Fórum témák
» Több friss téma |
Azelőtt, mielőtt nem voltak LCD, meg ennyiféle kijelzők, lényegében csak a CRT állt rendelkezésre. A mintavételezéssel, és a minták analóg megjelenítésével igen nagy sávszélességű szkópokat lehetett gyártani, viszonylag egyszerűen. Az összes nagyfrekvenciás 2 - 3 GHz -es szkópokat így gyártották, ebben a HP volt a piacvezető. A mintavételezett jelen a kijelzésen kívül semmilyen processzálás nem történt, és nem is a mai értelemben vett mintavételezésről volt szó, de általában csak periodikus jeleket lehetett vizsgálni.
A mai DSO -k a vett mintát adattá alakítják, és ezt jelzik ki megfelelő módon, a régi módszer csak annyit csinált, hogy alacsony frekvenciával igen rövid mintát vettek a jelből, és ezt szépen egymás mellé rajzolták. Ennek ellenére digitálisnak nevezhető, mert a kijelzett jel és a mért jel között nincs analóg kapcsolat.
Üdv mindenkinek .
Van egy radar szkópom , azaz radarállomáson használt ( Orosz ) , talán valami speciálisan használt jelvizsgáló . 80-as években leheltem bele életet , most megpróbáltam ,de nemigazán jó ! Csövek 6N23P , EFxx , 2-ö fémburás , 2 x 6N6P a 8LO39 meghajtó . Az 1000-1500 Voltra (+/-) alkottam anno 2 Ge tranzisztoros invertert , méregettem (M380) az 1500 Volt környékén , a víz szintes sugár és a műszer meg az inverter is elment a vadászmezökre . Most esélyem van 8LO39 tönkremenetelére ? Az inverter már megy 2-3 mm ívet húz a csavarhúzómra . Műszer hiány miatt most teljesen meg vagyok lőve . Találkozott valaki ilyen készülékkel ? Ez a kütyü doboz nélküli , szekrény rendszerű !! Üdv.: János
Üdv, szerintem nehéz elpusztítani a 8LO39-et. Szerintem mérd meg, (müszer nélkül nehéz, de 1-1,5 ezerért kapsz egy alapmüszert, kelleni fog az még) CRT-n levő feszültségeket: fütés, katód, rácsok. Nincs nagyon eltekergetve valami: fényerő, pozició, time/div?
Még sosem láttam ilyen készüléket, biztosan érdekes kütyü lehet. Tudnál feltenni róla képeket?
Keress rá, a Muzeális topicban szerintem fent volt.
Helló!
Gondolkozok egy pát MHz-es oszcilloszkóp építésén. A ks. cső egy bontott cső lenne, aminek a nagyfeszültségű tápját egy Videoton televízió sorkimenőjéből készíteném, ha lehetséges.) Milyen kapcsolást ajánlanátok? (olyan kéne, aminek az alkatrészeit még ma is be lehet szerezni, vagy helyettesíteni. Köszi! A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Ez csak egy elgondolás (még ). Esetleg okosságok?
Mondjuk ezzel a csővel lehetne kezdeni valamit? A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Többen megtettük, hogy építettünk magunknak - különösen a "régebbi" időkben, amikor pénztárcánk még a leselejtezett darabokhoz is sovány volt.
Alkatrészekkel ma sincs gond, minden beszerezhető Az a kérdés, milyen KS csöved van, mert a nagyfeszhez egy sorkimenő elég durva: még a 16cm-es kis csőhöz való is lazán 10kV körül gyárt, ennyi még az utángyorsítós szkópcsőnek sem kell. (persze lehet trükközni a meghajtással, főleg a zavarok miatt) Aha. tettél be képet. Ennek a gyorsítója 3kV. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Link
Ha ebben a topicban olvasgatsz találhatsz mást is. Rádiótechnikában volt egy hosszabb cikk, meg volt egy sorozat is. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Még semmilyen nincs. A fentit néztem. Itt egy link a képhez.
Úgy gondoltam, hogy speckó meghajtást építeni hozzá, (mondjuk kissebb frekvencián működjön vagy ilyesmi.)
RT Ék 1976 Ezt nézd át először.
2-3 kV feszültséget sokszorozóval is előállíthatsz. Vagy válassz utángyorsítás nélküli csövet.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Akkor inkább 7cm-eset válassz, annak egyszerűbb a tápja (max 1kV). Alacsony frekvenciára - dekorációs célokra - elég, ha a tápfeszek megvannak a csövön, a térítőlemezeket pedig pár nagyobb feszültségű tranzisztorral meghajtod.
Kereshetsz a neten, egyszerű, gyári szkóp kapcsolásokat. Sokat lehet belőle tanulni, esetleg utánépíteni. Ha tudod töltsd le Rózsa Sándor: Amatőr mérőkészülékek építése. (két kiadása volt, mindkettőbe vannak szkópok)
Ha van rá igény és él az itteni email címed és pc közelébe jutok tudok átküldeni néhány dolgot.
Rendben!
Ronin: sajnos az angol tudásom = a nollával! De a rajzokat nézegettem! Mindenképpen átnézem!! Köszi! Egyébként trafót honnan lehetne szerezni? (tekercselésen kívül) Vagy miből lehet bontani? (szkópon kívül) A fókuszfeszültségnek, meg a többi áramkörnek. A képcső feszültségét hogy lenne célszerű előállítani? (ha a sorkimenő sok neki)
Ha van egy trafód ami kiad 6,3V-ot és 250V-ot már meg is vagy. Ilyet találsz régi rádiókba. A crt feszültségeit általában egy (nagy)feszültségből állíthatod elő ellenállásosztóval. Ha megnézed a linkemet vagy egy rajzot láthatod miként.
Nagy angol tudás nem kell, (google: simple oscilloscope schematic), képek, és nézelődhetsz. De mint Sebi is irta sok magyar nyelvű forrás is van. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Annyira még nem mélyedtem bele.
Itt az ELKIS Q-54 Mobilscope DOKUMENTÁCIÓJA Vélemény?
Hehe... ezt a doksit én követtem el, mikor a kétezerért vett példányomat javítottam. Elég egyszerű felépítésű, de lesz vele meló, mire megleszel vele. Ez 10MHz-es és MÉRNI is lehet vele. Ha ez nem célod, akkor ennél sokkal egyszerűbben tudsz ábrákat varázsolni az ernyőre.
Tudom, hogy te voltál!
Igazából, nem biztos, hogy építek, Még csak kíváncsiskodok! (Ilyen szkópot akarok venni! Ha nem jönne össze, akkor építek egyet! )
Ami kb. háromszor-négyszer annyiba lesz majd mintha megvennéd, a rengeteg melóról nem is beszélve. Amikor utánad dobnak egy ilyet néhány ezerért, akkor szerintem nem sok értelme van építgetni.
Ha csak nem annyi, hogy tanul belőle, amit pénzért aligha kap meg.
A pontosságot nehéz lesz biztosítani. Lesz egy valószinűleg pontatlan műszer, amivel más elektronikák lesznek vizsgálva, mérve. Szerintem a műszer amivel minden mást mérünk legyen pontos.
Szerintem ne vegyétek el a kedvét, fiatal, lelkes, tanulni akar. (Kevés manapság az ilyen értékrendű fiatal.)
Igaz, amit irtatok, "drága" lesz, nem hiteles. (Azért lehet kalibrálni egy házi gyártmányt is.) De ezekkel szerintem tisztába van. Viszont a tudás, amit közben magára szed megfizethetetlen és hasznos. Azért valljuk be, mennyi haszontalan, boltban kapható kütyüt megépít az ember. Az átlag, kezdő, fiatal hobbisnál még mindig a müszerek "királya" a szkóp és micsoda öröm és büszkeség, ha megjelenik a zöld vonal, ami felrajzol egy szinuszt.
Bizony, egyetértek! Első szkópomat 16 évesen építettem, nem volt árnyékoló csövem, tele volt zavarjellel a vastag vonal. A hálózati trafó forgatásával lehetett javítani rajta, de kevés eredménnyel. Idősebb mester tanácsára az alu távtartók alá körmös alátétek rakása és a sasszin próbálva megkeresett pontok tápelkó negatívra kötése (pókháló) oldotta meg a gondot. Ilyen tapasztalatokra gondolunk.
Igaza van!
Így legalább a működését is meg lehet érteni! És tapasztalatot is lehet szerezni!
Tudom, azt tanácsoltátok, hagyjam az utángyorsítós csöveket, de találtam egyet. Az eladó szerint gyári, sosem használt. D13-27GH/T a típusa. 2000 Ft ba kerül. Érdemes erre építkezni?
Jó lenne, hozzá akkor egy rádió trafója? (fókusznak meg fűtésnek) És a feszültségsokszorozós megoldás a nagyfesznek? Köszi!
Az utángyorsítás kb. 8-16kV szokott lenni. Jobb kerülni, nics ilyen csőre szükség egy kis szkópban. Ehhez mindenképpen stabilizált nagyfesz kell, mert kis ingadozásával jócskán változik a képméret, azaz a méréspontosság. Nem egyszerű.
Ha jól látom, ennek 3KV kéne.
ITT egy kis olvasnivaló róla
Tényleg annyi. Tévedtem előbb, visszavonom.
Ez a cső 3kV-ot igényel az utángyorsításhoz. Szerintem jobban jársz, ha ezt kihagyod. Elég sok rács elektrodája van az egyszerübbekhez képest, ez nem kifejezetten "tanuló" cső.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |