezt vezérelni egy PICel? Vagy ha már PICről van szó, akkor eleve az egész pwm regulációt azzal megoldani?
Hello! Ha van PIC akkor minek a PWM előállítása, azzal magával is megoldható. De egy Gate meghajtó fokozatra viszont szükség van hozzá.
Modulrendszerű grafikus pic programozással tudok programozni,. Azt is régen csináltam. Azt tudom Hogy egy 876A picnek van olyan kimenete, ami fokozatosan nullatol öt voltig állítható a kimemete. Ehez hogy illewszem a fetet?
Igen. Az a kimenet nem igazábol nem 0-5V -ig állítható, hanem PWM kimenet. PIC után javasolt a FET meghajtó, pl. TC4420.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2017
Sziasztok!
Miután egy villanymotorral sikeresen kicsaltam egy potméterből a varázsfüstöt gondoltam inkább tőletek kérek tanácsot. 5-6db (max10, 3mm-es) párhuzamosan kötött, 3 ceruzaelemről táplált ledet kellene kicsit fényerőszabályozottá tennem. A kérdésem, hogy elbírja egy potméter ezt a terhelést, vagy már kell neki valamilyen FET-es szabályzó? Gondolom mindig illik ilyesmiről vezérelni, de most a legminimálabb építés a cél, mind alkatrészben, mind anyagköltségben. A potméterről nem sokat tudok, egy leddel üzembiztosan megy, de az csak max kb. 10-15mA. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2017
Hello! Nem írtad a Led-ek típusát, vagy színét (nyitófeszültségét/áramát), a potid ellenállását. De megoldani pld. a mellékelt ábra szerint lehet. A Led-ekhez áramkorlátozó ellenállást illik tenni . A potival sorba lévő led, csak a szabályozás kiterjesztéséhez van benne, nem a világítása miatt. Különben csak kis tartományban fog szabályozni a poti. Led és poti
Üdv!
A ledek 3mm-es kék ledek (2,8-3,6V 20mA), az ellenállás egy mezei 10K-s logaritmikus potméter, pont ilyen .
Egy mezei emitterkövető megoldhatja a gondot. De a 10k poti értéke igen nagy, és a log-os inkább hangerő szabályozásra való. Én maximum három Led-enként tennék előtét ellenállást, mert 6 párhuzamos kötése nem biztos hogy az áramot egyformán tudja elosztani.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2017
Üdv! 34 LED egy nyák csíkon, párhuzamosan. 22Ω -os, 1W-os ellenálláson keresztül, PC USB-n táplálva. Évek óta használom. 1cm-es lábakkal. Egy kis görbítéssel beállítható a terítés.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2017
Sziasztok! Tudnátok segíteni? Nodemcu pwm kimenetével szeretnék vezérelni, egy ledszalagot, ami 12v 250w!Egy kissebb teljesítményű ledszalaggal már sikerült, egy tip120 darlingtonnal tökéletesen működik, de az a baj, hogy az csak 5 amperrel terhelhető! Néztem nagyobb teljesítményű darlingtont, Tip35, de félek, hogy ekkora ársmerősség, már tönkreteheti a vezérlőt, vagy nyugodtan kössem rá?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |